Witam, Prysnąłem wczoraj Zato o 18 zjechałem zpola o 18.30 zaczęło lać i leje do dziś . Pow. Puławy Lubelskie- Leje jakby wiaderkiem ktoś z góry lał...;(:( MASAKRA Woda płynie porzeczki na dołkach zatopione.
Witam, Prysnąłem wczoraj Zato o 18 zjechałem zpola o 18.30 zaczęło lać i leje do dziś . Pow. Puławy Lubelskie- Leje jakby wiaderkiem ktoś z góry lał...;(:( MASAKRA Woda płynie porzeczki na dołkach zatopione.
Ja jestem z pod Opola lub. no i ta sama sytuacja, z tym że zaczęło później padać bo po 20 gdzieś tak ale tak samo leje jak scebra do teraz bez przerwy. Wg prognozy pogody minimum do 13 taka aura a potem troszkę przerwy.
W porzeczce nimrod jest zarejestrowany tylko na mączniaka. Zato dawałem 0,2kg i 500l wody na ha.
Wg programu to masz tylko Envidor i Ortus. Envidor dość drogo, Ortus mało skutecznie.
Jaka temperatura jest zalecana do wykonania oprysku Score? Jutro ma być w dzień około 21* a w nocy około 7*.
Myślicie, że zadziała właściwie?
Temperatura w czasie oprysku pow. 12st najlepiej było by żeby i w nocy tak było ale jak masz bardzo porażone porzeczki to nie ma na co czekać jak pryskasz zapobiegawczo to poczekaj jeszcze parę dni ma być cieplej.
witam chcialem sie spytac czy mszyce mozna pryskac opryskiem sherpa jesli tak to jaka dawke dac na 500l wody
Jak chcesz pryskać tym środkiem to lepiej kup Proteus bo działa układowo, sherpa zabije tylko te mszyce które bendą mieć kontakt z cieczą a jak masz poskręcane liście a pewnie masz to szkoda pryskać tym środkiem, dawka proteusa to 0,8-1L/ha
Witam
Mam maly problem posiadam agrole z 2011 roku pompa AR 1265 - max. wydajność 126 [l/min] ] podczas pryskania z pompy wydobywa sie taki dzwiek jakby zawor jakis stukal, czy to jest w nich normalne ?
natomiast to stukanie jest dopiero przy obrotach 1600 -1800 przy nizszych jest cisza? mozektos juz taki temat przerabial?
rafal00007, 2015-05-29 21:47, napisał:
Witam
Mam maly problem posiadam agrole z 2011 roku pompa AR 1265 - max. wydajność 126 [l/min] ] podczas pryskania z pompy wydobywa sie taki dzwiek jakby zawor jakis stukal, czy to jest w nich normalne ?
natomiast to stukanie jest dopiero przy obrotach 1600 -1800 przy nizszych jest cisza? mozektos juz taki temat przerabial?
sprawdz filtry może masz zatkany filter i brakuje wody przy wyszszych obrotach szczelne przewody i filter na ssaniu czysty to podstawa nie wiem jaki tam duzy idzie ale przy tej wydajnosci filtr musi miec duzo pojemność wodna może za gesta siatka jest w filtrze na ssaniu ja w caterinie o wyd 145l/m tak miałem kupiłem wiekszy filter i po problemie a zeby to sprawdzic wystarczy wyjąc filtr nalac troche czystej wody i jak bedie ok przy pracy to na bank filtr za gesty a tak wogóle to nie w tym wątku takie pytania sie zadaje
Czy warto stosować Mospilan po raz drugi na mszyce które nie dają za wygrane? czy lepiej zastosować Calypso??
tak proteus jest dobry na mszyce ale sherpa tez dodatkowo dziala na inne szkodniki mam racje?
co myslicie zeby dac w przyszlym tygodniu pencozeb 3,5kg/ha?/??? Ostatnio pojawiala sie opadzina, poszlo score i teraz moze nabezpieczyc pencozebem i moze uda sie juz wytrzymac do zbiorow??
MrDelan, 2015-05-29 22:06, napisał:
Witam
sprawdz filtry może masz zatkany filter i brakuje wody przy wyszszych obrotach szczelne przewody i filter na ssaniu czysty to podstawa nie wiem jaki tam duzy idzie ale przy tej wydajnosci filtr musi miec duzo pojemność wodna może za gesta siatka jest w filtrze na ssaniu ja w caterinie o wyd 145l/m tak miałem kupiłem wiekszy filter i po problemie a zeby to sprawdzic wystarczy wyjąc filtr nalac troche czystej wody i jak bedie ok przy pracy to na bank filtr za gesty a tak wogóle to nie w tym wątku takie pytania sie zadaje
jeszcze wracajac do tej pompy dzisiaj robiłem probe bez siatki w filtrze i dalej to samo stukanie tych zaworów ... moze macie jeszcze jakis pomysł ?
rafal00007, 2015-05-30 22:09, napisał:
Witam
jeszcze wracajac do tej pompy dzisiaj robiłem probe bez siatki w filtrze i dalej to samo stukanie tych zaworów ... moze macie jeszcze jakis pomysł ?
byc może którys zawór sie przycina albo jest podparty
MrDelan, 2015-05-30 22:49, napisał:
rafal00007, 2015-05-30 22:09, napisał:
Witam
byc może którys zawór sie przycina albo jest podparty
czy możesz podpowiedziec gdzie moge oddac taka pompe do remontu ?
witam , mam pytanie i prosze o dorade , chce opryskać porzeczke w tygodniu na grzyba siarkolem (ostatni zabieg przed zbiorem ) , czy to dobry pomysl??? , sa jakieś pozostałości /?
Siarkol jest środkiem kontaktowym więc nie powinno być żadnych pozostałości. Tylko nie bardzo wiem jakiego grzyba chcesz tym zwalczac? Maczniaka?
Uważaj na poparzenia siarkolem, łatwo poparzyć. Tylko wydaje mi się że siarkol w tym okresie wegetacji bez sensu.
Jeśli ortus zmieszam z nisuronem to dawka ortusu będzie wynosiła dalej 1,5l/ha a może się zmniejszy?
Myślę nad tematem oprysku wapnovitem stosował ktoś ?? Można zaczynać ?? Wiem że trzyma sok i jest stymulatorem . A optysil wzmacniać podczas trudnych warunków typu susza wilgoć
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl