Sortownie od 5.5 robia
Daron, 2015-09-03 18:32, napisał:
Gm.Rybczewice ,lubelskie -40 gr.Skupowy powiedzial mi ze dzisiaj w zasadzie bierze towar w ciemno bo coś ma się psuc z ceną.
Oby nie.
powiedz temu skupowemu ze w tym roku wywrotnica mu sie nie popsuje napewno gdyż nie bedzie mocno eksploatowana towaru mało jabłko nie wydajne pozdrawiamy prezesesów zakładów . panowie walka o przemysł dopiero sie zacznie narazie udają głupich i nie wiedzą co zrobic wysoki kurs eur i usd tylko nam sprzyja apogeum cenowe przyjdzie w październiku. . józefow n wisła 48gr
Gm.Rybczewice ,lubelskie -40 gr.Skupowy powiedzial mi ze dzisiaj w zasadzie bierze towar w ciemno bo coś ma się psuc z ceną.
Oby nie.
No obyś nie sprzedał mu dzis za dużo.... Bo cię zrobił w bambuko kolego, w zasadzie to i u nas biorą w ciemno, bo naczepy odpinają i czekają na podwyżkę
Ten twój skupowy to proboszcz że tak go słuchasz?
Oby nie.
trzeba szybko sypac po 0,40 bo cena sie popsuje na 0 60 i nie zdażymy wysypac po te 0,40
w tym roku pewnie zakłady nas wykorzystają tak jak w tamtym roku , narazie nie ma towaru i dlatego zakłady po trochu zaczynaja podnosic cene ,ale pod koniec września i w pażdzierniku spady się zaczną ,a wtedy wystarczy ze zakłady zaczną obniżać cene a sadownicy jeden przez drugiego będą szybko zbierać zeby jeszcze nie staniały . Za to ze w tamtym roku zakłady tak nas wykorzystały to w tym roku powinniśmy zostawić z 1milion ton pod drzewami , a wtedy jabłka były by tak drogie jak maliny
Cena wyprodukowania 1 kg jabłek to ok 0,80 zł więc z czego tu się cieszyć że jest prawie 0,50 zł mówie oczywiscie o jabłku przemysłowym. W niemczech jabłko na moszcz ,tak nazywa się tam jabłko przemysłowe, na dzień 4 wrzesnia kosztuje 1,70 euro towaru bardzo mało chetnię kupią za granicą , są pierwsze oferty na stronach niemieckich przetwórni.
Troszke chyba cyferki Ci się pomylily 1,7 razy 4,16 =7ZŁ tyle to kosztuje konsumcja w detalu.
mazowieckie.Skupy z okolic Goszczyna/Mogielnicy 0,45gr netto.Niewiem jak tam przetwornia w Mogielnicy...????
Aga a skąd masz tę informację? Jak tego nie sprawdze to nie za bardzo biorę takie rzeczy na serio.
Jam ogę tylko powiedzieć, że ceny jabłek w Niemczech są dosc ciekawe dla sadowników.
Raport i zestawienia w liczbach:
http://www.ble.de/SharedDocs/Downloads/01_Markt/09_Marktbeobachtung/05_ObstGemuese/2015/Wochenbericht_2015_35.pdf?__blob=publicationFile
Kto wam takich bzdur naopowiadał że jabłko przemysłowe w niemczech kosztuje 1.7zł... jakby tak było to dawno nikt by tu nie sprzedawał tylko woził tam.. a że tak było 2-3 lata temu że zaczeli wywozić przemysł do niemiec to teraz mamy taką sytuacje(bo ci sami własciciele przetwórni są w Niemczech i Polsce) że cena tam jest wyższa o max 10-20gr od naszej żeby sie naszym nie opłacało wozić tam... bo oni tam i tak nie nakupią, bo niemiec nie będzie zbierał za 10 eurocentów... a 1.7zł to mogą kosztować jabłka na obieranie konkretnych odmian... bo po 1.7zł to miesiąc temu kupowały tam grupy ekstra jabłko żeby sprzedawać u nas w marketach jak nie mieli swojego...a cena za przemysł 0.50zł jest w sam raz i jak dla mnie nie powinna być wyższa bo jakby doszła w tym roku do 80gr to w przyszłym roku mielibyśmy znowu 10gr... niech dają co roku okolice 50gr i będzie w sam raz... i przestańcie liczyć koszty produkcji... przemysł to odpad... to nie pójdzie do kartonu za 1zł na eksport... i pamiętajcie zapotrzebowanie mają, bo moce przerobowe obecnie sa na poziomie 3mln ton więc wbijcie sobie do głowy że NIGDY NIE PRZESTANĄ KUPOWAĆ... jeśli ktoś wam tak mówi to chce na was zwyczajnie zarobić...
O H G Grunewald Internatcional w Stainz ma 7 zakładów w Niemczech i Austri. naprawde potentat ale tam sprzedają tylko grupy i w tym ich siła, po prostu mogą sobie pozwolić na negocjacje . Nowa Wieś 0,46 zł.
Może i potentat ale lokalny WSZYSTKIE LICZĄCE SIĘ FIRMY W PRODUKCJI KONCENTRATU A JEST ICH NAPRAWDE KILKA MAJĄ SWOJE ZAKŁADY W POLSCE
ligol20, 2015-09-05 17:43, napisał:
Kto wam takich bzdur naopowiadał że jabłko przemysłowe w niemczech kosztuje 1.7zł... jakby tak było to dawno nikt by tu nie sprzedawał tylko woził tam.. a że tak było 2-3 lata temu że zaczeli wywozić przemysł do niemiec to teraz mamy taką sytuacje(bo ci sami własciciele przetwórni są w Niemczech i Polsce) że cena tam jest wyższa o max 10-20gr od naszej żeby sie naszym nie opłacało wozić tam... bo oni tam i tak nie nakupią, bo niemiec nie będzie zbierał za 10 eurocentów... a 1.7zł to mogą kosztować jabłka na obieranie konkretnych odmian... bo po 1.7zł to miesiąc temu kupowały tam grupy ekstra jabłko żeby sprzedawać u nas w marketach jak nie mieli swojego...a cena za przemysł 0.50zł jest w sam raz i jak dla mnie nie powinna być wyższa bo jakby doszła w tym roku do 80gr to w przyszłym roku mielibyśmy znowu 10gr... niech dają co roku okolice 50gr i będzie w sam raz... i przestańcie liczyć koszty produkcji... przemysł to odpad... to nie pójdzie do kartonu za 1zł na eksport...
taki rok jak ten to może już długo sie nie powtórzyć ,ze będzie bardzo durze zapotrzebowanie na koncentrat a jabłek ze względu na susze będzie troche mniej , i dzikie sady do tego nie obrodziły , dlatego w tym roku nie dajmy się się wykorzystać tak jak w tamtym . 50 gr to wcale nie jest cena w sam raz ,a i w kolejnych latach jeśli będzie durzo jabłek to i tak zakłady pewnie dadzą z 10 gr , Zakłady co roku sprzedają koncentrat powyrzej kosztów produkcji to dlaczego sadownicy nie mają sprzedać jabłek po opłacalnej cenie , W tamtym roku kto sprzedał jabłka na premysł i na export do końca marca to napewno średnia cena nie przekroczyła 40 gr ,dlatego w tym roku powinniśmy odbić straty jakie ponieślismy w tamtym roku .
Wczoraj (05-09-15) 0,45zł Okolice Białej Rawskiej jabłek ja na lekarstwo tylko z przerywek max 3 skrzynie od gospodaza. Ale rozrzut cen w tym roku Widze ze w tym roku wygra ten co da wiecej!!!
Po 1 jonatan kup sobie słownik bo ciężko sie domyślić co ty tam napisałeś... po 2 zapotrzebowanie na koncentrat nigdy nie spadnie... przetwórnie mają moce przerobowe na 3mln ton, myślisz że robiliby tak gdyby wiedzieli że nie będą w stanie tego sprzedać? oni nie są takimi frajerami jak sadownicy którzy w zeszłym roku oddali im towar za darmo...ja w zeszłym roku sprzedawałem przemysł po 20gr końcówka października i listopad jak zaczał rosnąć... jabłko z chłodni sprzedawałem w cenie 0.7-1zł przez listopad grudzień i styczeń bo nie mam kontroli... jak dla mnie cena 0.5zł za przemysł jest idealna a wyższe ceny będą prowadzić do chorych sytuacji że za rok będzie 10gr... lepiej wam co roku sprzedawać przemysł po 50gr czy w jednym roku po 40gr w nastepnym po 80gr a przez 2 kolejne lata po 10gr? przemyślcie to sobie...
w tamtym roku byla cena 11gr , a rok wcześniej nie było ceny 80 gr , jak za 2 tygodnie zaczną się jabłka to zakłady pewnie obniżą cene ,narazie jest 48gr
wczoraj cena wzrosła na 49gr, a czy już wiadomo od kiedy będzie można przekazywać jabłka do banków żywności i utylizować pod drzewami
sadownik999, 2015-09-06 18:20, napisał:
wczoraj cena wzrosła na 49gr, a czy już wiadomo od kiedy będzie można przekazywać jabłka do banków żywności i utylizować pod drzewami
w tym roku nie będzie utylizacji pod drzewami
delikatess, 2015-09-06 18:13, napisał:
w tamtym roku byla cena 11gr , a rok wcześniej nie było ceny 80 gr , jak za 2 tygodnie zaczną się jabłka to zakłady pewnie obniżą cene ,narazie jest 48gr
analiza z Fresh-market. pl 2007-0,90zł ,2008 -0,08zł ,2009- 0,14zł ,2010-0,85 zł ,2011-0,50zł 2012-0,50zł 2013-0,40zł ,2014-010zł 2015-?
aga10, 2015-09-06 19:50, napisał:
analiza z Fresh-market. pl 2007-0,90zł ,2008 -0,08zł ,2009- 0,14zł ,2010-0,85 zł ,2011-0,50zł 2012-0,50zł 2013-0,40zł ,2014-010zł 2015-?
2014 -0,10zł oczywiście
aga10, 2015-09-06 19:51, napisał:
aga10, 2015-09-06 19:50, napisał:
2014 -0,10zł oczywiście
Sucha analiza cen bez podania wielkości produkcji w poszczegulnych latach nic nie daje. W 2007 i 2010 mieliśmy bardzo małe zbiory ze względu na przymroski wiosenne 2008 i 2009 odbił nam się czkawką po rekordowych cenach z 2007 2010 zakłady już nie dały takich cen jak w 2007 i wszystko wrucilo do normalności przez 3 lata aż do embarga w 2014 w 2007 najwyższe ceny przebijały 1,20 i to doprowadziło do upadku ostatnich POLSKICH zakładow zostały tylko zaklady zachodnich koncernow i pojedyńcze niby polskie robiące uslugi wielkim koncernom
No to ja podam wielkości z lat ubiegłych i ceny:
Polska
2006 - 2.250
2007 - 1.100 - 0.90 zł
2008 - 3.200 - 0.08
2009 - 2.600 - 0.14
2010 - 1.850 - 0.85
2011 - 2.500 - 0.50
2012 - 2.900 - 0.50
2013 - 3.170 - 0.40
2014 - 3.750 - 0.10
2015 - 3.750 - ~na raazie około 0.45
Patrząc znów na wielkości w poszczególnych krajach to 2009 był słaby pod względem ceny tylko 0.14 zł (jeśli dobrze ktoś podał te ceny, bo moje liczby jabłek są na bank pewne) ale jabłek było prawie 11 milionów, prawie tyle co w 2010, ale wtedy cena była już na poziomie 0.85 zł. kiedy to wyprodukowao 10 milionów ton jabłek w Europie.Wszystko zależy jak też to wszystko przedstawia się na świecie, a z tego co wiem to na pewno w Polsce i w Europie jabłek będzie mniej niż statystyki to przewidywały przed suszą bo susza zrobiła swoje i to nie tylko w PL ale i w Europie. Ponadto Ausralia chyba, też raczej nie tak dobrze stoi z jabłkami w tym roku, zapotrzebowanie na koncentrat też chyba jest wysokie, ale wszystko zależy właśnie jak to wygląda też na światowym rynku. Nie wiem jak w Chinach i w USA, nie wiem jak z sokami z pomarańczy np. w Brazylii itd. bo może być sporo jakbłek, ale nie oznacza to, ze i cena będzie słabsza wtedy kidy na koncentraty będzie zapotrzebowanie.
Co radzę zapisać sobie tę tabelkę, którą podałem wcześniej. sprawdzić jeszzce ceny z lat poprzednich, i aktualizować lata nastepne. Kiedy przyjdzie słaby rok i dane będą mówić o jabłkach w Plsce np. 1 mln ton przy nienajlepszych też zbiorach w Europie to bedziemy mogli wywróżyć sobie pewną cenę.
Na razie statystyki podają (przed suszą generalnie) urodzaj podobny do roku ubiegłego, ale jak piszę przy obecnej sytuacji jaką sprawiła pogoda w Europie jabłek będzie na pewno mniej w całej europie wieć możemy się spodziewać ceny raczej nienajgorszej, ile dokładie zobaczymy.
Cena w jednym roku nie ma nic wspólnego z ceną roku poprzedniego liczy się ilość towaru w sadach.Występuje tylko taki zbieg okoliczności że po roku słabego urodzaju kiedy cena bije rekordy w następnym roku wypoczęte sady najczęściej doskonale owocują i to powoduje spadek ceny.Przykładem jest 2007 przymrozki i wysoka cena ale niska cena 2008 to nie efekt tej wysokiej w poprzednim roku tylko rekordowego owocowania wszystkich sadów.Więc nie mówmy że jeśli cena w tym roku będzie np.1 zł to w następnym 10 gr bo zależy ile będzie towaru a pewnie nie będzie go wiele bo susza bardziej osłabiła sady niż rekordowe plony..Więc myślmy o tym co dziś starajmy się wyrwać jak najwięcej a o przyszłym roku pomyślimy za kilka miesięcy.
Drzewa owocowe nie raz mnie zaskakiwały widziałem sad z którego z powodu porażśenia parchem spadały liście ,widziałem sad który przez grad były ogolony z liści,widziałem sad który w około 10 lat wyrusł na 1,5 metra ponieważ rośnie w piachu na karłowej podkładce i wszędzie tam na następny rok są pąki i zawiązuje towar więc nie martwiłbym sie tak o następnny rok bo sad potrafi naprawdę zaszkoczyć.
Właśnie się dowiedziałem, że we Włoszech przemysł kosztuje 0,20 euro centów czli będzie gdzieś ponad 80 gr.
Dwa lata mogą być podobne, a ceny całkiem rózne:
2013 - 3.170 - 0.40
2014 - 3.750 - 0.10
Niby tyle samo towaru, a jednak rok wcześniej cena była na poziomie, trzeba jednak brać też pod uwagę różne inne zawirowania, koniunktura rynku, zaporzebowanie na soki a też i sytuację polityczną, W roku ubiegłym embargo sprawiło, że producenci wykorzystali haos jaki zapanował i tym sposobem wymusili sobie towar praktycznie za darmo. Myslę, jednak, że ten rok będzie lepszy będzie mniej towaru, a i brak jakichś niespodzianek.
Roderco z koncentratem pomarańczowym od 3 lat jest bida bo całe zachodnie USA ma susze od 3 lat... a tam były duże uprawy, na koncentrat jabłkowy rośnie zapotrzebowanie w rosji a w zeszłym roku zaczęli u nas kupować chińczycy koncentrat także na pewno popyt będzie rósł@kacprzak to co że susza osłabiła sady? jak komuś nie zdechło drzewko to zobaczysz jaki w przyszłym roku jak nie będzie suszy będzie miał plon... sprawdź sobie jakie ilości pąków sie zawiązały w czasie tej suszy
0,52 powiśle lubelskie, po grosiku a nie po 2 gr jak przed niedzielą niedobre pany... niedobre....
biała rawska ceny tylko 0,47 do 0,48 a dookoła cena 0,5 znowu święta trójca się dogaduje wozcie i dorabiajce!!!
nie chce krakac ale wydaje mi sie ze jak wszystko ruszy ze zbiorem bedziemy sprzedawac po 0,30 gr
Pytanko, 2015-09-08 20:38, napisał:
nie chce krakac ale wydaje mi sie ze jak wszystko ruszy ze zbiorem bedziemy sprzedawac po 0,30 gr
a gdzie tyle przemysłu? to nie zeszły rok i prawie po przerywkach,a odpad to zawsze jest , Mimo wszystko należy zauwarzyć że ceny deserowych jabłek różnią sie od cen z roku ubiegłego i zbyt jest duuuużo lepszy a więc nadzieje też rosną. Człowieku więcej optymizmu!!!
Nic się jabłka przemysłowego nie ruszy.... Nie ma go i tyle. Wczoraj święto było to objeździłem z kolegą sporą okolice powiśla lubelskiego. Susza poczyniła naprawdę poważne zniszczenia, jabłko nie jest wydajne. Sporo jest sadów przesilonych w tamtym roku, drzewa pustawe... Przerywki nikt nie robił w tym roku. A te ukochane przez przetwórców Dzikie Sady są bez liści i zarośnięte zielskiem. Po tamtym roku reńciści i dzicy sadownicy nie mieli nawet na miedzian .... o czym tu więcej pisać.... Póki co okoliczne przetwórnie nie kupiły nic praktycznie, i tak będzie aż do Idareta. ALE... w tym roku już myślę że ludzi pokroju prof. makosza i dr. noseckiej nikt nie posłucha, nie da się omamić... i ten Idaret pójdzie normalnie na export a nie na taśme. Mamy 9 wrzesień... w tamtym roku kto się z wnioskiem o utylizacje i dary nie wyrobił to sie nie załapał na 1 turę... kolejki były po 10 godzin... a teraz co??? Cisza... tylko wiatr słychać w pustych dzikich sadach wyjący ponuro...
Cholewka! wyszło mi jak Mickiewiczowi prawie
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl