jak wygladaja u was plantacje po przymrozkach ?
Podkarpacie okolice Rzeszowa na obecną chwilę porzeczki mniej niż rok temu o 70% najgorzej sofijewska praktycznie po parę porzeczek wisi na krzaku, tisel i gofert może połowa tego co w zeszłym roku najlepiej Ruben ale poczekajmy jeszcze na końcowy opad jednym słowem u mnie w tym roku bardzo bardzo kiepsko.
Lubelskie, okolice Nałęczowa, tisel, tiben, bardzo słabo, może z 50%, lepiej ruben, ben hop za to bardzo dobrze. Przynajmniej u mnie, ale tisle to zauważyłem, że u sąsiadów słabo.
Świętokrzyskie okolice szydlowa miejscami 0 miejscami na górach 20 proc tego co powinno być ogólnie mało kwiatu było tylko benhop ładnie kwitł, nie opłaca się zbierać chyba że na giełdę zarobić na nawóz i opryski. Czerwona i agrest i aronia 50 proc omarzlo nawet śliwki padły
Lubelskie pow. swidnicki Tisel może 50% tego co w tamtym roku będzie. Tiben też bardzo kiepsko. Conan ładnie się trzyma jak narazie ale też bez rewelacji...
Lubelskie okolice Motycza: wernisaż, sofijeska zostały pojedyncze gronka może z 10% reszta wymarzła, ben tron w miare zostało 50%, Gofert i ruben najlepiej z 70% zostało. sąsiad matiesela to oceniłbym ze zostało mu z 20%. takze suma sumarum rekordowych zbiorów nie będzie a w recz towaru bedzie mało. natomiast porzeczki czerwone u mnie rovada na szpalerze zawiązała w 90% natomiast rolan zostało z 20% reszta spadła. Pogoda dyktuje warunki dzisiaj 22.05 żeby przy gruncie było -2
malina122, 2020-05-20 16:21, napisał:
jak wygladaja u was plantacje po przymrozkach ?
A jak u Ciebie? Czy jesteś pasożytem?
malina122, 2020-05-23 09:40, napisał:
Nie jestem pasożytem . Czarna zostało około 20% , czerwona około 30%
region?
Okolice Opola Lubelskiego. Czarna porzeczka bardzo źle to wyglada 10-20 % zbioru, zarówno wczesne jak i późniejsze odmiany.
Czerwona porzeczka wygląda przyzwoicie jak na kilkanascie nocy z przymrozkami. Plony w granicach 50-70%.
Debrzno i okolice.
Z wczesnej porzeczki zostało na krzakach około 10-20%. Późne? trzeba jeszcze chwilę poczekać.
Czyli wszędzie to samo.
Ale ja już się nawet nie denerwuję bo to 3 rok z rzędu
Przedewszystkim porzeczka bardzo słabo wytworzyła pąki kwiatowe po ubiegłorocznej suszy.Dodatkowo były przymrozki stąd niemal w całym kraju jest "bryndza".Znajomy co nawadniał w ubiegłym roku ma już teraz powykładane krzaki od owoców ,ale to wyjątek...Nie znam poza nim osoby aby robiła nawadnianie w porzeczce...Nie będę procentowo szacował ale w okolicach Siedlec jest bardzo słabo z porzeczką, na moje oko tyle co w ubiegłym roku ,albo i mniej...Ogólnie słabizna .Po tyłku dostały głównie wczesne odmiany.
W moich okolicach było bardzo biednie ,nie wiem jak w innych rejonach.Za miesiąc wszystko się okaże :)
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl