Prosze u wrzucanie fotek z plantacji
No to dlaczego z swoim wpisem nie wrzuciłeś fotek?Chciałbym zobaczyć twoją plantacje.
jedno zdjęcie 2 letnich i 2 zdjęcia z malin sadzonych jesienią ;)
Czy stare pedy po ścięciu byly usuwane z plantacji czy po prostu tak dobrze rozdrobnione?Stosowany był herbicyd doglebowy?
a z jakiego regionu polski pochodzą te fotki malin?, u mine na południu Mazowsza są o połowę mniejsze i duża część dopiero zaczyna wychylać się z gleby. jutro zrobię fotkę.
Tak aliny były skorzone wygrabione ( zgrabiaczem do siana ) i wypchnięte i spalone ;) wiosną stosowałem tylko Agil bo było sporo trawki a na dwu liścienne niczym nie pryskałem bo za dużo ich nie ma a potem i tak nawet jak coś gdzieś jest to malina zagłuszy .
Te malinki też z mazowsza :) okolice Grójca ;)
oto fotki z mojej plantacji, gleba zwięzła i zimna - trochę opóźniona wegetacja ale u mnie tak co roku opóźniają się, sąsiad ma parę set metrów dalej i maliny o tej porze 2 razy więkększe (ale za to moje 4 x mają więcej owoców). 6-letnia plantacja Polki
przedziorek, 2016-04-21 14:19, napisał:
TOMIK1, jakie herbicydy stosowales?
wiosną bronowanie, a herbicydy to Fusilade wiadomo od czego i sporo pryskałem Starane (oczywiście w międzyrządziach / boki rzędów) opryskiwaczem ręcznym z osłonką herbicydową przede wszystkim od mniszka.
Mam pytanie dotyczące maliny POLKI.
Zasadziliśmy z mężem w zeszłym roku na jesieni 15 arów POLKI - jaki jest czas jej wyrośnięcie(chodzi mi o to, do którego miesiąca, mogę spodziewać się nowych krzaczków? Dodam, że w niektórych miejscach są już ładne listki, ale wykluło się na razie może ze 200 sztuk,
na 1200 sadzonek, to kropla w morzu. Czy powinniśmy zacząć się martwić?
EwaL, 2016-04-21 16:50, napisał:
Zasadziliśmy z mężem w zeszłym roku na jesieni 15 arów POLKI - jaki jest czas jej wyrośnięcie(chodzi mi o to, do którego miesiąca, mogę spodziewać się nowych krzaczków? Dodam, że w niektórych miejscach są już ładne listki, ale wykluło
się na razie może ze 200 sztuk,
Maliny puszczają pędy nie krzaczki, jeśli chodzi o wschody to mogą puszczać w pierwszym roku nawet do końca czerwca. A zaczną owocować też trochę później niż maliny już zasadzone, na kiluletniej plantacji.
TOMIK1, 2016-04-21 19:25, napisał:
EwaL, 2016-04-21 16:50, napisał:
Zasadziliśmy z mężem w zeszłym roku na jesieni 15 arów POLKI - jaki jest czas jej wyrośnięcie(chodzi mi o to, do którego miesiąca, mogę spodziewać się nowych krzaczków? Dodam, że w niektórych miejscach są już ładne listki, ale wykluło
się na razie może ze 200 sztuk,
Maliny puszczają pędy nie krzaczki, jeśli chodzi o wschody to mogą puszczać w pierwszym roku nawet do końca czerwca. A zaczną owocować też trochę później niż maliny już zasadzone, na kiluletniej plantacji.
Serdeczne dzięki za odpowiedź :) Uspokoiłeś mnie :) Nie opanowałam jeszcze fachowego słownictwa, ale piszę krzczki, bo niektóre są naprawdę spore, a innych zwyczajnie nie ma :) Na dowód, że niektóre są już super dołączam zdjęcie :) Inne mają tylko zalążki pędów, a jeszcze inne, te o które się martwię nic... No ale bardzo dziękuję Ci za szybką odpowiedź :)
TOMIK1, 2016-04-21 12:26, napisał:
oto fotki z mojej plantacji, gleba zwięzła i zimna - trochę opóźniona wegetacja ale u mnie tak co roku opóźniają się, sąsiad ma parę set metrów dalej i maliny o tej porze 2 razy więkększe (ale za to moje 4 x mają więcej owoców
). 6-letnia plantacja Polki
Jestem bardzo młodym plantatorem i mam pytanie odnośnie utrzymania plantacji.W jaki sposób utrzymujesz plantację tak że pomiędzy wyrastającymi malinami masz czyściutko bez chwastów ,a między rzędami normalnie rośnie trawa?
nie z innym bo basta to nie doglebowy wiec doglebowym. Rozne sa opcje: azotop, stomp, devrinol. Tylko trzeba uwazac bo mozna lekko przyhamowac wzrost malin.
Witam mam młode sadzonki Glena czy pyskając środkiem Basta mogę pryskać po sadzonkach czy lepiej je czymś przykruć np.plasykowymi kubkami.
Polka I Klasa.W tym roku ani razu nie włączałem nawadniania. Krzaki wysokość 1,90cm.
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl