Witam,
wie może ktoś jak z jego skutecznością na miodówke i pryszczarka ?
Na modówkę nie wiem ,alę na pryszczarka w tamtym roku stosowałem i efekt był bardzo dobry .
w mojej ocenie obecnie jest za wczesnie na zastosowanie Movento,
ja zawsze stosuje go po kwitnieniu na mlode larwy miodowek,
aby ow srodek dzialal musi roslina dawac przyrosty-czyli puszczac tzw. wilki.
ja przed kwitnieniem stosuje zawsze dimilin.
dzieki koledzy za odp
oczywiscie planuje ten zabieg po kwitnieniu, przed kwitnieniem był już dimilin
po tez miał być dimilin bądź apacz, ale juz zauważyłem zwijajace się liście i wygląda mi to na pryszczarka
i tak sobie myśle jak bym załatwił tym movento dwa szkodniki odrazu to jeszcze bym przebolał ta cene
Witam, w jakich dawkach stosujecie preparat Movento na pryszczarka i mszyce w jabłoni? Jak ze skutecznością? Jakie muszą być optymalne warunki do zastosowania? Dawka na opakowaniu to 2,25l/ha, natomiast w komunikacie IPSAD-u jest 0,75l/ha pryszczarek i 1,5l/ha mszyca. Komunikat IPSAD strona 15, wstawiam link: http://www.sad24.com/wp-content/uploads/2015/06/k22.pdf
Poczytaj etykiety środka z Kanady i Nowej Zelandii, tylko uważaj na zawartość substancji czynnej, bo istnieje też wersja 2.4-raza bardziej stężona niż dostępna u nas (100SC i 240SC). W skrócie - dawka 1 l/ha jest zarejstrowana dla większości szkodników, nawet dla mszyc. Ja stosowałem taką w zeszłym sezonie, ale dopiero pod koniec czerwca, co nie jest optymalne dla tego środka. Z mszycami było parę tygodni spokoju. Wydaje mi się, że stosując dawkę 2 l/ha wcale nie uzyskamy dwukrotnie dłuższego okresu ochrony.
Marian - komunikatów Ipsadu nie wolno udostępniać, bo to są bardzo drogie komunikaty za które ludzie zapłacili kilka przyczep jabłek, a poza tym możesz mieć problemy. Dobry informatyk może zajrzeć do każdego komputera po adresie IP.
Z tą dawką Movento to są żarty. Tak jak Sławek pisał warto zerknąć na zagraniczne zalecenia.
Akurat ta seria komunikatów była za darmo jest to stary komunikat 2015:) ale nie udostępniać żeby ludzie nie widzieli i pakowali 2,25 hq:)
I co dzieki tym komunikatom macie cos lepiej w sadzie? co roku to samo pisza ze na pamiec mozna tego nauczyc sie, zadnych powszechnie znanych rewelacji nowych nie wnosza. pryskac przed w czasie i po deszczu w najwiekszych dawkach i tyle
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl