Witam.
Zacząłem szykować lobo z chłodni a tu niespodzianka plamy na jabłkach zależnie od skrzynki 1-2 jablka do 1/3 czy to będą już objawy tzw. czekolady?
Witam.
Zacząłem szykować lobo z chłodni a tu niespodzianka plamy na jabłkach zależnie od skrzynki 1-2 jablka do 1/3 czy to będą już objawy tzw. czekolady?
Dla mnie to wygląda na mięką opażeliznę ,bo jabłka to lobo a ta odmiana jest wrażliwa szczególnie jak chłodnia jest siekiera( niska temp ) lub skrzynie zostały przewiane za mocno .
Ewidentnie za niska temperatura. Pewnie jakas awaria lub błąd ustawienia. Gwarantuje że w komorze było ok 0-1stopni i to jest efekt. Takie objawy będą w szczególności na wierzchu skrzyń czy skrzynek i przy szparach. Trzeba sprawdzić chłodnię i czujniki temp. Przypomonam, że różne odmiany wymagają odmiennych temperatur przechowywania. warto to sprawdzić w starych wydawnictwach bądź opracowaniach Instytutu, wtedy kiedy ktoś jeszcze o tym pamiętał.
na 1 stopień nie było schłodzone tylko na 3 i do tej pory chłodnie mam ustawioną na 3 stopnie lobo jest w skrzynkach i plamy są nie tylko przy brzegach ale też podejrzewam że to chyba od temp bo rwałem je kiedy we wrześniu jeszcze były te dni z upałami stało 3 dni na wiacie i dopiero do chłodni i chyba przy takim wygrzaniu to te 3 stopnie to była za niska temp. Tylko teraz jak naszykuje w skrzynki na hurt nie wyjdą te plamy na zdrowych jabłkach?
kolego ja mialem to w ubieglym sezonie czujnik temperatury komory padł i zamiast 2 stopni które były ustawione i wyswietlacz tak pokazywal, to w komorze bylo -0,1 i tak własnie wyglondało lobo.
Co mogło spowodować takie uszkodzenia na odmianie Lobo? Przechowywane w zwykłej chłodni w skrzynkach
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl