witam zamierzam budować chłodnię na owoce z pustaka grubości 25cm moje pytanie jakiej grubości dać płytę warstwową od środka jednosttnonną żebuy była dobra szczelność
witam zamierzam budować chłodnię na owoce z pustaka grubości 25cm moje pytanie jakiej grubości dać płytę warstwową od środka jednosttnonną żebuy była dobra szczelność
ja dawałem 12 ściany a 16 sufit tylko ze poliuretan
scianka wewnetrzna między komorami 8 cm dałem ponieważ z drugiej strony również 8 jest
każdy wykonawca doradzał żeby dać 10 sciana i 12 sufit -poliuretan i to w maxie wiecej mówili że nie potrzeba
budynek z pustaka solbet
komory pod kontrolę oczywiscie
Odnośnie izolacji to w budynku ze ścianami z jednego pustaka mam 5cm styropian+płyta nie cięta 10cm pianka (ściany zewnętrzne), przy ścianach wewnętrznych sama płyta (10cm) i ściany działowe między komorami również płyta 10cm(nie mam ścian murowanych). Sufit płyta 16cm pianka i wyżej blacha z antykondensatem. Jeśli chodzi o szczelność to moim zdaniem obojętnie czy płyta cięta czy nie tylko wszystkie łączenia powinny być połączone bandażem i na to silikon, a nie sam silikon w rowki na łączeniach. Co do posadzki chyba pewniejsze jest pianowanie niż styrodur. Jednolita powierzchnia dobrze przylegająca do ścian wydaje mi się lepsza od grubej folii łączonej silikonem. Swoją drogą KA nie musi być aż tak bardzo szczelna. Starą komore mam zrobioną blachą aluminiową uszczelnioną jak z płyt ze zwykłą posadzką betonową pod którą jest folia budowlana i jest ok.
dodam że ten pustak będzie gr 25cm ale on będzie żużlobetonowy i czy wtym przypadku mi wystarczy płyta gr 12 cm od ściany zewnetrznej i czy pod spód dać jeszece np folię budowlaną
10 cm poliuretanu i 4 cm piany na sufit i bedzie dobrze na ściany od zewnątrz 8 cm pozostałe 6 i podłoga 4 i dobre drzwi i telnu bedziesz musiał dopuszcząć a wszstko bedzie grać :D
a ja chcę dac w środku płyte jednowarstwowa na ściany myślałem że zrobię dwuwarstwową ścianę 25 cm pustak żużlobetonowy i 12cm płyta warstwowa jednostronna na sufi 12 cm płyta warstwowa jednostronna przykrecona do rusztu na to pianka 4cm i potem drugi dach blachodachówka na ruszcie drewnianym
Witam,
Moim zdaniem przy takiej inwestycji, wykańczaniu komory do przechowywania owoców (KA) nie należy oszczędzać na izolacji. To że firmy twierdzą że bloczek (suporex) 24cm i płyta warstwowa poliuretanowa 10cm i na sufit 6cm "wystarczą" nie znaczy że mamy iść po najniższej lini oporu bo koszty może są wyższe przy grubszych płytach ale taka inwestycja zwróci się na przestrzeni kilku lat gdy rachunki za prąd bedą niższe ze względu na lepszą izolacje :) Ja w swoim budynku sciany wyłożone mam płytami oczywiście z rdzeniem poliuretanowym o grubości od zew 15cm, sufit 20cm a między komorami grubośc płyty wynosi 5cm.
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl