Od poniedziałku cena ma spać na 30-35gr.. :(
Wysypalem 50 ton po 0,43 netto na przetwornie.Teraz co bedzie to bedzie.pozdrawiam wytrzymalych.
Runner11, 2015-12-05 11:38, napisał:
Jak nie spadnie to odszczekasz to ? Bo jeżeli nie to znaczy że jesteś skuposzczak albo wynajęty płatny pacholek przetwórni.
transporter, 2015-12-05 06:57, napisał:
ty mądrala piotrek197 ...gdyby wszyscy sypali na bierząco to byś miał swoją średnią cenę 30 gr ..albo 10-15 jak w zeszłym roku ..kuźwa!...krew mnie zalewa jak czytam te wymądrzania psełdoanalityków rynku owocowego. tacy mądrzy.... a tych cen po 52gr to raptem było w sumie chyba ze trzy dni!!....w odstepach tygodniowych .podniesli na jeden dzień a póżniej w dół 10 gr no i normalne wkużyli tym ludzi i zaczeło się trzymanie ...Niepamiętacie jak było !!!...Zbyszek124.. , dareks55 ...jak wam zgniłki nie odpowiadają to niekupujcie, sami PRZETWÓRCY na czele z Agraną doprowadzili do takiej sytuacji ..Macie zgniłki bo manipulowaliście ceną a nasza reakcja była naturalna ..STOP ZMOWOM CENOWYM !!
I tu cie kolego musze poprawić, to wy daliscie sie wydymać skupowym w całym grójeckim... U was przez jeden dzień było 50gr? U nas przez ponad tydzień było między 50-54gr potem spadło na 48gr i znowu podnieśli na 50gr. Jak myślicie czemu grójeckie tiry stały u nas pod wszystkimi przetwórniami w kolejkach? Bo chcieli zarobić jeszcze wiecej, jak to czytam to wychodzi że skupowi u was w okręgu grójecko wareckim w tym roku nieźle sie obłowili, po 10-15gr z każdego kilograma a niektórzy do annopola przywozili 150ton dziennie...
transporter, 2015-12-05 06:57, napisał:
ty mądrala piotrek197 ...gdyby wszyscy sypali na bierząco to byś miał swoją średnią cenę 30 gr ..albo 10-15 jak w zeszłym roku ..kuźwa!...krew mnie zalewa jak czytam te wymądrzania psełdoanalityków rynku owocowego. tacy mądrzy.... a tych cen po 52gr to raptem było w sumie chyba ze trzy dni!!....w odstepach tygodniowych .podniesli na jeden dzień a póżniej w dół 10 gr no i normalne wkużyli tym ludzi i zaczeło się trzymanie ...Niepamiętacie jak było !!!...Zbyszek124.. , dareks55 ...jak wam zgniłki nie odpowiadają to niekupujcie, sami PRZETWÓRCY na czele z Agraną doprowadzili do takiej sytuacji ..Macie zgniłki bo manipulowaliście ceną a nasza reakcja była naturalna ..STOP ZMOWOM CENOWYM !!
nie staram się być przemądrzały, i nie jestem pseudoanalitykiem (a nie psełdo), ale myślę, że rok jest taki, że gdyby wszyscy sypali na bieżąco to i tak byśmy mieli około 50 groszy. Druga sprawa to obrażanie się nawzajem i zazdrość, kiedy wszyscy jedziemy na takim samym lub podobnym wózku. Myślę też o przetwórcach - kiedy my się kłócimy to oni się cieszą, bo skłóconym narodem się bardzo łatwo steruje. Nie jestem też i nigdy się nie miałem za jakiś autorytet w dziedzinie sadownictwa, za mało mam ziemi i pracuję. Pozdrawiam i jeśli masz zamiar kolego polemizować ze mną to źle trafiłeś, bo ja już wszystko napisałem.
otóż w tym sezonie cena jabłka na lubelszczyźnie była o 4-5 groszy wyższa praktycznie zawsze w porównaniu z grójcem dlatego skupczyki z tamtąd szturmowali annopol. swoją drogą najwiekszy region sadowniczy w polsce, duża konkurencja skupów i potrafią sie zjednoczyc i solidarnie trzymac cene zeby dymac tamtejszych sadowników.
dareks55, 2015-12-05 12:44, napisał:
Wysypalem 50 ton po 0,43 netto na przetwornie.Teraz co bedzie to bedzie.pozdrawiam wytrzymalych.
Zachodzę w głowę, jak taki genialny sadownik może produkować tyle przemysłu?!
Wilków i okolice powśla lubelskiego 41-42 gr.
Już tłumaczę o cenie niższej w grojeckim. Cenę trzyma zakład przetwórczy w Kozitułach dinter, który włada tez łeczeszyckim aplexem oraz tarczynskim byłym hortexem . Przez nich sprzedaje koncentrat Siacha z Mogielnicy . Czyli jeden człowiek decyduje o cenie w całym rejonie.
Klopoczyn 40-41gr
ultracyd, 2015-12-05 19:21, napisał:
dareks55, 2015-12-05 12:44, napisał:
Zachodzę w głowę, jak taki genialny sadownik może produkować tyle przemysłu?!
Wilków i okolice powśla lubelskiego 41-42 gr.
Chlopie-napiecia przedmiesiaczkowego dostałeś? He he
ligol20 masz złe info jestes nie doinformowany u nas w grójeckiem cena za jabłko przemysłowew przedziale cenowym 0,53 - 0,49gr. netto utrzymywała się przez conajmniej tydzień czasu kto był trzeżwo myślacy miał czas i mógł wysypać. Na drugi raz jak coś napiszesz najpierw pomyśl 2x
roxana, 2015-12-06 09:56, napisał:
ligol20 masz złe info jestes nie doinformowany u nas w grójeckiem cena za jabłko przemysłowew przedziale cenowym 0,53 - 0,49gr. netto utrzymywała się przez conajmniej tydzień czasu kto był trzeżwo myślacy miał czas i mógł wysypać. Na drugi raz jak coś napiszesz najpierw pomyśl 2x
Ja mam pomyśleć? to twoi koledzy z twojej okolicy tak napisali... mnie mało interesuje cena w grójeckim i nie wiem jaka tam była, pare postów wyżej masz co napisał transporter, on twierdzi ze taka cena była 1 dzien...
Panowie po co te nerwy i wyliczanie kto,gdzie,kiedy i za ile.Ten ktory sprzedal za 0,50 czy wiecej niech sie cieszy,z jego wypowiedzi wynika ze to pasciasz i tylko to potrafi wyprodukowaci sprzedac ,bo pewnie z jablkiem deserowym by sobie nie poradzil bo jest brzydkie albo nie ma gdzie przechowac ,zaden szanujacy sie sadownik nie cieszyl by sie i nie ublizal nikomu w swoim gronie.
Panowie cały sezon czytam sobie ten temat i uważam że niepotrzebnie ubliżacie sobie na wzajem. Co za różnica czy ktoś jest z rejonu Warki, Grójca, Sandomierza czy Opola Lubelskiego, przecież wszyscy jedziemy na jednym wózku i mamy to samo źródło utrzymania. Każdy z nas ma natomiast inną sytuację pod względem finansowym, ilościowym czy zasobu opakowania, a także jakości jabłek jakie wyprodukował. Dlatego uważam że każdy decyzję kiedy sprzedaje przemysł podejmuje indywidualnie, wg własnego uznania. Więc każy powinien zdawać sobie sprawę z ryzyka jakie ponosi trzymając przemysł i licząc na wyższą cenę. A w życiu wychodzi różnie, raz do przodu, raz do tyłu. W tym sezonie straciłem 10 gr/kg, ale były takie lata że zarabiałem więcej. A wracając do sedna tematu sobotnia cena na skupach w okolicy Warki przeważnie 40gr. Ja wysypałem dziś patelnię po 0.43 bo towar zaczął wyciekać i nie było sensu już dłużej trzymać. Tyle w temacie, pozdrawiam kolegów z zimną krwią.
I tak mialo spadac od poniedzialku a dzisiaj u nas 0,41 zl + 1 grosik
w tym tempie 1 grosz/tydzien w maju/czerwcu bedzie 60 groszy :)
No właśnie . A straszą obniżką . Może tylko żeby postraszyć panikarzy i zmusić ich do sypania.
Runner11, 2015-12-05 11:38, napisał:
Runner odszczekuj to co napisałeś w poprzednim tygodniu . Jest poniedziałek a cena lubelskie 41-43gr
roxana, 2015-12-06 09:56, napisał:
Mimo że niesympatyzuje z ligolem20 ,to odpowiem ci roxana ...masz rację był taki tydzień cena w poniedziałek 49,wtorek 52, środa 51 czwartek 50, piątek 49. no i wynika z tego że cena 52 gr była 1 dzień .Więc potwierdzasz to co napisałem wcześniej ...i prosze nie atakuj ligola20 za to co napisał . Jeśli twierdzisz że ja piszę głupoty to proszę napisz mi to wprost .
xy423, 2015-12-08 20:35, napisał:
złośliwiec między inyymi o tobie napisałem io innych wiesniakach co są na tym forum
jesli Cie w czymś uraziliśmy to w imieniu wszystkich serdecznie przepraszam !!
to moze by tak ktos jeszcze cene podał ?
u nas od poniedzialku bez zmian 40 i jeszcze 1 grosz za cale kilo spadu
cały tydzień 41 groszy
Pytanko, 2015-12-12 09:05, napisał:
Od poniedzialku obnizka na skupach bedzie max 0,35 na niektorych pewnie nizej
a skąd możesz wiedzieć ze cena spadnie ,pewnie jesteś naganiaczem przetwórni i siejesz panike ,albo jesteś skupczykiem i chcesz wykorzystać sadowników .
okolice grójca dziś cena 40 gr , pewnie znowu skupczyki chca się dogadać i obniżyć cene
Co wy jeszcze przeżywacie?Już po sezonie przemysłowymTeraz tylko wysyłać ekporty :)
Bo w tym chorym kraju ceny exportu ,jabłek deserowych ,na obieranie itd . kształtuje cena przemysłu.
Przsemysł 40 gr,a ekport 1 zl idzie pełną parą.To jeszcze źle? Po 2,50 będzie kontrola w kwietniu :)
Martin005, 2015-12-15 15:07, napisał:
Przsemysł 40 gr,a ekport 1 zl idzie pełną parą.To jeszcze źle? Po 2,50 będzie kontrola w kwietniu :)
Oby tylko nie za 2 kg. Pozdrawiam
TAK wszyscy trzymajmy jabłko do wiosny, a wtedy nawet 1 zł nie będzie, ubiegły rok zapewne si nie powtórzy, choć fajnie by było. Pozdrawiam
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl