Co sądzicie o ciągniku Ursus 4502 ?
Czy posiada ktoś z was taki ciągnik. Jakie ma wady a jakie zalety?
Co sądzicie o ciągniku Ursus 4502 ?
Czy posiada ktoś z was taki ciągnik. Jakie ma wady a jakie zalety?
Nie jest zły traktor. Miałem od nowości. Mocny, dość komfortowy w kabinie. Minusy: spore zużycie paliwa, słaby skręt (ale nie ma tragedii), słabe hamulce. W kabinie KSM Bis ciszej niż w Landini Mistralu. Ciągnik dobry na równe tereny z powodu braku przedniego napędu, ale na pewno mocy na wałku mu nie zabraknie.
tak jak kolega wyżej pisze... też miałem go od nowego zrobiłem nim 5000 mh bez najmniejszej awarii. co do nie wykorzystania 60 koni bez przedniego to sie nie zgode bo w sadzie ( pod warunkiem że teren nie jest jakiś super górzysty) przedni napęd jest zbedny a ciągnik radził sobie z wszystkimi pracami bez wysiłku... ogulnie byłem zadowolony- sprzedałem z powodu braku klimy i Wom 750 lub eco. i kilku bajerów które mają nowe ciągniki a tennie miał...
Jeżeli chodzi o WOM to 4502 ma właśnie 540 przy 1686 obr. silnika w porównaniu z zachodnimi to wypada tak samo jak eco czy 750.Moment obtotowy 232nm przy zaledwie 1300 obr. taki wynik mają turboładowane silniki około 70- 80koni . Silnik uważam za bardzo udany, prędkość WOMu wypada dość korzystnie, pociągnie każdy opryskiwacz na drugim biegu . Bardzo tani w utrzymaniu. Ciagniki używane szybko zmieniają właściciela to o czymś świadczy. Trafiają się też z WOM 540 i1000 obrotów czy skrzynią 12 biegów.To tyle na plus. Pozdrawiam użytkowników.
do jarkowski - tak jak piszesz tyle że w ursusie jak masz 1700 obr. silnika to wiele pedału gazu ci już nie zostaje. i przy tych obrotach to silnik 4,4 litra pije paliwo jak smok... wiec żadne eco to nie jest. bo o ile dobrze pamietam to mój fabrycznie był ustawiony że max 2000 obt. i pedał decha. silnik bezawaryjny i mocny wiec tak jak piszesz jak sie trafi z womem 1000 obr to super. bo brdzie se pykać i robote robić. a ja mojego w oprysku wkręcałem na 1600 obr. bo inaczej predkości nie mog łem dopasować ( za mało przełożeń) i wtedy paliwo już ubywało- tragedi nie było ale ciągnoł już wiecej... poza tym opinia po 8 latach użytkowania na +
W 4502 jest silnik o pojemnosci 3865 cm.I jak na swoja pojemnosc nie pali wcale tak duzo.Zawsze to jest jeden cylinder wiecej niz w popularnym 3502\3512 wiec i wiecej zawsze spali.A konstrukcja silnika to sa lata 70.
tobiasz 540 na womie przy 1686 silnika to właśnie jest Eco czy 750 jak kto woli. Nie chodzi o to zeby kręcić womem 750 tylko uzyskać 540 przy zmniejszonych obrotach silnika. Prawie wszystkie ciągniki uzyskują te obroty (540) na biegu Eco w granicach 1600-1700 obr silnika. Podam Ci przykład MF 3645 moc 92 konie 540 na womie przy1938 a na biegu Eco 540 przy 1648 silnika. Natomiast wom 1000 obrorów właściwie nie nadaje się do pryskania ponieważ 540 miał byś przy około 900- 1000 na silniku , a to są zamałe obroty żeby obciązać silnik na dłuższą metę. Do tego mało kto pryska dając 540. Zdrowiej dla pompy opryskiwacza jest dać drugi bieg na przekładni wentylatora kręcić WOMem np.350-400 obrotów, oszczędzając jednocześnie paliwo.
jest prawie tak jak piszesz bo ursus 4502 540 osiąga przy 1700 obr. silnika a jego maksymalne obroty 1900 . wiec ja eko tu nie widze . inne ciągniki ( silniki nowszej generacji) wchodzą na 2500 obrotów i jak włoączysz sobie eco (750) to pykasz sobie w środkowym zakresie obrotów silnika i to jest ekonomiczne . poza tym tak jak pisałem ja nie mogłem go dopasować na biegach żeby zejść z obrotów i mieć toą prędkość którą chciałem ( 4 km/h ) 4 polowa i 1600 obrotów albo jedynka szosowa i praktycznie bez gazu - przyskałem tą pierwszą opcją.. ale faktycznie aż tak wiele nie pali - nowe nawet na perkinsie palą wiecej... konstrukcja prosta i nie zawodna - złego słowa nie można powiedziec.... siły mu nie brakło... ale w polu to sie okopywał jak by putin nadchodził. ( koła troche wąskie do plac polowych- do sadu super)
Masz rację jest prawie jak piszesz tylko ze ursus 4502 fabrycznie ustawiony jest na 2150 obr silnika i na 4 plowej przy 1500 obr jedzie 4,5 km/h.
Jarkowski musze zwrócić ci honor bo pomimo tego że miałem go 8 lat to już przez rok sporo zapomniałem. musiałem wrócić do zdjęc ze sprzedaży żeby spojżeć na zegar i już mi sie odświeżyło... masz racje!!!! pryskałem 1300 obr. i miałem 4 km/h.
Ale co do maksymalnych obrotów to mój nie przekraczał 2000 tak jak pisałem na 1900 i miałem pedał decha... można było troche podkręcić na pompie linke gazu jja ego nie robiłem. i tak jak pisze 1900 miałem max.
On go i bez gazu uciągnie, to jest potwór. Nie ma takiego opryskiwacza żeby nie dał rady, chyba, że pod góre i po deszczu.
Ciągnik według mnie jest bardzo udany ze względu na niskie spalanie,niskie ceny części,bardzo dobry skręt jedynie trochę brakuję niezależnego sprzęgła womu,i hydraulikę ma trochę skomplikowaną co komplikuję użytkowanie ciągnika w kombajnie do porzeczek.
Witam... mam problem z wałkiem WOM do ciągnika 4502, potrzebny mi numer katalogowy tego wałka. Z góry dziękuję
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl