Koledzy Maliniarze! Sprawdzaliście maliny po dzisiejszym mrozie? Na letnich, na szczycie rozetki trzeba "dogrzebać się" do miejsca gdzie będzie wyrastać pąk kwiatowy i okazuje się, że jest czarno.
Koledzy Maliniarze! Sprawdzaliście maliny po dzisiejszym mrozie? Na letnich, na szczycie rozetki trzeba "dogrzebać się" do miejsca gdzie będzie wyrastać pąk kwiatowy i okazuje się, że jest czarno.
W powiecie kaliskim na dziś ok było -1do -2 padało sporo śniegu może to uratowało.
Przyznam szczerze, że nie bardzo miałem ochote wychodzić do sadu, Grusza praktycznie 100%, wiśnia w okolicach 30-40%, jabłoń różnie ogólnie znoście, nie licząc genevy gdzie rónież ciężko znaleźć nieuszkodzony pąk.
Lubelskie -6
Mam pytanie jak Wasze doświadczenia z wpływem biostymulatorów na liczbę przemarznietych kwiatów.
Oczywiście wiem że u niektórych zastępują one nawożenie, ochronę i wszystko. Ale czy ktoś robił u siebie doświadczenia i były wogole zauważalne różnice ?
Ktoś się podzieli opinią jakie straty w sadach z nawadnianiem nadkorowym?
I czym planujecie jutro pryskać w kwaterach w których coś pozostało?
Gmina Belsk Duży, Lewiczyn, minus 5-6 stopni, czereśnia szkody 95 %, Genewa różowy pąk 100 %, tak samo Jonagoldy, Ligol, Idared... reszta odmian czeka na noc czwartkową :(
zxd270, 2017-04-17 11:47, napisał:
Idared zmiażdżony, 2-4 letnie drzewka niezależnie od odmiany podobnie. Jedynie Gloster bez uszkodzeń. Nie mam termometru w sadzie, ale koło -6 na spokojnie musiało być.
mam Szampiona w zeszłym roku sadzony, mocno zapąkowany w tym roku
100% ocalały
obok decosta 20 letnia i 10-20% straty
niema znaczenia ile lat ma sad
na innych działkach tak samo, szampiona nie ruszyło nic
Co do biostymulatorów .Przy poprzednich mrozach kilka lat wstecz wypróbowywałem różne kombinacje i nic nie zadziałało , ale termin był nie za bardzo i warunki średnie , to można było się czepiać .Teraz , już we czwartek było jasne co będzie w tę noc feralną się działo i dałem w piątek , przy bardzo dobrych waruknkach jeden z magicznych środków, w sobotę były idealne warunki na jego działanie , było lekko wilgotno i ciepło .... Jak zawsze zostawiłem kwaterkę kontrolną , efekt działania ... nie zauważalny.
Czereśnie do 2m nad gruntem - 100% strat , na wysokości 2,25 trafiają się pojedyncze zdrowe , czereśnie to moja połowa zysku w normalnym roku.
Obawiajającym się o plon jabłoni , może przypomnieć , że strata 30% kwiatów u jabłoni , jest nie istotna , nawet gdy zostanie po jednym jabłku z kwiatostanów to i tak będzie ich za dużo.Radzę nie panikować na zapas , ani- " nie dzielić skóry na nidźwiedziu , że niby ceny będą wyższe , bo plon będzie na pewno mniejszy".
MaRoO, 2017-04-18 06:54, napisał:
Potworów, woj. Mazowieckie -7....
chyba -0,7 w Białej lekko pow.zera
A moż weśmy przykład ze Szwajcarów i rozpalajmy w sadach takie pochodnie najbliższe dwie noce z mrozem do -8
W czwartek niektore prognozy podaja -5 na mazowsze na wysokosci 2 metrów . czyli na polu z 2 mniej to co bedzie - 7 na dwoch metrach?
@sSylwek100
Nie 0,7... a -7 stopnia Celsjusza
ze środy na czwartek nadają poprawke, mocniejszą poprawkę
Jak wygląda przymrozkowe uszkodzenie pąka?
Czy takie miejscowe zabrązowienie jak w załączonym zdjęciu oznacza przemarznięcie?
transporter ja też zwróciłem uwagę juz kiedyś na ten sposób, stosują go także w holandii, pytanie jak wykonać taką pochodnię, myślę że to by się dobrze sprawdziło, choć sposób na pewo nie będzie tani. może ktoś wie coś więcej o tej metodzie?
w pojemnik metalowy wlać stary olej silnikowy,zrolować kawałek tektury, włożyć do oleju w pionie i podpalić, ocieplanie gotowe! Pojemniki parafinowe używane mi. w Holandii- 200szt na 1 hektar podwyższają tem. o około 3 stopnie,palą się 10-12 godzin, cena jednego 7-8 euro
karolina1989, 2017-04-18 08:02, napisał:
a jka oceniacie wpływ tych mrozów na na truskawki?
U mnie nie widać uszkodzeń mrozowych. Truskawki uprawiane z przeznaczeniem na własne spożycie.
Ja u siebie jeszcze nie byłem ale juz sie boję co to bedzie w tym roku... gdzie nie było duzego mrozu to w tym roku zarobi....jak ktos ma śliwki niech się wypowie jak u niego to wygląda
Szydłów (swiętokrzyskie) zima na całego. Zdjęcia zrobione dzisiaj tj. 18.04.
Z niedzieli na poniedziałek temperatura spadła do około -6*C także czereśnie ucierpiały prawie w 100%. Jabłoni nie mam ale słyszałem że pąki królewskie w znacznej części uszkodzone. W śliwach gdzie kwiat był już rozłożony również przemarzł. W górnych partiach drzewa sytuacja wygląda lepiej i tam ten plon przetrwał.
Pytanie teraz czy jest sens ubezpieczać sady, czy jest jeszcze co w okolicach Błędowa???
Pobórka -0.3 stopnia z Białośliwiu też nie było źle, ciekawe co dzisiejszą noc pokaże
Okolice Sandomierza - masakra- czereśnie, morele niemal 100 %, wiśne w nierozchylonych pąkach słupki czarne, jabłka kwiat królewski czarny, gdzie niegdzie w bocznych jeszcze coś się uratuje. W sobotę po południu pryskane biostymulatorami i antystresowymi - nic nie zadziałalo.
Prośba do wszystkich- zintegrujmy się chociaż raz porządnie - namawiajmy sąsiadów ,zgłaszajmy szkody do gmin, niech darmozjady w rządzie ruszą swoje leniwe d. i chciaż raz nam porządnie pmogą.
Witam. Okolice Warki. Dziś byłem w sadzie... Jedną działkę mam w Warce, druga w Grabowie nad Pilią. Jeśli chodzi o Warkę to wygląda to tak: na bardzo wysokim stanowisku: RedCord max. 50% ocalało, Rubin... tak na 65% ocalało. Trochę niżej, Jonagored Supra nie jest źle bo jakieś 85% jest ładne. Na bardzo niskim stanowisku Boiken... i tu bida. Jakieś 80% zmarzło. Następnie troszkę wyżej Idared, Empire, Camspur i Szampion... i tu jestem pod wrażeniem bo Szampion jest bardzo dobrze jakieś 80% jest okej, Idared też całkiem nieźle, ale troszkę gorzej... Empire cos w podobie do Szampiona. Camspur też nie najgoprzej, ale są młode drzewka więc jakoś sie nimi nie przejmowałem. Grabów nad Pilicą... Tu jest rewejacja, Idared, Ligol, Gloster, Szampion, Decosta bardzo ładnie tak na 90% jest ok, Cortland już gorzej bo max. na 60%. Lobo... porażka. na dziesięć zerwanych pąków i tu zaznaczam: ZIELONYCH! jeden dobry... reszta brązowa.
Dla zaznaczenia... Lobo i Idared rosną obok siebie. Idared już różowego pąka, troszkę też jeszcze zielonych, a Lobo calutkie w fazie zielonego pąka i tak słabo wypadło na tle Idared'a że szkoda gadać. Drzewa w takim samym wieku. Więc te tabeli to można sobie wyrzucić do kosza z tym procentowym przemarzaniem zawiązków w zależności od fazy rozwoju... Tyle z moich obserwacji. Mam nadzieje że poprawki przymrozków (taaaa mrozów!) nie będzie....
Zdziwicie się ale u mnie ( okolica Białej Rawskiej) zmrożone wszystkie kwiaty królewskie ale w czasie styczniowych mrozów -26 C. Najgorzej Szampion i Jonagoldy. Na dziś ocalały te boczne kwiaty obok królewskiego. Jak myślicie czy te boczne zawiążą ? Zawsze jak był królewski, to te opadały, zaraz po kwitnieniu lub na opadzie świętojańskim.
MaRoO, 2017-04-18 07:46, napisał:
@sSylwek100
Nie 0,7... a -7 stopnia Celsjusza
Dziś stacje pogody na około ciebie pokazywały w nocy i nad ranem na plusie, także ci nie wieżę.A jeżeli jest to temperatura z wczoraj, to powinieneś to napisać.
U mnie licząc mróz był -4 na wysokości 2 m i niepomarzły słupki w pakach tylko na niektórych wisniach tam gdzie były otwarte kwiaty już były czarne słupki,ale to dziwne 2 kwiaty obok siebie i jeden czarny słupek ,a na drugim zielony??? na szczeście te otwarte były nisko i to znikoma część w sadzie w pakach ani jednego czarnego nieznalazłem .Ja do Sandomierza mam ok 35 km i widocznie tutaj był mniejszy mróz sady sa na górach niedaleko Wisły więc moze woda paruje i podwyższa temperaturę?ciężko wyczuc to loteria,kilkanascie lat temu pomarzły wisnie a obok 500 m u siąsiada nie.Licze że juz niebedzie powtórki z poniedziałku...i miejmy nadzieję
aga10, 2017-04-18 15:59, napisał:
truskawka też przemarzła wczesna haneoje marmolada 50 %
A w jakich okolicach?
Kozienice -5,8 w poniedziałek 5.30h
Wiśnia zielony pąk 40 procent zmarzło, burlat w 99,99%,sumit 60%, kordia 70%, tamara 50% zmarzło, grusza i śliwa prawie w 100% ocalała?
z naturą człowiek nie wygra. Na jabłoniach pierwsze lub drugie przerzedzenie (pierwsze w stycznyiu przy -28/30C okolice Białej R.), jednak nie robiłbym tragedii. Gorzej czereśnia i śliwa, tu raczej owocu nie będzie..
Przerażające jest to jak pseudo firmy doradcze karmią nas pseudo komunikatami (nawet na tym poralu). kazali dziś pryskać i jutro też cudownymi środkami. Ciekawe jak rośliby wchłaniają te cuda przy średnio 1-2stopniach i przy padającym śniegu. Żenada...a najgorsze jest to że jakiś półgłowek się znajdzie który wykona to polecenie
Tak jak Piszesz, ale firmy się ubezpieczaja bo środki ich czynią cuda przy "osłabionym " paku,i jeden z tych cudotworczych środków najlepsze ma terminy stosowania z których wynika że jeśli nie zrobisz tego przed przymrozkiem to możesz jeszcze kilka razy w trakcie i kilka razy po przymrozku ale żeby kupić zastosować ,ale jak byś dał sam krzem na "osłabiony "pqk po przymrozku, to gwarantuje że też pomoze
Sądzę, że środki z grupy biostymulatorów, czy też nawozów i tym podobnych działają w odpowiedniej temperaturze kiedy to w roślinie mogą się równierz przemieszczać środki układowe, którymi te wszystkie biostymulatory są i jest to chyba temperatura około 12 stopni celcjusza. Chyba że się mylę jeśli tak to proszę mnie poprawić!
U mnie(okolice Sienna) na 24 zbadane pączki łutówki 4 zielone:-(
Też jestem ciekaw czy stosowanie np. Asahi w niskich temperaturach takich jak dzis ma sens? Czy tylko z portfela pociagnie??
Witam.
Orientuje się ktoś jak przetrwały te przymrozki czarne porzeczki odmiana Ametyst, Ben Hope, Tiben. Województwo Lubelskie Karczmiska
Na portalach pogodowych wyraźnie już widać nadchodzącą poprawkę. U mnie ma być -4 w czwartek i -5 w piątek. W dodatku ten wiatr. Nic już pewnie nie zostanie..
W tym roku mamy pozamiatane jeszcze przed tak naprawde ruszeniem sezonu. Po dzisiejszej lustracji swoich wisni - lutowka 95% kwiatow przemarzniete slupki takie jak na zdjeciu bardzo skrzetnie wyjety slupek.jutrzejszy mroz co nadaja skosi reszte. A to dopiero delikatny zielony pak. Juz dawno takiego roku niebylo jesli chodzi o mrozy. Okolice lublina
W rejonie jeziora bodeńskiego w niemczech największe zagłębie sadownicze wygląda tak jak na zdjęciu a dzisiaj -4 i jutro też -4 dodam, że tam pełnia kwitnienia. Okolice Kraśnika idared i red prince pożądnie oberwały po naszym krajowym mrozie z Niedzieli.
Jak dzisiaj zapowiadają u Was temp ? U nas na poludniu mrozu nie bylo jeszcze, ale na dzis pokazuje -3, a jutro -5 i bezchmurnie...
Wielkopolska , okolice Poznania, truskawka pod folia perforowana, Vibrant pierwsze kwiaty walniete, niektore w pakach tez dostaly, nie wiem ile bylo poniżej 0 ale sporo ...
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl