A u nas okolice grojca wszyscy mówią ze beda placic 0,40. W tamtym roku dzielilismy sie pół na pół. Moim Ukrainką i tak wychodziło po 100 zł. Chętnie bym zapłaciła więcej ale obawiam się że ta cena 1,70 sie długo nie utrzyma
A u nas okolice grojca wszyscy mówią ze beda placic 0,40. W tamtym roku dzielilismy sie pół na pół. Moim Ukrainką i tak wychodziło po 100 zł. Chętnie bym zapłaciła więcej ale obawiam się że ta cena 1,70 sie długo nie utrzyma
100 zł przy płatności 0,4 = 250 kg urwane / dzień. To wychodzi ponad 80 łubianek na osobę.
Nie wiem jak rwą u Ciebie ludzie, może bezpośrednio w skrzynki pod drzewem i od bladego świtu.
Ja zrywam w łubianki i muszą to ludzie jeszcze donieść kawałek do punktu odbioru. Osoby które przekraczały 80 łubianek spotkałem raptem dwie w życiu. Całkiem dobre mają 60 łubianek na dzień, a licząc młodzież to średnia wychodzi ok 30 łubianek.
Ciekawe jak u innych te wydajności dzienne wychodzą.
U mie rwią w wiadra i potem do pojemników. Nosić nie muszą. pracują od 6 do 18 z godzinną przerwą na obiad. Fakt faktem, że są to dobre pracownice które na truskawkach zarabiają 130 zł. A teraz policz sobie że Ty w zeszłym roku zarabiałeś tyle co ludzie gdzie musiałęś posadzić opryskać itd. Jeżeli dniówka wychodzi powyżej 80 zł to moim zdaniem jest ok 0,4 zł. Jka pracują na godzuiny to tyle nie wyciągają
Zieleniak Radom po 7 i nawet bardzo nie było się komu spytać a towaru dużo skup okolica Warki 1.60
Wydaje mi się, że przetworcy mogą zacząć się troche bawić i beda obniżać cene żeby Nas nastraszyc..
U Nas jeszcze ceny nie ma (okolice Nowego Sącza). W pon bedzie jedna przetwórnia napewno brała to napisze cene.
wojtas53, 2015-07-18 12:52, napisał:
wczoraj okolice Grójca 1,7
Gmina Dwikozy tak samo 1,7 zł na mrożenie
Export z szypułką 2,8 zł, +20mm
1,7 w okolicy Karczmisk.. tyle samo na skupie na Obliźniaku.
Czy ktoś wie gdzie i o której godzinie można złapać ukrainców do pracy??
W okolicy Karczmisk czy jak słyszałem Wymysłowa..
Łutówkę miałem zacząc rwać pod koniec tego tygodnia, ale jest bardzo drobna. Brak opadów wpłynął na pobieranie nawozu z gleby, który wysiałem wiosną. Czy inni mają też taki problem. Co do obniżanie ceny przez zakłady to myślę, że jak tak zrobią to nie nakupią dużo dobrego towaru na mrożenie. Nie wiem czy opłaci się wybierać towar na dwa sorty - I klasa i pw. W tym roku rwacze u mnie nie narwią wiecej jak 120 - 130 kg.
Lutówka przyjacielu to juz dawno sie zaczela ludzie rwą kilka dni i patrze na sasiadów robia to samo wiśnia to prawdopodobnie skończy sie w przyszlym tygodniu
Jeżeli już rwiecie na potęge zieloną łutowke to wcale siś nie zdziwie że zaklady obniżą cene jak zobaczą co kupują . w mojej okolicy Lubelskie lutowka zacznie się w polowie tygodnia
Czlowieku poprostu wogole od ciebie jej nie wezmą jak zieloną zawieziesz o jakiej obniżce cen wogole mowisz...Ja proponuje wozic co dzien na spokojnie po 1 t towaru i obserwowac rynek
Jeżeli uważasz że lutowka ma już dojrzalośc zbiorczą to ja jestem papierzem.Łutowka jak każdy inny owoc najwięcej przybiera na wadze i wielkości przed samym zbiorem .Wez kolego sobie 100 losowo wybranych owocow zważ na dokladnej wadze poczekaj tydzień zrob taką samą prube i zobaczysz jak i będzie roznica i dopiero porozmawiamy o dojżalości łutowki W tej chwili z łutowką jest jak w dowcipie. Tato czemu czarne jagody są czerwone - bo są jeszczezielone synu.
NA esport oczywiście ale na zdjęciu wyrażnie widać że ona jest jasna a dojżała lutowka jest duuuuuuuuuużo ciemniejsza Jaka jest cena na eksport i ile płacisz za zbior
kamil00, 2015-07-19 11:26, napisał:
NA esport oczywiście ale na zdjęciu wyrażnie widać że ona jest jasna a dojżała lutowka jest duuuuuuuuuużo ciemniejsza Jaka jest cena na eksport i ile płacisz za zbior
export 3 zeta. Płacę 80gr od kilograma. Wczoraj 1 Ukrainka urwała 300kg od godziny 5 do 17.
Okolice Skierniewic, większość skupów na poważnie z wiśnią zaczyna od jutra cena w granicach 1,5-1,7 zł/kg za I klase
Jeśli ta ukjrainka tyle urwała, to weź sobie samych ukraińców i nie czaruj że są tacy wydajni. Ja uważam że są nieodpowiedzialni w pracy i im jest wszystko jedno gdzie robią. Ja płace 60 gr.
Demix, 2015-07-19 20:44, napisał:
Jeśli ta ukjrainka tyle urwała, to weź sobie samych ukraińców i nie czaruj że są tacy wydajni. Ja uważam że są nieodpowiedzialni w pracy i im jest wszystko jedno gdzie robią. Ja płace 60 gr.
Kolego nie wiem o co Ci chodzi ale u mnie wiśnie rwią ludzie z Ukrainy od lat i jestem zadowolony. Nic nie czaruje i tyle faktycznie urwała. Jest u mnie już kolejny sezon i zawsze ma taką wydajność.
mirusinski, 2015-07-19 14:49, napisał:
export 3 zeta. Płacę 80gr od kilograma. Wczoraj 1 Ukrainka urwała 300kg od godziny 5 do 17.
hehehe wiśni z ogonkiem na export 300 kg urwac to chyba trzeba "MOCARZA" brać
wisnia mrozenie 1.7 gminaa goszczyn, co do "ukrainy" to panowie kur.. nie rozpieszczac. ja za rwanie mrozenia planuje nwm 50 moze 60 dac ? na truskawce zarobili od ch..a wiem wiem dobrze im zycze, poprostu rozwAZ podzial zarobkiem mie to wali ile placa chlopki, nie bede sobeu od geby odstawial zeby dac im tyle co iksinski z iks wsi, ale chyba niektorzy nabrali wody w uszy i skoncza pajacowac jak jest lepszy rok i kur." ruskim lody kupowac" po takim roku jak tamten... mocny dystans co do tego sezonu i kolejnych. mysle zee nie jestem jakis tępy ale wierzcie lub nie dopiero za wisnie splacilem delan z tamtego roku. koniec i mocna kropka w temacie.PS chlodnia moze znow wygrac, po sezonie lub pod koniec cena bedzie spora...
Kolego Kamilu - 300 KG w 12 godzin to chyba że wierzchołki i środki rwał ktoś inny a ona jedynie po wierzchu to co w zasięgu rąk, co wiecej musiałby ktoś odnosić od niej wiaderka albo chociaż odstawiać napełnione skrzynki. Dla Twojej świadomosci musiałaby średnio rwać 25 kg na godzinę - sorry ale nikt to choć raz był w sadzie w to nie uwierzy (a już to że z ogonkami tyle urwała to między bajki można włożyc).
Cena w okolicach Bełżyc 1.8 zł netto.
Bujać to my ale nie nas
kamil00, 2015-07-20 12:04, napisał:
Bujać to my ale nie nas
Kolego jak chcesz się bujać to nie widzę przeciwskazań. Tyle urwała i możecie wierzyć albo nie. Wiśnia gruba i gęsta to przybywa. Rwała zarówno doły jak i wierzchołki czyli z sanek bo u mnie wiśnie nie są za wysokie. Stawka 80gr dotyczy exportu a za mrożenie będę płacił 50gr.
Gmina Dwikozy Powiat Sandomierskie
I 1,60zł
II 1,00zł
W okolicy od rwania każdy płaci 50gr, ludzi nie brakuje.
Rossocha (Grójec) 1.7. Słyszeliście może o jakiś przwidywaniach odnośnie ceny na łutówkę? Różne głosy do mnie dochodzą i nie wiadomo komu ufać.
Okolice Lipska PW 1,3zł na mrożenie I klasa 1.8-1.9zł w zależności od skupu II klasa 1.6-1,7zł
Cena na początku tego tygodnia miała się troche obniżyć. Gdzieś ok czwartku pójdzie do góry, ale ile to już nikt nie chciał powiedzieć. Takie mam info. Wiśni jest mało w całej Europie a zapotrzebowanie jest duże. Pozdrawiam.
taa chodza glosy ze ma staniec... ale to wszystko kity skupiarzy, bedzie taniec, chlop wezmie 2xtyle ludzi oberwie po 1,7 a zaraz bedzie ponad 2zl, kto ma chlodnie i dalekie zbyty jw mowilem moze kombinowac i wygrac, bez bolu du..y no bo ma warunki, ja nie mam jak schlodzic wiec rwe normalnyym tempem co bedzie to bedzie i tak my tym nie sterujemy. ew trzeba byy byylo nie dac troche i walczyc o wyzsza ale kou sie chce jak 1,7 to duzo ...;)Czy ktos placi z Was ponizej 50 gr ? u nas 30-40 placa, ja zamierzam 40 i mysle ze to logiczne. pozdrawiam :)
Witam ja płace po 50 gr ale ludzie mi się buntują ze inni po 60 gr płaca dodam ze mam male dzewka nie potrzeba drabiny ...
Sad sadowi nie jest równy, jeżeli są małe drzewka i nie jest potrzebna drabina to 50 gr to jest bardzo dobra stawka. W tamtym roku płaciłem 40 gr, w tym roku 50 gr. Zawsze się ktoś znajdzie, komu nie pasuje, niech idzie tam gdzie płacą więcej i tyle. Uważam że 50 gr jest ok. Żeby płacić 60 gr to ta wiśnia musi dojść do 2,80-3,00 zł. Takie jest moje zdanie
Dzisiaj na skupie gminna łaziska 1 klasa 1,7, pw 1,05. Z tego co słyszałem od czwartku cena ma sie piąć do góry;)
okolice Grójca - mrożenie 1.7-1.8zł, ale są skupy które wczoraj płaciły 1,7 a dzisiaj 1.6zł.
Ile płacicie za zbiór wiśni?
Ja płace narazie 60 gr. i tu w okolicach Bialej Rawskiej nie moge znaleźć ludzi. Z ogłoszenia igrit. nikt się nie zgłosil.
A u Nas panowie okolice Nowego Sącza to biora wiśnie ale ceny nie powiedzą.. paranoja.. ani zakład przetworczy w Sączu nie chce powiedzieć ceny, ani Tymbark .. od jutra jedna przetowrnia ma jeszcze brać to sie okaże jaka stawke dadzą,, chyba wszyscy się boją, bo wiśni mało zapotrzebowanie ogromne, a oni muszą kupić.. Tak że głowa do góry. Myśle ze cena powędruje do góry,
jak ktorys z kolegow wyzej 2.8-3 mozna placic 0.6 zl, 50 gr to taka norma, a 40 na parasolkach :) ludzie robia problemy tez bo gdzie 10 gr wiecej to mowia 10 gr wiecej wieze, pomysl czlowieczyno... u mnie 1,7 rowno od poczatku.
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl