okolice opola lubelskiego kisten 1.5 +vat, klasa pierwsza była 1.7 teraz 1.6 więc nikt nie rwie na jedynke, ogólnie dużo ludzi już kończy
okolice opola lubelskiego kisten 1.5 +vat, klasa pierwsza była 1.7 teraz 1.6 więc nikt nie rwie na jedynke, ogólnie dużo ludzi już kończy
Ok.Mogielnicy wzrost kl. I na 1,60 netto.Wisni ladnej bardzo malo,albo wogole,przewaznie kto ma to w kisten.
W okolicy Białej Rawskiej zawsze przyjmowali min. miesiąc od rozpoczęcia przyjmowania wiśni. A były lata co przyjmowali nawet półtora miesiąca. Z tego co widać na skupach to jeszcze mnóstwo wiśni jest jeszcze nie zebrane z powodu braku wystarczającej ilości pracowników. Dużo ludzi nie może wziąc Ukraińcow bo nie ma odpowiednich pomieszczeń i warunków żeby im dać nocleg. Kombajnów też jest jeszcze za mało i są długie kolejki do takich usług, no i drzewa nię są odpowiednio cięte żeby nie łamały się gałęzie i żeby ten zbiór był wogóle możliwy.
Ja dopiero zacząłem wczoraj. Może do piątku się wyrobie ale 14.08
Dzisiaj 1,5 zł
okolice SAndomierza
I klasa - 1,6 netto
tłoczenie 1,5
raczej koncowka sezonu moj kombajnista mowil mi ze ma na tydzien roboty, ja dzis skonczylem
Gmina Sadkowice dziś dalszy spadek ze 1,40 na 1,30zł. Skup do czwartku, ale od poniedziałku jeszcze mają brać a jak w innych regionach?
Doczekaliście się 2zł za wisnie a tak obiecywali a Wy czekaliście a teraz żal i rozpacz bo cena leci w dół i takie upały -
tak dokładnie, a jeszcze tydzień temu za kisten przy wózku 1,6 a za chwile pies i kot się o owoc nie zapyta
Zdula, 2015-08-11 23:31, napisał:
Doczekaliście się 2zł za wisnie a tak obiecywali a Wy czekaliście a teraz żal i rozpacz bo cena leci w dół i takie upały -
Tak dokładnie, było tu kilku "spekulantów" w tym sezonie, którzy pisali że cena będzie 2 zł i nieco powyżej.
I co teraz cicho siedzą ??? Ludzie .......Po co pisaliście wtedy takie bzdury ???
Itak ten sezon nie był najgorszy, nie ma co narzekać. Nie spotkał nas taki los jak plantatorów porzeczki, i cena wiśni w porównaniu do ubiegłego roku też była dwukrotnie wyższa. Bogu dziękować żeby każdy sezon był taki jak ten to był by sens i nadzieja na przyszłość.
Nie wiem po co się napinacie i piejecie z zachwytu, że niby była super cena była poniżej ceny rynkowej .
pit2015, 2015-08-14 13:45, napisał:
Nie wiem po co się napinacie i piejecie z zachwytu, że niby była super cena była poniżej ceny rynkowej .
Cena była bardzo przeciętna, nie ma tu żadnej wątpliwości, ale rok temu było o wiele gorzej, więc itak trzeba się cieszyć z tego co mamy a nie wiecznie tylko narzekać
Dziś zakończono u nas skup owoców (okolice sochaczewa) w poniedziałek cena spadła z 1,3zł na 1zł.
Weteran wraca z wojny do domu,na wojnie był ciężko ranny więc poprosił kolegę uprzedz dziewczyne że wracam i powiedz jej,że byłem ranny,kolega idzie do dziewczyny i mówi ,że jej chłopak przeżył ale nie ma nogi,dziewczyna mówi mogło być gorzej ,ale on nie ma ręki,dziewczyna mogło być gorzej ale on nie ma jaj ... dziewczyna na to nie chcę kaleki w domu.
W tym tygodniu nieliczne skupy przyjmowały jeszcze wiśnie w sandomierskim.
Ostatnia cena 80 gr/kg......i co "wróżbici" z przed miesiąca???????
Widziałem przed świętami Bożego Narodzenia A.D. 2015 drelowane i zamrożone wiśnie w cenie... 5 zł za 0,3 kg... Gdyby nie fakt, że były drelowane to przebitka / przy założeniu że zostały kupione po ok. 1 zł za kilogram / jest ok. 15-krotna... No to powiedzmy nawet uwzględniając te pestki, że tylko 10-krotna... Ale to i tak... żyć nie umierać...Chyba nie ulega wątpliwości kto przy takich relacjach może żyć a kto... nogami do przodu... ...Pozdrawiam !
doradcy i panowie ze stolicy pewnie będą doradzać żeby się zrzeszać i samemu mrozić
a efekt może być taki jak w części grup jabłkowych, czyli wąska grupa u władzy wystrychnie na dudka resztę na gruby pieniądz, upadłość nie ma winnego i nie ma pieniędzy, jest 35mln długu
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl