Właśnie przeszło grdobicie nad moim sadem czy jest jakiś inny środek oprócz Topsinu który skutecznie zabliźni obtłuczenia..?
Właśnie przeszło grdobicie nad moim sadem czy jest jakiś inny środek oprócz Topsinu który skutecznie zabliźni obtłuczenia..?
Można zastosować jakiś kaptan w standardowej dawce parchowej najszybciej jak to mozliwe ,ale na suchy liść i poprawić 2-3 krotnie co 5 dni.
Pewien doradca mówił że dobre też są środki ukladowe grupa IBE. W tym roku ten grad ciągle straszy..... Zapowiada się rok wysokich cen więc każdy z Nas założy wnet sieci gradowe jeszcze "wspaniała unia" pomoże :)
Pewien doradca mówił że dobre też są środki ukladowe grupa IBE. W tym roku ten grad ciągle straszy..... Zapowiada się rok wysokich cen więc każdy z Nas założy wnet sieci gradowe jeszcze "wspaniała unia" pomoże :)
dodaj jeszcze 3l czystego aminokwasu na h ja miałem 3l temu gradobicie na wiśniach
Viflo Cal S u mnie 2 lata temu jak grad przeszedł w śliwkach od razu na 2 dzień poszło viflo i 0 zgniłków na drzewach, wszystko sie zabliźniło oczywiście te co stuknięte poszły na ziemie ale przynajmniej nie gniły.
w 2012 roku mialem grad bardzo duzy,poprzecinana kora,zastosowalem topsin co 5 dni 3 razy.Przeciecia na owocach i korze drzew sie zagoily i oczywiscie zero raka do dzis.Robilem probe z kaptanem na kilku odmianach nie bardzo pomoglo,moim zdaniem zero efektow,Topsin,viflo jak najbardziej
Sezon 2017 uważam za otwarty . Trzy burze juz dzisiaj u mnie były. Deszczomierz sie przepełnił . Syreny słychać w koło. Jutro zobacze szkody. Ide spać.
Witam.
Powiśle lubelskie w dniu dzisiejszym dosyć mocno ucierpiało, to co jeszcze mróz nie wymroził dostało gradem...
Jak w innych rejonach?
Okolice Mogielnicy i sama Mogielnica także ucierpiała. W zależności od miejsca od kilku do 30-40%.
Bmina Belsk https://www.facebook.com/kobietawsadzie/photos/pcb.314858655620352/314858302287054/?type=3&theater
No i prawidłowo, nigdy w Belsku gradu nie było to popadał a nie zawsze w tych samych miejscach
Jak sadownik który wie ile pracy kosztuje produkcja jabłek może komuś tak życzyć? Za charakter pewnie nie raz ten grad miałeś.
Nie życzę i nigdy ie będę gradu nikomu nie jest to prosta sprawa nawet jak jest ubezpieczenie, myślę że i tak wystarczająco nas skrzywdziło w tym roku. Jest takie proste powiedzenie na to co kolega napisał:" nie ciesz się bratku z czyjegoś upadku"
Ale niestety mamy realia smutne każdy wygląda czyjegoś niesxczęścia taki "wyścig szczórów"
rafal1111, 2017-06-30 15:47, napisał:
Tak wyglada po gradzie
Wygląda nie ciekawie,ale na pocieszenie,to ja miałem kilka razy grad i u mnie bylo dużo gorzej . Najlepiej żeby u nikogo nie było takiego problemu,ale wiadomo,że z pogodą nie wygramy . Natomiast chyba nie powinno tak być,że zawsze tylko Ci sami powinni dostawać po głowie.
cielmus, 2017-07-01 23:18, napisał:
Nie życzę i nigdy ie będę gradu nikomu nie jest to prosta sprawa nawet jak jest ubezpieczenie, myślę że i tak wystarczająco nas skrzywdziło w tym roku. Jest takie proste powiedzenie na to co kolega napisał:" nie ciesz się bratku z czyjegoś upadku"
Ale niestety mamy realia smutne każdy wygląda czyjegoś niesxczęścia taki "wyścig szczórów"
Nikomu nie życzysz, ale jak ma padać to nie u mnie. Podstawa to inteligentnie nie wprost?
Kolego decosta grad mam co drugi rok, tak od ośmiu lat, kiedyś jak szła burza to człowiek uszy zatykał i bo nie chciał słyszeć jak po szybach zaczynało dzwonić kulkami lodu teraz zdałem sobie sprawę, że nie bardzo mam na to jakiś wpływ (pomijając siatki które są zdecydowanie po za moim budżetem). Jedynie ubezpieczenie przez te kilka lat pozwoliło związać koniec z końcem( choć nie zawsze)
Gmina Sadkowice 19.07.2017 wieczorem silne gradobicie.
Jak tam sytuacja z gradem???Okolica Mogielnicy dawało równo,jutro dzień pokaże straty...
https://www.facebook.com/lowcyburz/posts/10155398694272332
A koło Mogielnicy czego nie z**b@ło w czerwcu zniszczyło chyba teraz, nawet nie chce mnie się do sadu wchodzić.
Komisje już oszacowały straty? I co dalej? Dostaniemy jakieś kredyty? De minimis?
Nic kolego nie dostaniesz, tak zmieniono zasady szacowania strat, żeby nikt nie dostał pomocy
Jak to możliwe,przecież PANI PREMIER jeszcze w środe mówiła że mamy najlepszego ministra od dawna nie było takieo "specjalisty" i nic nie dostaniemy? zero pomocy?? To nawet za rządów tej nieudolnej PO po takich szkodach dawali de minimis.....Czyli ja tu narazie nie widze tej dobrej zmiany.Dla mnie jest dużo gorzej? A dla WAS? Jak to widzicie?
liroy, 2017-07-21 12:47, napisał:
Jak to możliwe,przecież PANI PREMIER jeszcze w środe mówiła że mamy najlepszego ministra od dawna nie było takieo "specjalisty" i nic nie dostaniemy? zero pomocy?? To nawet za rządów tej nieudolnej PO po takich szkodach dawali de minimis.....Czyli ja tu narazie nie widze tej dobrej zmiany.Dla mnie jest dużo gorzej? A dla WAS? Jak to widzicie?
Póki ministrem będzie człowiek, który z rolnictwem miał tyle styczności co podczas mierzenia działek w terenie, to tak będzie kijowo.
A wracając do wczorajszej wypowiedzi o gradobiciu, to trochę przesadziłem z tą skalą szkód, znacznie większe straty zrobił pod koniec czerwca.
1 |
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl