Witam,
Pogoda coraz lepsza, więc lada moment trzeba będzie zacząć nowy sezon ochronny. Ktoś już jechał miedzianem ?
Witam,
Pogoda coraz lepsza, więc lada moment trzeba będzie zacząć nowy sezon ochronny. Ktoś już jechał miedzianem ?
U mnie, pod Wrocławiem wegetacja zwykle jest posunięta dalej niż gdzie indziej... Ale uważam że do klasycznego " zielonego pąka " jeszcze trochę czasu zostało, dlatego chyba nikt w okolicy jeszcze nie pryskał ...Ale ten czas się zbliża... Czas oprysku Miedzianem i na licinka...Pozdrawiam !
Ja pryskałem funguranem 16-03 niedługo będę sie przymierzał drugi raz miedż i na licianka
ja po świętach zaczynam akcję, wiśnie i jabłka, jak pogoda pozwoli to we wtorek jadę wszystko nordoxem.
Ja wczoraj pierwszy zabieg miedzią zrobiłem. Czas najwyzszy zacząc ochrone bo pączki jak w polowie kwietnia a to dopiero koniec marca (lubelskie). W przyszłym tyg pewnie na Licinka trzeba bedzie pojechac.
my opryskaliśmy31.03.2016 miedzian plus razem z cyperkilem ,tak mi doradzili w sklepie ,chociaż nigdy nie mieszałem miedzianu z niczym, co wy na to ?można mieszać?
Ja co roku pierwszy oprysk wykonuje miedzian plus jakis perytroid i jest ok
Panowie a czy oprysk miedzianem o tej porze ma jakieolwiek uzasadnienie czy w fazie zielonego paka moze zaszkodzic
Witam czym planujecie pryskac wisienki na biały pak Orius Tebu czy jakies innne propozycje.
Dla tych wymienionych oprysków musi być 12 st C ,żeby były skuteczne,ale niech wypowiedzą się inni
Witam :-) Mama dwa pytania może ktoś wie:
1. Dlaczego podczas kwitnienia wiśni zaleca się pryskać 1,5l/kg miedzianu na ha przeciwko rakowi, a nie na przykład 3kg, a przecież już na brunatną zaleca się 3kg?
2.Czy podczas kwitnienia można do wspomnianego wyżej miedzianu dodać 1l np Bormaxu na 1ha bez obawy o jakieś negatywne skutki?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
1.jak dla mnie też jedno zaprzecza drugiemu
2. ja do miedzianu dodaję jedynie perytroid,w tych pierwszych opryskach, w tych około kwtnienia czy po kwitnieniu już nic do niego nie dodaję
CZerwony82, 2016-04-21 21:36, napisał:
Witam :-) Mama dwa pytania może ktoś wie:
1. Dlaczego podczas kwitnienia wiśni zaleca się pryskać 1,5l/kg miedzianu na ha przeciwko rakowi, a nie na przykład 3kg, a przecież już na brunatną zaleca się 3kg?
2.Czy podczas kwitnienia można do wspomnianego wyżej miedzianu dodać 1l np Bormaxu na 1ha bez obawy o jakieś negatywne skutki?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Podczas kwitnienia przez kwiatek potrafi wejść sporo chorób (jest to okres bardo durzego wysiłku roślin )dlatego zaleca się miedzianem opryskać ale trzeba uwarzać bo kwiatki są bardzo delikatne i można je poparzyć.
na 2 pytanie niewiem ale jeżeli się razem nie ważą to morzna sprubować
jak tam Panowie i Panie w tym roku u Was wisienki aktualnie? szczegolnie intetesuje mnie Nefris czy objawy raka juz wystepuja na lisciach i owocach bo w tym roku pogoda sprzyja...?
RADEK pisales kiedys ze najbardziej skuteczny jest nawoz Viflo cu+b? w jakim stezeniu i jak czesto i ile razy w sezonie go stosujesz aby byl zadawalajacy rezultat? A moze cos innego jeszce polecacie na raka w wisienkach na ta chwile?
Ja polecam bardzo skuteczny srodek zapobiegawczy i też interwencyjny czyli koparka lub koparko-ładowarka, u mnie 1,5 ha idzie pod nóż
a miedzian to chyba można do herbaty wsypać bo na raka napewno nie działa.
Ja tak samo w tym roku karczuje 2h wiśni a co do raka to ja stosowałem viflo M+B w dawce 3l/h w 2015r szedł w pełni kwitnienia po kwitnieniu i dwa tygodnie po jak jest już liść to powinno się go stosować na mokrego liścia
Mam 1ha Nefrisa. W zeszym roku była tragedia,porażone stożki wzrostu ,kwiaty i potem owoce.Walczę z rakiem na wszelkie sposoby i stwierdzam że sam miedzian to tylko wydane pienądze.W tym roku postanowiłem wykorzystać sugestie z portalu o możliwym pozytywnym działaniu Huva Sanu.Każdy oprysk środkiem miedziowym wyprzedzam opryskiem tym środkiem, ponoć zwalczającym bakterie.Dodatkowo po ruszeniu wegetacji gdy już było widoczne, wszystkie drzewa wyczyściłem ze zbędnych suchych i na oko porażonych gałązek. Do tej pory efekt wydaje się być pozytywny.Porażenie występuje ale w ograniczonej skali. Co będzie dalej postaram się opisać później.
Edward ile dajesz huwasanu i miedzianu w tej fazie rozwoju? zgodnie z etykieta?
Radek30 pryskalem Viflo 3x w tych oktresach co opisales tylko ze stosowalem go zgodnie z etykieta czyli 2l/ha a nie jak ty 3l. poza tym rowniez miedz tez szla. i ostatnio zaopserwowalem na lisciach i punktowo na zawiazkach objawy raka. czy mozna w tej fazie dac miedz w ilosci np 3kg/ha bo te 1,5raczej nic nie daje..
star001 i RADEK30 ze tak sie zapytam jak odmiane wisni, ilu letnia i z jakiego to powodu likwidujecie w tym roku? i co w zamian na tym polu pewnie czeResnia bedzie??
Ja mam sad 16 letni i sporo srebra a co będę sadził jeszcze nie wiem 1h wiśni sobie zostawiam czereśnie już mam 0,80h napewno wiśni sadzić już nie będę za dużo jest srebra w szkółkach
Huwa San 0,2%,środki miedziowe 1,5kg-faza wzrostu zawiązków owocowych. Wcześniej 0,1%.W google wystukaj-Huwa San Barbara Bill i tam znajdziesz instrukcje stosowania.
Jak tam Panie i Panowie tegoroczne zawiazanie wisni u Was sie prezentuje? Duzy opad ? Z tego co na chwile obecna widac w okolicy tobraczej rekordowych zbiorow w tym roku nie bedzie. wszedzie bardzo duzy opad. I odziwo nawet lutiwka z ta pogoda sobie nie poradzila zbyt dobrze.
maniek36, 2016-06-05 13:35, napisał:
Jak tam Panie i Panowie tegoroczne zawiazanie wisni u Was sie prezentuje? Duzy opad ? Z tego co na chwile obecna widac w okolicy tobraczej rekordowych zbiorow w tym roku nie bedzie. wszedzie bardzo duzy opad. I odziwo nawet lutiwka z ta pogoda sobie nie poradzila zbyt dobrze.
U mnie też zadziwiająco duży opad. Podejrzewam że drzewa odreagowują rekordowe zbiory w ubiegłym roku. Trochę przemarzło teraz opad ogólnie nieciekawie. Liczę na gruby owoc.
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl