Czy ktoś słyszał o cenach wisni na 2015 rok, podobno mrożonki sprzedane
też tak słyszałem że początkiem roku już się pozbyli całego towaru. Ale mimo to nie ma co o tej porze spekulować co do cen bo nikt nie jest wróżką...chyba...mogę się mylić:)
no sprzedane ale brak oznak cenowych, lecz myśle że niedługo się cos dowiem i napiszę na forum
Witam,
Rozmawiałem w zeszłym miesiącu z włascicielem pewnej przetwórni na mazowszu.Przyznał że wisnie z zeszlego sezonu juz dawno opuscily magazyny polskich przetwórni Tak więc magazyny puste. Co do ceny to przewidywał raczej niskie 1-1,2 PLN za kilo no chyba zeby zdarzył się kataklizm w postaci przymrozków niszczacych 80% zbiorów.Z drugiej strony to sami wiemy jaki wpływ na cene ma urodzaj owoców a jaki "narady i ustalenia "przetwórców. Dan nam Panie Boże dobre ceny bo jak tak dalej pójdzie to nie bedzie za co prowadzić tego naszego sadownictwa.
to wszystko sprzedali nic nie maja zapasu i znowu będzie tanio? Masakra. Ja slysze raczej opinie ze będą drogie ale zobaczymy
A ja myślę że piszecie to po to aby ludzie dbali o wiśnie tak jak to było w tamtym roku miała cena nie spadać poniżej
2zł tak mówiły chłodnie ludzie pryskali dbali o wiśnie a potem chłodnie kupiły dobry towar za bezcen,
ja słyszałem że cena ma być taka jak w tamtym roku i jeśli to się potwierdzi to likwiduje sady wiśniowe.
po co mięlibyśmy siać popelinę skoro my tez mamy te wiśnie i tez musimy pryskac. Man nadzieje ze po tak słabym sezonie cena będzie dobra ale pożyjemyzobacZymy. Juz z jablkami mialabyc kleska ludzie posprzedawali i jakiś teraz prawie 2 zl i popyt niesamowity
Ja nie slyszalem o jakieś konkretnej cenie, ale wiem jedno ze u mnie w okolicy (Limanowej) tej wiśni naprawdę nie ma, bo spadło mnóstwo ..
Dominiqe, 2015-06-14 15:16, napisał:
Ja nie slyszalem o jakieś konkretnej cenie, ale wiem jedno ze u mnie w okolicy (Limanowej) tej wiśni naprawdę nie ma, bo spadło mnóstwo ..
W sandomierskim zawiązanie wiekszości odmian było bardzo dobre, ale teraz duuuuuużo zawiązków normalnego rozmiaru zrobiło sie żółtych i lecą jak liście na jesieni. Sięgam pamięcia 18-20 lat do tyłu i nie pamiętam takiego opadu czerwcowego...
dochtur, 2015-06-14 20:14, napisał:
Dominiqe, 2015-06-14 15:16, napisał:
W sandomierskim zawiązanie wiekszości odmian było bardzo dobre, ale teraz duuuuuużo zawiązków normalnego rozmiaru zrobiło sie żółtych i lecą jak liście na jesieni. Sięgam pamięcia 18-20 lat do tyłu i nie pamiętam takiego opadu czerwcowego...
Masz racje. Zawiązanie w tym roku było bardzo dobre. Bo okres kwitnienia wyjątkowo długo trwał. Natomiast teraz co obserwuje sie w sadach wiśniowych to nie wyglada zbyt dobrze... oczywiście mowa tu o wysokości plonu. Bardzo dużo leci i kto wie kiedy przestanie opadać.
No zawiązanie było bardzo dobre, choc wiadomo na staracie spadło ich duzo. Ale teraz opad już owoców jest dla mnie przerażający. Słabsze drzewa u sąsiadow które tamtego roku miały mnostwo owoców teraz mają same zółte ..No tak że wydaje mi się że w tym roku zbierać i tak nie bedzie za bardzo co, a cena to może będzie w detalu, bo przetwórnie i tak nas wykiwają i dadzą 1.5 zl i powiedzą że towaru do bólu..
Jak dadzą niską cenę to będziemy czekać.
Tak jak w zeszłym roku. Nie ma co się spieszyć.Jeżeli ktoś chce oddawać w cenach które oni proponują to ich problem.
Tylko niech ktoś później nie pisze, że wiecie mam kredyt do spłacenia, rodzinę trzeba utrzymać itd.
Trzeba mieć jaja...
Witam,
U mnie ( okolice Sochaczewa) w mazowieckim podobnie jak w całej Polsce- wiśnie bardzo dobrze zawiązały a teraz jest opad czercowy jakiego nie widziałam od lat. Może to z powodu suszy. Jak się dowiedziałem w sobotę przetwórnie nie nakupiły zbyt dużo truskawki do przerobu bo niestety w tym roku z powodu suszy jest mniejsza podaż . Te nie nawadniane plantacje juz kończą zbiór. A w Serbii w tym roku były grady ,ulewy i mnijszy urodzaj. Pozdrawiam i uszy do góry.
Takiego opadu jak w tym roku to nigdy u mnie nie było. Plon zapowiada się bardzoooooooooooo słabooooooooooo!
U mnie na Kelerysie nie ma tragedii ale łutówka rzeczywiście zrzuca coraz to większe owoce (właściwie takie które już nie powinny spaść bo są wielkości mniej więcej małego paznokcia). Jak juz wcześniej wspomnieliście nie ma się co z kolei martwić na zapas - będzie mniej towaru to może cena bedzie wyższa.
Co do truskawki - skupili mało bo owszem jest mało ale i brakuje też ludzi do pracy, obawiam się jak bedzie ze zbiorem wiśni bo starsi się wykruszają a młodzi wolą za granicę jechać niż w kraju robić za mniejsze pieniądze.
Cena w Serbii 2.78-3.47PNL/kg 1.klas
Pozdrowenia z Serbii
God bless google translate.
Kolo grójca tak samo łutówka leci bardzo wstępnie mowione bylo juz marcu ze cena nie będzie niższa jak poprzednim roku ale to sie zobaczy turcia ma miec tez mniejsze plony wiśni
Dragan, 2015-06-22 16:50, napisał:
Pozdrowenia z Serbii
A jaka cena malin w Serbii w tym roku ?
TOMIK1, 2015-06-23 21:24, napisał:
Dragan, 2015-06-22 16:50, napisał:
Pozdrowenia z Serbii
A jaka cena malin w Serbii w tym roku ?
Malin 7PNL +- 0,5pnl
Okolice Grójca łutówka duży opad,
także wydaje mi się że cena będzie szła w górę, bo nie ma takiego urodzaju jak wcześniej było nagłaśniane.
Pozdrawiam
http://www.fresh-market.pl/owoce_i_warzywa/owoce/wisnie/wegry_bardzo_niskie_ceny_wisni,p512204741
Nie obawiajcie się że cena będzie niska. Rozmawiałem z jednym z przetwurców, to powiedział że w tym roku cena będzie od 1,50 zl.
w zwyż. Ja w tym roku bez względu jaka będzie cena to część likwiduje, tagże z powodu zaatakowania przez srebrzystośc liści. To zaraża nawet glebe, bo wymieniłem już dużo i na tym miejscu co wyrwane chore drzewo posadzam młode, i za 2 lata to młode się srebrzy, pomimo że nie było cięte. Tne zawsze latem i tak się to pakuje, bo to roznosi się też z pyłkiem kwiatowym. Widać to nieraz jak rośnie chore drzewo a na drzewie obok, już zaatakowana jest jedna gałąź, pomimo że nie była jeszcze cięta. Posadze jabłonie, na jabłonie to nie przechodzi.
Tu macie np.:
http://www.agrodan.rs/vesti/vocarstvo/otkupna-cena-od-70-do-80-din-kg_30012.html#.VY-IPFJ25bU
wychodzi że aktualną cenę mają około 70-80 dinarów co daje na nasze około 2,4-2,75 zł
I niech mi tylko nie dadzą nasi dobrej ceny, to impreza będzie ..........., ale rozj..... ;D
pozdro
PawełBrodnica, kuj-pom
Poniżej zamieszczam artykuł z serbskiego portalu Juzne Viesti dotyczący cen wiśni w sezonie 2015
oryginalny tekst w poniższym linku:
https://www.juznevesti.com/Drushtvo/Porasla-otkupna-cena-visnje.sr.html
Sam przetłumaczyłem tekst najlepiej jak mogłem i przeliczyłem ceny na złotówki. Moje dopiski są w nawiasach
Cena zakupu wiśni w gminie Prokuplje (w Serbii )rano (22.06.2015) osiagneła cene od 70 do 75 dinarów za kilogram,( czyli w przeliczeniu na złotówki 2,42PLN-2,59 PLN) . Podobna sytuacja występuje w gminie Merosina w,której producenci oczekują ceny 80 dinarów (czyli w przeliczeniu na złotówki 2,76 PLN)
Chłodnie przyjmują wszystko, co dostawcy są w stanie dostarczyć i nie ma problemu w sprzedaży - powiedział DejanDjordjevic.( jeden z kupujacych wiśnie-przetwórca)
Rok jest słaby, więc zobaczymy, być może do końca zbiorów,( cena wyniesie) całe to 100 dinarów ( czyli w przeliczeniu na złotówki 3,45)- mówi Hranislava Peric.( Prezes Stowarzyszenia producentów wiśni z gminy Merosina)
(Cena na początku zbiorów )wynosiła 50 dinarów za kilogram ( w przeliczeniu na złotówki 1,75 PLN), ale potem zaczęły rosnąć.
Pamiętacie taki film : „ Seksmisja” ? Wciskano dziewczynom ,że na powierzchni ziemi jest promieniowanie zabójcze dla wszystkich.
No i co...przyszedł Sztur przeciął zasłonę i się okazało , że dookoła normalny świat...i bociany latają:-).
Nie macie wrażenia ,że z polskim sadownictwem jest podobnie...ktoś nam wciska ,że 60 gr za wiśnie to tak trzeba a 40 gr za czarną porzeczkę to zupełnie normalne.
Ciekawe jak było w zeszłym roku w Serbii, tzn. jaką mieli cenę. Można by to przełożyć na ten rok. /Paweł
http://www.old.sadownictwo.com.pl/index.php/forum/index.php/mv/msg/14466/0/240/
tu poszukaj :) rowniez Dragan pisał :)
http://poljoinfo.com/showthread.php?3958-Cena-vi%C5%A1nje-u-va%C5%A1em-kraju/page54&s=fb849944b1f26163f00524b7f66ff91c
Mam nadzieje ze i u nas taka cena będzie w przeliczeniu ok 2,8-2,9 zl.
Serbia to jedno Węgry to dwa a na końcu jest Polska więc nie tylko cena ale i ilośc skupionego towaru ma tu znaczenie.
Jeżeli w tych krajach zbiory będą zadowalajace /zaspokajające/ potrzeby więc u nas ceny nie muszą być takie jak u nich.
Polski rynek to polski rynek, polscy przetwórcy to nie inni - nasi się jeszcze chyba nie nachapali więc nie ma znaczenia
jakość czy ilość byle dużo i tanio a my sobie damy radę!!!! Sadownik nie musi!!!
Oby nie ale już niedługo zobaczymy i odczujemy to na własnej skórze!!!
Nawet wojna bałkańska nie miała wpływu na cenę wiśni w kraju jednie malina poszybowała wysoko.,
Więc patrzenie na rynek serbski trochę mija się z naszymi realiami- ale to jest tylko moja ocena!!!!
Cena w Serbii jest mniej więcej taka sama jak w Polsce. Tak było rok temu, dwa lata temu i w innych sezonach, Węgry to troche inna bajka. Wydaje mi się że Polsce bliżej do Serbii pod wzgledem cenowym niż do Węgir wystarczy tylko prześledzić inne sezony. Tak jest nie tylko z wiśniami ale też z malinami.
Tym bardziej że zbiory będą raczej średnie a gdzie niegdzie nawet słabe-to ocena po czerwcowym opadzie owoców
Wiśnia eksportowa idzie z Węgier do Polski po 1 euro, przemysłową pchali po ok 2,4 zł. Tylko z tego co wiem to przemysłowa to marna jakość była.
Jak na chwile obecną to zainteresowanie wiśnią jest barzdo duże, sporo osób, które w tamtym roku nie chciało słuchać o kupnie wiśni, w tym roku są zainteresowane kupnem każdej ilości, tylko nic o cenie nie chca jeszcze mówić.
W centrum już za tydzień wczesna wiśnia będzie gotowa, a na południu Polski wszystko jest wcześniej, nie ma jeszcze ceny wiśni?
No ja jestem z południa i powiem Ci ze wiśnia bardzo szybko czerwienieje i to tak dziwnie, bo niektóre czerwone inne zielone.. i nie chca coś rosnąc :/ nie podoba mi sie to .. a u sasiada są jakieś stare wiśnie, 5 sztuk odmiany nie znam to wiśnie są miejscami bordowe :)
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl