Czym zwalczacie w tym roku te szkodniki? Ile razy planujecie pryskać? Ja jeszcze czekam ale chyba pod koniec tygodnia jak będzie cieplej to pójdzie Mospilan.
Czym zwalczacie w tym roku te szkodniki? Ile razy planujecie pryskać? Ja jeszcze czekam ale chyba pod koniec tygodnia jak będzie cieplej to pójdzie Mospilan.
poludnie mazowieckiego, juz jestem po drugim zabiegu na przeziernika (calypso i mospilan), zabieg dokonywany na podst. odlowu w pułapki feromonowe.
Stać Was na pryskanie takimi tanimi środkami? xD Przy spodziewanej w tym roku cenie ?
Fragii, 2018-05-22 11:37, napisał:
Stać Was na pryskanie takimi tanimi środkami? xD Przy spodziewanej w tym roku cenie ?
Mospilan do najdrozszych nie nalezy. Calypso rowniez. A Ty pewnie niczym nie pryskasz tak ? XD Mospilan ma 14dni karencji. Trzeba to wziac pod uwage zwazywszy ze w tym roku malina bedzie juz do rwania okolo 10.06
Fragii, 2018-05-22 11:37, napisał:
ok ale nic nie wniosłeś do tematu. Czym ty pryskasz w takim razie?
i ile razy tymi pyretroidami jedziesz łącznie w sezonie? Przeciez po czyms takim to przedziorek szaleje u ciebie i jego zwalczanie tez kosztuje cie kase ktora pozornie zaoszczedziles stosujac pyretroidy. Błędne koło.
Pyretroidy to najsłabiej działająca grupa chemiczna spośród wszystkich insektycydów.Odznaczają się bardzo krótkim działaniem,działają tylko kontaktowo i powierzchniowo.Sens stosowania widzę tylko i wyłącznie do zabiegów wczesno wiosennych.
malina122, 2018-05-24 13:25, napisał:
nie stosowac pyretroidow to zostaje nam tylko mospilan i calypso
Zgadza się :)...i co zrobisz...
malina122, 2018-05-24 13:25, napisał:
nie stosowac pyretroidow to zostaje nam tylko mospilan i calypso
Zgadza się :)...i co zrobisz...
dido1974, 2018-05-24 16:09, napisał:
Po tych środkach przeziernik kichnie dwa razy a robote i tak zrobi
Więc czym go zwalczyć?
każdy wie że można np. dać po zbiorze Nurelle ale to na pryszczarka nie wystarczy. dido1974 to co dajesz przed zbiorem jeśli nie Mospilan i Calypso ani pyretroidy?
Nie mówie że nie stosuje tych środków bo w zasadzie przed zbiorem nie ma co dać innego. Daję proteus w małej dawce to dwa środki pyretroid i calipso fajnie działa i tanio wychodzi a z przedziorkiem radzę sobie bardzo dobrze do kwitnienia i po zbiorach stosując CK
skad bierzesz ta CK? I ile razy jedziesz na pryszczarka/ przeziernika przed zbiorem?
Spokojnie ja nie jestem z tych co pryskają co drugi dzień. Ale co do Mospilanu - są dużo tańsze zamienniki. Tak samo jak Calypso, jest Proteus np. A co do przędziorka, są tanie sposoby na jego zwalczanie. Zresztą pryszczarka piluje się na malutkich nasadzeń. I po zbiorach, jak wtedy dopilujesz to nie ma z Nim problemu. Ja nie mam, a mam Tisela 12 letniego i nie mam problemów. Też skuteczność zależy od tego jaką wodę się ma do zabiegów.
Ja stosuję deszczówkę mam zapasy oczywiście jak jest deszcz ok. 5tyś/lit. w tym roku do tej pory wystarcza a po sezonie zobaczymy.
A tyle złapałem 24 i 25 maja, mam pięć pułapek i na wszystkich podobnie, Kampinos woj. Mazowieckie
dido ja też myślałem że deszczówka najlepsza jednak jak zmierzyłem PH ponad 8. Przy PH 8 np deltametryna po kilkunastu minutach traci swą moc więc taki zabieg jesy kompletnie nie skuteczny.
matias77 nic tylko pryskać ;)
Fragii, 2018-05-26 14:14, napisał:
dido ja też myślałem że deszczówka najlepsza jednak jak zmierzyłem PH ponad 8. Przy PH 8 np deltametryna po kilkunastu minutach traci swą moc więc taki zabieg jesy kompletnie nie skuteczny.
matias77 nic tylko pryskać ;)
Pryskałem 25 maja mospilanem, a przeziernik jeszcze lata :)
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl