Jesli chodzi Ci o oprysk dolistny to stezenie 1%spokojnie mozesz dac. Czyli 1kg na 100l wody.
Jesli chodzi Ci o oprysk dolistny to stezenie 1%spokojnie mozesz dac. Czyli 1kg na 100l wody.
A odbiegają od tematu jak u Was jesienna?
Bo u mnie w tamtym roku krzaki dorastały do 2 metrów a w tym roku max 1,20 a miejscami i mniejsza i zaczyna kwitnąć...
Siema, powiedzcie mi czy pryskacie jakims srodkiem w czasie zbiorow letniej czy jesiennej ?
mieszał ktoś z was Mospilan ze Switchem? można mieszać Mospilan np. z kristalonem pomarańczowym?
janpop10, 2017-07-09 17:36, napisał:
Teldor
A jesli chodzi o odzywki ? Kristalonem pomaranczowym mozna jesienna podczas zbiorow? Tzn miedzy zbiorami ?
przedziorek, 2017-07-09 18:22, napisał:
mieszał ktoś z was Mospilan ze Switchem? można mieszać Mospilan np. z kristalonem pomarańczowym?
Mospilan ze Switchem można, Mospilan z kristalonem również.
fcbarcelonacule, 2017-07-09 20:00, napisał:
janpop10, 2017-07-09 17:36, napisał:
Teldor
A jesli chodzi o odzywki ? Kristalonem pomaranczowym mozna jesienna podczas zbiorow? Tzn miedzy zbiorami ?
Można pomarańczowym i nie zapominaj o wapnie.
Tomaszw.a czy karate zenon z kristanolem pomaranczowym?.lub signum z kristanolem?
sajlor, 2017-07-12 18:10, napisał:
Tomaszw.a czy karate zenon z kristanolem pomaranczowym?.lub signum z kristanolem?
Karate z kkristalonem tak, osobiście to bym zrobił mieszankę karate 0,15l+mospilan 125g+kristalon. Co do zasady nawozy mieszam ostrożnie z fungicydami, szczególnie wieloskładnikowe. Jak już to w niskim steżeniu 0,25%.
Rozmawiałem kiedyś na targach z przedstawicielem Yara. Poruszyłem temat mieszania nawozów serii kristalon ze środkami ochrony roślin. Z tego co pamietam wnioski były nastpepujące: kristalon+ fungicyd - jak najbardziej można stosować
Kristalon+ herbicyd - mija się z celem (nie zaszkodzi, ale też nie ma sensu stosować)
Kristalon + insektycyd - nie mieszać (chyba chodzi bardziej o obniżenie skuteczności śor niż o fitotoksyczość).
Oczywiście wiem, że ludzie mieszają i nic złego sie nie dzieje.
Jak już kwitnie jesienna to pozostaje tylko Ortus i Magus a jak nie to Envidor albo jakaś abamektyna.
zbyszek85, 2017-07-13 21:19, napisał:
Jak już kwitnie jesienna to pozostaje tylko Ortus i Magus a jak nie to Envidor albo jakaś abamektyna.
A moglbys kolego podac temperatury stosowania abamektyny i Ortusa? W etykiecie sie doczytalem ze abamektyne najlepiej po zachodzie slonca w cieple dni a o Ortusie ze chyba powyzej 25stopni. Odniesiesz sie jakos do tych informacji ?
fcbarcelonacule, 2017-07-13 21:51, napisał:
zbyszek85, 2017-07-13 21:19, napisał:
A moglbys kolego podac temperatury stosowania abamektyny i Ortusa? W etykiecie sie doczytalem ze abamektyne najlepiej po zachodzie slonca w cieple dni a o Ortusie ze chyba powyzej 25stopni. Odniesiesz sie jakos do tych informacji ?
Co do stosowania Ortusa najlepiej stosować w temperaturze powyzej 20°C. Jeżeli chodzi o abamektyne to jak wspomniałeś, należy stosować po zachodzie słońca, powyżej 15°C. Abamektyna raczej już odpada, że względu na kwitnace już maliny.
Pozostaje jeszcze Milbeknock
"Można stosować wcześnie rano przed wylotem pszczół na uprawę lub wieczorem po zakończeniu oblotu roślin przez pszczoły i inne gatunki zapylające."
To prawda ze Ortus ogranicza przebarwiacza malinowego ktory atakuje Glena ?
figol, 2017-07-19 09:19, napisał:
Ortus co najwyżej ograniczy przedziorka i to jak dasz dobrą dawkę.
A Ty co stosujesz skutecznego na przedziorka ?
Envidor na przedziorka i ograniczy szpeciele, chociaż przy obecnej cenie malin mocno bym się zastanowił czy w ogóle inwestować w ten środek
mieszaliście kiedyś geoxe i unix zamiast switcha,zawsze by było taniej na ha.
z tego co licze to wiele nie oszczedzisz ale zawsze to pare groszy urwiesz.
unix 220zł,geoxe470zł razem 690zł na 2ha.
switch1000zł na 2ha. różnica 310zł a to nie mało chyba że coś nie tak licze.
przedziorek, 2017-07-25 14:51, napisał:
ok zle policzylem pierwotnie. Racja.
to dajecie dawke 0,5kg unixu i o,5 kg geoxe na ha??a stosował ktos zamiast Basty Mission??
Naprawde stosujecie tak drogie srodki grzybobojcze wiedzac ze jest mythos=batalion i sadoplon? Kurde przeceiz przy obecnej cenie malin to sie ledwo co oplaca ten malinowy biznes. Chyba ze ktos traktuje to jako hobby xd
Mythos to gówno, słaby bardzo jest. Przynajmniej u mnie, Nie wart swojej ceny. Sadoplon też, no może na początek jeszcze ok.
Witam wszystkich forumowiczów! Proszę o radę! Jakim środkiem chwastobójczym mogę opryskać malinę letnia, posadzona na wiosnę ??? Czy tylko pielenie zostaje? Dwa razy już oplewiona ok. 25a, ale po tych deszczach zarasta jeszcze szybciej :/
ivamalina, 2017-07-26 12:50, napisał:
Dwa razy już oplewiona ok. 25a,
25a to pod relax bym plewił jak to mówią starsi i mądrzejsi choćby z nudów xD
A tak całkiem serio jak jednoliścienne to fusilade, perenal a jak dwuliścienne to gracol :D
figol, 2017-07-26 13:29, napisał:
Dwa razy już oplewiona ok. 25a,
25a to pod relax bym plewił jak to mówią starsi i mądrzejsi choćby z nudów xD
A tak całkiem serio jak jednoliścienne to fusilade, perenal a jak dwuliścienne to gracol :D
ok, a jak to robia wielcy plantatorzy, wszyscy stosują gracol :P ? nawet na big plantacjach ???
Witam wszystkich forumowiczów! Proszę o radę! Jakim środkiem chwastobójczym mogę opryskać malinę letnia, posadzona na wiosnę ??? Czy tylko pielenie zostaje? Dwa razy już oplewiona ok. 25a, ale po tych deszczach zarasta jeszcze szybciej :/
Zaraz po posadzeniu można było Devrinolem opryskac i praktycznie do maja/czerwca byłby spokoj.
Jakos nie chce mi sie wierzyc ze jestescie ta profesjonalnymi sadownikami ze mozecie stwierdzic z taka latwoscia tak jak to robicie ze 'dany srodek jest dobry/zly'. Moze macie wieksze doswiadczenie ba na pewno tak jest. To jak macie takie doswiadczenie to podzielcie sie z innymi jak rozrozniacie to czy malina ma szara plesn czy nie? Albo czy malina cierpi na zamieranie pedow ? Ja cokolwiek bym nie stosowal zato mythos rovrak switch signum to bym nie widzial efektow. Moze i jestem slepy wiec pytam Was o rade...
pewne odmiany malin takie jak benefis,caskada czy cowichan są bardziej podatne na zamieranie pędów czy szarą pleśń,.tanimi środkami szkoda pryskać a zwłaszcza przy takiej pogodzie jaka jest ostatnio.Później na jesieni jest problem jak nie ma zdrowego pedu żeby go okręcić na drut by w następnym roku dał dobry plon.
Przedziorek, kondi997 a co sadzicie o srodkach takich jak Zato Ortus Mospilan ?
fcbarcelonacule, 2017-07-27 13:01, napisał:
Cytując klasyka "może mają tam i swoje plusy, chodzi jednak o to, żeby te plusy nie przysłoniły wam tych minusów"
fcbarcelonacule, 2017-07-27 13:01, napisał:
Ortusa juz nie stosuje, kiedys slaby. Mospilan dobry, Zato dobry ale jak w miare wczesnie dasz, zapobiegawczo.
zato stosuje i jestem zadowolony ortusa od 2 lat juz nie a na mospilan stosuje zamiennik zawsze wychodzi taniej...
Żaden z tych środków nadzwyczajnym nie jest zato niby od rdzy ( guzik daje ) niby na zamieranie też mocno średnio, do tego niema potwierdzonego działana od szarej pleśni. Po mospilanie nawet mi mszyca nie zleciała jeden jedyny jego plus to, to że jest selektywny. Ortus ma rejestraracje na prysaknie w malinach no i chyba to tyle jego zalet.
Jakim kristalonem pryskacie/pryskaliscie maline jesienna ? Mozna juz stosowac K. pomaranczowy ?
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl