Witam, jak kształtują się ceny polskich sliw,?
Witam. Jak się kształtuję cena, popt oraz podaż śliwek na giełdach krajowych? W Krakowie zależy od dnia. Raz można sprzedać kilkaset kg popołudniem, a raz trzeba odstać kilkanaście godzin i jeszcze część można zabrać do domu. Ceny od 1,5 zł do 2,5. Dużo katinki, lepotici, czy sylvi.
Śliwka przeczesana na ament (Katinka i Sylvia), Lepotica nie wiem, czy się ostoi. Tyle deszczu co dzisiaj, za jeden dzień, nie spadło chyba od początku tego roku, a jeszcze zapowiada się cała noc ulewna. Na giełdzie ruch mizerny, może przez to, że nie ma zejścia w detalu na taką aurę.
To dzisiaj armagedon na rybitwach.Nieliczni kupcy wręcz jaja sobie robią kto zaproponuje niższą cenę.Z łotówka to najwyzsza cena wywolawcza.
Zgadza się. W Krk dno, są i ceny 10 zł za paczkę. Śliwka solidaryzuje się z innymi owocami w tym roku. Bardzo cięzka sprawa w ogóle ją dzisiaj sprzedać. Na straganach pewno ceny bez zmian.
Dzisiaj na rybitwach w Krk tragedia ze śliwa. Na placu chyba z 50 ton lepotici. Ja stojąc od 10 rano do 1 w nocy sprzedałem jedną skrzynkę za 10 zł. Cena już się robi kompromitująca. Lepiej nie rwać niż się tak poniżać. Za 10 zł paczka i nie brali.
Dzisiaj bedąc na zakupach w jednym ze znanych hipermarketów natrafiłem na ciekawą promocję. Lepotika przeceniona z 5 zł na 4 zł :D Chyba przyczyną przeceny była jakość śliwki-popleśniałe, miękkie, i dużo drobnej poniżej 30mm...Na skupach cena za 35mm+ od 1,2 do 0,8 a a końcowy odbiorca musi zapłacić 4 razy tyle...
sadownik94hp, 2018-07-24 18:09, napisał:
Dzisiaj bedąc na zakupach w jednym ze znanych hipermarketów natrafiłem na ciekawą promocję. Lepotika przeceniona z 5 zł na 4 zł :D Chyba przyczyną przeceny była jakość śliwki-popleśniałe, miękkie, i dużo drobnej poniżej 30mm...Na skupach cena za 35mm+ od 1,2 do 0,8 a a końcowy odbiorca musi zapłacić 4 razy tyle...
Początkowo niektóre grupy kupowały od 28 mm. A jak ma niby wygladać ta śliwka po kilku dniach ? Cena śliwy przez najbliższy miesiąc...wszystko dojrzewa naraz.
W tym tygodniou ślliwka na Rybitwach jest niesprzedawalna. Ludzie koczują po kilka dni z pełnymi autami, nie wiem jak ktoś wytrzymuję na takim skwarze. Jak się uda sprzedac to po 50- 75 gr większosć odmian. Natomiast węgierka była ostatnio po 30 za paczkę, mało miała objawów szarki w środku. Chyba trzeba zrobić ogólnopolską akcję pędzenia okowitki, szkoda zmarnować tysiące ton śliwek, a potem truć się zimowymi wieczorami sklepowym dziadostwem, to by było marnotrawstwo!!
ludzie! czy wy nie wiecie ile pieniadze kosztuja?? po co rwac, jak zbyt jest w tych cenach. policzyc ludzi paliwo itp i wyjdzie,ze wiecej zarobicie siedzac w domu.....
Ja nie zbieram, bez jaj za 50 gr dźwigac te paczki w kółko, szkoda kręgosłupa . Jeździmy z maliną i przy okazji aż 20 paczek było urwane, paczek które jeździły w te i z powrotem.
czy ktoś może podać jaka jest teraz cena za mieszańca (Amers) na Broniszach? A może gdzieś w okolicach Grójca skupują Mieszańca?
Zjazdowa tak zapchana śliwką jak nigdy, zero zejścia, towar przyjeżdża i wyjeżdża nawet nie ma co mówić o cenie.
Jakby co , to cena sliwek w tym roku to była(dla niektorych jeszcze jest) jedna wielka porazka...
1 |
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl