Witam,może ktoś na forum ma informację o cenach mrożonej porzeczki,koncentratu itp. Jak wygląda sytuacja w zakładach,towar zalega czy jest jakieś zainteresowanie?
Witam,może ktoś na forum ma informację o cenach mrożonej porzeczki,koncentratu itp. Jak wygląda sytuacja w zakładach,towar zalega czy jest jakieś zainteresowanie?
To wszystko zależy od zakładu jakie ma rynki zbytu. Ja oddawałem na mrożenie i w tym zakładzie wiem ze cały towar poszedł a mało tego jeszcze dokupowali od innych pół fabryka po 1.4 ale to o niczym jeszcze nie świadczy jeżeli chodzi o ten rok bo oni mało czarnej w tym roku kupili.
Panowie może lepiej nie zaczynać tego tematu wiem że chodzi o mrożonki i koncentrat ale zaraz bendądą przepowiednie jasnowidzów i tp. znacie chyba temat z tamtego roku ,, cena porzeczki czarnej " To była żenada tak to mogę nazwać
No tak dido masz rację, to była żenada. Dlatego proszę w żaden sposób mojej wypowiedzi nie interpretować pod względem przyszłych prognoz cenowych, a najlepiej nie poruszać głęboko tego tematu :P
Ale odkrycie problem w tym ze sadownicy sie nie zmawiaja przetwornie kupuja po 40 gr sprzedaja po 4 zl bo i taka cene widdzialem w internecie
Podziękowac mnożna tym, którzy sprzedawali za 30 gr, chociaż według mnie to nie jest sprzedaż tylko robienie prezentów prezesom przetwórni. Daję sobie rękę uciąć, że gdyby cena wynosiła 10 gr to i tak 95% plantatorów sprzedawałoby.
tak ale nie robmy tez z tego paranoji. Cena 2zł nie jest jakas kosmiczna... Jesli kupili powiedzmy po 0,5zl łącznie z marza posrednika to maja 1,5zl przychodu. Przeciez przygotowanie do sprzedazy i koszt mrozenia kilograma porzeczki nie wynosi 0,2zl. Poza tym musza miec tez zysk. O ile cena dla rolnika 0,5zl jest cena absurdalna o tyle cena po ktorej sprzedaja przetwornie (o ile jest prawdziwa) tez nie jest powalajaca.
mariusz321, 2015-02-19 18:28, napisał:
Ale odkrycie problem w tym ze sadownicy sie nie zmawiaja przetwornie kupuja po 40 gr sprzedaja po 4 zl bo i taka cene widdzialem w internecie
to ze widziales taka cene nie oznacza ze ktos po takiej kupil.
Polska to dziwny kraj przed sezonem rozmawiałem z sąsiadem i mówił że poniżej 1 zł nie bedzie zbierał. Młucił wszystko podobno po 0.5zł ja osobiście zebrałem tylko 1/3 bo tyle mogła odebrać mała przetwórnia która odbierała sama i płacili 0.74zł reszta została na krzaku. Po odliczeniu ewentualnego transportu i kosztu zbioru byłbym na tym w plecy kolejne zł dlatego zostało na krzaku
Jak widzę malruk lubisz zabierać głos w tematach, o których nie masz żadnego pojęcia. Skąd wiesz, że koszt przygotowania i mrożenia to aż 0,2 zł? Czy wiesz, jaki jest koszt zużytej energii potrzebnej do tego celu? Ile jest w stanie przerobić "produkcja" w średniej wielkości chłodni? Jaka jest amortyzacja?
Z porzeczką jest tak, że koszty złej koniunktury w 90% ponoszą sadownicy, prezesi swoje muszą każdego roku dostać na wille, zegarki breitling i rozrywki dla bogatych, do tego ich spółki matki muszą ukroić spory kawałek tortu. Za darmo, czyli poniżej 2.5 zł to tylko my jesteśmy zdolni oddać. Dlatego z ceną porzeczki od 3 sezonów jest tragedia, która być może skończy się bankructwem większości sadowników ją uprawiających, bo ile można się zadłużać? Dobrze, że chociaż stopy procentowe są na niskim poziomie.
znalazl sie ktos kto ma pojecie. Czyz to nie ty jestes tym gosciem co tylko prowokuje do sporow a nie napisal zadego posta na temat ochrony, uprawy porzeczki? Ach tak, to ty malo powaznie mozna cie wziac skoro ty u nic nie piszesz w temacie uprawy porzeczki itd. Co nieco wiem o porzeczce i powiem ci ze cena 2zl dla przetworcow nie jest oszalamiajaca. Nie twierdze ze nie daje zysku ale to nie jakis kosmos. Widziales kiedys ludzi ktorzy maja miliony w Polsce i inwestuja kase w chlodnie, mroznie itp? Moze promil. To tez nie pewna inwestycja, duze koszty wejscia w ten biznes. I to wszystko trzeba sobie odbic po latach. To nie tylko koszt mrozenia i sprzedazy owocu ale tez amortyzacja budowy a to nie sa male kwoty. Ja twierdze tylko ze cena 2zl oczywiscie daje na pewno im zysk, musi tak byc ale nie wierze ze jest oszalamiajaca skoro placili 1/3 rolnikowi + posrednikowi. A z tym ze cena od 3 lat jest slaba a w ostatnim roku kompletnie nieoplacalna to sie zgadzam, przeciez ja wcale nie mowie ze 0,6zl to cena oplacalna.
marluk, 2015-02-24 11:41, napisał:
2zl dla przetworcow nie jest oszalamiajaca. Nie twierdze ze nie daje zysku ale to nie jakis kosmos.
To 300% więcej niż dostał producent. Swoje wnioski wysnuwasz z niczym nie podpartych domysłów, zresztą jak zwykle.
marluk, 2015-02-24 11:41, napisał:
znalazl sie ktos kto ma pojecie. Czyz to nie ty jestes tym gosciem co tylko prowokuje do sporow a nie napisal zadego posta na temat ochrony, uprawy porzeczki? Ach tak, to ty malo powaznie mozna cie wziac skoro ty u nic nie piszesz w temacie uprawy porzeczki itd. Co nieco wiem o porzeczce i powiem ci ze cena 2zl dla przetworcow nie jest oszalamiajaca. Nie twierdze ze nie daje zysku ale to nie jakis kosmos. Widziales kiedys ludzi ktorzy maja miliony w Polsce i inwestuja kase w chlodnie, mroznie itp? Moze promil. To tez nie pewna inwestycja, duze koszty wejscia w ten biznes. I to wszystko trzeba sobie odbic po latach. To nie tylko koszt mrozenia i sprzedazy owocu ale tez amortyzacja budowy a to nie sa male kwoty. Ja twierdze tylko ze cena 2zl oczywiscie daje na pewno im zysk, musi tak byc ale nie wierze ze jest oszalamiajaca skoro placili 1/3 rolnikowi + posrednikowi. A z tym ze cena od 3 lat jest slaba a w ostatnim roku kompletnie nieoplacalna to sie zgadzam, przeciez ja wcale nie mowie ze 0,6zl to cena oplacalna.
Kolega marluk ma racje koszt zamrożenia ( usługa w chłodni)1 kilograma perzeczki wynosi 0,70 groszy plus koszt przetrzymania przez kilka miesięcy w temperaturze - 27 plus kszty sortowania plus koszt zakupu to przy sprzedfaży po 2 zl zysk jest mInimalny . 30 groszy to są stawki za przechowywanie jałka w KA
Koszty zależą od tego co z tej porzeczki będzie, sok czy mrożonka. Nie wiem jakie są koszty tłoczenia porzeczek, ale wiem jakie są koszty mrożenia. Cały koszt przerobu jednego kilograma to 80 groszy na gotowo plus koszty późniejszego przechowywania. Może wypowie się ktoś kto zna koszty tłoczenia i przerobu na sok zagęszczony?
no widzicie, czyli im zostaje z kilograma doslownie kilkadziesiat groszy marzy. Czy to jakies szalenstwo? Wanderlus koncz wasc...
P.S. Wanderlus, mam pomysl. Zamroz sobie w zamrazarce 10kg porzeczki, przetrzymaj pol roku, policz koszty tego zabiegu i podziel przez 10. To niemiarodajne ale zobaczysz ze mrozenie czegos przez pol roku nie kosztuje 0,1zl/kg. Nie musze miec dokladnych danych, wystarczy logiczne myslenie ktorego nie masz a zarzucasz to innym.
marluk, 2015-02-24 14:22, napisał:
no widzicie, czyli im zostaje z kilograma doslownie kilkadziesiat groszy marzy. Czy to jakies szalenstwo? Wanderlus koncz wasc...
P.S. Wanderlus, mam pomysl. Zamroz sobie w zamrazarce 10kg porzeczki, przetrzymaj pol roku, policz koszty tego zabiegu i podziel przez 10. To niemiarodajne ale zobaczysz ze mrozenie czegos przez pol roku nie kosztuje 0,1zl/kg. Nie musze miec dokladnych danych, wystarczy logiczne myslenie ktorego nie masz a zarzucasz to innym.
Miło, że podzieliłeś się swoją metodologią, to wyjaśnia twoje często kompromitujące szacunki.
Pomijając absurd porównania domowej zamrażarki do specjalistycznej chłodni, czy nie zdyskwalifikowałeś go ze względu np. na temperaturę, w jakich funkcjonują? W kuchni jest 22c, a średnio w Polsce 7c, jak chciałbyś wartościować tą różnicę? Co z efektywnością chłodzenia?
Już nie dziwię się, że o kosztach produkcji piszesz niestworzone historie. Jeżeli masz kilka krzaków porzeczki obok stodoły i oberwie je tobie siostra za średnio 2 zł za kg to rzeczywiście wychodzi tobie, że i za 2,1zł opłaca się produkować.
kamil00, 2015-02-24 13:02, napisał:
Kolega marluk ma racje koszt zamrożenia ( usługa w chłodni)1 kilograma perzeczki wynosi 0,70 groszy plus koszt przetrzymania przez kilka miesięcy w temperaturze - 27 plus kszty sortowania plus koszt zakupu to przy sprzedfaży po 2 zl zysk jest mInimalny . 30 groszy to są stawki za przechowywanie jałka w KA
malruk, niech kamil00 będzie dla Ciebie przykładem tego jak pisać merytoryczne wiadomości.
0,7 zł to domyślam się cena brutto z zyskiem za usługę (co oznacza że realnie kosztuje to znacznie mniej, może połowę)
W takim razie 0,7 zł za owoc + 0,7 zł = 0,6 zł zysku na czysto, rzeczywiście nie są to kokosy.
Ale czy napewno? Dla porównania, średnia cena porzeczki z 3 ostatnich lat to jakieś 1,3zł dla sadownika, minus 2,5zł kosztów produkcji to średnio - 1,2 zł straty w każdym z 3 poprzednich sezonów na kilogramie.
Wanderlus, 2015-02-24 16:57, napisał:
kamil00, 2015-02-24 13:02, napisał:
Kolega marluk ma racje koszt zamrożenia ( usługa w chłodni)1 kilograma perzeczki wynosi 0,70 groszy plus koszt przetrzymania przez kilka miesięcy w temperaturze - 27 plus kszty sortowania plus koszt zakupu to przy sprzedfaży po 2 zl zysk jest mInimalny . 30 groszy to są stawki za przechowywanie jałka w KA
malruk, niech kamil00 będzie dla Ciebie przykładem tego jak pisać merytoryczne wiadomości.
0,7 zł to domyślam się cena brutto z zyskiem za usługę (co oznacza że realnie kosztuje to znacznie mniej, może połowę)
W takim razie 0,7 zł za owoc + 0,7 zł = 0,6 zł zysku na czysto, rzeczywiście nie są to kokosy.
Ale czy napewno? Dla porównania, średnia cena porzeczki z 3 ostatnich lat to jakieś 1,3zł dla sadownika, minus 2,5zł kosztów produkcji to średnio - 1,2 zł straty w każdym z 3 poprzednich sezonów na kilogramie.
kolego Wanderus dolicz jeszcz koszt przechowywani okolo 5 groszy na miesiąc oczywiście brutto i koszty sortowania i koszty kredytu
kamil00, 2015-02-24 19:04, napisał:
kolego Wanderus dolicz jeszcz koszt przechowywani okolo 5 groszy na miesiąc oczywiście brutto i koszty sortowania i koszty kredytu
Czyli realne koszty, które trzeba ponieść mając taką chłodnie to strzelam... że połowa tego ile kosztuje usługa, czyli wyżej niż 0,7 nie powinno się to zamknąć ze wszystkim, ale to raczej nie moja branża :)
Nie chciałbym wdawać się w dyskusję na temat o którym nie mam rzetelnej wiedzy(jak często malruk)
Wanderlus, 2015-02-24 19:18, napisał:
Nie chciałbym wdawać się w dyskusję na temat o którym nie mam żetelnej wiedzy(jak często malruk)
to po co sie wdajesz skoro sam przyznajesz ze nie masz rzetelnej wiedzy. Ile ty tak w ogole masz porzeczki i czym sie zajmujesz? Po twojej ortografii nie zdziwilbym sie jakbys chodzil do gimnazjum.
Staram się nie wdawać, polecam tobie kiedyś spróbować, zamiast pleść bzdury przy każdej nadarzającej się okazji.
Ludzie?? czy w każdym wątku musicie się podpalać dotyczy to w szczegulności działu poorzeczkowego. Proponuję niech każdy prowadzi dokumentację produkcji i wtedy będzie wiedział czy jest to opłacalne czy tylko czeka na rok w kturym można sobie odbić 5 lat straty.Te wasze potyczki przestają być zabawne [ ktoś coś usłyszał ktoś coś powiedział a w sumie konkretów 0].
Panowie nie powielajmy błędu z tamtego roku i przestańmy gderać i być prorokami co do ceny. Proponuję zamknąć temat aż do sezonu !!!!!
Jeden z najwiekszych na rynku ,bierze tylko na mrożenie w 2015r ,już straszy żę tylko kto ma kontraktacje to w tym roku sprzeda.To znaczy że cena już ustalona ,nawet przy klęsce przymrozków ,jest okazja dzieki sankcja rosji wykorzystać to ,i straszyć że niemożna bedzie sprzedać porzeczki w tym roku,wywołać popłoch,panike .
w tym roku nikt nie będzie brał porzeczek! informacja pewna ostatniej ręki tym samym dalsze spekulacje na temat cen porzeczek uważam ze zamknięte...
W tym tygodniu odbyło się spotkanie przedstawicieli chłodni Ratoszyn gmina Chodel powiat Opole Lubelskie z rolnikami , na spotkaniu obecni byli również przedstawiciele środowisk naukowych związanych z ogólnie z tematem rolniczym, celem spotkania było przedstawienie wstępnych na obecną chwilę cen wyjściowych od porzeczki porzez malinę truskawkę i jabłka , co do ceny czarnej nie jest rewelacyjna ale lepsza niż w ubiegłym roku nie będę pisał jaka to cena , natomiast podkreślono ,że w obecnej sytuacji należało by zwiększyć nasadzenia czerwonej jednak ta informacja mocno wzbużyła obecnych rolników chodziło głównie o ceny samej sadzonki, co do samej firmy to firma z długoletnim stażem jednak borykająca się co jakiś czas z problemami finansowymi, nie rzadko na kasę trzeba długo czekąc choć obecnie nie już tak źle , trudno ocenić wiarygodność tych deklaracji jednak dobrze by było gdyby takie spotkania odbywały się co roku i były w miarę żetelne.
Też byłem na jednym spotkaniu akurat nie tej chłodni, ale temat ten sam. Ogólnie powiem tak szkoda gadać na to co oni mówią. Bo nagabują ludzi do sadzenia danych roślin po to by mieć potem towar za darmo. Niech wcale porzeczki nie biorą i będzie spokój bo to co każdy rozpowiada to jakaś żenada i jeżeli tak ma być to może naj lepiej przestać produkować owoce porzeczki jakiej kolwiek. Przynajmniej rynek się ustabilizuje.
Popieram Marcin83 tez slyszalemze nie beda kupowac w zeszlym sezonie porzeczki nakupywali potem porzeczka lezala na kupie na placu przed przetwornia bo przecierz chlodnie byly pelne i stara porzeczka pozniej zbytu nie bylo to w tym roku wcale nie beda brac
a tak na powaznie to dajcie se na wstrzymanie w lipcu mozna dyskutowac co do ceny i poruwnywac o ile beda skupowac
Tak jak wspomniał kolega szkoda gadać pewnie spotkanie było z chłodni Bełżyce, ogólnie o malinie cena wyjściowa na exstra taka sobie , natomast reszta nic nie mówiono, ogólnie wskazano że uprawa maliny to tylko jeszcze ten rok może dać zarobić , gdyż prognozy mówią o bardzo dużych nasadzeniach oczywiście dobra malina ma iść natomiast z jesienną niespodzianka zainteresowanie wraca na polane, truskawka cena dotyczyła senga na kontraktację reszta na granicy opłacalności czyli o 1zł niżej niz senga , to wszysto idzie w dziwnym kierunku
Ja nie rozmaiwam tu o żadnych cenach bo nie ma o czym. Chodzi o samo meritum rozmowy jaka była prowadzona. Sensu zero tylko ukierunkowanie ludzi na dane potrzebne im odmiany i owoce, tylko po to żeby potem towar mieć za darmo. Kto ma teraz w 100% czystą senge? Wogóle kto był to wie o czym piszemy z farmerem. Zmierza to w kierunku likwidacji plantacji nie innym.
1 |
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl