....
Już pora na taki wątek. Trochę późno, bo bije już od paru tygodni, ale lepiej późno niż wcale. Dzieli chyba równo - mazowieckie, lubelskie i świętokrzyskie.
Wczoraj przez południe regionu sandomierskiego przetoczyło się potężne gradobicie. Rozpiętośc opadów gradu to pas nawet kilkunastu kilometrów. Straty znaczne, kilka-kilkanaście uderzeń na owoc, w pewnych miejscowościach rany na korze. Ciekawe jak wyglądają uprawy w okolicach Kraśnika, gdzie burza jeszcze przybrała na sile.
http://lowcyburz.pl/2016/06/20/potezna-superkomorka-burzowa-i-traba-powietrzna-na-poludniowym-wschodzie/
https://www.jablonka.info/index.php/component/k2/item/2988-smierc-w-zaluskach-i-gradobicie-w-wilkowie obszr to pas szerokosci kilku km miedzy miejscowosciami Sadkowice a Tarczyn
słyszałem, że koło Wilkowa to ludzie teraz walczą o drzewa, z tego co kojarze koło Wilkowa było kilka dział przeciwgradowych, nie pomogły czy w ogóle ich nie użyto? bo strasznie tam ludzie narzekali, że przez działa bardzo sucho, tak czy siak bardzo współczuje kolegom, taka jest nasza branża, że nie znamy momentu kiedy przyroda sobie z nas zadrwi, niestety żeby trochę spokojniej spać to albo siatki albo ubezpiecznie to teraz konieczność
grhist, 2016-06-21 19:08, napisał:
słyszałem, że koło Wilkowa to ludzie teraz walczą o drzewa, z tego co kojarze koło Wilkowa było kilka dział przeciwgradowych, nie pomogły czy w ogóle ich nie użyto? bo strasznie tam ludzie narzekali, że przez działa bardzo sucho, tak czy siak bardzo współczuje kolegom, taka jest nasza branża, że nie znamy momentu kiedy przyroda sobie z nas zadrwi, niestety żeby trochę spokojniej spać to albo siatki albo ubezpiecznie to teraz konieczność
Nie użyli bo nie można już ich używać.
grhist, 2016-06-21 19:08, napisał:
taka jest nasza branża, że nie znamy momentu kiedy przyroda sobie z nas zadrwi, niestety żeby trochę spokojniej spać to albo siatki albo ubezpiecznie to teraz konieczność
W Austrii mieli siatki i też nie bardzo na tym wyszli w tym sezonie...
Tak było na lubelszczyźnie:
http://www.lublin112.pl/powalone-budynki-zniszczone-uprawy-zerwane-dachy-kolejna-burza-lubelszczyznie-zdjecia-material-aktualizowany-biezaco/
Te zdjecia to chyba z okolic Wilkowa-masakra.
U mnie to samo okolice Wilkowa dach z domu zerwany sad zniszczony masakra........
Z tego co wiem to było ok 150km/h dach z domu mi nie zerwało tylko podniosło do góry przeniosło nad przechowalnią i posadziło w czereśniach sąsida. dobrze że sama blacha celagier został bo dwa domy dalej zdjeło cały dach z krokwami i postawiło w sadzie nawet się bardzo nie połamał..
Za kilka dni powtórka. Spadek temperatury z ponad 30 stopni do 20 w ciągu doby. ...
kolego czemu twój post zniknął, ja tam nie znam się na tych działach, i blisko mnie takiego nie ma, pomimo że na większości działek jeszcze nie mam wody to chciał bym ze ktoś na wsi takie działo miał, a tam ich sporo było koło Wilkowa, słyszałem, że gdzieś tam w okolicy chyba zaczeli bić z dział i nie było takiego gradu, tylko delikatna manna, aż podobno niebo było jasne a wszędzie dookoła ciemne, mówił mi koleś z okolicy, tak czy siak, nie może tak być, że Warszawa i ministerstwo daje zgode a samorząd zabrania, niech się dogadają i ustalą czy można czy nie można, jeżeli sad jest do kasacji to u niektórych większych szkody mogą i koło miliona być, ja jezeli bym być może przez błedną decyzje gminy nie mógł chronić swojego pola to bym tego tak nie zostawił
Jeśli chodzi o działa antygradowe to śmieszą mnie ludzie co wypowiadją się nie mająć pojęcia i się mądrzą i takiego działa nie posiadają.
1. Z działa można strzelać do 22 w nocy
2. Działo antygradowe nic nie daje, w wielu miejschach grad je zasypał nawet 2 lata pod rząd
3. Działa nie odpychają deszczu!!!!
Hetmanpolny, 2016-06-22 20:35, napisał:
Jeśli chodzi o działa antygradowe to śmieszą mnie ludzie co wypowiadją się nie mająć pojęcia i się mądrzą i takiego działa nie posiadają.
1. Z działa można strzelać do 22 w nocy
2. Działo antygradowe nic nie daje, w wielu miejschach grad je zasypał nawet 2 lata pod rząd
3. Działa nie odpychają deszczu!!!!
Kolego to tych bogatych ludzi co zakupili działa nazywasz "frajerami" ???
Mnie szmieszy twój śmiech :):):)
Działa działają
linia wysokiego napięcia czy rzeka potrafią przyciągnąć chmóry deszczowe gradowe itd.
Działa działają (ponoć ) na zasadzie jak magnes gdy mamy bieguny N-S to przyciągamy chmóry (podobnie działa elektrostatyka w opryskiwaczach) gdy dobierzemy te same bieguny N-N czy S-S to się odpychają i działa działają na tej zasadzie. W naturze żadna forma energi nie ginie tylko zmienia postać.
Na duże fronty te działa są zamałe potrzeba większej siły dział żyby rospędzić duży front i stąt grady nad sadami chronionymi przez działa.
pewnie to do mnie, ja się nie wymądrzam, pisze wyraźnie że działka nie mam i sie nie znam, apropo twoich argumentów ktorych jesteś tak bardzo pewien, dlaczego z całego kraju wszędzie gdzie są działka ludzie przekazują zbieżne opinie choćby na temat wpływu na deszcz
grhist, 2016-06-23 08:16, napisał:
pewnie to do mnie, ja się nie wymądrzam, pisze wyraźnie że działka nie mam i sie nie znam, apropo twoich argumentów ktorych jesteś tak bardzo pewien, dlaczego z całego kraju wszędzie gdzie są działka ludzie przekazują zbieżne opinie choćby na temat wpływu na deszcz
Zgadza się bo różnica jest w mocy działa i najważniesze w sile frontu bużowego itd
kolego Hetmanpolny, trzeba sobie dać spokój z przekonywaniem "ciemnego ludu" oni nie przyjmują do wiadomości faktów, jak chcą wierzyć w skuteczność dział popartą jakimiś absurdalnymi teoriami to niech wierzą. Kolego Kaarolkarolkarol, ja jeżeli nie mam o czymś bladego pojecia to nie zabieram głosu, uważam, że powinieneś pójść za moim przykładem w tej sprawie. Człowieka znającego sie na rzeczy ogarnia po prostu śmiech, jeżeli czyta się o przyciąganiu gradobić przez linie wysokiego napięcia czy o odpychaniu chmur polem magnetycznym wytwarzanym przez działa, a na deser po zapoznaniu się z podstawami fizyki polecam słownik ortograficzny ("chmÓry).
https://www.youtube.com/watch?v=5uEQs6gtvo0
6:55 -szkoda,że murek nie był styropianowy :)
Czy działo działa ? Są jakieś dowody ,nagrania ? Dlaczego nikt z użytkowników nie chce napisac jak jest ?
Tak samo jak z zamgławianiem . Z doświadczenia wiem ,że zamgławienie obszaru otwartego non stop od wieczora do rana graniczy z cudem a do tego jest bardzo niebezpieczne .Moja opinia na temat zamgławiania - nie działa ! I gadanie ,że jest super bo wydałem 20tys i działa jak złoto to bzdura. Lepiej zrobiłbym kupując za to np: kosiarkę ; przyznaję zakup to był błąd , chyba,że użyję do odkażania komór lub innych obiektów.
Vura1980, 2016-06-23 09:41, napisał:
kolego Hetmanpolny, trzeba sobie dać spokój z przekonywaniem "ciemnego ludu" oni nie przyjmują do wiadomości faktów, jak chcą wierzyć w skuteczność dział popartą jakimiś absurdalnymi teoriami to niech wierzą. Kolego Kaarolkarolkarol, ja jeżeli nie mam o czymś bladego pojecia to nie zabieram głosu, uważam, że powinieneś pójść za moim przykładem w tej sprawie. Człowieka znającego sie na rzeczy ogarnia po prostu śmiech, jeżeli czyta się o przyciąganiu gradobić przez linie wysokiego napięcia czy o odpychaniu chmur polem magnetycznym wytwarzanym przez działa, a na deser po zapoznaniu się z podstawami fizyki polecam słownik ortograficzny ("chmÓry).
PRZEPRASZAM ŻE INTELIGENCJE URAZIŁEM.
Linie wysokiego napięcia przyciągają chmóry klasa podstawowa się kłania.
To twoim zdaniem elektrostatyka nie działa to pic , grawitacji też niema a pole magnetyczne ziemi to cherezia ????
na chóry mam papiery :)
dodam kolejny argument od laika, taki np Wilczewski, co ma największą plantacje borówki w europie ma od dosyć dawna kilka dział lub kilkanaście i dokupuje dalej, czyżby był idiotą? dajcie panowie jakieś konkretne badanie udawadniające wasze racje, tematyka jest istotna, wywołuje sporo zamieszania w naszej branży, chętnie bym się zapoznał z jakimiś faktami, doświadczeniajami, badaniami które udowodniają czyjeś tezy, jeżeli mój znajomy, ogarnięty człowiek, który ma 2 gospodarstwa, jedno koło dział, a drugie jakieś 20km dalej mówi mi, że różnica jest bardzo duża, i tam w dalszej odległości znacznie mniej mu dokucza susza to jest dla mnie istotny argument
karolkarolkarol, 2016-06-23 12:39, napisał:
Vura1980, 2016-06-23 09:41, napisał:
PRZEPRASZAM ŻE INTELIGENCJE URAZIŁEM.
Linie wysokiego napięcia przyciągają chmóry klasa podstawowa się kłania.
To twoim zdaniem elektrostatyka nie działa to pic , grawitacji też niema a pole magnetyczne ziemi to cherezia ????
na chóry mam papiery :)
Przecież Kopernik był kobietą a Ziemia jest płaska.
kwiatsad, 2016-06-23 11:14, napisał:
https://www.youtube.com/watch?v=5uEQs6gtvo0
6:55 -szkoda,że murek nie był styropianowy :)
Czy działo działa ? Są jakieś dowody ,nagrania ? Dlaczego nikt z użytkowników nie chce napisac jak jest ?
Tak samo jak z zamgławianiem . Z doświadczenia wiem ,że zamgławienie obszaru otwartego non stop od wieczora do rana graniczy z cudem a do tego jest bardzo niebezpieczne .Moja opinia na temat zamgławiania - nie działa ! I gadanie ,że jest super bo wydałem 20tys i działa jak złoto to bzdura. Lepiej zrobiłbym kupując za to np: kosiarkę ; przyznaję zakup to był błąd , chyba,że użyję do odkażania komór lub innych obiektów.
Kolego zamgławiacz działa ale warunki żeby dobrze działało spełnić jest bardzo ciężko po piersze bezwiecznie i nalepiej w niece.
Znajomy używa zamgławiacz w foliaku i sobie chwali
Jesteście tak ciemni że głowa boli. Ciekawe tylko dlaczegotych dział nie ma na kazdej wsi przecież nawet jedna osoba jak kupi takie działo to w przypadku gradu mu się zwróci..
Posłuchajcie ciemniaki prawdziwej historii. 3 przodujących sadowników w gminie Biała Rawska miało 2 lata pod rząd grad. Uwierzyli w bajke że działa są skuteczne i zakupili taki działa wciągają do spółki jeszcze kilka osób w tym mnie. W 2013 byliśmy spokojni że grad nas nie dotyczy a tu stała się rzecz dziwna-spadł grad. Obwinialiśmy na początku że może za późno włączone albo coś innego. W 2014 ta sama sytuacja tylko na większą skale, uszkodzenia w prawie 100% Jedno działo już tylko stoi i nie stzela bo nie ma gazu bo po co kupować jak nie działa. Ci sadownicy stawiają wiele hektarów rusztowań antygradowych i nie wierzą w działa. W gminie sadkowcie była podnba sytuacja. Ale wy nie macie doświadzczenia z działami a się mądrzycie, żałośni jesteście
Hetmanpolny, 2016-06-23 18:44, napisał:
Posłuchajcie ciemniaki prawdziwej historii. 3 przodujących sadowników w gminie Biała Rawska miało 2 lata pod rząd grad. Uwierzyli w bajke że działa są skuteczne i zakupili taki działa wciągają do spółki jeszcze kilka osób w tym mnie. W 2013 byliśmy spokojni że grad nas nie dotyczy a tu stała się rzecz dziwna-spadł grad. Obwinialiśmy na początku że może za późno włączone albo coś innego. W 2014 ta sama sytuacja tylko na większą skale, uszkodzenia w prawie 100% Jedno działo już tylko stoi i nie stzela bo nie ma gazu bo po co kupować jak nie działa. Ci sadownicy stawiają wiele hektarów rusztowań antygradowych i nie wierzą w działa. W gminie sadkowcie była podnba sytuacja. Ale wy nie macie doświadzczenia z działami a się mądrzycie, żałośni jesteście
Ty taki oswiecony i wydałes kase na cośco nie działa
zlosliwiec, 2016-06-23 20:15, napisał:
Hetmanpolny, 2016-06-23 18:44, napisał:
Ty taki oswiecony i wydałes kase na cośco nie działa
Naucz się rozumieć tekst tępaku
Pomijając "ciemną stronę" mamy przynajmniej konkretną wypowiedź -działa nie działają .
Może jeszcze jakiś szanowny użytkownik się wypowie ...
karolkarolkarol, 2016-06-23 15:54, napisał:
Kolego zamgławiacz działa ale warunki żeby dobrze działało spełnić jest bardzo ciężko po piersze bezwiecznie i nalepiej w niece.
Znajomy używa zamgławiacz w foliaku i sobie chwali
Dlatego traktuję zamgławianie jako nieskuteczne , idealne warunki są 1raz na 10 . Do tego w moich warunkach : równina i dookoła pola = cała mgła w burakach :)
ja czekałem na jakieś merytoryczne argumenty, bo jak pisałem nie mam na ten temat wiedzy, to usłyszałem że jestem ciemniak, wracając do dział, obejrzałem ten filmik, wydaje mi się, żeby działko zadziała to nie jest to łątwe, muszą być może bardzo sprzyjające warunki, może być tak że na 10 lat, uda się tylko ze 2-3 razy z powodzeniem ochronić uprawę? kolego hetmanie ile lat stoswaliście te działka, jeżeli 7-10, to myślę, że jest to bezdyskusyjne, jeżeli 2-3 to już to tak konkretnie nie wygląda,
Dla mnie dziwna jest ta dyskusjia, skoro wlasciciel/wsolwlasciciel mowi ze przez 2/3 lata mial grad mimo dziala obok, to chyba cos jest nie tak, jak ktos chce miec urzadzenie ktore dziala ze skutecznoscia 20% to po co takie urzaddzenie kupowac?
u nas 2 wsie dalej jest dzialo przeciwgradowe, czy dziala?
rok temu czy dwa spadl grad na dzialke gdzie stoi (wlasciciel twierdzi ze za pozno wlaczyl).
Kazdy moze wierzyc w co chce, ja juz nie wierze w ich moc.
jeżeli byłby to pic na wodę, tylko żeby od nas pieniądze wyciągnąć to chyba nikogo to nie zdziwi, firmom tylko o to chodzi
wracając do tematu, faktycznie w okolicach Wilkowa aż tak źle, że nasadzenia do kasacji?
Drodzy koledzy, działa może i są skuteczne ale.... byłem ostatnio na wyjeździe sadowniczym u Pana Wilczewskiego ( ten który ma kilkanaście działek gradowych).Z tego co z nim rozmawialiśmy on jest bardzo zadowolony z tego rozwiązania i przekonał do tego swoich sąsiadów którzy byli zdecydowanie przeciwni. U niego to wszystko wygląda jednak inaczej bo ma ( widziałem osobiście ) stacje meteorologiczną u niego w domu i ma możliwość dokładnej obserwacji chmur gradowych z odległości 30 kilometrów. Mówił ponadto,że działek używa tylko i wyłącznie w oparciu o stację meteorologiczną i zawsze daje to pozytywny skutki.A czy przez to nie ma deszczu ? Tego nie wiem, on sam ma te działka od dawna i bywało różnie z opadami. Reasumując czy ktoś poza Wilczewskim ma taką stację u siebie ? Bo jeżeli nie to pewnie rzeczywiście ich skuteczność jest słaba a strzelanie w niewłaściwych momentach może i rozgania chmury powodując brak opadów... CO DO GRADU 2016 to u mnie w gminie Sobienie Jeziory i Wilga było spokojnie. Mocno zbiło niezbyt odległe Całowanie oraz Glinki ( podobno bardzo mocno).
Jak kogoś to interesuje, to jest nawet odcinek takiego programu "Pogromcy mitów " na temat dział .
https://www.youtube.com/watch?v=Kbv1twvdjuk
Dla nieznających angielskiego ,w wielkim skrócie : to bzdura,myślenie życzeniowe,.Dodatkowo "teza" o działaniu dział jest tak sformułowana by była niefalsyfikowalna.
Koledze Hetmanowi należy się szacunek ,że przyznaje się do swojego błędu i ostrzega innych .
ps, Kolega Sands ,który pisał o działach w podobnym wątku ,nie zachował czujności :). Wcześniej zarejestrował się kilka godzin po powstaniu wątku i bronił dział jak niepodległości ,teraz zamilkł i nic nie pisze. A my tu czekamy na operat ze strony "nawróconych" meteorologów.
Dowiedziałem sie nie dawno że pan S. dostał 18 tys. kary za strzelanie z dziala. Miejscowość koło Białej Rawskiej. Podobno jest to zakazane tylko nie wszyscy o tym wiedzą.
Instalacja przeciwgradowa z radarem znajduje się też w okolicach Obrazowa.Znalazłem w necie ...
A teraz ja napiszę z cos z serii " słyszałem " : Hiszpańskie działa S.P.A.G.działają ,natomiast belgijski INOPOWER bazuje na spagu ,ale ma inną komorę spalania,ze względu na ochronę patentową i nie działa .
UWAGA była to ciekawostka pt: "słyszałem" nie jest reklamą /kryptoreklamą i nie ma na celu krytykowania któregokolwiek z producentów .
Ci co wieżą w te działa niech zastanowią się nad jedną rzeczą!!! Dlaczego coraz więcej jest siatek których koszt 2 ha wynosi tyle co działo które ma chronić 80 ha
Hetmanpolny, 2016-06-26 10:35, napisał:
Ci co wieżą w te działa niech zastanowią się nad jedną rzeczą!!! Dlaczego coraz więcej jest siatek których koszt 2 ha wynosi tyle co działo które ma chronić 80 ha
To jeżeli wiele osób w twoim otoczeniu mówi pewną rzecz to wto wierzysz???
Obejrzyj
https://www.youtube.com/watch?v=T1vW8YDDCSc
Demix, 2016-06-25 14:19, napisał:
Dowiedziałem sie nie dawno że pan S. dostał 18 tys. kary za strzelanie z dziala. Miejscowość koło Białej Rawskiej. Podobno jest to zakazane tylko nie wszyscy o tym wiedzą.
W takim razie powinni też zakazać strzelanina z armatek w czereśniach i truskawkach
u nas na wsi juz wisi kartka ze armatki na czeresnie nalezy zgłaszac i uzyskac pozwolenie bodajrze w ochronie srodowiska..
Aktualnie jest kompletny zakaz strzelania bez zezwolenia. Właściwie to jest zakaz płoszenia ptaków, ale przepis ten został użyty faktycznie do ochrony ludzi przed hałasem. Niżej oficjalna wiadomość;
http://www.belskduzy.pl/index.php?cmd=aktualnosci&opt=pokaz&id=527
Informacja dla sadowników
Data umieszczenia: 16.06.2016 r., godz. 16.20
Uprzejmie informuję, iż używanie armatek hukowych na umyślne płoszenie i niepokojenie ptaków (szpaków) w sadach czereśniowych wymaga zezwolenia.
Szanowni sadownicy Uprzejmie informuję, iż używanie armatek hukowych na umyślne płoszenie i niepokojenie ptaków (szpaków) w sadach czereśniowych wymaga zezwolenia. W tym celu, należy złożyć wniosek do Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska w Warszawie (delegatura w Radomiu) o wydanie zezwolenia na wykonanie czynności zakazanych wobec gatunków dziko występujących zwierząt objętych_ochroną zgodnie z art. 56 ust. 2 ustawy z dnia 16 kwietnia 2004 r. o ochronie przyrody (Dz. [J. z 2015 poz. 1651 ze zm,) w związku z art. 52 ust. 1. Wzór wniosku zamieszczono poniżej. Adres: Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska w Warszawie Wydział Spraw Terenowych II w Radomiu ul. 25 Czerwca 68 26-600 Radom
-------------------------------------------------------
Kary za naruszenie:
Zgodnie z art. 131 pkt 14 ustawy z dnia 16 kwietnia 2004 r. o ochronie przyrody, „kto (...) bez zezwolenia lub wbrew jego warunkom narusza zakazy w stosunku do roślin, zwierząt lub grzybów objętych ochroną gatunkową – podlega karze aresztu albo grzywny”. Zgodnie z art. 132 tej ustawy, „orzekanie w sprawach, o których mowa w art. 127 i 131, następuje na podstawie przepisów Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia.”
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl