Witam
W niektórych rejonach truskawka już w pełni, u mnie dopiero za ok tydzień, dwa(okolice grójca)Jak w tym roku płacicie za zbiór truskawek?Chodzi głównie o Ukraińców-łącznie z jedzeniem i spaniem?
Witam
W niektórych rejonach truskawka już w pełni, u mnie dopiero za ok tydzień, dwa(okolice grójca)Jak w tym roku płacicie za zbiór truskawek?Chodzi głównie o Ukraińców-łącznie z jedzeniem i spaniem?
za koszyczek jakiej z szypułką czy bez bo to zasadnicza różnica i w jakich koszyczkach drewnianych czy plastkiach bo dla rwacza to różnica
ja tez okolice grójca i tez opóźniona truskawka. płacą1,20 ale to było za folię gdzie wiadomo ze nie zbuierzesz duzo. krzycza zeby płacic po 1 zł,. Ja chce z moimi sie dogadac na 1,10 poniewaz sa uczciwi i przyjezdzaja 3 raz
Witam kolegów z branży. Okolice Czerwińska prawdopodobnie 1zł z wyżywieniem, niektórzy krzyczą, że bez życia 1 zł, ale ciekawe ile w tym prawdy. Ja osobiście płacę 1zł + jedzenie+ naprawdę dobre warunki do życia. 60 gr płacę za kosze 1kg bo dużo w takie zbieramy oraz 1,1 jeżeli karzemy zbieraczom sortować truskawkę w dwa kosze. Pomimo, że płacimy 20 gr mniej niż rok temu, ludzie się zgodzili bez niczego, sami wiedzą jaka jest sytuacja. Jak będą uczciwie zbierać i będą do samego końca sezonu to może dam 1,1 ale po cichu, bo okolica po prostu szaleje jak ktoś wyrwie się z ceną, pretensje do sąsiada, że ten dał 10 gr więcej.
ja za truskawkę spod włókniny płaciłem 2 zł beż wyżywienia za koszyczek , rwali zawsze pełne, teraz idzie z szypułką i bez w tej samej cenie bo uznali że i tak przez ponad 3 tygodnie dobrze zarobili więc nie pozostawią mnie samego teraz z tym problemem , sąsiad płaci to samo tyle że daje wyżywienie , obecnie gdzie większość idzie bez szypułki też chyba coś im dożucę bo nie ma mi kto przygotowywać posiłków, cena obecna to 2,4 bez szypyłki za kg
Grójec 1zł przemysł 1.20 eksportowa za ubianke bez życia daje nocleg gaz swiatło kartofle i cebule oraz raz na tydzien na zakupy zaworze .
Okolice Białej Rawskiej 2 zł za łubianke bez szypulki Polakom, bez dojazdu, objadu. Można kombinować taniej ale , jak potem truskawka drobniejsza można zostać w środku zbioru bez ludzi, a wiadomo że z szypulką urwie się 2 razy tyle co bez szypulki to wtedy dużo taniej.
Drupi, 2015-06-10 07:32, napisał:
Okolice Białej Rawskiej 2 zł za łubianke bez szypulki Polakom, bez dojazdu, objadu. Można kombinować taniej ale , jak potem truskawka drobniejsza można zostać w środku zbioru bez ludzi, a wiadomo że z szypulką urwie się 2 razy tyle co bez szypulki to wtedy dużo taniej.
Oczywiście na początku po 3 dniach pruby ustalamy że od początku do konca rwią albo kasy nie dostaną
karolkarol, 2015-06-10 13:48, napisał:
Oczywiście na początku po 3 dniach pruby ustalamy że od początku do konca rwią albo kasy nie dostaną
Kasy nie dostaną, ale może być mały pożar, chyba nie warto ryzykować.
Witam jak tak czytam nie które wypowiedzi osób to jestem w szoku.Gdzie tu logika i zarobek na tych truskawkach.U mnie np. płacę 1,2 od koszyka oczywiscie posortowane drobne i grubę chleb ziemniaki i jakieś ważywa i to wszystko.A jak widzę co nie którzy nie wiem czemu oferują wyżywienie i kosmiczne stawki.Przez takie zachowanie psują tylko pracowników najlepiej przyzwyczajić do dobrego a jak nadejdą ciężkie czasy to co wtedy.Ja uważam że w tym roku jak nigdy wczesniej nie ma najmniejszego problemu z ukrainą do pracy wręcz się proszą.
decosta, 2015-06-10 22:06, napisał:
karolkarol, 2015-06-10 13:48, napisał:
Kasy nie dostaną, ale może być mały pożar, chyba nie warto ryzykować.
Kolego nic nie spalą bo "za stodołą jest dołek z wapnem wrazie czego" ustalamy na początku po 3 dniach próby czy robota im pasuje i co ja od nich wymagam stawiam warunek od początku do konca jak coś nie pasuje to dowidzenia
merlin249, 2015-06-11 09:53, napisał:
Witam jak tak czytam nie które wypowiedzi osób to jestem w szoku.Gdzie tu logika i zarobek na tych truskawkach.U mnie np. płacę 1,2 od koszyka oczywiscie posortowane drobne i grubę chleb ziemniaki i jakieś ważywa i to wszystko.A jak widzę co nie którzy nie wiem czemu oferują wyżywienie i kosmiczne stawki.Przez takie zachowanie psują tylko pracowników najlepiej przyzwyczajić do dobrego a jak nadejdą ciężkie czasy to co wtedy.Ja uważam że w tym roku jak nigdy wczesniej nie ma najmniejszego problemu z ukrainą do pracy wręcz się proszą.
Znam kogoś kto wyslał link, - ten wpis, - na strone kontaktową przetwórcy, żeby nie spieszyli się z podwyżkami cen za truskawki, bo i tak
"Ukraińcy wszystko zbiorą " . A przy okazj zrobią na tym większy interes bez względu ile zapłacą za towar. Za rok truskawka może być za pół obecnej ceny.
1 |
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl