Witam forumowiczów!
Mam parę pytań co do tej nowej odmiany red Deliciousa. Jaka podkładka ,rozstawa rzędów i drzewek?? Czy ma ktos ta odmianę wsadzoną jak rośnie i owocuje. .. Zdjęcia mile widziane...
Witam forumowiczów!
Mam parę pytań co do tej nowej odmiany red Deliciousa. Jaka podkładka ,rozstawa rzędów i drzewek?? Czy ma ktos ta odmianę wsadzoną jak rośnie i owocuje. .. Zdjęcia mile widziane...
Na M9 siła wzrostu porównywalna do Goldena (oberwacja po pierwszym roku szkółki). A drzewko pewnie będzie się zachowywać podobnie do całej grupy Red Del - część gałęzi w koronie tworzyć będzie ostre kąty o dużej sile wzrostu, a resztę wypełnią krótkopędy.
obok Jeromina chyba najciekawszy z nowych sportow tej grupy, jak owoce, nie lapia szybko czekolady?
Czyli na m9 spokojnie mozna sadzić. A jaki rozstaw drzewek byście zaproponowali??
King Roata posadziłem z wiosną 2016 roku w formie Knip boom na m9 T337. Sad był załozony na nowiźnie więc drzewa rosną bardzo dobrze a nawet za dobrze i są z tego względu są co 1 metr posadzone, po starym saddzie trzeba sadzić co 80 cm. Roztawa przy cięciu piła to 3,20. Obok mam posadzonego Jeronime na m9 pajam2 i zdecydowanie jeśli o wzrost jest lepszy, jabłek więcej i owoce są dużo ładniejsze. Z tych wszystkich najlepszy jest Red Deliciousy najlepszy jest Jeronime. Sądząc Red deliciousy należy kierować się jak najlepszymi drzewkami bo widziałem sady założone ze słabego meteriału i to nie jest później to co ma być
Czy ma ktoś może kwatere dwu lub trzy letnia która już owocuje. .?? Chodzi mi o zawiazywanie owoców na tej odmianie. Rośnie mocniej to żeby słabo nie wiązała. ..
Więcej informacji na stronie www.kingroat.pl
Zdjęcia prosto z sadu na około 10-14 przez planowanym terminem zbioru.
Super zdjęcia... zamiast pokazać cały rządek czy coś żeby było drzewka widać jak rosną itd to zdjęcie jabłka których w internecie nie brakuje
No właśnie zdjęcia tylko owoców! ! Mozna by było zrobic zdjecia calego dzrewka i rzedu...
Pewnie wychodzi po pare sztuk na drzewie w normalnym roku, a plon całkowity przy drzewkach co 80 cm niecałem 30 ton z ha przy dużych staraniach :)
Panowie, na spokojnie i merytorycznie. Zapraszam na dwa profile:
https://www.instagram.com/sadownictwo/
https://www.youtube.com/sadownictwo
Są filmy, zdjęcia. Jest więcej informacji i będzie jeszcze więcej na temat całej grupy Red Delicious łącznie z odmianą King Roat.
Warto się nad tym wszystkim dobrze zastanowić, bo z takiego goldena czy szampiona, na dobrej glebie, dobrych drzewkach w sprzyjającym roku 70-80 ton to nie problem, pozostaje jeszcze kwestia chorób kory i czekolady, jak przetrzymają cięższe zimy, bo biorąc pod uwagę jeszcze koszt drzewek to suma summarum cała inwestycja może być niezbyt opłacalna, ja bym się nie napalał jak niektórzy i nie sadził hektarów, tylko jakaś mała.kwatera na próbę
King Roat. Red delicoius W tym roku wytrzymał najlepiej zimę mimo że koło Białej Rawskiej było najmroźniej. W naszym rejonie zmarzły Gale, Mutsu, Jonaprince, sampion.
Pisałem już o tym 7 stycznia na forum i powtórzę jeszcze raz, skoro życie potwierdziło wynika badań.
Według badań, Red Delicious jest bardziej odporny na mróz niż Golden Delicious (krzywa mrozoodporności przesuniąta o 1-2 stopnie). Dla porównania Golden jest bardziej podatny na mróz niż Antonówka (około 5 stopni), ich krzywe mają podobny przebieg przez całą zimę. Ta "mitologiczna bardzo podatna" Gala oddstaje od Goldena jesienią, ale już w okolicach Bożego Narodzenia nabiera porównywalnej odporności. (wg Delmer O. Ketchie - Washington State University)
Według kanadyjskich badań ("Cold Hardiness of New Apple Cultivars of Commercial Importance in Canada" 2012), pędy Jonagolda były uszkadzane przy mniejszym mrozie niż Golden czy Gala, przez co został sklasyfikowany jako wraźliwy na mróz, tylko trochę mniej wrażliwy niż Mutsu. Podczas gdy Gala z Goldenem wykazały się większą mrozoodpornością i notą "średniopodatne"
Pamietam kolego twoj post, nie neguje tego, tylko czemu zima 1987r. zalatwila 100% red delicious w kraju, inne odminy tez ucierpialy, ale przetrwaly w mniejszy, badz wiekszym stopniu
A co powiesz o zimie 2016/2017 W rejonie Białej rawskiej dokonała u wielu gospodarzy kataklizmu. Zmarzło całkowicie wiele nawet zdrowych kilkuletnich kwater Sampiona, Mutsu, Jonagoldów (Jonagoredy, Prince ipd) Gala, Elise a nawet młode Glostery a Red deliciousy wcale.Wiele drzew jest w złej kondycji a Red deliciousy w bardzo dobrej. Nikt z nas nie może tego zrozumieć
Nie jestem z tego regionu, wiec nic nie powiem, ale takie wlasnie informacje wynikajace z pratyki sa najwiecej warte, mi poprostu chodzi o to ze troche ludzie popelniaja blad, sadzac w ciemno cale hektary, jedna kwatera na probe, chociaz 2-3 lata testowania i wtedy jak ok to sadzic duzo, dorzuce pare fotek, nie king roat ale jeromina i erovana, na 3 fotce widace bardzo geste nasadzenie, z 0,5m, ale owocu nie za wiele i tu wlasnie wychodzi jedna z wazniejszych kwestii czyli wydajnosc, no i cena, ile w tym roku daja za to prosto z drzewa?
witam i jak w tym roku planowanie tej odmiany ? Ktoś mógłby przedstawić jak to wygląda i czy poleca ??
Plonowanie King roata było bardzo dobre, ja osobiście wole Jeromine w pierwszych latach są problemy z nekrozami na drzewie ale z czasem to zanika
posiada ktos u siebie w sadzie scarlet spur evasni ? jaka podkładka ? gleba ? jaki wzrost drzewa i owocowanie? czy nie ma problemow z rakami ?
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl