Grupy!!!! Zrzeszają Sadowników, po co,? By ich doić, nie pomagać, jak miało być
Aga100, 2020-09-14 17:32, napisał:
Grupy!!!! Zrzeszają Sadowników, po co,? By ich doić, nie pomagać, jak miało być
Trochę naiwne pytanie...Grupy producenckie w znamienitej większości są zwykłymi firmami handlowymi z zapleczem "towaru" który zapewniają im członkowie grupy .Zysk jest oczywiście ważny bo GP musi zarabiać inaczej zbankrutuje ,ale sadownicy są traktowani jako ostatnie ogniwo w tym całym obiegu.
Sami chcą zarabiać ile się da nachłapać się a producenta wydoić i to nie ma nic wspólnego z Wolnym Rynkiem to są NIE UCZCIWIE PRAKTYKi HANDLOWE a najgorsze w tym to traktowanie dostawców jak ciemnogród i pierd.enie że jest tak dużo towaru ich argument z dupy wzięty tak dużo że i tak go przerobią i będą potrzebowali więcej....
A gdzie jest rząd?Mówią że wolny rynek , że nic nie mogą.Jak Zchód chciał ukrócić transport to poradził.Tylko nasi nie mogą.Chłop jest zasze sam.
Wielkopolskie gm.Sompolno 0,47 zł
Wstrzymać się z tydzień i zobaczymy, ale niestety nie wszyscy tak zrobią, bo tanieje to trzeba sypać.
Teraz to sie nic nie poradzi, jak bedzie tak dalej tanieć to ja mam swoją granicę i wstrzymam się z sypaniem, nie mówię dziś, bo teraz są takie odmiany co mrozów nie przetrzmają, ale za tydzień dwa STOP i w grudniu dopiero sypniemy
bbrylant, 2020-09-14 20:07, napisał:
A gdzie jest rząd?Mówią że wolny rynek , że nic nie mogą.Jak Zchód chciał ukrócić transport to poradził.Tylko nasi nie mogą.Chłop jest zasze sam.
Ależ oczywiście , branża przetwórcza ma tak silne lobby że przeforsowanie jakichkolwiek regulacji jest niemożliwe . Polska jest rozgrywana w wielu tematach ,jako kraj mamy tak naprawdę g....no do powiedzenia .Nawet te całe "umowy kontraktacyjne " o których mowa ciągnie się latami i z którymi nie każdy może się zgadzać tkwi gdzieś w przestrzeni , bo mówiąc wprost najprawdopodobniej zakończyło by się to skargą na arenie Unii Europejskiej i z przykulonym ogonem nastapił by odwrót.Przetwórstwo owocowo-warzywne w naszym nieszczęśliwym kraju jest bardzo skonsolidowane ,natomiast producenci surowca to całkowita odwrotność.
Cena koncentratu z jabłek 5115 /tona, soku 2891 zł/ tona, z tony jabłek mamy około 750 litrów soku. Przy cenie 45 groszy kg za jabłko tysiąc litrów soku mamy za około 560zł. to jest przebitka 5 krotna i śmiało można powiedzieć że jest to złodziejstwo.Cena jabłka przemysłowego ma sapdać, jeżeli nie przestaniecie wozić jablka na skupy to będziecie rąbani juz zawsze, bo skoro przetwórcy widzą że w roku gdzie jabłka przemysłowego na obecną chwilę brakuje oni obnizają cenę a wy wozicie no to po co będą mieli dawać cenę lepszą w następnym roku powiedezmy gdzie będzie jabłek dużo. Mówienie że się nie zmobilizujemy i ktoś tam zawiezie to pierdo.... zacznij od siebie i nie zawoź jabłek na skup i tak zarobisz w zimę na jabłku deserowym a jak cena nie bedzie 50 gr za kg niech zgnije pod drzewem. Zawożąc teraz jabłko udowadniasz że jesteś głupi i mozna cię jeb..ć bo tak należy postępować z głupkami chytry dziadu.
Dodam jeszcze że jak wstrzymamy sprzedaż jabłek a nawet ograniczymy to przetwórnie powoli jedna po drugięj będą się wyłamywać i podnosic cenę bo tez tam mają pobrane kredyty i muszą spałacać a jeżeli nie kupią towaru to będą w plecy. Jabłko to nie wędlina nie zaepsuje się NIE SPRZEDAJEMY niech stoi w skrzyniach albo leży pod drzewem.
Ja nie wożę, i nie mam zamiaru. Jest co robić. A inni niech wożą. Mnie to wisi. Wywiozą wszystko to podrożeje. Jabłko na ziemi mniej gnije, niż pozbierane, i trzymane w skrzyniach. W mojej okolicy, skupy prawie puste. Bardzo mnie dziwi ta cena, i zmowa.
Jabłko z sadu można sprzedać tylko raz i warto policzyć koszty produkcji ,jeżeli nasi odbiorcy w roku nieurodzaju robią takie numery to jakie zrobią ku ku w roku urodzaju strach myśleć.
Co wy tak się stresujecie z tym przemysłem? I tak nikt z was nie produkuje więcej niż 10% przemysłu....
Widocznie niektórzy tylko przemysł produkują. Chyba nie jeden ma dość czytania waszego narzekania na forum jak to źle jest. Na zachodzie wcale nie zbierają przemyslu bo nie oplaci się. Tam pracownik kosztuje 3 razy tyle co u nas.
Nardo, 2020-09-15 11:14, napisał:
Co wy tak się stresujecie z tym przemysłem? I tak nikt z was nie produkuje więcej niż 10% przemysłu....
Im tańszy przemysł tym tańszy deser,obierka,soki każdy sadownik zna tą chore zależności
Nardo, 2020-09-15 11:14, napisał:
A widziałeś jaka reakcja na giełdach jest, i cena jabłka za wagę skrzyni, już widać spadek w ciagu tygodnia, tutaj grosze tam grubsza kasa, niektóre odmiany już -80gr/kg w ciągu paru dni...Tylko w Polsce są takie drastyczne spadki cen w roku nie urodzaju i przemysł jest fundamentem pod inne jabłka deserowe itp...Np jabłko ekoligiczne wczoraj 80gr dziś 70gr...
Pawlik34, 2020-09-15 12:15, napisał:
Widocznie niektórzy tylko przemysł produkują. Chyba nie jeden ma dość czytania waszego narzekania na forum jak to źle jest. Na zachodzie wcale nie zbierają przemyslu bo nie oplaci się. Tam pracownik kosztuje 3 razy tyle co u nas.
Ty najwidocznej cześciej wpadasz i masz radoche gdy tylko cena spada a reszta narzeka, najwidocznej masz jakiś problem...
Jak była geneva po 6-5zł/kg w lipcu nie opłacało sie zbierać po 30gr - 35gr, bardzo szybko sie rozłożyła, obecnie gdy cena spadnie poniżej 40gr nie bede zbierał ani moi pracownicy, bo ja dość sie już " chapałem " w tym roku i mi starczy ...
Analizując forum z roku 2019 ceny jabłka przemysłowego zmieniały sie prawie identycznie jak w roku 2020, przypadek nie do przemyslenia!
Ceny jabłek przemysłowych 2019 - moje notatki 26.08.2019 0,5 05.09.2019 0,56 14.09.2019 0,56 23.09.2019 0,5 06.10.2019 0,59 11-12.10.2019 0,59 14.10.2019 0,6 19.10.2019 0,61 23.10.2019 0,62 24.10.2019 0,61 28.10.2019 0,55 31.10.2019 0,51 04.11.2019 0,51 09.11.2019 0,48 16.11.2019 0,47 05.12.2019 0,5 16.12.2019 0,52 10.01.2020 0,42 21.01.2020 0,42 05.02.2020 0,45 25.02.2020 0,45
U mnie plon dobry, ale spadów 30% tego co zwykle. Jabłko przerzedził mróz. Jest bez gradu, czyste. Myślę, że tak jest w dużej ilości gospodarstw. Przemysłu nie będzie. Tyle co spadnie z drzewa w czasie rwania.
Orin, 2020-09-16 06:42, napisał:
Moloch przetwurcze ustalają cenę z grupami producenckimi, a ten rok świetnie to obrazuje ci pierwsi i drudzy chcą jak najtaniej kupić surowiec/towar.
Wracając do ceny Powiat Opole Lubelskie 45 gr.
widać Orin jak ich w oczy kole na moderacje czeka. popieram a jak by mrozu nie było to 8gr i nie mogły by przerobic. apropo to u nas jak usłyszeli że od poniedziałku obnizka to taka panika że niektórzy obtrzęsli idareta ligola a to przeważnie renciści i ci co szybko szybko bo za gracice na robote musi :)
Jak zagonić ludzi do zbierania spadów ? Obnizyć cenę i wmówić że jeszcze stanieje już niewiele mnie zdziwi na tym łez padole...
Obniżka cen spowodowana jest tym, że wielu ze względu na grad jest już po zbiorach...I myślę, że nie jest to zjawisko tylko lokalne . Po prostu nie było sensu dalej trzymać jabłek na drzewach bo gniły ( przy np. kilkunastu uderzeniach gradu w jeden owoc ) a niewielby już urosły i pogoda zachęca do tego aby pozbyć się tego balastu przed jesienią , czy zimą. Nigdy jeszcze nie widziałem aby rwać na czysto np. ligola pod koniec sierpnia , nie mówiąc o innych jesiennych odmianach, a tak się właśnie działo w mojej okolicy. Przy takim natężeniu pracy w sadach jest szansa , że w drugiej połowie października po prostu zabraknie przemysłu. PRzetwórcy mają złudne wrażenie , że jabłek przemysłowych jest dużo skoro już pod koniec sierpnia i na początek września dostali więcej towaru o tej porze niż w latach poprzednich. Ale to jest w mojej ocenie spowodowane właśnie tym co powyżej. Generalnie jabłek wcale nie ma tak dużo ( i tych dobrych i przemysłu) . Ale o tym wszyscy będą wiedzieć już za chwilę.
Magnuszew 0,45
Samochód napełniają od poniedziałku i dalej nie pełny, ruchu brak... Na internecie ogłoszenia za 0,52 tylko min 20ton, tylko że tyle to trzeba 2 ha sadu przetrzepać na czysto...Na przetwórniach 0,55 - 0,60 min 20 ton...
pit2015, 2020-09-16 13:25, napisał:
Jak zagonić ludzi do zbierania spadów ? Obnizyć cenę i wmówić że jeszcze stanieje już niewiele mnie zdziwi na tym łez padole...
Hehe...mnie też w tym Naszym nieszczęśliwym kraju nic nie zdziwi :) Dlaczego tak dużo jest przetwórni umieszczonych w Polsce? Bo w żadnym kraju tzw. europy zachodniej takie " golenie baranów" by się nie powiodło...Niech ktoś mi teraz powie że cena jabłka przemysłowego nie ma wpływu na cenę jabłka deserowego.Ceny Gali lecą w dół symetrycznie razem z ceną przemysłu.
Zgodnie z twoim rozumowaniem skok deseru na wiosnę był spowodowany skokiem ceny przemysłu? BZDURA !
Tu decysuja prawa rynku. Tylko dziwią mnie dane mediów ktore podają ze jablek w tym roku będzie więcej niż poprzednim sezonie. Jakoś tego na drzewach nie widać. Jak zacznie przetworni brakować surowca to podniosą.
Pawlik34, 2020-09-16 19:14, napisał:
Zgodnie z twoim rozumowaniem skok deseru na wiosnę był spowodowany skokiem ceny przemysłu? BZDURA !
Tu decysuja prawa rynku. Tylko dziwią mnie dane mediów ktore podają ze jablek w tym roku będzie więcej niż poprzednim sezonie. Jakoś tego na drzewach nie widać. Jak zacznie przetworni brakować surowca to podniosą.
Co najmniej do wiosny ma ogromny wpływ...Sadownictwem zajmuję się blisko 30 lat i w sezonie jesienno zimowym każda korekta cenowa jabłka przemysłowego zawsze odziaływała na ceny jabłka deserowego. Nie róbmy z siebie idiotów...Masz absolutną rację że późną wiosną i latem ta zależność jest marginalna .Co do ilości jabłek ,jest troche więcej w porównaniu z rokiem ubiegłym . Nie spotkałem się osobiście z całkiem pustym sadem , co w ubiegłym roku było często spotykanym widokiem. Praktycznie w każdym sadzie jakieś tam jabłka wiszą .
Spady muszą być tanie żeby deser można było wyrwać prosto z pola po 80 gr do 1 złotówki dogadali się proste jak drut
beny1, 2020-09-17 13:59, napisał:
Do rzeczy.Sobienie Jeziory 0.45.
W całym kraju cena jest praktycznie jednakowa,wystarczy luknąć na jeden skup z okolic Grójca i wiadomo jaka jest cena w Lublinie,Sandomierzu czy w Krakowie.
Dziwna ta cena zawsze spadek -5gr i wszedzie jednakowo, nikt sie nie wybija nie przebija...
KORTEZO, 2020-09-17 15:49, napisał:
Dziwna ta cena zawsze spadek -5gr i wszedzie jednakowo, nikt sie nie wybija nie przebija...
Może niektórzy nie potrzebują???Kto to wie...może nikt nie potrzebuje, ja tego nie wiem .Jestem zwykły prosty człowiek.
Czytaliście te umowy kontraktacyjnie co są między sadownikiem a skupem.
Punkt odnośnie cen od czego zależy.
Przeczytajcie jak to jest napisane
Rząd niewidzi braku konkurencji ,rząd niewidzi nieuzasadnionego spadku cen,, rząd niewidzi takich samych spadków cen i wyrównanych cen w całym kraju . TO JEST WOLNY RYNEK
Czy to się inaczej nazywa????......
grxxx, 2020-09-17 17:39, napisał:
Czytaliście te umowy kontraktacyjnie co są między sadownikiem a skupem.
Punkt odnośnie cen od czego zależy.
Przeczytajcie jak to jest napisane
Rząd niewidzi braku konkurencji ,rząd niewidzi nieuzasadnionego spadku cen,, rząd niewidzi takich samych spadków cen i wyrównanych cen w całym kraju . TO JEST WOLNY RYNEK
Czy to się inaczej nazywa????......
Piątka, piątka z plusem.
Cena jabłek przemysłowych bez plusów, trzeba się tylko cieszyć, że minusów nie ma.
https://youtu.be/Qv4ZHSACUNE
mateuszg24, 2020-09-11 11:23, napisał:
Pawlik34 kup sobię sad, wszyscy wiedzą że go nie posiadasz .
Posiada Posiada
To co oni z nami wyprawiają to jest jakieś chore...u nas dużo mniej przemysłu a cena w dół. Może im wieksza ilość atomówki bo w tym roku było jej dużo przysłonila oczy?
KORTEZO, 2020-09-18 18:44, napisał:
Gm Magnuszew u nas też podwyżka 0,45 na 0,47 netto !!!
Zrzucali po 5 gr A podnoszą po 1 ...typowe dla naszych zakładów...
Rozmawiałem ze znajomym co ma przetwórnie mówi że jabłek bardzo mało przywożą i że za tydzień przemysł będzie po 50 gr, podjechałem też na pobliskie skupy i pustka nie mogą doładować samochodu pytali czy przemysł przywioze na co ja odpowiedziałem że teraz to rwie jabłko a nie przemysłem tylek będe sobie zawracał. Jabłko w zime zapłaci więc wszystko ładuje do przechowalni, przemysł w tym roku też szybko się skończy trzeba pamiętać że w grójeckim idareda nie ma, sandomierskie też troszke ucierpiało ogólnie jabłek jest mniej niż w normalnym roku.
krimisz, 2020-09-19 07:50, napisał:
Rozmawiałem ze znajomym co ma przetwórnie mówi że jabłek bardzo mało przywożą i że za tydzień przemysł będzie po 50 gr, podjechałem też na pobliskie skupy i pustka nie mogą doładować samochodu pytali czy przemysł przywioze na co ja odpowiedziałem że teraz to rwie jabłko a nie przemysłem tylek będe sobie zawracał. Jabłko w zime zapłaci więc wszystko ładuje do przechowalni, przemysł w tym roku też szybko się skończy trzeba pamiętać że w grójeckim idareda nie ma, sandomierskie też troszke ucierpiało ogólnie jabłek jest mniej niż w normalnym roku.
Zauważyłem że wielu z was ma kumpli prezesów przetwórni :) Mało tego zdradzają oni informacje które z punktu widzenia firmy powinny być nie do powtarzania. Hohoho to już nie ma żartów :) Po co takie ględzenie , jak czytam takie wpisy to od razu banan mi się pojawia na mordzie :)
Green25, 2020-09-19 15:16, napisał:
krimisz, 2020-09-19 07:50, napisał:
Zauważyłem że wielu z was ma kumpli prezesów przetwórni :) Mało tego zdradzają oni informacje które z punktu widzenia firmy powinny być nie do powtarzania. Hohoho to już nie ma żartów :) Po co takie ględzenie , jak czytam takie wpisy to od razu banan mi się pojawia na mordzie :)
Co w tym dziwnego że kumpel ze szkoły jest właścicielem przetwórni, a ilu tu ludzi pisało że zna właściieli przetwórni. Poza tym jak pisałem wcześniej że cena pójdzie w góre to poszła więc co ty mi tu ziomuś pierydykasz banan to sam jesteś.
Kiedyś cena za owoce warzywa zalezała od ilości surowca na rynku jak było czegoś mało to cena większa i odwrotnie , a teraz tak nie jest cena jest wynikiem zmowy. Rolnictwa trzeba się nauczyć po nowemu to nie są teczasy że wszystko trzeba zebrać i sprzedać, czasami trzeba poświęcić jeden sezon i towaru nie sprzedawć a wyjdzie się na tym lepiej patrzac z perspektywy kilku lat. Pisałem już wcześniej nie zawozić jabłek tydzień lub dwa i cena pójdzie w górę i poszła. Jabłka na obecną chwilę brakuje więc spokojnie zrywać ładować do chłodni ze spadem się nie spieszyć bo cena będzie rosła.
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl