Jak dalej będą takie ceny to wszyscy pójdziemy z torbami. Ciekawe jaki program socjalny obejmie taką rzesze ludzi.
Jak dalej będą takie ceny to wszyscy pójdziemy z torbami. Ciekawe jaki program socjalny obejmie taką rzesze ludzi.
No jakby teraz eksport szedł powyżej 1 zl,to na wiosne sadziliby drzewka jak głupi...
Przecież prof. Makosz rok temu i dwa lata temu powiedział ze będą problemy z ceną jak będziemy tyle produkować, kazał tez wyrwać idareda ktoś wyrwał? .. Idared 60 gr są grupy co wogóle idareda nie chcą i nie biorą. Idared dobrze idzie ale na Rumunię tylko ze nie chcą płaci więcej..
Runner11, 2017-01-18 21:35, napisał:
Przecież prof. Makosz rok temu i dwa lata temu powiedział ze będą problemy z ceną jak będziemy tyle produkować, kazał tez wyrwać idareda ktoś wyrwał? .. Idared 60 gr są grupy co wogóle idareda nie chcą i nie biorą. Idared dobrze idzie ale na Rumunię tylko ze nie chcą płaci więcej..
Wyrwał sąsiad młodego (6-8letniego) Idareda bo posluchal sie "szanownego" profesora, ze kto sadzi Idareda ma nie po kolei w głowie itp. Troche sie musiał zdzwiwić jak dwa lata temu najdroższym jakbłkiem na rynku był Idared :)
Idared 7+ czysty bez gradu 80 gr netto Idared 65+ moga byc male dolki po gradzie 60 gr samemu trzeba zrobidc. Princ na sortownie z KA 1.6-1.7 na sortownie.Gmina Błędów
zlosliwiec, 2017-01-20 17:22, napisał:
Idared 7+ czysty bez gradu 80 gr netto Idared 65+ moga byc male dolki po gradzie 60 gr samemu trzeba zrobidc. Princ na sortownie z KA 1.6-1.7 na sortownie.Gmina Błędów
Gdzie niby takie ceny?
Polaków jest ponad 38 mln to jeśli mamy 4 mln ton jabłek ,to niewiele wychodzi na jednego polaka ,by je wszystkie jeść,.Jabłek deserowych jest ,jak pisze ,,profesor,, ok. 2,2mln ton, a wszyscy jabłek nie jedzą, no może połowa ludzi . Myślę że eksport do polski dobrze sie ma.!
olenciusz22, 2017-01-20 23:13, napisał:
zlosliwiec, 2017-01-20 17:22, napisał:
Gdzie niby takie ceny?
Elfruit i fruitsad Dąbeówka Stara lub Fruitsad Dobiecin. Te slabsze od 65 okolice Mogielnicy
idared 80gr przechowalnia okolice sandomierza... jak ktoś poszuka to znajdzie bez problemu
Można sobie żartować, ale czasem te 10gr wyżej to jest jedyny zysk sadownika, bo wcześniejsza cena była na zero, cena powoli rośnie i jest bardzo duże zapotrzebowanie, powinno być tylko lepiej.
Lepiej żeby nie wzrosła bo wielu odbije na głowę i będa sadzic kolejne hektary. A potem będzie płacz i uzalanie się ze Państwo nic nie robi itd.
Nie musi być 2 zl bo wtedy już niektórzy nie wiedzą co kupować. Niech cena będzie taka żeby produkcja byla oplacalna. 50 gr to porażka A 2 zl to przesada. jesień jakby było 0,90-1zl wiosna 1.5zl-1.7zl. Tylko co roku tak.
Po twoich wypowiedziach Nikodem to najlepiej jak by obtanili na 0.4 to pewnie bys sie cieszyl ze wiecej dla Ciebie bedzie zarobku .
Nie cieszylbym się tylko jak będzie dobra cena to będę dosadzac bo w dupach za mało. A za 5 lat będziesz jak niewolnnik zapier.... za darmo od rana do wieczora bo będzie 5 mln ton i będzie 0.4 wtedy wspomnisz moje slowa
I ciekawe z czego będziesz żył... Z kredytu??? To chyba na krótką metę jest rozwizanie
dobrze ze cena rośnie ,dobre i 10gr ,może niedługo więcej wzrośnie bo w tym roku przez te grady to w chlodniach jest mniej jabłek
Skończcie pieprzyć głupoty, załóżcie sobie osobny temat i ustalajcie tam limity produkcji. Najlepiej pół miliona ton to jabłko będzie po 5 zł. Tak wam się wydaje nie? Tylko że na nasze miejsce wskoczą wtedy inne kraje, tak działa ekonomia od zawsze a limity egzaminu nigdy nie zdały, komunistyczne mrzonki.
Na wszystko wprowadzić, na chleb, jajka i wódke, wtedy nawet to 5 zł by wam na życie nie wystarczyło.
fruit sad dobiecin;prince 7+ 1.3 jonagored 7+ 0.85 idared 7+ 0.7 ceny netto po sortowni.szalu nie ma
Drogi Nikosiu chyba za malo zarabiasz na naszej ciezkiej pracy skoro z taką nienawiścią piszesz i zyczysz nam sadownikom jak najgozej . Nie bede twoim odbiciem homosapiens i zycze Ci duzo ale to bardzo duzo zarobku zeby Ci nigdy nie braklo na chlebek i na te wycieczki odstresowujace 10 razy w roku tam gdzie Ci tylko sie zamazy (majorka ,bahamy itd ). Nic dodac nic ujac .
Pozdr
Widzisz kolego jestem daleko od zagłębia sadowniczego a jablka nie sprzedaje od jesieni poniżej 1.2 sprzedawalbym drożej ale wy wszędzie się pchacie i ciagniecie cena na dno
I nie życzę źle tylko wy się potem zalicie ze nikt wam nie chce pomóc tyle jablek w chlodniach itd itd
Podnoszą 10 gr na miesiąc i już klaskacie uszami.Te 10 gr to jablko traci miesiecznie na kondycji...
w jakim my kraju juz żyjemy ??
pisze tutaj bo nie moge dodac zadnego komentarza na temat grupy Owoc sandomierski.
Admin ma jakies układy chyba z pszczółka:):):)
Cenzura jak za komuny. Wstyd jak hu..
chciałem dodac linka który interesował by wiekszość ludzi pokrzywdzonych przez spólke.
Jednak admin nie chce by ktos dowiedział sie na temat prawdziwych działań gr Owoc sandomierski
i prawdy na temat tak duzego zadłużenia
http://www.ogrodinfo.pl/aktualnosci/rynki-i-prawo/na-spotkaniu-sadowniczym-o-klopotach-sandomierskiego-owocu
Pojawiły się oferty kupna jabłek na eksport po lekkim gradzie. Znowu zawalą rynek jabłkiem gorszej jakości i skończy się dobre zejście. Jak zwykle liczy się tylko cena i po co tyle gadać o jakości na wszystkich spotkaniach. My nigdy nie wypromujemy naszego jabłka wysokiej jakości. Naszym handlowcom jakoś jest z nami nie po drodze, dla nich liczy się tylko kasa tu i teraz.
dzis fruit sad Dabrowka stara szukali idareda 7+ 60% koloru po 1zl/kg.mnieszszy kolor odkladali po 0.7zl a drobne 0.5zl
misiek4589, 2017-01-24 12:55, napisał:
pisze tutaj bo nie moge dodac zadnego komentarza na temat grupy Owoc sandomierski.
Sprubuj coś o Goźlinie napisać...
a zapotrzebowanie na jabłko cały czas rośnie... tak samo jak cena zresztą, tylko cena wolniej
antoni68, 2017-01-24 18:34, napisał:
Pojawiły się oferty kupna jabłek na eksport po lekkim gradzie. Znowu zawalą rynek jabłkiem gorszej jakości i skończy się dobre zejście. Jak zwykle liczy się tylko cena i po co tyle gadać o jakości na wszystkich spotkaniach. My nigdy nie wypromujemy naszego jabłka wysokiej jakości. Naszym handlowcom jakoś jest z nami nie po drodze, dla nich liczy się tylko kasa tu i teraz.
Ale ile po tym gradzie?. 50 gr miałem ofertę od 7cm.. Bez rewelacji.
wania1234, 2017-01-24 20:46, napisał:
a zapotrzebowanie na jabłko cały czas rośnie... tak samo jak cena zresztą, tylko cena wolniej
Co z tym Gożlinem ?
silwer5, 2017-01-25 07:24, napisał:
wania1234, 2017-01-24 20:46, napisał:
Co z tym Gożlinem ?
Wiszą kupe pieniędzy jeszcze z zeszłego sezonu, mają taką technike, biorą tira, nieźle srotują, płacą i chcą więcej, ale za następne już pieniędzy nie zobaczysz
Teraz zaczną płacić chyba wszyscy bo zaczyna brakować towaru. Tiry stoją i czekają na jabłka, ale po tej cenie 0.7-0.8 chyba juz nie kupią
Nie dajcie się robić w balona. Ja wstawiałem jesienią jabłka jednej odmiany, z tej samej kwatery do dwóch sortowni. Jedna miała wyżąszą cene druga niższą. Po przesortowaniu średnia cena ( suma brudto, podzielona przez każdy kilogram z przemyslem wlącznie) z jednej jak i z drugiej wyszła taka sama. Ligola miałem same bomby, a u nich wyszły też jabłka 6,5cm. . Róbcie jabłko w karton bo zostanie wam sporo kasy. Ja tak teraz robie. Bo po co ta cena jak to czasem jest fikcja i tak zapiszą co zechcą.
Drupi, 2017-01-25 18:09, napisał:
Nie dajcie się robić w balona. Ja wstawiałem jesienią jabłka jednej odmiany, z tej samej kwatery do dwóch sortowni. Jedna miała wyżąszą cene druga niższą. Po przesortowaniu średnia cena ( suma brudto, podzielona przez każdy kilogram z przemyslem wlącznie) z jednej jak i z drugiej wyszła taka sama. Ligola miałem same bomby, a u nich wyszły też jabłka 6,5cm. . Róbcie jabłko w karton bo zostanie wam sporo kasy. Ja tak teraz robie. Bo po co ta cena jak to czasem jest fikcja i tak zapiszą co zechcą.
A to nie wiedziałeś o tym ze grupy oszukują..
Ale z drugiej strony postawic pracownika do przebierania lub swoj czas policzyc co mozna by było w tym czasie np poobcinac samemu sad i nie najmowac pozniej to juz tak duzo na plusie nie zostanie.
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl