POST USUNIĘTY
Jeżeli zakłady mają duże zapotrzebowanie na przemysł,to czemu jeszcze nie placą 70 gr?
Każdy z przechowalni by sypał.
Czesiek M to wczorej wystawił 0.40 a dziś 0.36 . STARA TAKTYKA TAK ZWANA NA PANIKE!!! Ale panie Czesławie sam wiesz że jak nie wystawisz 0.50 to narazie nikt ci nie wysypie.
Gmina Nowe Miasto nad Pilicą, po paru dniach przestoju dziś cena +5gr czyli 35gr.
roxana, 2015-11-27 16:31, napisał:
wesoły długo tak jeszcze? jak małe dziecko ciekawe ile Ty masz lat człowieku?
Długo ......bo jestem młody to, mogę długo! a Ty tu wlazłeś po co ? PODAŁAŁBYŚ LEPIEJ CENY Z JASIEŃCA A NIE TU POUCZASZ .
No a nie mówiłem, nie ma komu pisać, jabłka z placów sprzedane pora wyciągać z chłodni, panowie prezesi przetwórni pora na cenę 0,70 zł za kg.
"Jezus Maria..."
Czytam i nie wierzę....
Co wy ludzie... orgazmy dla żon pozostawcie... Grudzień za pasem a wy będziecie listy pisać i strajkować o przemysł? To już pora na piłę i ognisko z kiełbaską.... Jak patrzę na ludzi co mają na podwórku 100 ton to mam myśli dwojakie... Albo liczyli na cud i spłatę kredytu (takie mamy czasy niestety) albo myślą ze sadownik potrafi zrobić to co Pan M z Amber Gold. Współczuję tym pierwszym brechtam się z tych drugich.
Mam 3 ha letnizny... przemysł z niej sprzedałem po 22-35 gr.
Srednia przemysłu z całego sezonu wyszła mi 49,56 gr / kg....
Woziłem jak kolejek nie było... Bo wole dupsko kłaść na łóżko... a nie o 3 rano na zimny traktor...
RegisEmiel, 2015-11-27 20:19, napisał:
"Jezus Maria..."
Czytam i nie wierzę....
Co wy ludzie... orgazmy dla żon pozostawcie... Grudzień za pasem a wy będziecie listy pisać i strajkować o przemysł? To już pora na piłę i ognisko z kiełbaską.... Jak patrzę na ludzi co mają na podwórku 100 ton to mam myśli dwojakie... Albo liczyli na cud i spłatę kredytu (takie mamy czasy niestety) albo myślą ze sadownik potrafi zrobić to co Pan M z Amber Gold. Współczuję tym pierwszym brechtam się z tych drugich.
Mam 3 ha letnizny... przemysł z niej sprzedałem po 22-35 gr.
Srednia przemysłu z całego sezonu wyszła mi 49,56 gr / kg....
Woziłem jak kolejek nie było... Bo wole dupsko kłaść na łóżko... a nie o 3 rano na zimny traktor...
a nie sądzisz ze aby jedni mogli " dupsko kłaść na łóżko " inni musza listy pisac i strajkowac ?
moze dla Ciebie to norma spadek ceny w tydzien o 1/3 ale jak przetworcy zobacza ze wszyscy tak wolą d. grzac przy ognisku zamiast upominac sie o swoje to nastepnym razem zrobia spadek o 2/3 i Ci dupe ugrzeja bez ogniska a Tobie na kielbaske zabraknie
E ty RegisEmiel prużniak jesteś pochlebiasz sobie, czy naprawdę tak jest jak piszesz ?
Witam,
Jak już jeden z nas pisał grudzień za pasem. Okolice Grójca na jednych skupach 36-38 na innych 35gr każdy stara się wywozić w Polskę bo tam cena wyższa- do dzisiaj (zaczęło spadać od 1gr-5gr). jeszcze z tydzień część zakładów na południu zacznie się zamykać więc te molochy w okolicy Mogielnicy zejdą na cenę 25gr(zimowa). Życzę dobrego handlu i dobrych decyzji.
Pozdrawiam serdecznie.
Ciekawe czy jakbyś miał jabka na drzewach zakończyłbyś zbiór?
lubelskie dziś było w zaglobie 0,42 dla rolnika.
Anonim, 2015-11-27 21:55, napisał:
RegisEmnil
Mam 3 ha letnizny... przemysł z niej sprzedałem po 22-35 gr.Srednia przemysłu z całego sezonu wyszła mi 49,56 gr / kg....
RegisEmnil. Ja nie wiem jak Ty tę średnią liczyłeś.
Jak wynika z informacji pismaków (jeśli faktycznie sprawdzili ceny w różnych miejscach, ale wierzę że info pewnme) to najlepsze ceny są w woj. dolnośląskim ceny w okolicach 42 grosze na skupach, a w najlepszych momentach tam właśnie płacili prawie 60 groszy. Aż dziwne, że najgorzej w mazowieckim z tymi cenami.
Podsumowując te wszystkie dywagacje,,,,cena koncentratu jablkoweg ona świecie ostro w górę.
Pewnie IERiGŻ znowu powie , że zagrożony jest interes zakladów przetwórczych.
UOKiK powinien zająć się przede wszystkim tą "propagandą".
Okolice Warki 38-40 gr.
Zapotrzebowanie na koncentrat jest ogromne po fali upałów w tym roku. Nie ma nawet litra zapasu. Zakłady w Warce będą jabłka brały cały rok i nie mówcie ,że po 25 groszy bo nawet w tamtym tragicznym cenowo roku była ona wyższa. Oni się dopiero obudzą i zobaczą ile zakupili. Pozdrawiam burków wiejskim ,którym można wcisnąć każdy kit.
rodecro, 2015-11-27 21:58, napisał:
Anonim, 2015-11-27 21:55, napisał:
RegisEmnil
Mam 3 ha letnizny... przemysł z niej sprzedałem po 22-35 gr.Srednia przemysłu z całego sezonu wyszła mi 49,56 gr / kg....
RegisEmnil. Ja nie wiem jak Ty tę średnią liczyłeś.
Jak wynika z informacji pismaków (jeśli faktycznie sprawdzili ceny w różnych miejscach, ale wierzę że info pewnme) to najlepsze ceny są w woj. dolnośląskim ceny w okolicach 42 grosze na skupach, a w najlepszych momentach tam właśnie płacili prawie 60 groszy. Aż dziwne, że najgorzej w mazowieckim z tymi cenami.
Ano tak wyliczyłem że opróćz letnizny mam też zimowe odmiany, z których sprzedawałem przemysł normalnie w trakcie zbioru po 53-56 gr... Mam przecież w papierach dostawy z każdego dnia. Wystarczy prosta matematyka z przychodu i tonażu i mam średnią
Nie jestem leniem i to że lubię grzać dupsko wynika z tego że szanuję siebie i swoje nerwy, możecie sobie pisać na mnie co chcecie, prawda jest taka że ci co płaczą teraz mają kupę zgniłych i tanich jabłek i sami są sobie winni. Cena i tak będzie taka jak sobie zakłady wymyślą bo taki mamy klimat sorry...
dajcie spokój prawie zima teraz to z chłodni a przemysł to już historia było dobrze było sypać paaaaaaaaaaaaaa.
do przetwórców :Mam 75(nie lat)tyko ton, i jak dojdzie do 0,2zł to sypie..........................................................................................TYLKO ŻEBYŚCIE DALI.
Zbyszek124, 2015-11-28 21:51, napisał:
Teraz to opad od przemysłu to się nadaje do rowu wysypac.. Jabłko stoi już 3-4 tygodnie w skrzyniach jest kupa zgnilych i do tego juz nie ma w tym soku wiec po co przetwórniom taki Przemysł
Nie przeżywaj tak , bo majtek nie dopierzesz .
Zbyszek124, 2015-11-28 21:51, napisał:
Teraz to opad od przemysłu to się nadaje do rowu wysypac.. Jabłko stoi już 3-4 tygodnie w skrzyniach jest kupa zgnilych i do tego juz nie ma w tym soku wiec po co przetwórniom taki Przemysł
Jak bedziesz sortował jabłko to wywalaj do rowu jakies z oczkiem itp nie sprzedaj przypadkie tego .Teraz to odpad a w kwietniu 40 gr za zgnile i suchy 50
teraz to lepsze jablko co stoi 3,4 ,5 tygodni niz na wiosne przemysl z chlodni to nie podlega dyskusji
Nie chce mi się szukać tego postu, ale nasz kolega do "prostej matematyki " ma 3 ha letnizny i posluchal się skupczyka i wysypal 40 ton przed załamaniem ceny po 51 gr, wiec wyliczenie średniej ceny przemysł nie jest dla niego takie proste. Swoją drogą to dziecinne zachowanie cieszyć się z krachu cenowego i strat innych. Ale karma Cie dopadnie Regis czy jak Ci tam
Widzę że coniektórzy mają problemy jeśli chodzi o czytanie ze zrozumieniem, a także z czymś takim jak ironia...
Wyraźnie napisałem o 3 ha letnizny po to, żeby zaznaczyć że jesienne można było wysypać po takiej cenie że średnia wyszła 49 gr z CAŁEGO SEZONU. Gdzie pisałem że mam ABY 3 ha letnizny? Ogarnijcie się ludzie... Co do moich wyliczeń papier nie kłamie, wkleić wam z excela fragment? :
24.07.2015 1140 x0,22 =250,8
...
11.08.2015 1376 x 0,34 = 412,8
.....
19.09.2015 8030 x 0,54 =4336,2
..... itd. itp.. mam każdą dostawę tak wpisaną i excel sam mi srednią cene wylicza, więc czemu się dziwicie?
Nie cieszę sie ze spadku ceny, w żadnym razie. Tylko się DZIWIĘ ludziom co płaczą teraz trzymając po 100 ton zgniłków w bigbagach... Chciwy traci 2 razy....
W lubelskim praktycznie od początku września można było spokojnie wysypać powyżej 0,50
Martin005, 2015-11-29 10:05, napisał:
Okolice Magnuszewa 35 groszy.Podobno już się nie dźwignie,bo mało jest już przemysłu,a jakby podnieśli cene,to i eksport by musieli podnieść.Na tą chwile spadł na 70 groszy i tylko chłodnia.Przechowalnia już jest bee...
W lubelskim 40gr, a jak ktoś sprzedaje chłodnie po 70gr to jest zwyczajnie idiotą... u nas za chłodnie płacą tak jak pisałem i nikt nie obniża nawet o 1gr bo wiedzą że wtedy nie kupią...
Przetwórcy sami podają, że skupili tylko około 60% surowca rok do roku.
Parę lat temu dopuścili do galopady cenowej nawet w okolice 1zl bijąc się o surowiec. W tym roku nie chcą dopuścić do przełamania bariery 60groszy pomimo skupionej stosunkowo małej ilości,
A może im się wydaje, że sadownicy te 40% mają na podwórka spekulacyjnie ciągle? A pewnie faktycznie tych jabłek aż tyle tam nie stoi.
Główny strumień teraz chyba idzie na wycofanie.
Pewnie liczą, że sadownicy się przelicza i bardzo tanio kupią jabłka wiosną lub boją się o zbyt i dlatego nie chcą teraz podnosić ceny. Bo im po prostu nie zależy.
Jest jeszcze jedno ALE! Straszna koncentracja i dominacja dwóch zagranicznych podmiotów na rynku.
PIS wygrał wybory także głosami sadownikow, bo chyba dostał ich nawet wśród sadownikow więcej niż PSL...
Wiec powinien się sprawą zająć i kwestię zmowy cenowej zbadać.
co ty martin glupoty piszesz,wczoraj ladowalem na sortownie z przechowalni,bo mi sie nie zmiescilo do chlodni 1zl od 7cm.Jablko 6-7 cm jest u nas 70-75gr.Czyli martin skupowczyki was laduja w to gdzie slonce nie dociera,a nie przetwornie.Zapotrzebowanie na export jest.Zobaczymy po nowym roku mowi sie mocno o zniesieniu sankcji,czyli przetwornie moga swiecic pustkami na wiosne.Moim zdaniem maja ostatnia chwile na wyciagniecie gorszej jakosci jablka z przechowalni.p.s decyzja nalezy do koncentracikow,w zeszlym roku dalismy rade damy i wtym,co nas nie zabije to nas wzmocni.
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl