Do kwitnienia można spokojnie dawać
Jak lejecie dursban na maline to jedziecie belka herbicydowa czy normalnie wezem... bo dziś u mnie sąsiad normalnie pryskal belka...
Ja dawałem topsin 1,5l na ha. Zalecane podobno jest 1,2l na 600-800 wody. Co do zatrzymania weg lisicia to mozesz sprobowac aminowigorem (Foliq) badz tez cos z dwojki Asahi/Tytanit. Pora jechac juz grzyba w letniej. Siarka jak dla mnie to tylko siarczan magnezu do oprysku. Z przyzwyczajenia przy mieszaniu ostatnio zawsze daje grzyb i reszta pozniej. Sprawdz na tej laszce czy Ci liscie zoltej obwodki nie dostaja.
Kondi997, 2016-04-13 19:28, napisał:
Jak lejecie dursban na maline to jedziecie belka herbicydowa czy normalnie wezem... bo dziś u mnie sąsiad normalnie pryskal belka...
Wiosna w korzen bezposrednio z weza. Z belki to se mozna.
JanJan, 2016-04-13 21:51, napisał:
... Pora jechac juz grzyba w letniej. ...
o jakiego grzyba konkretnie chodzi ?
Ja topsinu daję 1,5l na 500lwody.Siarką też już opryskałem.SZczerze to jakos nie mam przekonania do tych askorwigorów, alg morskich,itp.Nie stosowałem nigdy.Asahi owszem stosowane w zeszłym roku.JAkie środki jako pierwsze zabiegi na grzyba stosujecie?
Co najmniej trzech z Was zastosowało topsin. Napiszcie bo coś wiecie jeśli go użyliście, na jaką chorobę grzybową go zastosowaliście już teraz. Ja narazie stosowałem Kristalon Zielony w stężeniu 0,3%.
Znajomy stosował Topsin na rdzę kiedyś. Topsin zwalcza między innymi mączniaka i szarą pleśń.
Ja bym powiedzial "nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu" :) Po prostu szał cenowy z tamtego roku pokazuje nowy program ochrony malin. Kto wiecej pryska ten uważa że bedzie mial lepszy towar i wiecej 2x. Ja bym tylko na koniec sezonu popatrzyl w portfel i zastanowil sie nad sensem mojej pracy.
Zeszłoroczny szał cenowy u mnie akurat nie ma nic do stosowania środków czy to innych lub droższych.Topsin o którym mowa do najdroższych środków nie należy więc jaka przeszkoda aby nie stosować?Poprostu stosuję taki sam program jak w zeszłym roku.
pierwszy raz słyszę żeby topsin miał zwalczać plesń ? z tego co mi wiadomo środek ten ma szerokie zastosowanie grzybobójcze w truskawce i porzeczce kiedyś teraz chyba wycofany w wiśniach śliwach moreli gruszach i jabłoniach , ogólnie szeroko stosowany do leczenia chorób kory takich jak rak kory czy zgorzel, pamiętam że zwasze po gradzie wszyscy sady pryskali właśnie tym środkiem bo ma działanie lecznicze , podobnie stosują ten środek od lat w malinie Ci którzy stosują go w sadach podobanie jak z miedzianem w malinie wczesną wiosną ale oficjalnie do tego jak i innych środków przeznaczonych do innych upraw nikt się nie przyzna.
tiofanat metylowy dziala na grzyby z rodzaju didymella applanata. I to podobno calkiem skutecznie. Sa na to badania oficjalne co prawda nie po polsku. Mieszal to ktos z Dursbanem? nie wybuchnie? :)
Odnosnie topsinu farmer ma racje w poscie powyzej. Moim celem bylo popryskanie w celu byc moze powstrzymania rozprzestrzeniania sie problemu z guzowatoscia korzeni. A takze pojawiania sie rakow w dalszym etapie rozwoju. A taki zabieg akurat nie szkodzi
witam jestem początkujący więc proszęo wyrozumiałość:) opryskałem dziś sadoplonem+asahi i za ok 2godz zaczęło padać.będą opryski działać?czy trzeba powtórzyć?
To zależy jakie były te opady i czy dawałeś jakiś adiuwant (np Superam ). Na pewno coś tam pomogło to przysłanie. Po sadoplonie czasami zostaje taki biały nalot na liściach. Zobacz czy jest u Ciebie. Jeżeli jest to ja bym nie poprawiał oprysku.
ok dzięki za radę.a powiedzcie mi jeszcze kiedy się pryska od szpeciela i przędziorka i jakimi środkami?
Pierwszy zabieg przeciw szpecielowi należałoby przeprowadzić gdy wychodzi on z pąków czyli w fazie pękania pąków ( wczesną wiosną ). Problem w tym, że nie ma obecnie zarejestrowanych środków do zwalczania tego szkodnika. Jedynie Ortus, który jest zarejestrowany do zwalczania przędziorków w malinie ogranicza również populację szpecieli. Można też stosować preparaty bazujące na olejach. Podobnie postępujemy w przypadku przędziorków : Ortus, Envidor, preparaty bazujące na olejach. Oprysk na przędziorka stosujemy oczywiście gdy widzimy znaczne objawy jego żerowania aby trafić odpowiednio z opryskiem.
Dla niedoświadczonych dodam że sadoplon jest środkiem który przy słonecznej pogodzie jest drażniący dla oczu i skóry kiedyś po pryskaniu po dwóch dniach podwiązywaliśmy maliny każdy kto dotykał liśći wieczorem trafił do szpitala z objawami zatrucia , łzawieniem oczu zawrotami i wysypką .
tak wygląda 1/3 plantacji, przez pole przechodzi pas marglu, na którym jest tego wyraźne nasilenie zwłaszcza na laszce, to odmiana glen apple, zabiergi to siarczan potasu + asahi, wczoraj asahi + mikro + siarczan magnezu, 140 gk mocznika na start, 2x complex 220 kg/hektar w grudniu 1200 kg wapniak kornicki/hektar herbicydy select + basta. Jakieś pomysły co się dzieje ?
szczepano87, 2016-04-20 13:19, napisał:
tak wygląda 1/3 plantacji, przez pole przechodzi pas marglu, na którym jest tego wyraźne nasilenie zwłaszcza na laszce, to odmiana glen apple, zabiergi to siarczan potasu + asahi, wczoraj asahi + mikro + siarczan magnezu, 140 gk mocznika na start, 2x complex 220 kg/hektar w grudniu 1200 kg wapniak kornicki/hektar herbicydy select + basta. Jakieś pomysły co się dzieje ?
brak potasu lub azotu moze?
tomek6666, 2016-04-14 07:48, napisał:
Jakie tu głupoty co nie ktorzy pisza az sie nie chce czytac.
Dawno nie zglądałem na to forum i również zgdzadzam się że głupoty nie którzy piszą, większość oprysków podawanych nie znajduje się w "programie ochrony roślin" dla malin, a poza tym o tej porze roku jest na nie które zabiegi za wcześnie. Ale jak ktoś ma za dużo pieniędzy niech pryska.
witam stosował ktoś kristalon zielony na malinę? (kupiony przez pomyłkę) jeśli tak to kiedy i w jakiej dawce?
Czy to był select super na jednoliscienne? jesli tak to moze to im zaszkodziło bo jest nie selektywny na maliny
rafalk, 2016-04-20 16:49, napisał:
witam stosował ktoś kristalon zielony na malinę? (kupiony przez pomyłkę) jeśli tak to kiedy i w jakiej dawce?
Ja stosuje. Już można, mówie o letniej. Stężenie 0,3%-0,4%.
TOMIK1, 2016-04-20 16:01, napisał:
Dawno nie zglądałem na to forum i również zgdzadzam się że głupoty nie którzy piszą, większość oprysków podawanych nie znajduje się w "programie ochrony roślin" dla malin, a poza tym o tej porze roku jest na nie które zabiegi za wcześnie. Ale jak ktoś ma za dużo pieniędzy niech pryska.
przeciez mozesz nie pryskac wcale jak nie masz ochoty... nikt ci nie broni... a kto ma ile pieniedzy to juz jego sprawa...
witam kolego mam pytanie czy selekt miesz sie z bastą czy robisz pierw jednym pozniej drogim ?
Kondi997, 2016-04-20 21:13, napisał:
TOMIK1, 2016-04-20 16:01, napisał:
przeciez mozesz nie pryskac wcale jak nie masz ochoty... nikt ci nie broni... a kto ma ile pieniedzy to juz jego sprawa...
pryskaj ile chcesz....nawet zimą śnieg ale jak głupoty robisz sam to zachowaj dla siebie i nie wprowadzaj innych w bład
Jak masz ochotę to sobie pryskaj śnieg. A jak pryskal to moja sprawa i się nie wcinaj stosuje tak już 5 rok i jakoś na plon i wygląd malin nie nazekam A jak masz problem to się nie odzywaj. I niby który to mój błąd??? Co???
Kondi997, 2016-04-24 13:08, napisał:
Jak masz ochotę to sobie pryskaj śnieg. A jak pryskal to moja sprawa i się nie wcinaj stosuje tak już 5 rok i jakoś na plon i wygląd malin nie nazekam A jak masz problem to się nie odzywaj. I niby który to mój błąd??? Co???
Dlaczego do moderacji nie możesz już nic napisać od siebie
Stosował ktoś Movento na przebarwicza malinowego? Znalazłem gdzieś w necie, że jest skuteczny w dawce 1,5l/ha.
Maliniarz2012, 2016-04-24 19:28, napisał:
Stosował ktoś Movento na przebarwicza malinowego? Znalazłem gdzieś w necie, że jest skuteczny w dawce 1,5l/ha.
uwazaj kolego bo zaraz TOMIK1 napisze Ci ze piszesz głupoty i wogole....
Srodkiem ograniczajacym przebarwiacza malinowego jest srodek przeciw przedziorka- ortus. Juz o tej porze masz jego objawy?
Szpeciele nie lubią nawozów siatkowych. Warto wziąć ten fakt pod uwagę podczas dokarmiania dolsistnego malin.
Przemas, 2016-04-25 19:38, napisał:
Szpeciele nie lubią nawozów siatkowych. Warto wziąć ten fakt pod uwagę podczas dokarmiania dolsistnego malin.
siatkowych czyli jakich?
Pryskałem raz Microthiol 80 wg-em.Też znajomy powiedział,że siarkę to raczej solo.
Kondi997, 2016-04-24 19:36, napisał:
Maliniarz2012, 2016-04-24 19:28, napisał:
uwazaj kolego bo zaraz TOMIK1 napisze Ci ze piszesz głupoty i wogole....
A słyszałeś o czymś takim jak "Program ochrony roślin sadowniczych" ?
Miniek, 2016-04-26 15:57, napisał:
Pryskałem raz Microthiol 80 wg-em.Też znajomy powiedział,że siarkę to raczej solo.
Na kg tego microtholu 200l lales wody?
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl