Kto się wybiera na VI Pokazy Czereśniowe w tym roku ?
Co roku jestem pojadę i teraz choć przeraża mnie ilość osób zainteresowanych uprawą czereśni to dobrze nie wróży ;)
Podobno gospodarstwo w którym mają być pokazy ma 6 hektarów czereśni wszystko pod siatkami a pozatym ostatnio przykrywanie jest na topie więc pewnie będzie dużo firm oferujące siatki i będzie można porozmawiać o zaletach wadach kosztach itp
Umieszczenie imprezy w środku sezonu czereśniowego jest oczywiście słuszne w pewnym sensie,ale wyklucza udział wielu producentów.(Zwłaszcza spoza korzystnego dla uprawy rejonu grójecko-wareckiego dodam złośliwie) .
advocatusdiaboli, 2017-07-06 15:15, napisał:
Umieszczenie imprezy w środku sezonu czereśniowego jest oczywiście słuszne w pewnym sensie,ale wyklucza udział wielu producentów.(Zwłaszcza spoza korzystnego dla uprawy rejonu grójecko-wareckiego dodam złośliwie) .
To jakaś aluzja do sadowników z tego regionu?
VincentVega, 2017-07-06 20:14, napisał:
Jeśli kolega uważa ,że powtarzana w literaturze i przez wielu specjalistów teza ,że rejon ten jest niektorzystny dla uprawy czereśni , to aluzja do sadowników ,to i owszem.Moim zdaniem takie imprezy należałoby organizować poza okresem zbiorów..Pozdrawiam i bez nerwów.
Ja też mam zamiar pojechać, zobaczę co nowego, bo po obecnym sezonie zastanawiam się czy nie zostawić tylko kilka sztuk przy domu, żeby oko cieszyły...
advocatusdiaboli, 2017-07-06 21:08, napisał:
VincentVega, 2017-07-06 20:14, napisał:
Jeśli kolega uważa ,że powtarzana w literaturze i przez wielu specjalistów teza ,że rejon ten jest niektorzystny dla uprawy czereśni , to aluzja do sadowników ,to i owszem.Moim zdaniem takie imprezy należałoby organizować poza okresem zbiorów..Pozdrawiam i bez nerwów.
Ten rejon jest korzystny do uprawy czereśni co wiadome jest od kilkuset lat. Nie wiem skąd ci "specjaliści" wysnuli taki wniosek. Zresztą - o jakich specjalistach mówisz? Jakieś nazwiska albo chociaż nicki?
Jak wrażenia koledzy po pokazach tak na świeżo?Warto wchodzić w nowości, dosadzać , likwidować, siatkować co powiecie ciekawego?
Warto było przejechać 200km czereśni za bardzo nie zobaczyliśmy bo im wymarzły ale zawsze jakąś wiedzę się zdobyło
1 |
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl