Ktoś mi wyjaśni czym różni się wiśnia na kompoty od wiśni na mrożenie?
Zawsze były 3 klasy: Eksportowa, I i II(czyli PW- kisten )
Ktoś mi wyjaśni czym różni się wiśnia na kompoty od wiśni na mrożenie?
Zawsze były 3 klasy: Eksportowa, I i II(czyli PW- kisten )
18mm i jednolicie wybarwiona, uważaj z nimi bo jak cokolwiek znajdą to za kompoty zapłaca ci jak za mrożenie albo PW
grhist, 2016-07-11 10:34, napisał:
1,5 na mrożenie można rwać, ale powiniśmy wyśmiać 1zł na PW
Można rwac włosy z głowy
Gm. Bałtów mrożenie 1,60 PLN, u nas plon bez szału, łutówka niby gęsta ale jak na tą odmianę to bez cudów, odroślowa średnio, groniasta na 4+.
Większość tłoczni jeszcze nie przerabia wiśni więc narazie nie ma co patrzeć na cenę.
gmina Dwikozy/Sandomierskie na skupach 1,6-1,7 I klasa.
piter00100, 2016-07-13 20:47, napisał:
Większość tłoczni jeszcze nie przerabia wiśni więc narazie nie ma co patrzeć na cenę.
gmina Dwikozy/Sandomierskie na skupach 1,6-1,7 I klasa.
wielkopolska 1,7
U nas okolice Goszczyna spadek na 1,50. Już się zaczyna, znowu chcą kupić jak najtaniej, nie dajmy się, wstrzymajmy rwanie. Wszyscy doskonale wiedzą, ze nie nakupili truskawki i czymś muszą wypełnic chłodnie, nie oddawajmy towaru za marne grosze
piter00100, 2016-07-16 21:02, napisał:
A jak tam PW?
Kiedy tłocznie ruszają?
Podobno OK Siemiatycze od poniedziałku
Wlkp. 1.8 jutro chyba spadek -to netto ,a gdzie można sprzedać w wlkp. wiśnie na tłoczenie?
witam, chciałbym rozpoczac przygodę z wiśniami ;-) Planuję posadzić 3 ha wiśni. Może ktoś coś podpowie jakie odmiany najlepsze i ile się mniejwięcej wyciąga z ha?
Dziękuję za odpowiedzi
dominis780, 2016-07-18 11:25, napisał:
witam, chciałbym rozpoczac przygodę z wiśniami ;-) Planuję posadzić 3 ha wiśni. Może ktoś coś podpowie jakie odmiany najlepsze i ile się mniejwięcej wyciąga z ha?
Dziękuję za odpowiedzi
Przelicz dobrze czy warto. Ja bym nie sadził wiśni. Mimo swoich wad najlepsza Łutówka.
kodek, 2016-07-18 16:14, napisał:
dominis780, 2016-07-18 11:25, napisał:
Dziękuję za odpowiedzi
Przelicz dobrze czy warto. Ja bym nie sadził wiśni. Mimo swoich wad najlepsza Łutówka.
No przecież pisze jak byk że chce mieć PRZYGODE Z WIŚNIO , a nie jakiś zarobek to niech sadzi
dominis780,wiśnia wkracza w etap taki jak porzeczka,20-25 lat temu-zniknie w ciągu kilku lat zbior ręczny,albo stanie się marginalny-a co za tym idzie-mechanizacja zbioru doprowadzi w dluższej perspektywie do spadku ,i tak nieciekawych cen...Więc jak przygoda z nowym nasadzeniem,to tylko na zbiór mechaniczny,łutowka-ale,ku przestrodze,poczytaj,jak to jest aktualnie od kilku lat z czarną porzeczką,bo wiśnia skończy tak samo. gm.Obrazów,pow.Sandomierz 1.5-1.55 netto mrożenie,spadek 30 gr,skup,od jutra,wtorek 19-07-kisten 1.1,prawdopodobnie.
okolice łowicza skup I -1.4, II-1.1zł,ogólnie każdą uważają za II ,widać że mają złe rozeznanie co do wielkości zbiorów i panujacej pogody w tym roku pewnie mają zapasy zeby taką niską cenę płacić lub szukają leszczy?
sandomir, 2016-07-18 21:13, napisał:
dominis780,wiśnia wkracza w etap taki jak porzeczka,20-25 lat temu-zniknie w ciągu kilku lat zbior ręczny,albo stanie się marginalny-a co za tym idzie-mechanizacja zbioru doprowadzi w dluższej perspektywie do spadku ,i tak nieciekawych cen...Więc jak przygoda z nowym nasadzeniem,to tylko na zbiór mechaniczny,łutowka-ale,ku przestrodze,poczytaj,jak to jest aktualnie od kilku lat z czarną porzeczką,bo wiśnia skończy tak samo. gm.Obrazów,pow.Sandomierz 1.5-1.55 netto mrożenie,spadek 30 gr,skup,od jutra,wtorek 19-07-kisten 1.1,prawdopodobnie.
Niestety chyba masz rację. Wielkopolska 1.
1,4 z vat. Kolejny rok z niskimi cenami.
lubelskie, kraśnik skup osmofrostu 1,4zł i 1,2zł od soboty spadek o 0,2zł obie klasy
Ko
afalSTW, 2016-07-19 19:20, napisał:
Czekarzewice gm. Tarłów szczepiona 1,40 odroślowa 1,50. O pw nie słyszałem.
okolice Sandomierza 1.4zl pw.1.1zl
na skupach 1,4 zł a na przetwórniach podobno 2,0 zł. Coś wysoka tam marża ww tym roku, Panowie skupiarze. Ktoś może potwierdzić takie info?
Jak ma być cena ,jak z Węgier ciągneli po 0,70 gr. Rozmawiałem dziś z kierowcą co to woził z stamtąd. Tylko go niedopytałemczy to PW czy inna klasa
Odroslowa Nadwislanka 1,70 musi byc drozsza od innej bo niedługo beda ja ogladac na zdjeciach:) a popyt jest na tę wisnię i jest najlepsza jakosciowo
Cena spada do 1,30 a ludzie z małymi sadkami wiśniowymi panikują i walą w plastiki jasną wiśnie niedojrzalą . I patrzą czy się uda. Po co to taka głupota przetwórni żeby wywolać panike. Sami tracą na jakości. Zrobili by stałą nie zmieniającą się cene lub zwiększali by cene, ludzie by się nie spieszyli zyskali by wszyscy.
W moich stronach jest tak samo jak pisze kolega wyżej. Od poniedziałku ludzie rwą niedojżałą łutówkę... nic dziwnego że cena spadła.
Skoro za I 1,30 to po ile PW?
jaja sobie roobią ? wiśnia ,,mleko mięso,jabłka cała reszta produkcji to tanie i za duzo ale dzis w biedronce widziałem jabłko po 6 zł za kilogram!
Bronisze , sroda godzina 22.00 groniasta ceniona 3 zl/kg, przy wiekszych ilosciach oddawana za 2,33 badz 2,66.
To nie wina sadowników, że cena spada! Tylko przetworcow, pośredników i rządu, który przypomina sobie o ludziach dopiero przy okazji wyborów! U nas wczoraj 1,3
Rząd powinien skupować wiśnie przynajmniej po 2 zł, czereśnie po 8, śliwki po 3 a porzeczki czarne po 2,25 zł. Jeśłi nie skupuje to powinien zmusić skupiarzy aby po tyle skupowali i koniec. Co oni sobie wyobrażają??? Biedronka sprzedaje jabłka po 6 zł za kilogram jak ktoś pisał a porzeczki po dychu. Koniec z wyzyskiem chłopa i chłopo-robotnika !!!
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl