Witam zauważyłam w gruszach, że zaatakowała ją miodówka i jest dużo muszek. Chciałam zapytać Was o radę czy vertigo zabija muszki a jeżeli nie to czym innym pryskać żeby się ich pozbyć?
Witam zauważyłam w gruszach, że zaatakowała ją miodówka i jest dużo muszek. Chciałam zapytać Was o radę czy vertigo zabija muszki a jeżeli nie to czym innym pryskać żeby się ich pozbyć?
kowalka1, 2016-05-27 08:20, napisał:
Abamektyna działa tylko na dorosłe osobniki miodówki i zabieg należy wykonać pod wieczór albo jak jest pochmórno
Dorosłe osobniki to właśnie te muszki. Zwalczają je chyba tylko pyretroidy, przy czym to byłaby bardzo kiepska strategia ochrony. Abamektyna (i inne preparaty) zwalcza młode larwy.Muszki nie szkodzą roślinom, a składają jaja. Jak zaczną się wylęgać larwy, lub tuż przed - wtedy jest czas na zwalczanie.
1 |
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl