Lubelskie 0,54 netto
Było trochę pogody, więc ludzie próbują zakończyć roboty, ale wiele sadów już jest pustych tak więc teraz z każdym dniem jabłka będzie coraz mniej. Teraz zacznie się walka o towar i pewnie niebawem będziemy mieli cenę zaczynającą się liczbą 6 więc kto nie myślał tylko robił ten wiele miał nie bedzie ten kto myslał i się nie spieszył ten zarobi.
A tak nawiasem podsumowanie rządów PSL ;-)
polisz34, 2015-10-21 12:19, napisał:
jakie ceny dzisiaj w sandomierskim
Gm. Dwikozy 52 gr.....tu także deszcz . . . . . od czasu do czasu
polisz34, 2015-10-21 18:26, napisał:
okolice Samborca 52 na przetwórni Sambor 53
A ten Sambor dostaje jabłka ca 53 gr? Przeciesz zakłady płaca po 57-58 gr
Okolice Warki 0,52. Na skupach zdarzają się pojedyńczy dostawcy. Chyba ci, co czekali na 50 gr, juz wysypali.Często, ze skupów zabierają niepełne przyczepy.
Adi51, 2015-10-21 18:51, napisał:
rodecro, 2015-10-20 23:11, napisał:
A tak nawiasem podsumowanie rządów PSL ;-)
i dlatego:
To nie jest forum na Twoje wywody na temat różnych ugrupowań politycznych. Jak chcesz poduskutować np. ze Mną na temat działania lokalnego-samorządowego akurat tej partii ( w sandomierskim) zapraszam na priv..............
Ponawiam pytanie... jaka cena GOLDENA przemysłowego na soki i inne zagospodarowanie ????
Trochę to dziwne bo jednak codziennie mogę zaobserwować kilka transportów WGR podążających w kierunku Sandomierza. I najczęściej jeżdżą trójkami, więc ktoś jednak sypie. A swoją drogą to fajnie wygląda to wożenie drewna do lasu czyli jabłek w rejon sadowniczy. Nie bardzo rozumię politykę przetwórni w okolicy Warki -jak w lata deficytu przemysłu można dać sobie sprzątać tyle towaru sprzed nosa.
W TV dzisiaj mówili, że jabłek jednak będzie mniej o 20%, tak więc zakładano te 3400000 ton, wychodzi, ze będzie może ledwie przy dobrych wiatrach 2.700 mln ton. Dochodzi do tego możliwość exportu do Chin 300 ton i do Wietnamu 100 ton = 400 ton czyli mamy 2.300 mln ton.
800 ton na export, 700 ton w kraju = 1.5 miliona ton
300 ton bezpłatna dystrybucja
Wolnych pozostaje 800 ton
Zakłady w ubiegłych latach kupowały około 2 mln ton, więc brakuje im 1.200 mln ton
To są moje przeliczenia na szybko na sucho, ale wcześniej już robiłem dokładniejszy wynik, jednak chcę tylko przypomnieć, że to czego niby oczekiwano nie będzie w PL, a do tego dochodzą nowe rynki zbytu, tak więc przetwórcy chyba muszą mocno uderzyć się w głowy bo oni chyba cały czas myślą, że rozpoczął się szczyt sezonu i będzie jeszcze długo trwał. Jak ludzie to co jakiś czas temu składowali rozsypią to zostaną już tylko ci co jeszcze coś w sadach mają a to będą już nieliczni, oraz osoby, które mogą rozpatrywać kwestię sypać na przemysł czy czekać na deser.
Jak pisałem niebawem pewnie zobaczymy cenę 60 groszy za spady, ale aby przetwórcy kupili wystarczającą ilość surowca chyba jednak muszą myśleć o czymś więcej. Zobaczymy na ile sobie pozwolą.
Z polityki też się można pośmiać, przy okazji i przypomnieć wtopy polityków a to był onajlepsze warto zobaczyć :-)
https://youtu.be/9Av1VblAvUk?t=5m1s
rodecro, 2015-10-21 23:17, napisał:
800 ton na export, 700 ton w kraju = 1.5 miliona ton
300 ton bezpłatna dystrybucja
Wolnych pozostaje 800 ton
Zakłady w ubiegłych latach kupowały około 2 mln ton, więc brakuje im 1.200 mln ton
Tylko ciekawe czy uda się te 800 tyś ton. Wysłać na export.. A jabłek może być tak samo dużo jak rok temu.. Idared i Gloster bije w tym roku wszelkie rekordy wydajność.. U nas w Grójec jeszcze 2 tygodnie rwania....
Rekordowa ilość glostera?!Chyba jakiś żartSą sady,w których w ogóle nie ma tej odmiany na drzewachGm. Mogielnica 0.52
jednamysl, 2015-10-22 10:30, napisał:
Kalif, 2015-10-22 08:06, napisał:
Czym te 300 tysiecy ton ma jechać do Chin?
Tym samym środkiem co do RPA np., czyli statkiem. Kurcze ludzie nie zadawajcie dziwnych/głupich pytań. Pytanie człowieka, który chyba urwał się z choinki,zero wiedzy o transporcie...o świecie
To chyba ty nie masz pojęcia gdzie leżą Chiny.. Ze ofszem można i statkiem ale szybciej i tak powinno być koleją przez kazastan.. A co export do Chin to raczej dopiero za rok będzie taka możliwość.
Zbyszek124, 2015-10-22 11:05, napisał:
jednamysl, 2015-10-22 10:30, napisał:
Kalif, 2015-10-22 08:06, napisał:
Czym te 300 tysiecy ton ma jechać do Chin?
Tym samym środkiem co do RPA np., czyli statkiem. Kurcze ludzie nie zadawajcie dziwnych/głupich pytań. Pytanie człowieka, który chyba urwał się z choinki,zero wiedzy o transporcie...o świecie
To chyba ty nie masz pojęcia gdzie leżą Chiny.. Ze ofszem można i statkiem ale szybciej i tak powinno być koleją przez kazastan.. A co export do Chin to raczej dopiero za rok będzie taka możliwość.
mamy bezpośrednie , regularne połączenie kolejowe między Chengdu a Łodzią , funkcjonuje od 26 kwietnia 2013 roku
http://tvn24bis.pl/z-kraju,74/pociag-cargo-z-polska-zywnoscia-wyruszy-z-lodzi-do-chin,569363.html
jak przyjechalo milion ton to chyba i wyjechac moze tez milion ?
"Poprzez terminal Łódź Olechów do Polski trafiło do tej pory ok. milion ton towarów z Chin"
Gloster ja nie pamętam jak ta odmiana wygląda raptem 1/20 plonu mami urwałem tylko 3 skrzyniopalety :(
Jeżdzęw tym tygodniu codziennie na noc do pracy i przejeżdżam obok Gomaru k. browaru w Warce i z dnia na dzień przybywa samochodów, wczoraj o 22:00 naliczyłem chyba (tak na oko) 22 zespoły z jabłkiem a dziś rano już było ok. 26.
Przez ten tydzień na przetwórni nie widziałem mniej jak 15 zespołów a jeszcze raptem tydzień temu w czwartek czy iątek było pustoooooo xD
Wystarczyło podnieść cene na optymalne 50gr i odrazu widac ruch, chcieli na wydymać na przemyśle to sie im nie udało a wydymani zostali tylko ci jak to pewien poseł powiedział frajerzy, którzy oddali by i za 10gr jak by było cena spadła, my przerzymaliśmy to i wygralismy
re kwiatusz3D
kto madry zbiera w cieple , na sucho i sprzedaje ponad 50 groszy
a frajerzy w zimnie i sniegu zbierali zeby oddac za 40 groszy
a tutaj najnowsze wiadomosci o transporcie do Chin
http://www.pb.pl/4330972,60000,polski-pociag-do-chin-nabiera-predkosci?utm_source=bankier.pl&utm_medium=referral&utm_campaign=wymianabankier
Czemu ma się nie udać wysłać 800 ton na exportu rok temu dali radę to w tym roku nie da rady kiedy szlaki są przetarte. Pytanie retoryczne.
Może gloster (u mnie jednak mniej jabłek) i idared obrodził, ale wiele odmian z powodu suszy nie wydało owoców takich jak w latach ubiegłych. Na korzyść idareda przemawia to, że on cały czas jest jeszcze na drzewach więc mógł dorastać, ale tam gdzie gorsza ziemia i susza to jednak nie wyrośnie taki jak zawsze. Widzę u siebie jak jest, a jak było rok temu przykładowo.
Ponadto Polska wysyła jabłka do Kazachstanu więc do Chin nie da rady? Ponadto export ma być już możliwy z początkiem 2016 roku jak dobrze pamiętam.
Co do jeszcze tych ilości jabłek cena 50 groszy dla wielu jest już odpowiednia ponadto nienajlepsze ceny deseru 75-80 groszy, a też jabłka na obieranie 70 groszy, sprawiają, że wiele osób woli prostym sposobem wysypać niż się bawić o 20 czy 30 groszy w tej chwili. Jednak towaru już coraz mniej.
Północne mazowsze Ciechanów /Mława /Płońsk 50gr . Po cichu zapowiedź obniżki,nie wiem ile w tym prawdy, a ile blefu.
Abukk, 2015-10-22 17:23, napisał:
Lubelskie gm. Urzędów +2 tj. 0,54zł.
hmmma w okolicy Mogielnicy -2gr,czyli 0,50
Wiadomo było że pod koniec jabłek cena lekko spadnie to by było zbyt piękne i myśle ze cena utrzyma sie w tym przedziale co ostatnio. Niestety zobaczymy w poniedziałek.
Witam.To znaczy że już więcej jabłek na skupach i cena powoli w dół,a niby już miejscami 54gr.a tu już 50gr.
Dziwiłem sie właśnie na to co kolega wcześniej napisał że przetwórnie płacą po 57 58 gr ?
A no własnie ludzie zaczeli sypac i mysle ze w tym tygodniu jeszcze cos poleci ehh.
okolicey samborca do poludnia 0,52 potem deszcz wiec nie sadze by ktoś pracowal , kolejek na skupach nie widzialem , skupy przy drodze samorzec -obrazow , kwatery w duzej wiekszosci posprzatane wiec....konczymy zbiory ? drzewo pociac na zime i tyle :)
okolice Opola lubelskiego 55 gr na kilku skupach średni ruch na kilku cisza w sadach już mało towaru dużo jabłek idzie do przechowalni i chłodni ogólnie naprawde mniejsze zbiory co u niektórych sadowników
Gmina Magnuszew 0.52 gr. dzisiaj było i wszystko zasypane do godziny 18.30 a połowe traktorów z kolejki wrócilo do domu bo nie bylo gdzie sypac czyżby cena była spadkowa jutro ????
A ja ciekaw jestem jak okolice Sandomierza płacą skupowym skoro dziś widziałem na DK 79 nie tylko WGR ale także ERW i WPY. Dawny Hortex Przysucha jeszcze istnieje? A jeśli tak to co on obecnie przerabia?- powietrze? - bo papryka chyba się skończyła.
Gmina Dwikozy/sandomierskie 0.52
Pod zakładami w Dwikozach więcej samochodów z mazowieckiego i łódzkiego niż miejscowych...
I to samo pajacowanie ,trochę towaru na zakładach to wydaje im się że można sobie pogrywać ,niby ludzie dorośli a zachowanie godne politowania....
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl