dido1974, 2015-04-01 15:48, napisał:
No właśnie tak to wygląda a może to właśnie o to chodzi że jest za dużo nasadzeń i trzeba ograniczyć plony bo wiadomo dzisiaj odmiany są bardzo plenne ale jak o nich dbasz i pryskasz ale jak nie opryskasz to przed zbiorem prawie nie ma lisci itp. kiedys faktycznie krzaki po dziesięciu latach wyglądały bardzo ładnie a dzis po 10 to praktycznie kasacja.
Mam już 4 pokolenie tisela i mogę napisać, że 7 letnia wygląda jak inna odmiana w wieku 13-15 lat - zdecydowanie do likwidacji. Zaletą, jak i bolączką Tisela jest bardzo szybki i bujny porost pędów(co równa się szybkiemu starzeniu), przez to w szczytowym roku owocowania plon jest bardzo dobry, ale zaraz po nim następuje drastyczny jego spadek(po 3 latach porzeczka nadaje się tylko do usunięcia), w naturze nie ma nic za darmo. śrenia wieloletnia plonowania tisela nie powala, dlatego od 2 sezonów powoli od niej odchodzę. To nie jest odmiana wieloletnia, program ochrony tylko pogłębia problem.
Myślę, że fala bankructw u producentów porzeczki będzie najbardziej dotkliwa u tych uprawiająch tisela.