Witam kiedy myslicie o pierwszym zabiegu na kwieciaka ? Laszka juz ma ładne nabrzmiałe pączki
Witam kiedy myslicie o pierwszym zabiegu na kwieciaka ? Laszka juz ma ładne nabrzmiałe pączki
Ja jeszcze troche poczekam z Mospilanem zeby go zastosowac w mixturze z Zato i Ortusem (zalecana wysoka temperatura ok 25 stopni). Mozna tez zastosowac inne zamienniki zawierajace acetamipryd ale Mospilan to Mospilan !
ploiklo, 2018-04-29 19:55, napisał:
fcbarcelonacule, 2018-04-29 13:12, napisał:
Ja jeszcze troche poczekam z Mospilanem zeby go zastosowac w mixturze z Zato i Ortusem (zalecana wysoka temperatura ok 25 stopni). Mozna tez zastosowac inne zamienniki zawierajace acetamipryd ale Mospilan to Mospilan !
Nieszkoda Ci kasy na niedziałający mospilan, a szkoda Ci czasu i kasy na paliwo żeby to rozbić na 2 zabiegi....? Cudem jest trafić idealne warunki dla 3 różnych środków.......
Skad wiesz ze nie dziala ? Hym? Takis ekspert czy tylko chciales sobie cos ponegowac i byc crazy?
figol, 2018-04-29 07:09, napisał:
Oprysk na kwieciaka - najlepiej jak zaobserwujesz chrząszcze kwieciaka w malinach
ploiklo, 2018-04-29 19:55, napisał:
fcbarcelonacule, 2018-04-29 13:12, napisał:
Nieszkoda Ci kasy na niedziałający mospilan, a szkoda Ci czasu i kasy na paliwo żeby to rozbić na 2 zabiegi....? Cudem jest trafić idealne warunki dla 3 różnych środków.......
Jak pryskałeś i nie przestrzegałes zasad stosowania to teraz nie działa.
Witam, czego to mogą być objawy?
Sadownik2017, 2018-05-02 12:43, napisał:
Witam, czego to mogą być objawy?
To brązowe to według mnie zbyt duża ilość cieczy z pestycydem spowodowała poparzenia, ewentualnie silne wiatry.
To białe to nie wiem czy syf na liściu czy uszkodzenia? Jeśli uszkodzenia to może skoczek różany?
To białe to jakieś śmieci, chodzi mi właśnie o te brązowe przebarwienia, być może masz racje.
Te brązowe nekrozy to jakieś uszkodzeia mechaniczne, ja jeszcze tutaj widzę początek chlorozy magnezowej, bo na RBDV za wcześnie.
To możliwe żeby już w drugim roku po posadzeniu miały wirusa? W mojej okolicy nie ma żadnych plantacji malin, sadzonkę specjalnie wziąłem in vitro, z czego ten wirus sie bierze panowie? Jeśli tak bedzie to pozostaje tylko skasować Polkę w przyszłości
Jak są zawirusowane to będą miały i w pierwszym roku. Na objawy wirusa jest za wcześnie, dopiero jak zdrewnieją łodygi i wytworzą się wiązki przewodzące. Jeżeli jest problem to z magnezem, ale na podsawie jednego liścia diagnozy dla całej plantacji nie da sie określić.
Czy to prawda ze opryski fungicydami oplaca sie stosowac tylko wtedy kiedy jest zmienna temp? Tzn raz deszcz raz cieplo ?
fcbarcelonacule, 2018-05-05 11:29, napisał:
Czy to prawda ze opryski fungicydami oplaca sie stosowac tylko wtedy kiedy jest zmienna temp? Tzn raz deszcz raz cieplo ?
nie, oplaca sie stosowac wtedy gdy jest duze zagrozenie grzybowe. Poza tym napisales w pierwszym zdaniu o zmiennej temperaturze a w drugim "raz deszcz raz cieplo". Co ma piernik do wiatraka? Albo piszesz o temperaturach albo o wystapieniu opadow a tak h wie o co ci chodzi.
przedziorek, 2018-05-05 11:54, napisał:
fcbarcelonacule, 2018-05-05 11:29, napisał:
nie, oplaca sie stosowac wtedy gdy jest duze zagrozenie grzybowe. Poza tym napisales w pierwszym zdaniu o zmiennej temperaturze a w drugim "raz deszcz raz cieplo". Co ma piernik do wiatraka? Albo piszesz o temperaturach albo o wystapieniu opadow a tak h wie o co ci chodzi.
Masz racje. Chodzilo mi o zmienna POGODE. To spytam inaczej. Jesli utrzymuje sie dlugo wysoka temperatura i brak opadow tak jak u mnie to czy jest sens pryskania od chorob grzybowych? Co masz na mysli piszac "duze zagrozenie grzybowe"?
Duże zagrożenie grzybowe oznacza inaczej "idealne warunki pogodowe do rozwoju grzyba" czyli wysoka temperatura, duża wilgotność powietrza oraz bezwietrzna aura ;-). Wtedy lepiej zastosować "silniejszy" środek typu Signum/Switch. Jesli presja grzyba jest mniejsza i warunki pogodowe niesprzyjające rozprzestrzenianiu się, to wystarcza tanie środki kontaktowe np. Sadoplon.
tomaszw, 2018-04-25 10:15, napisał:
Z działających niezarejestrowanych, Difo, Bumper, w malinie jesiennej spokojnie można stosować. Z zarejestrowanych obie Luny, Miedzian.
Jaką dawką BUMPER ?
Przemas, 2018-05-05 13:53, napisał:
Duże zagrożenie grzybowe oznacza inaczej "idealne warunki pogodowe do rozwoju grzyba" czyli wysoka temperatura, duża wilgotność powietrza oraz bezwietrzna aura ;-). Wtedy lepiej zastosować "silniejszy" środek typu Signum/Switch. Jesli presja grzyba jest mniejsza i warunki pogodowe niesprzyjające rozprzestrzenianiu się, to wystarcza tanie środki kontaktowe np. Sadoplon.
pytanie czy ten Sadoplon cos działa? Zostawiał ktos kawalek do kontroli? Wg mnie to bardzo słaby środek.
Jak myslicie? Co moze powodowac slabe przezimowanie Glena w moich krasnickich okolicach ? Co patrze to dolne czesci Glena sa w miare ok ale gora nie wypuscila paczkow i lisci... Moze to byc spowodowane zlymi opryskami?
Mróz i wiatr zrobiły swoje. U mnie jeżyna mimo że przykryta na zimę bardzo słabo przezimowała. Trzeba będzie zainwestować w gróbszą włukninę
Hej, panowie a co myślicie o dolistnym Kristalonie Czerwonym i dodatkowo Hygrocomplex do ziemi?
Mam Glena i jeszcze nie dawałam żadnego nawozu
Czerwony kristalon zostaw sobie jak będą już zawiązki owoców. Teraz można prysnąć bardziej zrównoważonym czyli zielonym. A nawóz posypowy to najlepiej na wilgotną glebę i jak dla mnie jeśli jeszcze nic nie dostały w tym roku to troche kiepsko bo pierwsze nawozy powinne być wysiane ponad miesiąc temu. Zanim się to rozpuści i korzeń zaciągnie to bedzie już po zbiorach.
Malina ma byc ponizej 2zl. Tak mowil jeden ze skupowiczow. Jak dla mnie 3zl to minimum ale w kontraktach maja zapisane co innego :\ ale bedzie sokow:D
fcbarcelonacule, 2018-05-16 12:33, napisał:
Malina ma byc ponizej 2zl. Tak mowil jeden ze skupowiczow. Jak dla mnie 3zl to minimum ale w kontraktach maja zapisane co innego :\ ale bedzie sokow:D
Trzeba wyrywać i jabłka sadzić
Cena 2zl to by byla jakas kpina z sadownikow... Pamieta ktos czy w ostatnich latach byla podobnie niska cena ? Bylo 2.7 bylo 11 ale ponizej 2 chyba nie bylo.?
Mnie bardziej wkur. bledy ktore robisz. Do szkoly a nie na forum swoje zale wylewac! Zreszta zeby nie bylo. Probowalem dodac wiadomosc do postu o cenie malin jagodowych ale nie moglem. Nie wiem czemu. Moze ktos z moderatorow pomoze?
fcbarcelonacule, 2018-05-21 13:35, napisał:
Cena 2zl to by byla jakas kpina z sadownikow... Pamieta ktos czy w ostatnich latach byla podobnie niska cena ? Bylo 2.7 bylo 11 ale ponizej 2 chyba nie bylo.?
Było 1,80zł 7-8 lat temu jak dobrze pamiętam
Co sadzicie o porannym pryskaniu malin ? Wiekszosc zabiegow w letniej na chwile obecna wykonuje po wieczornym odlocie pszczol itp a chcialbym troche zaoszczedzic czasu. Pryskacie z rana ?
Czy stsowal ktos do nawozenia dolistnego zestaw Plantafol Megafol ? dodam ze workow jest 4 rodzaje tak mnie poinformowal sprzedawca
herflik312, 2018-05-10 14:34, napisał:
Czerwony kristalon zostaw sobie jak będą już zawiązki owoców. Teraz można prysnąć bardziej zrównoważonym czyli zielonym. A nawóz posypowy to najlepiej na wilgotną glebę i jak dla mnie jeśli jeszcze nic nie dostały w tym roku to troche kiepsko bo pierwsze nawozy powinne być wysiane ponad miesiąc temu. Zanim się to rozpuści i korzeń zaciągnie to bedzie już po zbiorach.
Zapytam o Kristalon pomaranczowy skoro piszecie o nich / kiedy najlepiej go zastosowac ?
Dzisiaj bylem w sklepie po odzywke na maline jesienna. Sprzedawca polecil Foliq aminovigor. Sadzicie ze to dobry zakup ?
niby ok tylko nie wiem jak jest ze stosowaniem aminokwasów podczas kwitnienia bo podobno pszczoły ich nie lubią, ale niech się inni wypowiedzą czy to prawda.
A co radzisz zastowac zeby ich troche podgonic w gore? Susza dala sie we znaki jeszcze troche zwalilem z Basta (za male stezenie na poczatku dalem i musialem powtarzac zabieg). Saletre bym sypnal ale deszczu nie ma... Jakas odzywke szczegolnie polecasz?
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl