1kg siarki na 150l wody.
Powinien go ograniczyć. Ale pamiętać należy o tym, że to tylko nawóz dolistny a nie środek ochrony roślin.
A pojawiła się już u Was rdza na malinie? Według mnie jest jeszcze za zimno, ale jak wzrośnie temperatura w okolice 20°C to trzeba będzie zwrócić uwagę czy nie ma pierwszych plamek. Zwłaszcza jak będzie mokro.
co bedzie lepsze na rdze? Zato czy Bellis/Signum? stosowal ktos jedno i drugie dla porownania?
Dawaj teraz Zato. Tomto wykorzystasz w czasie kwitnienia. Ja wczoraj przeleciałem Polkę Zato + Mospilan.
Zgadzam się z kolegą powyżej. Zato oprócz zwalczania rdzy chroni maliny przed zamieraniem pędów.
Zato (dawka na 75a ) 104 zł, Bellis w przeliczeniu na ten sam areał około 140 zł. Zato- zarejestrowany = sprawdzony i bezpieczny. Bellis- niezarejestrowany do zwalczania rdzy w malinie.
no wlasnie kazdy ma sprawdzone i uznane za bezpieczne co innego. A jesli chodzi o rejestracje to lepiej nic nie bede mowil :)
Maliniarz2012, 2016-05-08 17:51, napisał:
Dawaj teraz Zato. Tomto wykorzystasz w czasie kwitnienia. Ja wczoraj przeleciałem Polkę Zato + Mospilan.
Hej, czy zato z mospilanem razem mieszałeŝ? Jak sie mieszalo, czy dawales dodatkowo adjuwant? Bo etykieta Zato sugeruje stosowanie adjuwanta. Czy moge do zato plus mospilan dac nawoz dolistny, mikrpskladnikowy ?
Jak w piątek robiłem Mospilanem letnie to dałem Slippę. Do Zato + Mospilan nic nie dawałem. W programie ochrony na 2016 znalząłem w tabeli mieszania, że można je mieszać. Nic się nie działo. Nie wiem z jakim nawozem można zato bezpiecznie mieszać. Sprawdź na stronie intermagu. Tam mają fajną tabelę.
Maliniarz2012, 2016-05-09 13:10, napisał:
Jak w piątek robiłem Mospilanem letnie to dałem Slippę. Do Zato + Mospilan nic nie dawałem. W programie ochrony na 2016 znalząłem w tabeli mieszania, że można je mieszać. Nic się nie działo. Nie wiem z jakim nawozem można zato bezpiecznie mieszać. Sprawdź na stronie intermagu. Tam mają fajną tabelę.
Pojawiło Ci się coś w malinach, że pryskałeś Mospilanem? Czy tak profilaktycznie tylko to było?
Tak pierwszy oprysk. Mszyce pojawiały się wcześniej, ale nie było temperatury na Mospilan lub Calypso, a pyretroidów nie stosuję więc musiałem czekać. No ale udało się w końcu.
Apochwalicie się jakie odżywki stosujecie na malinie?Umnie KRistalon biały,siarczan magnezu,mikroelementy od Maximusa.
przedziorek, 2016-05-13 11:07, napisał:
czy moge teraz na maline wiosenna zmieszac cynkobor z siarczanem magnez
Nie powinno zaszkodzić malinie, ale ja bym to troszkę inaczej "rozegrał".
Jeśli chcesz zasilić dolistnie maliny wiosenne to ja bym już opryskal takim nawozem typowo okołokwitnieniowym bez zbędnego ryzyka czy się dobrze wymieszać czy nie. Posprawdzaj sobie jakie dostępne nawozy mają cynk, bor MgO i SO3 w składzie. Są takie na pewno. Yara np ma Kristaleaf Fruit Controller.
no ale juz nie chce kupowac jak mam wszystko co potrzeba w domu. Jesli chodzi o wymieszanie do nie ma chyba takich nawozow dolistnych co by sie nie zmieszaly. Jak nie idzie to w goracej wodzie wszystko sie rozpusci, nawet siarczan magnezu.
Witam jakiego składnika jest to niedobór? malina Glen Ample.
tomek6666, 2016-05-16 19:48, napisał:
Jeśli jest to niedobór jakiegoś składnika to ja bym powiedział, że takie objawy są podobne do niedoboru Mg lub K.
Jeszcze powiedz czy jest to "młody" czy "stary" liść, z górnej czy dolnej częśći rośliny?
tomaszw, 2016-05-16 21:14, napisał:
Jeszcze powiedz czy jest to "młody" czy "stary" liść, z górnej czy dolnej częśći rośliny?
Jest to liść z przyrostu bocznego zerwany z wyższych partii rośliny jako stary, na młodych liściach brak takich objawów
Moim zdaniem teraz zrobiło się zimno i mogą kolory na liściach występować. wygląda to jak niedobór fosforu, magnezy, może boru?. Na teraz polecam np. fosfiron mg.
Magnez raczej odpada był wiosna posypowo siarczan magnezu 150kg?ha,tydzien temu było pryskane Foliq aminovigor+ascovigor + rosasol 19-19-19, na razie sie wstrzymam gdzies za tydzien bedzie sypany nitrabor wiec boru tez dostaną, dzieki za pomoc.
tomaszw, 2016-05-17 09:19, napisał:
Moim zdaniem teraz zrobiło się zimno i mogą kolory na liściach występować. wygląda to jak niedobór fosforu, magnezy, może boru?. Na teraz polecam np. fosfiron mg.
Możesz mieć rację Tomasz. Nie ma co panikować według mnie. Pogoda jest ostatnimi czasy bardzo specyficzna. Rośliny reagują na nią w przeróżnych sposób. Niedobór foforu objawia się fioletowo-purpurowym zabarwieniem liści.
tomek6666, 2016-05-17 11:35, napisał:
Magnez raczej odpada był wiosna posypowo siarczan magnezu 150kg?ha,tydzien temu było pryskane Foliq aminovigor+ascovigor + rosasol 19-19-19, na razie sie wstrzymam gdzies za tydzien bedzie sypany nitrabor wiec boru tez dostaną, dzieki za pomoc.
Zastanawiam się po co ten rosasol w tej mieszaninie? To tak jakby do ferari doczepic przyczepkę :) Nie neguję, lecz jest to zbędne. Wszystkie nawozy amino, no może wszystkie, są przyswajalne w kilka godzin. Nawozy w postaci soli technicznych nawet w kilka dni.
Teraz przy chłodniejszej aurze według mnie nie ma co szaleć zbyt często z odżywkami, żeby nie przesadzić? Chyba, że u Was jakaś lepszą i cieplejsza pogoda jest.
tomaszw, 2016-05-17 13:37, napisał:
tomek6666, 2016-05-17 11:35, napisał:
Zastanawiam się po co ten rosasol w tej mieszaninie? To tak jakby do ferari doczepic przyczepkę :) Nie neguję, lecz jest to zbędne. Wszystkie nawozy amino, no może wszystkie, są przyswajalne w kilka godzin. Nawozy w postaci soli technicznych nawet w kilka dni.
Niezłe porównanie:) a czy brak boru w malinie jesiennej Polana moze powodowac zanik stozków wzrostu? dzis to zauwazyłem na starej plantacji wierzchołki są koloru czerwonego i zanikają a wypuszczają nowe z bocznymi przyrostami, jest tego nawet sporo plantacja nabyta razem z polem i jesienia do kasacji. Szpecieli brak sprawdzałem mikroskopem,2 tygodnie temu był nitrabor 125kg/ha jutro pojdzie tyle samo.
Przyczyną tego są dwie opcje. Jeżeli nie ma innych uszkodzeń liści to jest to uszkodzenie mrozowe. Uszkodzony został wierzchołkowy stożek wzrostu. Jeżeli występują inne objawy, deformacja liści, małe guzowate narośla na wierzchołkowych liściach, nierozwijają się liście to jest to szpeciel.
Na jagodniku jest zdjęcie z uszkodzonym liściem truskawki ze zbyt dużym stężeniem cieczy roboczej. Może to jest Twój przypadek?
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl