jaka dawka Tebu?
Nie słyszełem o Tebu, ale jezeli skuteczne to lepiej rzeczywiście Lunę zostawić na później.
PS. Luna ja wiem czy taka droga, 1 litr około 250 zł na ha idzie 0,6 litra. Mam na muśli Lunę Experience a nie Sensation bo ta druga to dla bogatych.
Luna experience bardzo dobrze wypadła w walce z rdza tamtego roku, gdy robiono testy. Jej substancje aktywne to
Tebukonazol i Fluopyram wiec wiadomo ze jeśli Luna radzi sobie z rdza to Tebu czy Horizon też sobie poradzą bo posiadają tebukonazol w sobie.
Ponowie co jest z tą laszką.Zdjęć nie załączam bo co roku chyba dodaję.Okres kwitnienia i żółte listki.Najpierw pojawiają się najbliżej pędu zeszłorocznego.Żółkną i brązowieją.Raczej to po przymrozkach wiosennych nie jest spowodowane.
Miniek, żółknięcie liści jest spowodowane podmarznięciem pędów. Teraz zbliża lub jest kwitnienie i roślina wykazyje zwiększone zapotrzebowanie na niektóre składniki i roślina przeszuswa je tam gdzie są bardziej potrzebne.
Jak myślicie czy przy oprysku na Glena można jeszcze do Tebu dodać z 10 kg siarczanu magnezu?
Powoli malina zaczyn kwitnąć ale braki magnezu są widoczne.
Maliniarz2012, 2017-05-30 21:12, napisał:
Miniek, żółknięcie liści jest spowodowane podmarznięciem pędów. Teraz zbliża lub jest kwitnienie i roślina wykazyje zwiększone zapotrzebowanie na niektóre składniki i roślina przeszuswa je tam gdzie są bardziej potrzebne.
skad ta pewnosc ze to akurat efekt podmarzniecia?
ja nie krytykuje tylko pytam. Ja osobiscie nie mam pojecia skad sie biora te zolte listki. U mnie co prawda bardzo malo ich ale tez sa.
u mnie równiez sa, a ktos powie co szukaja mrowki w otwartych kwiatach tam gdzie jest zawiązka owocu i tam gdzie jest czarny srodek i nie ma zawiązki???
przedziorek, 2017-05-31 11:36, napisał:
ja nie krytykuje tylko pytam. Ja osobiscie nie mam pojecia skad sie biora te zolte listki. U mnie co prawda bardzo malo ich ale tez sa.
Ja nie odebrałem tego jako krytyka. Podsumowując, uważam, że żółknące liście najbliżej pędu ubiegłorocznego są wynikiem przesuwania składników pokarmowych przez roślinę. Może to być spowodowane uszkodzeniem pędu i problemami z przewodzeniem lub po prostu problem z pobieraniem składników pokarmowych przez korzeń np. wypłukane składniki przez deszcze, uszkodzony sytem korzeniowy.
Maliniarz2012, 2017-05-31 12:01, napisał:
przedziorek, 2017-05-31 11:36, napisał:
Ja nie odebrałem tego jako krytyka. Podsumowując, uważam, że żółknące liście najbliżej pędu ubiegłorocznego są wynikiem przesuwania składników pokarmowych przez roślinę. Może to być spowodowane uszkodzeniem pędu i problemami z przewodzeniem lub po prostu problem z pobieraniem składników pokarmowych przez korzeń np. wypłukane składniki przez deszcze, uszkodzony sytem korzeniowy.
Popieram.
Panowie widzę także na bieżąco ze stroną Jagodnik.Tam pan Krawiec takie samo zdanie ma co niektórzy z Was.Do kwitnienia wszystko wygląda ok.Jak zaczyna malina kwitnąć zaczynają się właśnie te problemy.Nie wiem czy to przez zimę ale odkąd mam laszkę problem występuje co roku.Ja jeszcze dopuszam możliwość związaną z grzybem.Ale tak jak Piszecie możliwie trudności z pobraniem składników.
Mam glena 80 ary,posadzonego na jesieni, sypany był dotychczas zmniejszonymi
dawkami ; ogrodem ,hydrokompleksem ,siarczanem potasu i saletrą amonową oraz
podlane DURSBANEM .Jaki muszę teraz pierwszy oprysk zastosować ; z odzywek,grzyba
czy na robaka i w jakich dawkach ? Czy ogólnie na młodą malinę ,dawki muszą być
słabsze i czy mozna to zrobić wszystko w jednym oprysku ? (plantacja poza domem) Z odżywek posiadam krystalony (zielony,czerwony,pomarańczowy),calcinit, KRISTALEAF Fruit Controller oraz KRISTALEAF FOTO . Dziekuję za odpowiedzi :)
Cześć Wam maliniarze. Zauważył ktoś z Was jakieś negatywne skutki zastowania score? Ja jakoś nie bardzo kojarzę z lat poprzednich... co sądzicie o skutecznosći topsinu w zwalczaniu rdzy, został teraz zarejestrowany, stosowałem zato przy pierwszych objawach i nawet dało radę.
borowik90, 2017-06-01 21:58, napisał:
. Zauważył ktoś z Was jakieś negatywne skutki zastowania score? co sądzicie o skutecznosći topsinu w zwalczaniu rdzy, stosowałem zato przy pierwszych objawach i nawet dało radę.
Kiedyś pryskałem jesienna score nie zauważyłem żadnych negatywnych skutków. Topsin od rdzy nie słyszałem, na zamieranie pędów raczej go się stosuje, jeżeli rdza nie jest bardzo posiana zato da radę, jeśli już jest na górnych liściach tebu, luna experience.
W lunię jest 200g/l tebukonazolu, a w tebu 250g/l wiec jeśli luny daje się 0.6 na hektar to tebu trzeba dac 0.48. Ilość wody na hektar to tak jak w Lunie.
niekoniecznie bo Luna ma tez inna substancje i wtedy dawka moze byc nizsza. Czekam na odpowiedz od figola. Stosowal to pewnie wie co i jak :)
Jeżeli kogoś interesuje to efekt po Lunie Expreience jest rewelacyjny, jeśli chodzi o rdzę.
Maliniarz2012, 2017-06-02 11:04, napisał:
Jeżeli kogoś interesuje to efekt po Lunie Expreience jest rewelacyjny, jeśli chodzi o rdzę.
Potwierdzam.
W jakiej fazie rozwoju malin stosujecie nawozy zawierajace Bor ? Na pewno przed kwitnieniem ale dokladniej kiedy ?
Jeśli są już larwy to trochę zaniedbales sprawę, teraz to tylko nurella czyli dursban z cyperkillem
Ploiklo, na której cześci maliny zauważyłeś tego pryszczarka i jak on dokładnie wygląda?
Tomek 6666, a czym wcześniej, profilaktycznie należało zapobiegać przed tym pryszczarkiem?, tak od strony praktycznej bo teoria to jest mi znana.
Witam czy ktos z Was mieszał YaraLiva CALCINIT (PŁATKI)z grzybem lub robakiem???
Witam.czy ktos jest mi wstanie powiedziec co dolega tym malinom.jest to laszka posadzona na jesieni.byly pryskane od robaka i od grzyba.no dolistnie kristanolem
Cześć piszę w sprawie problemu jaki mam z moimi malinami. Nie jestem plantatorem ale mam mały kawałek i zauważyłem że na malinach zaczynają żółknąć liście a nawet zasychac delikatnie. Dzieje się to na Benefisie, bo Glen obok jest zdrowy i nie ma kłopotu. W ostatnich dniach tak zaczęły żółknąć i nie mam pojęcia dlaczego. Nawozone są identycznie, zabiegi inne to samo ale Benefisa coś wzięło. Ostatnio przeleciałem dolistnie z potasem, magnezem i wapniem. Za chwilę wrzucę zdjęcia to może podpowiecie. Aha i plantacja jest sadzona w zeszłym roku i staram się dbać no ale nie wiem. Dzięki za odpowiedzi z góry.
I jedyne co mi do głowy przychodzi to:
1. Brak żelaza
2. Przędziorek
3. Przemarzła tkanka przewodząca w łodygacg i woda nie dochodzi jak trzeba, a teraz upały były i owoce dużo wody biorą już
4. Poparzenie jakimś opryskiem no ale Glen by miał to samo
5. Jakiś grzyb werticilioza czy fytoftora
Dodam jeszcze że Benefis rośnie z brzegu i w następnym rzędzie ale to ten brzegowy najgorzej wygląda właśnie. W zimie dalsze rzędy miały po 0,5-1 m śniegu nawiane a brzegowy właśnie mało i może przymarzło.
To są efekty podmarzniętych pędów, które nie przewodzą dostatecznie składników pokarmowych z gleby do liści i owoców. Należy jak najwięcej dostarczać je dolistnie, żeby nie doszło do całkowitego zamierania roślin.
Dzięki za odpowiedź, teraz już wiem co robić. Dzisiaj pojadę na zamieranie a jutro znowu nawóz dolistnie.
A tak pozatym to stosowaliscie węglan potasu w malinach? Ma podobno dużą skuteczność na grzyby a i dostarcza potas roslinie.
tomaszw, 2017-06-18 23:06, napisał:
Malina posadzona na nieprzygotowanym stanowisku.
Witam.a jak to stwierdziłeś ze pole było zle przygotowane?
janpop10, 2017-06-18 23:01, napisał:
Tak jakby brak fosforu.
Sa sprycowane kristanolem zoltym.wiec fosforu maja.
Witam. Podpowie ktoś proszę w jakim stężeniu można dać teraz mocznik na jesienną (początek kwitnienia)?
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl