OBRAZÓW 0,58gr
Niby przyzwoita cena, ale ten co teraz ma ogórki natrzepie kasy. Na hurcie 5 zł kilo. Idealne warunki. Ciepłe noce i wilgoć = duży tonaż.
Jabłek w sadach przemysłowych za wiele nie ma, co innego w sadach deserowych. Problem w tym, że tam gdzie tego owocu brak na jego miejsce wyrosło pełno dzików ;-) polecam zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt, kiedy okazja, bo jak przyjdzie ciąć ręcznym to współczuję.
Szwagier jednego ministra sprowadził maseczki z Chin, i wyszło słabo. Rodecro ta Twoja reklama powinna być w wątku o cięciu Pzdr.
Edek to nie reklama tylko pokazałem, że był dobry sprzęt do kupienia bezpośrednio z Polski za naprawdę dobre pieniądze, ale towar już się rozszedł. Teraz jak będziesz chciał kupić to zapłacisz tą cenę plus cło i podatek, więc nie wyjdzie Cię te 1200 zł, ale z 1500 minimum.
Gm. Magnuszew w piatek odawałem przemysł za 0,60 gr netto, teraz nie pytałem ile jest, ale niech mi ktos odpowie czym jest spowodowana obniżka cen przemysłu ??
Koleiki na skupach brak, towaru małe ilosci, po placu skupu pustki normalnie nie mogę sie nadziwić skąd spadek ceny bo nie nadmiarem towaru na przetwórniach...Normalnie mam wrażenie że od zawsze jestesmy d***ni przez skupy, firmy i nic i nikt z tym nie robi, takich dyknieć cen nikt nawet nie zareaguje a to jest dziwne i nie związane z prawami rynku, z wolnym rynkiem...
Lubelskie poniedziałek 58 gr tak samo jak w ubiegłym tygodniu jabłek na skupach oczywiście mało bo mało na drzewach a ligol leci z drzew jak to ligol po mrozie
Widocznie tych jablek jednak duzo skoro juz obnizaja aco bedzie jak zaczna na dobre sie zbiory popularnych odmian typu ligol szampion, po 20 gr bedzie\? po niedzieli ma byc ponoc 45 gr na skupie juz tak mowia. zeby nie bylo sam nie mam skupu zadnego.
Marcin8787, 2020-09-04 22:01, napisał:
Widocznie tych jablek jednak duzo skoro juz obnizaja aco bedzie jak zaczna na dobre sie zbiory popularnych odmian typu ligol szampion, po 20 gr bedzie\? po niedzieli ma byc ponoc 45 gr na skupie juz tak mowia. zeby nie bylo sam nie mam skupu zadnego.
A z tą wiadomością o obniżkach to z kosmosu, czy że skupu, bo nie rozumiem. " wiem nie powiem"tak. Czy to popelina?
Znowu zaczynają się dziać "cuda na kiju" :) Za letnie byle co nie mające wartości przetwórczej płacili 60 groszy,jak zaczyna pojawiać się jabłko o lepszych parametrach zjeżdżają z ceną.Mam rozumieć że odmiany późne są zdecydowanie mniej pożądane? Nie mam słów...
Na skupie mowili i narazie wszystko niestety im sprawdza sie co mowia jak bylo 60 gr mowili o spadku na 55 teraz juz jest 50 gr a po niedzieli jeszcze raz 5 gr zdejmuja podobno.
"W kraju nad Wisłą "
Cena przemysłu wpływa na cenę deseru.
Czy obniżki są uzasadnione?
W mojej ocenie 3xNie
Nie ma żadnych racjonalnych przesłanek do obniżki ceny...Zeszły sezon lipa ,jabłek nie było więc o "mitycznych zapasach" mowy nie ma. Wchodzimy w nowy sezon i co?Jabłek jes dużo?W Europie jest dużo?Na świecie jest dużo?Śmiech na sali...
Zagrywka psychologiczna ta obniżka, my sadzimy obcinamy pryskamy zbieramy, a oni mają całły rok na przemyślenie jak nas ogolić jak owce, bo tak to można nazwać - nie ma to nic wspólnego z prawami rynku...Ludzie potracili towaru przez przymrozki, w czerwcu przez grady teraz to wykorzystuje, nie ma co trzymać sadu w zime idą koleine kwatery pod piłe...A jestem zbulwersowany obniżkami przemysłu bo później i tak ucierpi na tym deser...
nie ma co sie denerwować na zakłady my sadownicy żyjemy w demokracji. A zakłady żyją tak jak łukaszenko nałożyli na nas NN- nowoczesne niewolnictwo. My chcemy to im sprzedamy a oni i tak zrobia co będa chcieli. No i tak to sie kręci ale jak długo jeszcze tego nikt nie wie :) ale w każdym bądz razie co by nie było to oni i tak na tym wyjdą najlepiej coś w stylu Janukowicza czyli dać noge:)
Koledzy i koleżanki, zjednoczmy się w końcu i niedostarczajmy im owoców!!! Po co dali wcześniej 70 groszy, a teraz jak zaczynają się żniwa to obniżka, są pogłoski o 40 groszach.
Zjednoczmy się i nie wozimy nic poniżej 55 groszy, niech zgnija pod drzewani, chociaż przez jeden sezon.
Popieram. Jak obniżają to potem zgniłe kupią. Skrzyń starczy na pewno. Ja mam nie wiele przemysłu, zwójkę opanowałem, albo w tym roku nie miała kiedy latać. Przez pogode.
evolution, 2020-09-06 13:43, napisał:
Koledzy i koleżanki, zjednoczmy się w końcu i niedostarczajmy im owoców!!! Po co dali wcześniej 70 groszy, a teraz jak zaczynają się żniwa to obniżka, są pogłoski o 40 groszach.
Zjednoczmy się i nie wozimy nic poniżej 55 groszy, niech zgnija pod drzewani, chociaż przez jeden sezon.
Tez popieram ale to nierealne. Po 8gr. bili się na skupie kto ma pierwszy sypać a co mówić 55 gr. Nic nie poradzimy!
pepe, 2020-09-06 16:52, napisał:
evolution, 2020-09-06 13:43, napisał:
Tez popieram ale to nierealne. Po 8gr. bili się na skupie kto ma pierwszy sypać a co mówić 55 gr. Nic nie poradzimy!
Jedyna nadzieja w koronawirusie. Inaczej się nie da.
Wczoraj w wiadomosciach TV podano, że Unia Owocowo-warzywna oszacowała, że w roku bieżącym produkcja jabłek bedzie wieksza o 17% niż w roku ubiegłym. Dlatego te obniżki cen. Ciekawe tylko gdzie oni to szacowali? U nas - sandomierskie - obrodził tylko karłowy Prince, natomiast na pozostałych jabłoniach jest dosłownie trzy jabłka na krzyż.
Dokładnie, u mnie są niektóre takie rzedy jabłek, które wyglądają jak po zbiorach w listopadzie. Trzeba szukać.. Cena z soboty - 0.55 gr Sandomierz/Chwałki
Adi51, 2020-09-07 09:47, napisał:
Wczoraj w wiadomosciach TV podano, że Unia Owocowo-warzywna oszacowała, że w roku bieżącym produkcja jabłek bedzie wieksza o 17% niż w roku ubiegłym. Dlatego te obniżki cen. Ciekawe tylko gdzie oni to szacowali? U nas - sandomierskie - obrodził tylko karłowy Prince, natomiast na pozostałych jabłoniach jest dosłownie trzy jabłka na krzyż.
Do szacunków nie bierze się pod uwagę tylko własnego podwórka i sąsiadów tylko robi się to w trochę szerszym zakresie.Biorąc pod uwagę fakt że w ubiegłym sezonie naprawdę mało jabłek było ,to w tym roku wydaje się ich trochę więcej,mało jest sadów całkiem pustych.W każdym coś tam wisi na drzewach.Stąd te 17% jest całkiem realnym .
Wchodze na portal sadowniczy ceny jablek przemyslowych to pod spodem wyskakuja wam fotki na instagramie sadownicze jablek, to jak sami wstawiacie oblepione zdjecia drzew z jablkami to nie ma co sie dziwic ze cena spada.
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl