Zrobiłem podsumowanie:
1. 2016 nie był szczególnie obfitujący w porzeczkę czarną, ale są takie nasadzenia, że i tak skupili jej tyle, że zapchali chłodnie. Tutaj wypowiedz KUPS:
http://www.sadyogrody.pl/przetworstwo/105/prezes_kups_w_2016_r_rynek_owocow_i_ich_przetworow_cechowala_niestabilnosc,8163.html
http://www.sadyogrody.pl/przetworstwo/105/prezes_kups_niskie_ceny_skupu_czarnej_porzeczki_nie_sa_wina_przetworcow,6392.html
2. Cytaty z KUPS,
O koncentracie:
"Eksport pozostałych zagęszczonych soków owocowych (głównie wytwarzanych z owoców kolorowych) zmniejszył się z 64,2 do 62,0 tys. ton. Na obniżeniu eksportu zaważył spadek sprzedaży zagęszczonego soku aroniowego oraz koncentratu soku produkowanego z porzeczek czarnych. Spadek sprzedaży soku wytwarzanego z porzeczek czarnych spowodowany był małym zapotrzebowaniem na ten produkt na rynku światowym. Zakłady produkujące sok z porzeczek czarnych „weszły” w sezon 2016/17 z dużymi zapasami."
O cenach mrożonych:
"Spadek cen(z 0,56 do 0,45 euro/kg) zadecydował o zmniejszeniu z 16,1 do ok. 13 mln euro wartości eksportu mrożonych porzeczek czarnych."
Generalnie od 4 lat systematycznie spada cena transakcyjna.
"Mniejsza była sprzedaż konserw wytwarzanych ze śliwek, malin i porzeczek czarnych"
źródło:
www.kups.org.pl/files/?id_plik=2443
3. Nasadzenia czarnej i czerwonej jesienią były znowu duże, a to oddala nadzieję na polepszenie ceny w najbliższych latach. W przypadku czerwonej będzie tak samo jak z czarnąj, ale to dopiero za jakieś 3 lata, bo wtedy nasadzenia dojdą do pełni owocowania. Może w tym i następnym roku nie będzie jeszcze źle z cenami. Czerwona jest bardziej czuła na wahania podaży, bo rynek jest znacznie mniejszy.
cdn...