Czy już lata, czy jest za zimno i nie pokazuje sie?
Gelo707, 2021-05-27 10:51, napisał:
Czy już lata, czy jest za zimno i nie pokazuje sie?
Pułapki feromonowe tylko i wyłącznie.
Każda miejscowość ma swój "mikroklimat" i w innym czasie leci przeziernik. Różnica potrafi być nawet tydzień
Pułapki wywieszone w sobotę 29.05 i jak na razie zero złapanych szkodników.
Crabąszcze wyleciały ok. 2-3tyg. później niż zwykle więc i przeziernik pewnie czeka aż będzie cieplej.
jenot, 2021-06-04 06:51, napisał:
Crabąszcze wyleciały ok. 2-3tyg. później niż zwykle więc i przeziernik pewnie czeka aż będzie cieplej.
U mnie już kilka sztuk widziałem wschodnie mazowsze
Północna Lubelszczyzna, tak samo zaczyna intensywniej latać. A jaki środek na przeziernika? tylko mospilan i jego pochodne zostały?
Każdy ostrożnie śledzi ,czasem podpyta, a jak już ogarnie swoje to już się nie wypowie, bo po co? !!!
W tamtym tygodniu ok 9-10.06, w dwa dni złapało się z 10 szt, a od tamtej pory do dziś też ok 10 szt. z czego większość dzisiaj bo jeszcze ruszały się na lepie. Lubelskie, okolice Nalłęczowa
No to opóźniony wylot.Nie mam w tym roku pułapki, ok.Kraśnika, wczoraj pryskałem na chybił- trafił.Dzięki za wpis.
Potwierdzam opóźnione loty. Wczoraj poszedł mospilan, w pułapkach było ok 15 szt. przez kilka dni, ale wokół pułapki to latało ze 30 szt. Nawet z ciągnika można było zauważyć przeziernika na porzeczce. Północna Lubelszczyzna.
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl