Witam.Mam problem w truskawkach nie mogę poradzićsobie z "ognicha" macie na nią jakis skuteczny oprysk ?
Witam.Mam problem w truskawkach nie mogę poradzićsobie z "ognicha" macie na nią jakis skuteczny oprysk ?
na opakowaniu pisze w tej chwili dokładnie nie pamiętam niechce wprowadzac w błąd zawsze są widełki np. od 0,50 dkg---- 1 kg...
A czy można już pryskac tym opryskiem czy jeszcze poczekać żeby wegetacja lepiej "ruszyła"?
a czy plantacja jest wolna od chwastów?
jeśli jest czysto opielone były na jesieni a przez zime nic wielkiego nie urosło to pozostaje tylko pryskać
Co powiecie na posianie nawozu ruszeni delikatnie ziemi i pryśnięcie NOWYM STĄPEM?
Nowy Stomp chyba nie ma rejestracji- skuteczność starego dobra. Azotop NEW to samo co Venzar - skuteczność taka sobie.
Ja się nie pytam czy ma rejestrację tylko czy jest sens nim pryskać na ruszoną ziemię już dziś?
Czy nie zaszkodzi truskawką?
Macie jakiś chemiczny sposób na wyrośniętą gwiazdnicę w truskawce? Czy Goltix Compact 90WG podoła starym chwastom czy tylko na siewki? Jakieś tańsze odpowiedniki?
Na gwiazdnice polecam saherb 4.5 l/ ha w dawkach dzielonych np. 3 x 1.5 l na ha. jest tylko jeden warunek temeratura powyżej zera środek poradzi sobie nawet z wyrośniętymi chwastami. stosowałem w zeszłym roku wystarczyły nawet tylko 2 zabiegi
W ubiegłym roku stosowałem na marmoladzie na areale 0,50 ha przewidziana ilość środka na taka powierzchnie to 2,25 l podzielona na 3 dawki = 0,75 l do pierwszego zabiegu dałem 0,75 l po 7 dniach nie widziałem żeby coś się działo z chwastami postanowiłem do drugie zabiegu dac 1 l srodka po upływie kolejnych 7-10 dni doszłem do wniosku że chwastom to wystarczy w zupełnosci środek zadziałał trzeciego zabiegu już nie wykonywałem skutków ubocznych na truskawach było brak. Nalezy pamiętać aby w okresie wykonywania zabiegów nie występowały przymrozki co może w znaczącym stopniu ograniczyć działanie środka , jęsli nie przekroczy się zalecanej dawki 4.5 l /ha nie ma obaw że zaszkodzi truskawkom ,jak pisze stosowałem na marmoladzie co do innych odmian nie prubowałem.
Witam Szanownych forumowiczów, proszę uprzejmie o poradę. Późną jesienią zastosowałem w truskawkach dwu i trzyletnich herbicyd z s.a. lenacylem w dawce 1,5 kg na ha (w sadzonych jesienią słabsza dawka), po rozpoczęciu wegetacji liście były trochę przyżółknięte ale już jest ok. Do tej pory efekt był zadowalający, jednakże teraz zauważyłem trochę kiełkujących, dwiluściennych się pojawia. Pytanie, czy możnaby je opryskać np. devrinolem, jak gleba będzie wilgotna, w najsłabszej dawce 2 l/ha? Czy nie wstrzyma to weegtacji, nie przypali, bądź czy nie uszkodzi wybijających już na wczesnych odmianach pąków kwiatowych??? Obawiam się, że do zbiorów mogą mocno się zachwaścić, a może rozrastające się krzaki truskawek powinny je zagłuszyć i udusić???
w zasadzie kazdy ale truskawka odczuje to na pewno bo jest w trakcie wegetacji i to mocno. kwestia tylko jak truskawka to przetrzyma co jej zapodasz.
Witam , prosze o pomoc , otóż około miesiąca temu opryskałem truskawkę od chwastów buracylem ,dawka 1 kg. /ha ale środek nie zadziałał i kilka dni temu zniszyłem chwasty glebogryzarką , moje pytanie jest takie czy teraz jeszcze mogę czymś opryskać truskawki od chwastów czy jest już za pożno ? jeśli mogę to jakim środkiem ?
Dodam jeszcze że to nowa plantacja posadzona jesienią .
Z góry dziękuję za odpowiedzi .
Wiosną posadziłem truskawkę i opryskałem stompem wszystko niby ok jednak pojawił sie miejscsami i to sporo muchotrzew polny jak się domyślam stomp go nie bierze, lubi rosnąć na ziemiach mało zasobnych wapno niby wszystko jak zawsze było przygotowane a tu taka niespodzianka, wiec zastanawiam sie co z tym fantem zrobić bo choć jest rośliną jednoroczną to nie wiem jak bedzie z nim przy jesiennym plewieniu tzn czy nie bedzie z nim większego problemu przy recznym pileleniu, jak jest z jego systemem korzeniowym czy nie będzie zbyt mocno wchodził pod truskakwę, jaki środek z doglebowych daje sobie radę z tym zielskiem?
Witam. Mam problem krwawnik występuje u mnie w truskawkach w jednym rządku czym opryskać by go zlikwidować ?
stosowal ktos z was mieszanke azotop + goltix? chce ja zastosowac po zbiorze na mlode i na stare truskawki.
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl