Będą mieli kase z naszej pracy to se szczepionek kupią na covida dalej będą nas po dupach łoić , a gorzej z nami bo nas nie będzie stać na te szczepienia .
Będą mieli kase z naszej pracy to se szczepionek kupią na covida dalej będą nas po dupach łoić , a gorzej z nami bo nas nie będzie stać na te szczepienia .
Roman197002, 2020-09-28 20:03, napisał:
Hehe...ten wpis jest wyjątkowo ciekawy :) Takie są skutki picia wódki i pisania później w internetach .Nie mam więcej pytań...:)
Za taką cenę to tylko zgniłe trzeba wozić. To ich nauczy że czekanie to-- i ich strata .
Faraon, 2020-09-29 21:02, napisał:
Za taką cenę to tylko zgniłe trzeba wozić. To ich nauczy że czekanie to-- i ich strata .
moje juz czakają w skrzyniach na taką okazje :)
nic ich nie nauczy
jeszcze raz potwierdza się teza że żyjemy w państwie KOLONIALNYM a tubylców w takim kraju traktuje się jak niewolników którzy nie mają żadnych praw a jedynie obowiązki i można ,,płacić'' za pracę co łaska i tak jestem pełen podziwu ze nie wpadli na pomysł zapłady kolorowymi szkiełkami takie było by nowatorskie Rolnicy sa taką grupa społeczna która nie ma praw obywatelskich jeżeli pod pretekstem wolnego rynku rząd tłumaczy brak stabilnych i opłacalnych cen za naszą produkcję jest to po prostu OSZUSTWO albo wprowadzenie zasady cena dnia na płody rolne pracujesz nad produktem 12 miesięcy a tu cana dnia i co jesteś OKRADZIONY w maiestacie prawa w PANISTWIE PRAWA jakoś dla pracowniów i urzędnikpm zagwarantował stabilne wynagrodzenie i ustalił minimalną stawkę godzinową a może też zastosować zasadę co łaska Najważniejsza była ustawa 5 dla zwierząt to coś oznacza .My rolnicy jako grupa społeczna kim jesteśmy jeżeli ważiejsza była sprawa ustawy 5 dla zwierząt
Pozdrawiam
mareckii, 2020-09-30 10:33, napisał:
nic ich nie nauczy
jeszcze raz potwierdza się teza że żyjemy w państwie KOLONIALNYM a tubylców w takim kraju traktuje się jak niewolników którzy nie mają żadnych praw a jedynie obowiązki i można ,,płacić'' za pracę co łaska i tak jestem pełen podziwu ze nie wpadli na pomysł zapłady kolorowymi szkiełkami takie było by nowatorskie Rolnicy sa taką grupa społeczna która nie ma praw obywatelskich jeżeli pod pretekstem wolnego rynku rząd tłumaczy brak stabilnych i opłacalnych cen za naszą produkcję jest to po prostu OSZUSTWO albo wprowadzenie zasady cena dnia na płody rolne pracujesz nad produktem 12 miesięcy a tu cana dnia i co jesteś OKRADZIONY w maiestacie prawa w PANISTWIE PRAWA jakoś dla pracowniów i urzędnikpm zagwarantował stabilne wynagrodzenie i ustalił minimalną stawkę godzinową a może też zastosować zasadę co łaska Najważniejsza była ustawa 5 dla zwierząt to coś oznacza .My rolnicy jako grupa społeczna kim jesteśmy jeżeli ważiejsza była sprawa ustawy 5 dla zwierząt
Pozdrawiam
Święta prawda
No i co robicie? Z tego co widzę po pogodzie to lubelskie i Sandomierz dzisiaj i jutro nie zbiera a i może Grójec też. Na szczęście pogoda pomaga sadownikom na brak rozumu i ogranicza sypanie. Nie narzekajcie tak na przetwórców, oni dymają ale jest też druga strona co daje się dymać.
Gdzieś te jabłka muszą być skoro cena spada. Podejrzewam że na Mazowszu. To tam dyktowana jest cena. U nas w gminie Łoniow 80% sadów jest już czystych. Do przetworni przyjeżdża ją zestawy z rejestracją WGR WGM i WRA.
Napierdzielą gali i innej drobnizny i chwalą się ,że mają po 80 ton z ha ,apóźniej wywożą połowę na przemysł gdzie się da .
80t x 40gr = 32 tyś z hektara. Ja bym nie narzekał na taki plon choćby sam przemysł był.
Jak by tak prawie wszystkie sady miały po 80 t z hektara to przemysł był by po 0,10
Pawlik34, 2020-09-30 16:35, napisał:
80t x 40gr = 32 tyś z hektara. Ja bym nie narzekał na taki plon choćby sam przemysł był.
Żeby mieć taki plon to pewnie samą wodę lejesz i same ci wskakują do skrzyń żeby cieszyć się tymi 32 tysiącami
Pawlik34, 2020-09-30 16:35, napisał:
Hehe...istny kabaret, mądrego to i warto posłuchać :D Kolejny post pod którym nie jestem w stanie się do niego odnieść w jakiś sposób:)
marcin1, 2020-09-30 14:58, napisał:
Napierdzielą gali i innej drobnizny i chwalą się ,że mają po 80 ton z ha ,apóźniej wywożą połowę na przemysł gdzie się da .
To nie mój post i nie mój plon. Czytajcie uważnie!
Pogoda swoje zrobi :)
Tydzień deszcz teraz TYDZIEŃ nie sypać nic spadów to cena wzrośnie zaraz do 0,6 zł ...
Nauczą się przetwórnie żeby z ceną tak nie skakać.
Marcin1112, 2020-10-01 07:23, napisał:
Pogoda swoje zrobi :)
Tydzień deszcz teraz TYDZIEŃ nie sypać nic spadów to cena wzrośnie zaraz do 0,6 zł ...
Nauczą się przetwórnie żeby z ceną tak nie skakać.
Ochooo już w 2018 był pokaz jak to sadownicy uczą przetwórnie żeby z ceną nie skakali:)Nie trzeba dużo gadać tylko realnie wcielać w życie.U sadowników zazwyczaj jest dużo bicia piany,a skupy w cudowny sposób zasypane jabłkiem.
To schemat powtarzający się nie tylko przy jabłkach ale np. przy zbożu: cena rośnie- dostawy maleją bo wszyscy czekają na jeszcze lepszą cenę. W końcu robi się bach! i 5gr w dół, potem znowu i znowu. No i zaczyna się wyścig na skup bo jutro taniej, dostawy coraz większe bo panika a ceny coraz niższe. Ciekawy jestem co byście zrobili na miejscu przetwórców skoro jedynym sposobem na zwiększenie dostaw jest obniżka ceny. Taka jest mentalność większości z nas a wielu się obraziło jak Sawicki nazwał nas frajerami.
Panowie wiecie co...my sobie tutaj piszemy na forum, żeby nie sypać, przetrzymać ich kilka dni, nie oddawać za darmo itd itd. Ja (i pewnie większość tutaj osób) się z tym w 100% zgadzam i sam to praktykuje. Nie oddaje jeszcze żadnego przemysłu, ale niestety jak codziennie mijam skup to zawsze widzę kilka zestawów ciągników, które stoją i sypią. I teraz do rzeczy...są to osoby które nie mają pojęcia o jakimś forum sadowniczym, sensowym liczeniu kosztów/zysków, nie ujmując nikomu, ale 50-60 latkowie którzy dla nich liczy się tylko żeby 'zebrać z pola' i spokój przed zimą. Niestety...takie pokolenie dalej widzi wszystko z dupy strony.
Niestety i wśród młodych tacy się zdarzają. Zamiast wozić rytmicznie to są "zrywy" po każdej obniżce "żeby zdążyć przed następną".
Ochooo już w 2018 był pokaz jak to sadownicy uczą przetwórnie żeby z ceną nie skakali :)
Green świetny komentarz :) . Nie wolno tracić poczucia humoru.
Ciekawy jestem czego w tym roku nauczą sadownicy, przetwórców :)
Md Macierzyński dzisiaj już czwarty raz zmienia cenę przemysłu, raz w górę raz w dol, itd. To jest chore!!!!!
pepe, 2020-10-01 15:09, napisał:
Md Macierzyński dzisiaj już czwarty raz zmienia cenę przemysłu, raz w górę raz w dol, itd. To jest chore!!!!!
Też to zauważyłem,sytuacja staje się komediowa:) Na szczytach władz wielce czcigodnych przetwórców zapewne trwa "burza mózgów" czy dać grosz do przodu czy może zgodnie z przyjętym schematem 5 groszy do tyłu od przyszłego tygodnia :)Stąd te perturbacje i niepewność na skupach .Pozdrawiam.
W Poniedzałek u MD krótko po 8:00 było 0,42 ale juz 8:20 0,40 - niewiedzą w którą stronę mają iść, ale czym bardziej łączą sie w grupy i powstają wieksze molochy i wiecej mają punktów skupu tym bardziej w dół !!! Wiec, rada łączmy sie w grupy...
Gm. Magnuszew 0,42 dziś czyli + 2gr
Te 0.45 to deszczowe. A w Grójcu chyba nie padało bo do przetwórni w Koprzywnicy juz z samego rana 6 zestawów przyjechalo
malysadownikw, 2020-10-02 12:44, napisał:
Sobienie Jeziory 0,46
Kiedy w Sobieniach skoczyło na 46 o 10 bylo 45?
moniczka2124, 2020-10-02 15:46, napisał:
U nas rano bezcenne
Przed południem 43 i 46
A konkretnie gdzie taka cena...?
Orin, 2020-10-02 16:50, napisał:
moniczka2124, 2020-10-02 15:46, napisał:
U nas rano bezcenne
Przed południem 43 i 46
A konkretnie gdzie taka cena...?
Zastów Karczmiski
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl