Czy ktoś zna aktualne ceny tranzakcyjne polskiego koncentratu?
Chińskiego też jestem ciekaw :) Czytałem, że 1600$ za tonę i drożeje
Czy ktoś zna aktualne ceny tranzakcyjne polskiego koncentratu?
Chińskiego też jestem ciekaw :) Czytałem, że 1600$ za tonę i drożeje
W internecie chińczycy oferują widełki cenowe od 1000 do 1800 USD. Może jutro wyślę im zapytanie przez amerykański serwer, żeby nie połapali się, że to polska konkurencja dopytuje
W lipcu amerykańscy analitycy przewidywali, że w tym sezonie mogą otworzyć się szeroko drzwi dla eksportu polskiego koncentratu do USA. Jako powód podawali przymrozki i spadek produkcji w Chinach, a także dodatkowe 10% cło nałożone na importowany chiński koncentrat.
Zgodnie z artykułem w sezonie 2016/2017 średnia cena chińskiego koncentratu oscylowała w okolicach 1000 USD. Przewiduje się, że w tym roku będzie to około 1250 USD. Nawet nie uwzględniają kosztów cła, chiński koncentrat będzie droższy niż polski.
SlawekS, 2018-10-11 20:27, napisał:
W internecie chińczycy oferują widełki cenowe od 1000 do 1800 USD. Może jutro wyślę im zapytanie przez amerykański serwer, żeby nie połapali się, że to polska konkurencja dopytuje
W lipcu amerykańscy analitycy przewidywali, że w tym sezonie mogą otworzyć się szeroko drzwi dla eksportu polskiego koncentratu do USA. Jako powód podawali przymrozki i spadek produkcji w Chinach, a także dodatkowe 10% cło nałożone na importowany chiński koncentrat.
Zgodnie z artykułem w sezonie 2016/2017 średnia cena chińskiego koncentratu oscylowała w okolicach 1000 USD. Przewiduje się, że w tym roku będzie to około 1250 USD. Nawet nie uwzględniają kosztów cła, chiński koncentrat będzie droższy niż polski.
Cło powiadasz?
A nie po to oni Appol kupili żeby go nie płacić?
A ciekawi mnie też jaką cene musi osiągnąć chiński koncentrat żeby importowali np z Polski?
Lukas23, 2018-10-11 21:12, napisał:
Cło powiadasz?
Trochę sie chyba pan pogubił :) Tak, Chińczycy kupili Appol, tzn są teraz większościowym udziałowcem.
Natomiast to Stany Zjednoczone wprowadziły cła na wiele artykułów spożywczych z Chin w tym koncentrat.
Chodzi o to czy zamiast z Chin ogromny i mogący być szansą rynek amerykański będzie kupował taniutki polski koncentrat :) ?
stary-cygan, 2018-10-13 08:54, napisał:
Lukas23, 2018-10-11 21:12, napisał:
Cło powiadasz?
Trochę sie chyba pan pogubił :) Tak, Chińczycy kupili Appol, tzn są teraz większościowym udziałowcem.
Natomiast to Stany Zjednoczone wprowadziły cła na wiele artykułów spożywczych z Chin w tym koncentrat.
Chodzi o to czy zamiast z Chin ogromny i mogący być szansą rynek amerykański będzie kupował taniutki polski koncentrat :) ?
OK. Wiem że USA wprowadziły cła. Tylko czy koncentrat produkowany obecnie w zakładach sprzedanego Appolu jest Chińskim koncentratem, czy polskim, którego cło nie obowiązuje? I jeszcze jedno-czy jeżeli lokomotywa z Chin przywiezie koncentrat do Polski i "uszlachetni go" w tych zakładach, to czy będzie to nadal chiński koncentrat objęty cłem czy już polski,europejski bezcłowy?
Lukas23, 2018-10-13 23:37, napisał:
OK. Wiem że USA wprowadziły cła. Tylko czy koncentrat produkowany obecnie w zakładach sprzedanego Appolu jest Chińskim koncentratem, czy polskim, którego cło nie obowiązuje? I jeszcze jedno-czy jeżeli lokomotywa z Chin przywiezie koncentrat do Polski i "uszlachetni go" w tych zakładach, to czy będzie to nadal chiński koncentrat objęty cłem czy już polski,europejski bezcłowy?
Chiny to nie Ukraina, dla której to tylko przerzut kilkaset kilometrów dzięki sprezentowanym bezłowym przydziałom na wwóz do UE.
Nie znam aktualnej stawki cła w UE na chiński koncentrat, ale w latach 2014-2015 było to 25,5% powiększane czasowo nawet do 30%. Mają wozić drewno do lasu?
Kupili ten zakład, żeby wykroić jeszcze większy kawałek tortu dla siebie - dostęp do taniego surowca, produkcja na rynek UE nie obarczona cłem, dywersyfikacja na wypadek przymrozków itd.
W tym roku można to jeszcze zakwalifikować pod "wrogie przejęcie" - wykupili konkurencję, która produkuje po cenach dumpingowych i działa na niekorzyść ich biznesu
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl