Czy ktoś już pryskal maline letnia od robaka albo jakieś odżywki?
Powolutku to ze w tamtym roku była taka cena jaka była niech nie powoduje szaleństwa z odrzywkami i ochroną w tym roku podobno prognozy cenowe nie są zbyt optymistyczne
Od 'robaka' to zazwyczaj pryska sie jesli po wczesniejszej lustracji plantacji zobaczymy szkodniki w ilosci przekraczajacej prog ekonomicznej szkodliwosci :-). A odzywke roslina musi miec czym ,pociagnacx". Gole badyle niewiele wchlona odzywki. Dodam tylko, ze jest to moje zdanie. Jesli sie myle to prosze poprawic.
Pryskaliscie od grzyba topsinem?kiedy to sie pryska jak puszcza dobrze liscie czy teraz mozna przeleciec?
Tak pryskałem. W sierpniu po wycięciu pędów. I w tym roku też będę pryskał w siepniu jak się wyrobię.
Miniek, 2016-03-22 17:33, napisał:
Teraz to czekać na temperaturę i zrobić zabieg olejem.Tak mi sie wydaje.
jaki olej masz na mysli kolego i w jakiej temp???
Steżenie normalne zalecane 2%.Zobacze cene w sklepie tych olejów.Może zastosuję olej "biedronkowy".Ale to się jeszcze okaże.
Maliniarz2012, 2016-03-23 07:03, napisał:
Treol 1,5%, Promanal 2%. Treolu trzeba mniej i tańszy.
I co chcecie tym olejem zwalczyc?
Podobno pomaga w walce ze szpecielem. Tylko nie wiem czy samym olejem się jedzie czy olej + siarka. I nie wiem czy jest za wcześnie czy za póżno. Nigdy nie pryskałem.
Ja nigdy oleju nie stosowalem... więc nie wiem jak to jest ale może i pomaga tylko kiedy zastosować... może ktoś powie co już stosowal
Panowie co moze byc przyczyną,że nie rozwijaja sie wszystkie oczka w pedzie?Tzn. nie każde się otwiera.Także niektóre wyglądające na zdrowe pędy nie rozwijaja sie wogóle.
Niektórzy nie dodaja nic do oprysków na robaka.Do grzybowych owszem.
Tak byly stosowane opryski.1 robak, 2 razy grzyb.
Panowie co lepiej zastosować w malinach letnich?Siarczan magnezu siedmiowodny czy foliq magnezowy?Który lepszy?
czy warto na poczatku wegetaci pryskac ortusem czy innym srodkiem przeciwko przedziorkom,
czy mozna mieszac ortus z srodkiem grzybobojczym (jaki proponujecie)
???
Początek kwietnia, temperatura 20 stopni i jż masz dorosłe osobniki przedziorka ?MonaPe, 2016-04-06 20:28, napisał:
czy warto na poczatku wegetaci pryskac ortusem czy innym srodkiem przeciwko przedziorkom,
czy mozna mieszac ortus z srodkiem grzybobojczym (jaki proponujecie)
???
Rozumiem obawę przed przędziorkiem, ale polecam stosowanie Odrywa wtedy gdy występują już dorosłe formy przędziorków. Nie ma sensu pryskać plantacje gdy nie ma szkodnika choćby ze względów ekonomicznych. Lepiej zakupić za kilka złotych lupę i co jakiś czas prowadzić lustrację. Takie jest moje zdanie. Pozdrawiam.MonaPe, 2016-04-06 20:52, napisał:
w tamtym roku cala plantacje prawie zjadl;/
witam, czy ktokolwiek z was stosował ciecz kalifornijską na maliny a w szczególności na maliny jesienne (owocujące na pędach jednorocznych) ? Obiło mi się o uszy, iż ktoś stosował. Jeżeli ktoś stosował to na co, w jakim staduium rozwoju rosliny, w jakiej dawce i w jakiej porze dnia/nocy, przy jakiej temperaturze. Wg. mnie to mie można stosowac na roslinki które właśnie rozpoczęły wegetację, ale może się mylę !
O cieczy kalifornijskiej się nie wypowiem ale mogę powiedzieć co nieco o siarce. Stosowanie preparatów/nawozów siarkowych takich jak np Microthiol jest jak najbardziej wskazane w początkowych fazach wzrostu. Są one w pełni bezpieczne do momentu pojawiania się pierwszych kwiatów. Siarka bardzo dobrze zabezpiecza przed rdzą maliny, a również ogranicza występowanie przędziorków. Dawki ok 5kg w zupełności wystarczają i można spokojnie mieszać z kontaktami. Poza tym po siarce liść nabiera koloru mocno zielonego, czyli widać ze działa pozytywnie na fotosyntezę. Tyle moich obserwacji na hobbystyczne plantacji.
do skryba 98
bardzo interesującej odpowiedźi mi udzieliłeś. Jestem zainteresowany takim nawożeniem, musze zrobić badanie gleby, malin mam 1 ha, (jesienna - polka). Tak myslę sobie , że na logikę: nawożenie to wykonać nalezy na pocztku czerwca kiedy roślina jest tuz przed kwitnieniem a jest dość "wyrośnieta", ponieważ później trudno było by zrobić to nawożenie gdyż jesienna malina kwitnie dwa a może i trzy miesiąće. Zamieżam wkrótce ułozyć sobie program nawożenia i ochrony roślin na ten rok, by w miarę mozliwości go realizować. niestety na profesjonalny nie moge sobie pozwolić, gdyż koszty kompleksowej ochrony i nawożenia są znaczne. powoli, powoli. Zastanawiam się nad uprawa miedzyrzędzi by w tym sezonie posiać grykę, Tak sobie wykombinowałem, że ochroni glebe przed wysychaniem, zabezpieczy o nadmiaru chawstów a i w odpowiednim momencie skoszona i uprawiona posłuży za nawóz. Myslę że do zbiorów już sie jej pozęde, by nie utrudniała zbiorów. Dotychczas uprawiałem co jakiś czas lub kosiłem trawę i perz. Zastanowię się nad ochrąną od pędraka (w ubiegłym roku walczyłem) lecz trzeba by zrobić lustrację by okreslic prób szkodliwości, ich wystepowanie. Ale to tak za miesiac.
Jaki próg szkodliwosci na pedraka? Pedrak jest albo go nie ma! Dursban lac z jesieni i bedzie spokoj. Olejem parafinowym to sobie mozna rece posmarowac. Co do mieszania to wszystkie odzywki z Intermaga i FoliQ mozna mieszac ze wszelkimi insekt i fungicydami. warto dodawac do kazdego oprysku siarczan magnezu badz mocznik. topsin e malinie ok ale naprzemiennnie z zato badz kaptanem. Kalifornijscka "ciecz" to raczej na wielkopakowca w porzeczce a nie na maline. tego nie dawac bo kazde badanie wykryje i jakosciowej maliny nie sprzedasz. Przedziorka zwalczyc mozna zwyklym otusem po 15 maja w temperaturze +20 st i dawka 120% z butelki - 1,8l;ha na 1000 L wody. Envidor proponuje do 20 kwietna ze wzgledu na pszczoly. Dobrze robi malinie krzem typu optysil (IMG) czy tez ActiSil (Yara). Wazy jest tez FotoLeaf. Nie dzialajcie pod impulsem i nie wypisujcie glupot. bo najwyzej niektorzy moga powiedziec co malnie nie zaszkodzilo a nie co pomoglo. robaka walic juz mospilanem (z;m) pozniej Calypso, a afik to nic nie dziala. Mozecie sobie cukier rozpuscic na gesta ciecz i to samo da a taniej wyjdzie. Jesli chcecie eksperymentowac to polecam od grzyba Aliette do podlewanie by zobaczyc czy zadziala.
mflash, 2016-04-09 23:08, napisał:
do skryba 98
bardzo interesującej odpowiedźi mi udzieliłeś. Jestem zainteresowany takim nawożeniem, musze zrobić badanie gleby, malin mam 1 ha, (jesienna - polka). Tak myslę sobie , że na logikę: nawożenie to wykonać nalezy na pocztku czerwca kiedy roślina jest tuz przed kwitnieniem a jest dość "wyrośnieta", ponieważ później trudno było by zrobić to nawożenie gdyż jesienna malina kwitnie dwa a może i trzy miesiąće. Zamieżam wkrótce ułozyć sobie program nawożenia i ochrony roślin na ten rok, by w miarę mozliwości go realizować. niestety na profesjonalny nie moge sobie pozwolić, gdyż koszty kompleksowej ochrony i nawożenia są znaczne. powoli, powoli. Zastanawiam się nad uprawa miedzyrzędzi by w tym sezonie posiać grykę, Tak sobie wykombinowałem, że ochroni glebe przed wysychaniem, zabezpieczy o nadmiaru chawstów a i w odpowiednim momencie skoszona i uprawiona posłuży za nawóz. Myslę że do zbiorów już sie jej pozęde, by nie utrudniała zbiorów. Dotychczas uprawiałem co jakiś czas lub kosiłem trawę i perz. Zastanowię się nad ochrąną od pędraka (w ubiegłym roku walczyłem) lecz trzeba by zrobić lustrację by okreslic prób szkodliwości, ich wystepowanie. Ale to tak za miesiac.
Gryka Ci nawozu nie da. Co najwyzej poprawi wlasciwosci gleby. Na nawoz to koniczyna. Ale lepiej czysta kultura. daj nawóz jaki masz dac a nie patrz na miedyplony
A co do ceny to nikt nie a zadnych danych. minimum na ten rok to 4,0zl/kg. kazdy posrednik to wie. I nie ze wzglegu na ubiegly rok tylko na obecnie panujaca mode. zachecam do uprawy szlarniowej. Tania malina juz nie bedzie i nie piszcie glupot ze prognozy nie sa optymistyczne. cena rzedu 4-5 zl za kg to dla zadbanej plantacji sest BAJKA!!!!
JanJan,skryba91
Widzę Panowie,że macie wiedzę oparta na doświadczeniach w swoich uprawach.Chciałbym się poradzić w paru sparawach.Czy do Topsinu mogę dodać siarkę?Planowałem polecieć Topsin+maximus aminomicro.Siarczan magnezu także posiadam.Także jest w nim zawarta siarka..
Mam pytanie jaki oprysk zastosowac na chwast w malinie jesiennej w rzedach i miedzyrzedami?? agil targa czy jakis inny??
W miedzyrzedziach polecam pojechac ci basta. A co do topsinu wreszcie ktos o tym cos pisze. Ile lejesz tego na 300l wody? Bo dzis wlasnie rozrobilem oprysk ale zaczelo kropic i stoji w baniaku na razie. Na 600l wlalem 1 list tego koncentratu a nie wiem czy bydzie to dobr dawka bo na ulotce nic nie ma ani nawet na googlach nic o malinie nie pisze...
Forumowicze wyjaśnijcie jedna rzecz.Najpierw do opryskiwacza wlewam środek grzybobójczy.Jeśli chcę dodać odżywkę to daje ją po nim tak?
Mozesz domieszac i do srodka na grzyba, co niekturzy tez i tak robiaa. Ja np po oprysku na grzybka 3 dni po pryskam odrzywka
Miniek, 2016-04-10 17:00, napisał:
JanJan,skryba91
Widzę Panowie,że macie wiedzę oparta na doświadczeniach w swoich uprawach.Chciałbym się poradzić w paru sparawach.Czy do Topsinu mogę dodać siarkę?Planowałem polecieć Topsin+maximus aminomicro.Siarczan magnezu także posiadam.Także jest w nim zawarta siarka..
siarczan magnezu jak najbardziej. A maximusa nie probowalem. W czym on tak ma Ci pomoc? Co Ci sie dzieje z malina ze tak radykalnie atakowac zamierzasz? To letnia malina czy jesienna? Ja bede teraz stosowal Switcha z dodatkiem prawdopodobnie Ascovigora badz tez wlasnie siarczanu. A co do zwalczania chwastow to devrinol + stomp w miedzyrzedziach badz jak dostaniesz jeszcze gdzies wycofany guardian. Oczywiscie mozesz tez dac baste ale z siarczanem amonu co Ci obnizy dawkowanie i koszty oczywiscie. Ale Basta jak dla mnie to nie teraz. Za wysokie koszty w stoosunku do korzysci. Dziala kontaktowo i pali wszystko lecz po 3 tyg masz to samo. dzialaj na korzen chwastu wczesniej i go najwyzej pozniej dobijaj basta przed zbiorem. A co do topsinu to wole stosowac na signum, switch, kaptan, i posrednio rovral/mythos. Mozna sie bawic tez w podlanie aliette. Od rdzy jedyny srodek to oczywiscie Zato - dziala jednak w 100%. To moje zdanie. Pozdrawiam
Miniek, 2016-04-11 20:30, napisał:
Forumowicze wyjaśnijcie jedna rzecz.Najpierw do opryskiwacza wlewam środek grzybobójczy.Jeśli chcę dodać odżywkę to daje ją po nim tak?
Szczerze? mixtura rovral+calypso+siarczan mag+mocznik bez wzgledu na kolejnosc dzialala zawsze tak samo dobrze i nic zlego plantacji nie uczynila. Wazne dobre rozprowadzenie sroda w wodzie przed wlaniem w opryskiwacz. Przynajmniej u mnie tak bylo. Ale mozna sie posilkowac oczywiscie instrukcjami.
malineczka, 2016-04-11 21:21, napisał:
Mozesz domieszac i do srodka na grzyba, co niekturzy tez i tak robiaa. Ja np po oprysku na grzybka 3 dni po pryskam odrzywka
9/10 opryskow stosuje mieszajac badz z odzywka badz z nawozem. NIc mi sie zlego nie dzialo jeszcze.
Jan jan a moglbys cos o stezeniu topsinu napisac . litr na 600 litrow bedzie dobrym rozwiazaniem? Bez zadnych innych domieszek
Już topsinem jedziesz maline?
Chodziło mi bardziej który środek wlać do opryskiwacza jako 1.NA internecie jest pełno tematów,że najpierw odżywka potemŚOR.Mi w sklepie powiedzieli,że najpierw kolejność robak-grzyb-odżywka.Topsin stosowałem w zeszłym roku.Też po rozwinieciu listków w pierwszych fazach.Dawkowanie takie jak na jabłoń.JanJan MAm letnią maline.Przewaga laszki ale i 1 rządek Glen.Jakoś słabo rozwijaja sie pierwsze listki na nich.Pąki już dawno postrzelały.Gdzie niegdzie już ładne widoczne liście.Trafiają się pąki które nie pusciły wcale lub młode listki a nie dokońca rozwinięte.Wszystko jakby się zatrzymało.Dookoła te same odmiany a lisci o wiele więcej.Maximus planuje do kaptanów czy sadoplonów dodawać.Sporo mikroelementów zawiera.Miałem też Foliq ale chyba zostanę przy Maxim.Owszem zeszły rok także miał swój wkład.
W zeszłym roku także mieszałem mospilan+topsin+Maximus i było ok.Tylko w malinie jesiennej.JanJan dzięki za podpowiedzi.
jaki oprysk na mlecz w malinie czy mozna pryskac w rzedach czy wylacznie miedzyrzedami , co myslicie o lontrelu 300 ?
czekam na odpowiedz pozdrawiam.
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl