Czym teraz pod koniec kwietnienia sypnąc maliny jesienne zwykła salletra czt wapniówka ??
Czym teraz pod koniec kwietnienia sypnąc maliny jesienne zwykła salletra czt wapniówka ??
Miniek, 2017-07-29 18:55, napisał:
To co Panowie doświadczeni polecacie zamiast Ortusa?
Jest Magus, jest tez drogi Envidor. Ortus wg mnie nie jest taki zly, tylko trzeba w odpowiednim czasie go uzyc (temperatura kolo 20-25 *C i jeden raz w sezonie). Jest tez abamektyna ale ja jej jeszcze nie stosowalem...ponoc w kwitnienie abamektyna odpada !
Jak zwalczacie przedziorka na tym etapie wegetacji ? Bo sasiad mowil ze jest u mnie ten przedziorek (sam nie potrafie go rozpoznac...) i nie wiem czym go prysnac. O Ortusie pisza ze tylko 1 zabieg w sezobie... Abamektyna? Tomaszw co radzisz? Cenie Twoja wiedze i doswiadczenie :P
w malinie jesiennej przedziorka juz nie zwalczysz no chyba ze nie bedziesz jej zrywal przez jakis czas
Ja dopiero 2gi rok jestem w sadownictwie tak na powaznie dlatego ten jezyk. Mozliwe ze zle go uzylem... Przepraszam w takim razie.
@Tomaszw A czym pryskasz na przebarwiacza malinowego w glenie ? Ja Ortusem przelecialem ale wyczytalem ze Ortus powstrzymuje ale nie likwiduje ta chorobe. Calypso pomoze czy to inna bajka ?
po Calypso przebarwiacz tylko wzruszy ramionami i sie zasmieje na twoj widok nie ma opcji, nie zadziala
fcbarcelonacule, 2017-08-19 18:52, napisał:
Ja dopiero 2gi rok jestem w sadownictwie tak na powaznie dlatego ten jezyk. Mozliwe ze zle go uzylem... Przepraszam w takim razie.
Nie przepraszaj! Masz prawo wiele rzeczy nie wiedzieć i o nie pytać, a niektórym się wydaje, że wszystkie rozumy pozjadali i mogą innych obrażać. Jeśli chodzi o przebarwiacza malinowego, to zastosuj na wiosnę, przed kwitnieniem Envidor. Oprysk musi być wykonany dokładnie, na spodnią stronę liści przy temp. około 20 stopni C.Calypso nie niszczy szpecieli.
Envidorem może teraz opyskać gleny a poprawić z wiosny efekt będzie jeszcze lepszy, tańsza opcja to abamektyna tylko pryskaj już po zmroku.
Pytanie 1 : Mozna na rdze w letniej teraz zastosowac ZATO ? Czy juz za pozno ? W chorobe tej rdzy jest... Na laszce jakby mniej ale na starszych odmianach np Villamette dosc duzo. Pytanie 2 : Pryskaliscie abamektyna glena ? Jaka skutecznosc takiego oprysku ? Pytam bo jeszcze nigdy takiego zabiegu nie wykonywalem a ponoc to tansza opcja Envidora.
Na rdze wczoraj prysnołem wczoraj luną experience, a na przędziorki i szpeciela planuję polecieć abamektyną + siltac poznym wieczorem lub w nocy, może jutro.
Doradzcie mi. Mam 1l Dursbanu, moge go zastosowac nalistnie na maline letnia ?
fcbarcelonacule, 2017-08-26 12:09, napisał:
Doradzcie mi. Mam 1l Dursbanu, moge go zastosowac nalistnie na maline letnia ?
Śmiało na jesienni możesz pryskać
A jakie stezenie ? Znajomy wali 10krotnosc tego co w etykiecie czyli 1%. Sprzedawca mowil z kolei 1l na 200l wody. A Ty figol co doradzisz? Mowie o oprysku nalistnym
Terra sorb complex jak najbardziej ok, polecam też natural crop.
Na jesieni będę sadził maliny i pod korzeń zamiast drogiego basacote chciałbym rzucić kilka granul hydrocomplexu albo fosforanu amonu, stosował ktoś take coś, nie popalę korzeni?
lepiej daj sol i jakis fosforan. I tak korzenie do zimy nie pociagna prawie nic a przez zime chlorki wypluczesz.
Mi nie chodzi o to żeby do zimy pociągneły tylko o dodry start na wiosnę, boję się tylko czy nie popalę korzeni sypiąc bezposrednio pod korzeń.
Jeszcze może jakiś preparat algowy?Coś by Panowie zaoferowali ze swojej strony.
Maliniarz2012, 2017-08-25 21:56, napisał:
Na rdze wczoraj prysnołem wczoraj luną experience, a na przędziorki i szpeciela planuję polecieć abamektyną + siltac poznym wieczorem lub w nocy, może jutro.
Czy mogłbyś dokładniej napisać w jakim okresie stosujesz abamektyne?.)safran 18 sc.)czy taki zabieg wykonujesz na wiosnę?czy w pełni wegetacji maj ,czerwiec.
Czy stosował z was ktoś nawoz kurzy posypowy?odkwasza glebę lepiej niz wapno ,i ne trzeba sypać z wiosny nawozow azotowych.
Czy móglbyś kolego rozwinąć swój wpis ,szczególnie pod kątem tego że taki kurzak niby odkwasza glebe lepiej niż wapno ???????
Może miał na myśli nawóz typu OrCal, jest kilku producentów w PL tego typu nawozów, każdy na bazie utylizacji resztek poubojowych. Jest również nawóz na bazie utylizacji pozostałości z drobiu. Bardzo dobry nawóz odkwaszający.
Witam, mam pytanie. Jaki oprysk zastosować by ograniczyć młode przyrosty? I oczywieście kiedy najlepiej tio zrobić?
monia, 2018-03-27 08:13, napisał:
Witam, mam pytanie. Jaki oprysk zastosować by ograniczyć młode przyrosty? I oczywieście kiedy najlepiej tio zrobić?
Witam.ja stosuje reglone jak odrosty mają do 15-20 cm.pierszy raz.i tak około 2-3 zabiegi .ostatni zabieg pod koniec maja.poźniej już puszczam.
Witam .kto pomoze i powie jak wyliczyć dany pierwiastek na 1 chektar.chodzi mi o potas.po analizie gleby wyszło mi ze jest go za mało.jak to wyliczyć
sajlor, 2018-03-29 18:39, napisał:
Witam .kto pomoze i powie jak wyliczyć dany pierwiastek na 1 hektar.chodzi mi o potas.po analizie gleby wyszło mi ze jest go za mało.jak to wyliczyć
Witam.mam zamiar zastosować w tym roku safran 18 sc.czy ktoś go stosował? I w jakim terminie?ponawiam rownież moj drugi wątek.odnośnie mieszania kristanolu z takimi środkami jak :rowral.zato,signum ,switch,teldor.
Safran 018 ec. to abamektyna działa bardzo fajnie ja daje 0,75L na 1000L wody oprysk wykonuj najlepiej w nocy, promienie słoneczne osłabiają działanie oprysku.
Witam! Chcę zapytać o środki na przędziorki takie jak: afik,siltac,empular... Mają działanie klejące i kiedy można je stosować przed zbiorami? Wiem,że po zbiorach,jak najbardziej.Natomiast teraz wiosną... Podobno można zakleić kwiat pąkowy,czyli jak kwitnie nie opryskiwać...No i kiedy jeszcze???
Dzięki za wszelkie odpowiedzi.
Pozdrawiam
krz30, 2018-04-14 22:21, napisał:
Witam! Chcę zapytać o środki na przędziorki takie jak: afik,siltac,empular... Mają działanie klejące i kiedy można je stosować przed zbiorami? Wiem,że po zbiorach,jak najbardziej.Natomiast teraz wiosną... Podobno można zakleić kwiat pąkowy,czyli jak kwitnie nie opryskiwać...No i kiedy jeszcze???
Dzięki za wszelkie odpowiedzi.
Pozdrawiam
Witaj.ja osobiście zastosuje w tym roku.milbenock.troche kosztuje ale jest w działaniu o kilka razy skuteczniejszy niz te co wymieniłeś.
Malina letnia rusza z kwitnieniem, myślicie coś teraz podsiać ?? Co poleciacie na tą porę, wieloskładnik oczywiście wiosną poszedł, później saletrzak, myślę czy czymś teraz podsiać ...
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl