Jak u was grad.Miejscowość Zaborów k/Grójca poszedł bardzo mocny około godziny 17.Można było łopatą zbierać,Duże wielkośći 5 zł i większe.
Jak u was grad.Miejscowość Zaborów k/Grójca poszedł bardzo mocny około godziny 17.Można było łopatą zbierać,Duże wielkośći 5 zł i większe.
okolice Jasieńca w stronę Zbroszy Dużej to samo. Wcześnie się zaczęło w tym roku
No widać leży troche zawiązków na ziemi, i liści dużo pociętych jutro będzie pewnie widać ślady na jabłkach.Czereśnie też postrącane cieżko oszacować jeszcze straty.Ojciec 60 lat żyje i takiego gradu nie widział .Ponoć takie grube grady są spowodowane armatkami przeciwgradowymi, w promieniu 8 km są takie 4 niestety u nas nie ma żadnej.
Mam działkę na Wierzchowinie gm Jasieniec i tam nie było naszczęście nic.Jakoś pasem to szło.
Miłem taki grad dwa lata temu dokładnie 21.05, wiśni lezało pod drzewkami liście pocięte, na jabłkach tez byly ślady, ale w sumie wcale straty w plonie nie były zbyt duże jabłka uszkodzone zleciały wiśni było mniej ale była gruba, także w tej fazie rozwoju nie jest jeszcze taki groźny za miesiac juz by była tragedia.
Lepiej bo dzisiaj dopiero ubezpieczyłem.......ale i to mnie zbyt nie pociesza, jak wspomne sobie zezsłoroczne przygody z P.X.U
Taki grad w sadzie obojętnie w jakiej fazie wegetacji jest tragedią. Słowa nie oddadzą tego, co przeżywa w takiej chwili właściciel. Ja osobiście też tego nie rozumiem. Kiedyś, dawno, dawno temu burza była wyczekiwana, bo niosła deszcz, wode. Dziś każdy patrzy na burze, jako potencjalne źródło gradu i każdy woli, by poszło bokiem, najlepiej daleko ... Ja też miałem grad w czasie kwitnienia, ale nie był za duży - mały paznokieć u kobiecej ręki- bez tipsów...Niestety ja także patrze w Niebo i mam cykora, czy mnie zbije... A co mi po ubezpieczeniu ? Musiałbym może i 50 - 60 tysięcy składek zapłacić, by w miare sprawiedliwie ochronić całość...Jest sens ? Ja mam na monitorze podgląd burz w Europie, Tu zawsze zaglądam przed zabiegiem.
http://www.blitzortung.org/
I bardziej szczegółowa mapa ...
http://www.lightningmaps.org/realtime?lang=pl
Polecam bardzo. Przed gradem nie uchroni, ale poinformowani żyją dłużej...
cmario182 nie amrtw sie o armatki, one w zaden sposob nie maja prawa dzialac, brak jakichkolwiek dowodow naukowych na to, wiec na pewno one nie wplywaja na wielkosc kulek gradowych
Witam. Wczoraj wystąpił u mnie grad wraz z bardzo późniejszym intensywnym opadem deszczu. Grad trwał około 20 min,wielkość jakieś powiedzmy 2 zł. Miejscami pociął liście, uszkodzone zostały wyraźnie jabłka, ale w całym sadzie w większości tak około 70% jet poobijanych. Piros 0,25 ha niestety cały jest pocięty, cała Gala 0,5 ha wyraźnie poobijana. Ze względu na dzisiejsze warunki nie mam możliwości pryskać, ale jutro chcę wykonać zabieg Kaptan + Topsin. Pytanie - czy jest jeszcze jakaś możliwość aby wspomóc regenerację tych obić?
Dzisiaj na wschodzie łódzkiego przeszly nawalnice. Drzewka bez palika i rusztowania na silniejszych podkladkach, czasem leżą z owocami na ziemi a czasem leżą połamane i poszedl niewielki grad. Straty najlepiej będzie ocenić jutro. Czy jeszcze gdzieś są szkody?
Czy okolice Wilczyc ( świętokrzyskie) był grad 25 lipca ? Może Ktoś podać informacje?
podobno w okolicach wilczyc też był grad ale to inforamcja nie pewna pisze tylko dlatego ze nikt inny nie napisał
16 sierpnia o godz 7 rano, nie wiadomo z czego, bo chmurek niewiele i porozrywane, spadł bardzo gęsty i gruby grad. Bez wiatru, bez deszczu, ale dobre 10 min. Biało na dachach, biało w pasach murawy. Jabłka niby nie poprzecinane ale poobijane jak cholera. Zjawisko do tego stopnia lokalne że 0,5 km od nas już nikt gradu nie widział.
U mnie tydzień temu w niedzielę o 14 podobne zjawisko. Wydawało się, że już się wszystko rozmyło i deszczu nie będzie, a tu niespodzianka. Grad o srednicy 2 złotówki w porywach do 5-cio złotówki, często z ostrymi krawędziami z niesamowitą wichurą. W parę minut zrobiło się biało. Tak intensywny grad przeszedł pasem maksymalnie do 0,5km. Dalej sporadyczne kulki. Na szczęście mam tylko kilka jabłoni. Ale owoce pocięło i większość już ma plamy gnilne.
@kamczat i @jaceo1
W jakich miejscowościach
Do użytkowników którzy mają zamiar dodawać posty o gradzie, piszcie w jakich miejscowościach, lub kolo jakiej miejscowości, albo w jakim powiecie.Bo to ze padał to padał ale ważne jest gdzie :)
Mam do przekazania ciekawą informacje, wczoraj podczas tej trwającej kilka godzin burzy w lubelskim spadł grad na ćwiętalce, może nie mocny ale wgniecenia są. Niech mi teraz powiedzą ci specjaliści od przerzedzania co czekają z przerzedzaniem prawie do zbiorów bo może być grad, co w takiej sytuacji jeśli grad jest w trakcie zbiorów??
Okazuje sie że nie tylko na ćwiętalce był grad ale też w paru innych miejscach i to w niektórych nawet przez 15 minut... Na nieszawie podobno 100% nadaje sie tylko na przemysł.
współczuje kolegom poszkodowanym
1 |
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl