Czy juz cos wiadomo o kiedy bedzie nabór nowych wniosków na modernizacje gospodarsw ?
Czy juz cos wiadomo o kiedy bedzie nabór nowych wniosków na modernizacje gospodarsw ?
Sawicki już mówił, że restrukturyzacja niskotowarowych będzie w 2014 i tyle warte jego słowa, mała szansa na modernizację w tym roku, jak juz to pod koniec
Agencja jeszcze "walczy" z modernizacją z poprzedniego budżetu więc wątpię by w tym roku był jakiś nabór....
mam pytanie odnosnie modernizacji gospodarstw, a mianowicie:
mam do 40 lat, powiedzmy że inwestuje w maszyny oraz sprzęt chłodniczy
1.czy mam się zmieścić w 200 tys całośc inwestycji?-a agencja mi oddaje 60% kwoty netto?
2.czy agencja mi oddaje max 200 tys a inwestycja jest wyższa(czyli 60% kwoty netto =te 200 tys)
dzieki za odpowiedż
Nigdy nie korzystałem, ale te 200tys. zł to jest chyba kwota maksymalnego dofinansowania, czyli w wypadku 50% zwrotu inwestujesz za 400 tys. netto.
A wiek do 40lat to jeden z warunków otrzymania wyższego zwrotu. Najistotniejszy jest czas nabycia gospodarstwa. Obowiązuje ta sama definicja co w wypadku "Premia dla młodego rolnika" (choć mogę się mylić)
Młody rolnik – osoba, która nie ukończyła 40 roku życia, posiada odpowiednie kwalifikacje zawodowe i po raz pierwszy rozpoczyna prowadzenie gospodarstwa rolnego jako jedyny kierujący gospodarstwem, czyli do dnia złożenia wniosku o przyznanie pomocy nie prowadziła gospodarstwa rolnego jako kierujący.Osoba ubiegająca się o przyznanie pomocy winna rozpocząć urządzanie gospodarstwa rolnego przed dniem złożenia wniosku o przyznanie pomocy, lecz nie wcześniej niż na 12 miesięcy przed jego złożeniem. ...
Z tego co wiadomo ze jak ktos kupił w popszednim PROWe np. ciagnik teraz ju go nie kupi ale czy ta zasada dotyczy tez np. drzewek lub skrzyniopalet. ???????????????
ten limit 12 miesięcy będzie miał znaczenie tylko do wnioku o premię dla młodego rolnika, dla modernizacji już nie, czy choćby nowych dopłat do hektara, też będą dostawali więcej bez tego limitu 12 miesięcy
200 tys zł=60% zwrotu czyli można zrobić inwestycje za ok 333 tys zł oczywiście mówimy o kwotach netto
programy ze starego PROW'u się przeciągają w czasie, modernizacją, młody rolnik, przywracanie mają terminy na złożenie wniosku o płatność do 30 czerwca, agencja zapewne o jakiś czas będzie chciała przesunąć ten termin bo ludzie się nie wyrobią, agencja ma czas na zakończenie wszystkiego do końca 2015 r. (kontrole i wypłate) a nie mogę zacząć nowych programów jeżeli nie zakończą tych samych starych
a niskotowarówka miała ruszyć w grudniu 2014, ja już gadaniu Sawickiego i ludziom z ministerstwa nie wierzę
Witam skladalem wniosek na mlodego rolnika w 2014r lecz jak wiadomo braklo funduszy dla wzystkich osob moje pytanie jest takie cy jest opcja ze kazdy dostanie dofinansowanie czy trzeba skladac nowy wniosek w tegorocznym naborze?? ps. pamietam z wczesniejszych lat to jesli zabraklo funduszy to w nowym naborze pierwsi w kolejnosci byli ci z poprzedniego
Podobno nie przechodzi na następny tylko trzeba od nowa składać żeby dostać.
I co??? Dalej cisza!!!
Mamy już połowę 2015!!! Czyli jesteśmy 1,5 roku w plecy!!!!
A potem zobaczycie..... unia nam część kasy zabierze bo powiedzą,że i tak do 2020 nie wykorzystamy !!!!!!
Oj jeszcze z roczek poczekamy w takim tempie :) To nie są żarty. Nabór wniosków na jesieni potem pół roku poleżą w szafie bo nikt do nich nie zajrzy i na wiosnę przyszłego roku będzie rozpatrywanie.
Tak na dobrą sprawę to dziwie się że tak cicho siedzimy i nie protestujemy z tego powodu!!!!
Kolego a kto ma protestować? Partia anty-rolnicza we wszystkie grupy Rolników powpychała swoich ludzi i oni robią krecią robote oraz zniechęcają ludzi do upominania się o swoje np: ZSRP
Zniechęcają? To związek pierwszy zaczął protesty a ludzie mieli to w d... I zawsze będą mieli bo taki naród, poczekajmy ze 2 pokolenia może sie coś zmieni. Od protestów opzz minęło już ok 5 miesięcy, pisaliście wtedy wszyscy że trzeba założyć związek niezależny, który będzie coś robił. To ja zapytam gdzie ten wasz związek? Gdzie siedziba, kto jest prezesem, ile wynosi składka i gdzie sie można zapisać? Bo po 5 miesiącach powinno być już wszystko ustalone chyba nie ?
Minister zadowolony oglasza, że przedłuża do września poprzednią perspektywę, ale mnie to wali!!!!!! Niech przedłuża!!!!! Ale to nie powinno opóźniać bieżącej persektywy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
witam mam pytanie , jesli złoze wniosek na modernizacje gospodarstw rolnych na budowe chłodni ile czasu mam na zrealizowanie go ? czy rozpoczecie inwestycji należy rozpocząć po rozpatrzeniu wniosku czy mozna odwlec go w czasie?np do 2019r?
Na zrealizowanie inwestycji masz maksymalnie 3 lata (przy rozliczaniu się w dwóch etapach, gdzie pierwszy etap musi być rozliczony po 2 latach) licząc od dnia podpisania umowy. Przyjmując, że nabór ma być podobno w marcu 2016, rozpatrywanie wniosku będzie trwało conajmniej 6 miesięcy, to masz koniec pierwszego etapu - wrzesień 2018, drugiego/końcowego - wrzesień 2019.
Zajmij się papierami, bo do złożenia wniosku musisz mieć gotowy projekt i kosztorys.
Z tego co opowiadają ,to raczej buowy nie będą mogły być we wniosku. Tak mi się coś obiło o uszy. Nie wiem jak będzie z wyposażeniem np.agregaty, drzwi chłodnicze itp. W poprzednim prowie można było poza leasingiem rozpisać tylkko na trzy lata od podpisania umowy. Ale w nowym prowie ma byc wiele zmian.
michu - źle Ci się obiło, naboru jeszcze nie ma, ale przepisy co do naboru regionalnego są już dostępne i można poczytać.
Dla przykładu - na Podkarpaciu można dostać dodatkwe punkty w ocenie wniosku za budowę obiektów przechowalniczych.
Zachęcam do lektury:
http://www.arimr.gov.pl/fileadmin/pliki/wnioski/PROW_2014_2020/MGR/2015/Broszur_MGR_C.pdf
dzięki za odpowiedź a wiecie moze jaki jest % zwrotu vat na materiały budowlane?
SlawekS, 2015-11-25 17:53, napisał:
michu - źle Ci się obiło, naboru jeszcze nie ma, ale przepisy co do naboru regionalnego są już dostępne i można poczytać.
Dla przykładu - na Podkarpaciu można dostać dodatkwe punkty w ocenie wniosku za budowę obiektów przechowalniczych.
Zachęcam do lektury:
http://www.arimr.gov.pl/fileadmin/pliki/wnioski/PROW_2014_2020/MGR/2015/Broszur_MGR_C.pdf
to co pan wstawił to informacja dla chodowców, z tego co sie orientuje to jeśli modernizacja będzie podobnie punktowana jak młody rolnik w nowym rozdaniu to o przechowalni a tym bardziej chłodni można zapomnieć. W MR była lista sprzętu, spełniającego ocenę klmiatyczną. za kt óry można było dostać punkty, jeśli wybraleś np. ciągnik to otrzymywałeś z automatu 0 punktów, a żeby przyjęli wogóle wniosek trzeba było przekroczyć 15-punktowy próg. Dla sadowników, wysoko pounktowane były m.in opryskiwacze ze sterowaniem komputerowym, systemy nawadniania, zakup drzewek, zakup komputera do zarządzania gospodarstwem, pielniki do sadów.
kuba32 - przeczytaj ze zrozumieniem ten dokument, masz tam wyjaśnienie swoich domysłów.
Sadownicy mogą liczyć jedynie na "Obszar D" MGR - czyli 200 tys. zł przy 50% lub 40% udziale własnym. Punktacja w nim różni się od MR, jest łagodniejsza. Minimalna ilość punktów to 1,5. Inna sprawa czy tak małą ilość punktów zapewni odpowiednie lmiejsce na liście kolejkowej.
A co do Młodego Rolnika - liczba wniosków pokazała jaki niewypał przygotował PSL. Utrudnili dostęp do tego stopnia, że wpłynęło tylko 3 200 wniosków mimo miesięcznego naboru (poprzedni nabór - 20 000) - to jedynie 300 ml zł. Przy takiej frekwencji marne są szanse na rozdysponowanie 3 mld zł przewidzianych na młodego rolnika na lata 2014-2020.
cycek, 2015-11-25 18:47, napisał:
dzięki za odpowiedź a wiecie moze jaki jest % zwrotu vat na materiały budowlane?
Jaki znowu % zwrotu VAT?
SlawekS, 2015-11-25 19:49, napisał:
Jaki znowu % zwrotu VAT?
jezeli bede vatowcem ,to vat za materiały budowlane moge sobie odliczyc od podatku czy nie? jesli tak to ile?
cycek, 2015-11-25 19:59, napisał:
SlawekS, 2015-11-25 19:49, napisał:
Jaki znowu % zwrotu VAT?
jezeli bede vatowcem ,to vat za materiały budowlane moge sobie odliczyc od podatku czy nie? jesli tak to ile?
Jeśli będziesz Vat'owcem to możesz odliczyć cały podatek vat na towary które są potrzebne do twojej działalności.
Kalif, 2015-12-18 18:57, napisał:
Ktoś się orientuje kiedy mniej więcej ruszy PROW dla sadowników?
Prawdopodobnie około marca będzie nabór wniosków.
Heavy, 2016-01-29 15:34, napisał:
grhist, 2016-01-27 19:35, napisał:
PROW już dawno ruszył
Ciekawe gdzie????
był już jeden nabór na modernizację i dla młodych rolników
młody rolnik musi mieć średnią wojewódzką
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl