Granice 0.48
Powiśle 0.47
Rodecro popieram Cię robisz dobrą robotę. Srednia cena za przemysł musi byc 50gr zeby produkowac to jak w zeszlym sezonie było 10 gr to ile musi byc w tym? :-)
No dziś właśnie skończyłem rwać Glostera z 2 ha około 60 t i przemysłu odrzuciłem 8 skrzyń ...poczekają na 60gr minimum a z Idareda pewnie będzie ze 20 skrzyń odpadu bo mam go nieco starszego 3 ha ...Więc czekajcie przetwórnie z pustymi basenami do listopada,może w tedy zrozumiecie że jabłka przemysłowego jest o połowę mniej niż zwykle i trzeba niestety zopłacić nieco drożej w tym roku...Pozdrawiam doradców ekonomicznych przetwórców jabłek, niech dalej generują straty swoim pracodawcą .
Kozietuły Nowe skoczyło na 0.42 pod przetwórnią brak samochodów tak trzymać! Pozdrawiam.
Jak przetwórcy do obniżki to pieprzneli o 10 - 15gr.w jeden dzień w dół, Jak do podwyżki to 2grosiki qźwa dziennie. Sugeruje ażeby sypać dopiero jak dojdzie 60 groszy netto. Pozdrawiam ciepło w mroźny poranek.
Pn. Mazwosze 0,44 netto na wczoraj.
krynio, 2015-10-08 21:24, napisał:
czy to jest normalne ze jednej niedzieli po obiedzie ktos obnizaa cene jablka nie o 5% a o 20% i zwiazek nie reaguje
To mamy jakieś ustalone prawnie dozwolone obniżki cen w przetwórniach? Powiedz mi jakie jest rozwiązanie żeby obniżali o 5% a nie o 20% ?
Do ligol20
A czy według ciebie powinien zrobić Związek z Panem Maliszewskim na czele jak widzi ze jednego dnia w całym MAZOWSZU I LUBELSZCZYŹNIE obniżono cenę o 10 gr , co tylko zaapelować żeby nie sypać przemysłu A czy Pan Maliszewski nie jest może posłem z obecnej koalicji rządowej No ?
strasznie czepiacie się związku, ale jak on może reprezentować interesy wszystkichsadowników jak z tego co ktoś pisał to do ZSRP należy 5% sadowników, zresztą w zeszłym roku jak związek apelował o niesypanie przemysłu to skupu były zasypane jabłkiem a o proteście w stolicy który organizował związek i na który przyjechało 300 osób nawet nie będę wspominał, górnicy są silni bo do ich związków zawodowych należą praktycznie wszyscy górnicy, dopuki z sadownikami nie będzie podobnie to nikt się nie będzie z nami liczył, w tym roku nie ma jabłka to mamy przewage, ale za rok czy dwa przetwórcy sobie to odbjią z nawiązką
Poodbno obniżna na 30 gr sie szykuje ;D smieszne bo pusto w warce pod browarem :D
Kolego zle słyszałeś ma nie spaść na 30gr. tylko mają by limity na skupach i brać jabłko tylko do 15 pazdziernika więc spiesz sie z sypaniem ,bo ja już chyba nie zdąże do 15 wysypać
Kolego nie najeżdżaj tak na niego bo tez dzisiaj dostałem info od pani, która duzo skupuje przemysłu w Białej Rawskiej, że przetwórcy mieli "zebranie" i od poniedziałku cena ma spaść na 30gr. Oni będą stosować różne warianty aby nas zastraszyć ale najważniejsze to....nie sypać po takich cenach
mvp nie wiem czy można traktować twoją wypowiedz serio skoro jesteś sadownikiem, z tak marnym dorobkiem na tym forum. Też mogę przyjść zarejestrować się, aby dopisać coś co mi jest na rękę niekoniecznie innym. Ponadto takie informacje się pojawiają, ale jak już aby zasiać panikę, kto nie jest solidarny i sypie ten jest sierściuch, dalej męczcie żony, dzieci, zbierajcie jabłka i sprzedajcie tak tanio. Będziecie narzekać. Sady pustoszeją i jak tylko sierściuchy powywożą to wtedy zacznie się prawdziwa walka przetwórców o towar.
@Artek w Chynowie to każdy ma inną cenę na tablicy, a inną tak na prawdę płaci. W każdym razie obserwuję że od poniedziałku jeden ze skupujących nie zawiózł ani jednego składu na przetwórnię, wszystko co mu przywiozą trzyma na skupie (jeden skład) i u siebie na podwórku (dwa zestawy), w związku z czym w jakąś obniżkę szczerze wątpię. A poza tym po ostatnich przymrozkach jabłka wspaniale wykolorowały, więc przemysłu to już praktycznie nie będzie. Jeśli przetwórnie jeszcze nie skupiły odpowiedniej ilości towaru jaką miały w kontraktach, to można powiedzieć że już przegrały ten sezon. Ale to już nie nasz problem
gadają że jutro obniżą albo w pon ale ja w to jakoś nie wierzę. w okolicach grójca raczej nikt nien sypie. zobaczymy co będzie dalej. jak obniżą to tym bardziej nie sypmy
Podzwoniłem tu i tam i z tego co się dowiedziałem o tej obniżce to są STRACHY NA LACHY. Ale gwarancji nie daję.
Pn. Mazowsze 0,47
Zauważyłem że w tym roku jest tak :
Jak będą obniżać to ludziska więcej po przechowalniach i chłodniach kładą. Cena w dół? Ok, towaru będzie mniej. Proste.
Tylko po kilku znajomych zauważyłem, że jakby nie spadek ceny na 40gr, to w tym tygodniu Zagłoba dostała by z 20 tirów przemysłu, tylko z mojej wsi. A tak to to jabłka (jonagoldy) co miały być trzęsione, są teraz na koniec tygodnia OBERWANE. Bo skolorowiały ładnie :) . I już do zakładu nie trafią.
Przetwórcy sami sobie krzywdę robią tymi obniżkami w tym roku
Mam nadzieje że te 5-7 groszowe podwyżki nie sprawiły że zaczeliście sypać. Trzeba przetrzymać przetwórnie jeszcze z tydzień.
A ten przemysł z Litwy to kompletna bajka. Euro drogie, transport drogi, to się kupy nie trzyma.
obrazów 46 chwałi 44 w poniedziałek podwyszka brak towaru narazie czekamy
ja proponuje żeby te pajace lepiej mówili żez ukrainy albo z krymu przywiozą bo to bedzie bardziej wiarygodne
przetwurnie nauczyli ludzi że morzna z nimi negocjować i co śmieszniejsze to wielu ludziom sie spodobało bo nikogo nie łapie panika
Na Litwie to prawie sadów nie ma. Nie raz już Litwą straszyli, przyjechało parę tirów i się skończyło.
grxxx, 2015-10-09 16:56, napisał:
gmina Góra Kalwaria młode skupy 0,43 starzy wyjadacze trzymaja stale 0,4 strasza obnizką od poniedziałku ze sciagną jabłko z Litwy pare osób ogarneła panika i troche nasypali
a ileż ta Litwa produkuje jabłek ?, wątpie by mogła zaspokoić apetyty przetwórców ilością i jakością jeśli nawet sprowadzą z innego kraju niekoniecznie z Litwy, to widac że jest potrzeba zakupu towaru . O nie ładnie panowie przetwórcy , nie ładnie ! zrobicie wszystko byle bylo zamiesznie !. Nowa Wieś 0,42
Paprotnia 0,45 prawdziwi sadownicy zbieraja i trzymają ,nikt nie sypie. ;)
Na skupach tylko tacy co zaraz pójdą pod sklep.
Po1 zziii7 powiedz mi jaki wpływ mają posłowie na zagraniczne niemiecko austryjackie koncerny przetwórcze? Po 2 najważniejsze pytanie do was... CZEMU CZEPIACIE SIE MALISZEWSKIEGO I ZWIĄZKU SADOWNIKÓW RP? Macie OPZZ macie Solidarność rolników indywidualnych... Czemu nie czepiacie sie ich? Oni kompletnie nic nie robią... Senator Chróścikowski który jest prezesem solidarnosci rolników coś robi? No właśnie... Czepcie sie też innych... Mało to związków jest? Albo załóżcie swój...Po 3 PRZESTAŃCIE LUDZIE PISAĆ O TYM ŻE KIEDYKOLWIEK ZAMKNĄ SKUPY CZY PRZETWÓRNIE... Jesteście żałośni że w to wierzycie... od paru lat piszą o zamykaniu przetwórni a od tych paru lat jeszcze nigdy nie zamknęli... Biorą jabłka przez 365 dni w roku i będą brali zawsze bo zapotrzebowanie na koncentrat jest i będzie rosło... Ludzi którzy piszą tu o jakimś zamykaniu przetwórni powinni wywalać z forum z automatu...
Konary koło Warki 40gr, jak zwykle u nas największe podwyżki.
Na skupach raczej pusto.
ligol20, 2015-10-09 18:46, napisał:
..Po 3 PRZESTAŃCIE LUDZIE PISAĆ O TYM ŻE KIEDYKOLWIEK ZAMKNĄ SKUPY CZY PRZETWÓRNIE... Jesteście żałośni że w to wierzycie... od paru lat piszą o zamykaniu przetwórni a od tych paru lat jeszcze nigdy nie zamknęli... Biorą jabłka przez 365 dni w roku i będą brali zawsze bo zapotrzebowanie na koncentrat jest i będzie rosło... Ludzi którzy piszą tu o jakimś zamykaniu przetwórni powinni wywalać z forum z automatu...
Nie skumałeś że ten ktosik napisał to w sposób ironiczny
ligol20, 2015-10-09 09:13, napisał:
krynio, 2015-10-08 21:24, napisał:
czy to jest normalne ze jednej niedzieli po obiedzie ktos obnizaa cene jablka nie o 5% a o 20% i zwiazek nie reaguje
To mamy jakieś ustalone prawnie dozwolone obniżki cen w przetwórniach? Powiedz mi jakie jest rozwiązanie żeby obniżali o 5% a nie o 20% ?
kolego ligol przepraszam nie jestesmy kolegami sadowniku ligol w celu wyjasnienia swojej wypowiedzi chcialem napisac ze jabluszko spadalo o1gr. a nagle spadlo o 10gr. mysle ze ty z tej obnizki czerpiesz jakies zyski czytajac twoje posty .Takich ludzi im potrzeba .Potworow 0.40 narazie.
Kalif, 2015-10-09 19:14, napisał:
Ale Ty ligol20 jesteś głupawy, z każdym kolejnym postem
Wygląda na to, że przy porodzie lekarz się pomylił i zamiast w pupę walnął go w czółko
Czytając te wasze wypociny ciężko sie domyślić czy wy ironizujecie czy na serio jesteście tacy łatwowierni... bo w zeszłym roku 90% takich postów nie było ironicznych tylko sami w to wierzyliście i sypaliście po 10gr bo za tydzień mieli zamykać przetwórnie... Teraz nagle wielcy oświeceni... Wychwytujecie po jednym zdaniu a na reszte nie umiecie odpowiedzieć.. Argumentów zabrakło? Czy to jednak ja mam racje...
Z tego co wiem jak byśmy sypali z poniedziałku to w środe miało byc 30 gr ale troche się ockneli że nie sypiemy 42 gr biaobrzegi
pustki na skupach ....
o 20:30 w hortexie Góra Kalwaria 7 samochodów na placu wczoraj było pusciutko nawet komin nie dymił.
ligol20, 2015-10-09 19:58, napisał:
Czytając te wasze wypociny ciężko sie domyślić czy wy ironizujecie czy na serio jesteście tacy łatwowierni... bo w zeszłym roku 90% takich postów nie było ironicznych tylko sami w to wierzyliście i sypaliście po 10gr bo za tydzień mieli zamykać przetwórnie... Teraz nagle wielcy oświeceni... Wychwytujecie po jednym zdaniu a na reszte nie umiecie odpowiedzieć.. Argumentów zabrakło? Czy to jednak ja mam racje...
Mądrego aż miło posłuchać.
Witam jabłka przemysłowe jak sam nazwa wskazuje to nic innego jak odrzut i powinien zostać pod drzewami liczy się jabłko deserowe. W rozwiniętych krajach unii Europejskiej takich jak np. Włochy, Niemcy, Belgia, Holandia, "nikt jabłka które spadnie z drzewa nie dotyka"!!!! To tylko Polscy sadowniczy mają mentalność że wszystko co wyprodukowane musi być sprzedane a to błąd !!!!!!!!
Polska to jednak dziki kraj, co roku jest coraz gorzej, nawet wejście do UE wiele nie zmieniło. Czemu u nas nie można uregulować skupu owoców jak w krajach starej UE? Bo cały rząd siedzi w kieszeni u zachodnich korporacji i robi to co oni jemu nakazkazują. U nas tylko wtedy są opłacalne ceny skupu - jak na zachodzie jest nieurodzaj- jesteśmy po prostu rezerwowym rynkiem zaopatrzenie w surowce i półprodukty. Cała transformacja -szumnie nazywana ustrojową , to ordynarna kradzież naszego majątku narodowego i uzależnienie nas od właścicieli na zachodzie. Teraz możemy tylko płakać jacy jesteśmy głupi- miałeś chamie złoty róg...
Ceny jabłek deserowych średnio w całym sezonie mogą być wyższe niż w poprzednim
http://www.sadyogrody.pl/handel_i_dystrybucja/106/ceny_jablek_deserowych_srednio_w_calym_sezonie_moga_byc_wyzsze_niz_w_poprzednim,3049.html
Mniejsze zbiory jabłek. To przez suszę
http://www.sadyogrody.pl/owoce/101/sady_trzebnica_mniejsze_zbiory_jablek_to_przez_susze,3117.html
U mnie nie wiem jaie teraz ceny, ale widzę, że tylko ciułacze ciągają na skupy jednak ich ilości dostarczanego jabłka nie robią wrażenia. Tydzień i będzie po jabłku z sadów hobbystycznych.
Śmiać mi się z Was chcę.
PO 54 gr nikt nie sypał obmiźyli na 40 n ikt nie n sypie więc teraz kolejna obniżka? Pi...............................
To ,że zakłady nie będą brały jabłka to jakiś mit powtarzany od lat. Jeszcze nigdy w trakcie sezonu nie stanęły zakłady. Kiedyś pod browarem w Warce stało po 200 tirów z jabłkami i to przerabiali bez problemu , a w tym roku było 20 samochodów na cały sezon.
Będą brali jabłka całą jesień ,zimę i wiosnę aby skupić jak najwięcej aby wywiazać się z umów.
SLYSZALEM teź ,że maja ściągać przemysł z marsa a deserowe z plutona.
rodecro, 2015-10-09 22:20, napisał:
Ceny jabłek deserowych średnio w całym sezonie mogą być wyższe niż w poprzednim
http://www.sadyogrody.pl/handel_i_dystrybucja/106/ceny_jablek_deserowych_srednio_w_calym_sezonie_moga_byc_wyzsze_niz_w_poprzednim,3049.html
Anonim, 2015-10-10 9:7, napisał:
Jabłko deserowe kosztowało rok temu 0,40zł, dziś kosztuje 2x tyle. Nie trzeba być analitykiem w banku, żeby wiedzięć, że jeżeli jabłko nie spadnie poniżej 0,40zł, to średnie ceny za sezon będą wyższe.
A z tymi ilościami, to sami wiecie co jest w sadach więc to takie trochę głupie gadanie.
Zakłady przez swoj pazerność w poprzednim sezonie doprowadziły do masowego karczowania sadów z których pozyskiwali surowiec do prod. soku a dodatkowo zniechęciło to do ochrony sadów przemysłowych.47gr.Kleczanów towaru mało zestaw przez 2 dni gdzie 2 dziennie odchodziły z punktu przy cenie pow 50gr.
W przypadku gdy nie nakupią zakładanych na ten weekend ilości, a nie nakupią -prawda?, po niedzieli cena ma piąć się gwałtownie do góry. Przetwórcy wiedzą że to ostatnia prosta na jabłko z sadu. Potem to już będą je wykupywali z przechowalni. Miełego dnia i chłodnych głów.
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl