Czy ktoraś przetwórnia ruszyła ze skupem przerywki? Jaka cena?
Nie mam bladego pojęcia jaka będzie cena ale z tego co widzę na swoich drzewach to opad czerwcowy był REKORDOWY.Nie pamiętam tak dużego opadu świętojańskiego.Idared i jonagoldy kwitły jak wściekłe a obecnie jak po przesadzonym przerzedzaniu
Witam od dziś na tablicy w Obrazowie powiat Sandomierski przerywka 0,37gr netto
Chyba mają nierówno pod sufitem , skąd obi znajdą przerywkę w tum roku , jeszcze za taką cenę !!!
Również się zastanawiam skąd ta przerywka jak w sadach w tym roku tak się posypało jak po "grubym" przerzedzaniu.Kto przerzedzał to teraz musi jabłek na drzewie szukać. Przynajmniej tak to wygląda w moim rejonie...Siedlce (mazowieckie)
W Sandomierzu w gminie Obrazow gdzie zwykle mimo mrozów owoce zostawały w tym roku puste drzewa albo obraczki 2cm na tych co zostały.
Jeszcze tańszy może być patrząc ile gradu było.
i co z tego że był grad jak mało jabłek na drzewach?nie będą mieć skupczyki ilości towaru nawet jakby nawet wszystkim zbiło
Dziś jechałem od Błędowa w stronę Białej Rawskiej (łódzkie - mazowieckie ) sady prawie puste . Czasem nawet tylko po jednym , czy 3 jabłka na gałęzi . Pomroziło. Zrzuciło. Nie bedzie towaru to cena bedzie. Czy to za przemysł czy deser.
Pewnie nic nie wożą dlatego cena do góry.
A jabłka mało to i skąd przerywka.
CENA idzie w górę :)
Demix, 2020-07-04 14:34, napisał:
Dziś jechałem od Błędowa w stronę Białej Rawskiej (łódzkie - mazowieckie ) sady prawie puste . Czasem nawet tylko po jednym , czy 3 jabłka na gałęzi . Pomroziło. Zrzuciło. Nie bedzie towaru to cena bedzie. Czy to za przemysł czy deser.
Dobrze mówisz, sady towarowe tylko z nazwy.
A przydomowe, amatorskie to takiego parcha mają że może uchodzić za wzór w książkach o patogenach.
Tak czy owak złotówki bym nie chciał.
ultracyd, 2020-07-26 20:48, napisał:
A przydomowe, amatorskie to takiego parcha mają że może uchodzić za wzór w książkach o patogenach.
Tak czy owak złotówki bym nie chciał.
Nie obawiaj się ,możesz spać spokojnie złotówki nie dostaniesz :) Moje przewidywania są takie że przemysł będzie oscylował w granicach 40- 50 max groszy. Jest w sadach dużo "lizaków" i zniekształceń poprzymrozkowych , no i gradobić w tym roku było nadwyraz dużo . U mnie grad padał może minutę a robotę zrobił perfekcyjnie...dużo jabłek pójdzie na taśmę.
Ja bede miał w tym roku nie wiele przemysłu, bo jabłka wyrośnięte a lizaki są tylko na Szampionie. Chyba że wydarzy się inna niespodzianka.
Dromik, 2020-08-05 18:25, napisał:
Las Dębowy, woj. lubelskie 0.40 zł
Z tego co kojarzę to skupy z Lasu Debowego lat temu kilka płaciły zawsze najlepiej spośród wszystkich rejonów sadowniczych...
Praca123, 2020-08-07 00:37, napisał:
Dobrze was w tym lesie ban trans robi
Żebyś wiedział. Na szczęście rusza powoli konkurencja.
zaba10, 2020-08-10 10:36, napisał:
Sobota Obrazów CPN 0,5gr
Upał doskwiera . Po 2 piwach może być pomyłka .
Faraon, 2020-08-10 19:43, napisał:
zaba10, 2020-08-10 10:36, napisał:
Sobota Obrazów CPN 0,5gr
Upał doskwiera . Po 2 piwach może być pomyłka .
U zaba10 standardowo "pół grosza" za kg:)
Biała Rawska 55 gr. Warszawiaki co raz w roku są na polu.... czekają na wyższą. A jak to było w innych latach to potem wszyscy się rzucili do z zberania i było tąpnięcie ceny w dół .
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl