cena powoli wzrasta ,na igrit jast bardzo dużo ofert kupna ,ze sprzedażą trzeba by się wstrzymać przynajmniej z dwa tygodnie, to cena jeszcze wzrośnie
cena powoli wzrasta ,na igrit jast bardzo dużo ofert kupna ,ze sprzedażą trzeba by się wstrzymać przynajmniej z dwa tygodnie, to cena jeszcze wzrośnie
Kolego polisz34 nie szukaj namiarów tylko posłuchaj kolegi delikatessa
Cena wzrosła bo ludzie wstrzymuje sprzedaż a i dolara podszedł do góry, jeszcze 2 tygodnie temu był 3,80 a teraz jest 4,10... Tak ze może być tak że jak dolar zacznie taniec to i cena exportu spadnie..
Firma agroserw
towar na sortownie, rok temu oddawalem i byłem bardzo zadowolony, w sumie to odsortowali lepiej niż ja to bym zrobił :D
Ale ze sprzedażą jeszcze się wstrzymuje, zaintertesowanie wg mnie jest b.duże, tak więc i cena powinna sie jeszcze poprawić.
MaRoO, 2016-11-15 08:27, napisał:
Firma agroserw
towar na sortownie, rok temu oddawalem i byłem bardzo zadowolony, w sumie to odsortowali lepiej niż ja to bym zrobił :D
Ale ze sprzedażą jeszcze się wstrzymuje, zaintertesowanie wg mnie jest b.duże, tak więc i cena powinna sie jeszcze poprawić.
No w sumie co 70 groszy, to zawsze więcej niż 50groszy... a 90 więcej niż 70...
Tylko żeby nie przegrzać tematu jak w zeszłym roku i ceny nominalnie po nowym roku wyszły niższe niż można było uzyskać w listopadzie...
Niby jabłek jest mniej chyba trochę w chlodniach(przynajmniej dookoła Grójca i Błędowa) ale tojednak wszystko trzeba sprzedać gdzies ostatecznie.
Witam
Ceny z dzisiaj
Gala Must +6,5 1,0zł
Prince +7 1,05zł
Ligol, Szampion +7 0,80zł (6,5-7,0) -0,5zł
Pozdrawiam
Radzio2, 2016-11-16 14:43, napisał:
Witam
Ceny z dzisiaj
Gala Must +6,5 1,0zł
Prince +7 1,05zł
Ligol, Szampion +7 0,80zł (6,5-7,0) -0,5zł
Pozdrawiam
kto i gdzie płaci tyle za ligola? w lubelskim to wyzysk jakis u nas po 0.6zł
Takie ceny to placa firmy u ktorych pieniądze bedą na "świętego nigdy" albo po sortowaniu odrzut minimum 50%.Łosie złapią sie na cene a potem płacz! Okolice Grójca realna cena za export 60gr.od 7cm,nikt normalny nie placi więcej,po co pisać takie bajki
Lubelskie firma Owocmix czerwone 55gr,lepiej oddac w skrzyniach po 45gr na obieranie
Ja myśle że jabłko w tym roku zapłaci. Podpisaliśmy umowe z Kanadą , a to duży kraj w którym sadownictwo jest nie wielkie, bo zimny klimat. A pozostałe kraje UE mają droższe owoce. A do Rosji też coś przecieknie.
pepe, 2016-11-16 20:52, napisał:
Takie ceny to placa firmy u ktorych pieniądze bedą na "świętego nigdy" albo po sortowaniu odrzut minimum 50%.Łosie złapią sie na cene a potem płacz! Okolice Grójca realna cena za export 60gr.od 7cm,nikt normalny nie placi więcej,po co pisać takie bajki
bardzo dobrze napisane. Dziś dostalem telefon od grupy, ktora nie poplacila jeszcze za jabłka z wiosny kilku moim znajomym (są m winni od kilku do kilkudziesięciu tysięcy) chyba już nie mogą dokupic się towaru, bo się wypytałem o ceny - mają wyższe od 10 do 20 groszy od innych. To co proponowali to cena wyższa niż normalnie na dzis płacą inne firmy. Termin płatności 60 dni ale jak mi powiedziała pani - pieniadze pewne. Pewne to jest raczej jest to, że się ich nie dostanie wogóle. Ale wielo osob się na to nabiera.
Buzia, 2016-11-16 21:03, napisał:
Lubelskie firma Owocmix czerwone 55gr,lepiej oddac w skrzyniach po 45gr na obieranie
owocmix to nigdy nie płacił dużo za kazden owoc nie ma co sie dziwic
grhist? to co podałeś w linku co ma sugerować cenę 90 groszy czy cenę 60? Bo to cena na gotowo, czyli samemu trzeba kartony kupić, palety itd., po odliczeniu ile zostaje?
Zadzwoniłem dzisiaj do pewnego gościa w ogóle nie wiem czemu ludzie co się ogłaszają nie wezmą sobie do serca, że jak się ogłasza to mógłby podać cenę, ktoś chętny na taką zadzwoni, inni nie będą mu zawracać gitary, a też marnować swoich paru groszy na telefon.
Druga sprawa ktoś taki się ogłasza, ale traktuje swój biznes jak 5 koło u wozu.
W ogóle czemu ogłaszający się nie określą w tych ogłoszeniach, kupię z promieniu 50km od miejsca X, kupię po tyle i tyle zł, etc.
Tam, gdzie się pytałem dla rozeznania tylko 60 groszy, a jak ktoś gdzieś daje za typowe jabłka, które wszędzie kosztują 60, a u niego 1 zł to albo ten ktoś ma nóż na gardle albo ktoś kto dobrze płaci, ale po przesortowaniu, jeśli to sortownia wychodzi, tak, że szkoda było to wieźć.
grhist, 2016-11-16 22:34, napisał:
http://www.igrit.pl/index.php?act=ogloszenie&ogloszenie=1112702792493&dzialo=3&strona=5
w ogłoszeniu pisze "na gotowo" z tego odlicz karton narożniki i palete to juz nie bedzie 0.9zł tylko 0.7zł rewelacji nie ma, a i jeszcze może złotych jabłek ten pan szuka skoro tak dobrze płaci i na igrit sie ogłasza bo nie ma mu kto sprzedac znam takich co nawet po najlepszej sortownicy marudza ze nie takie.
koło 15 groszy da radę wyjść koszt opakowania i przygotowania, panowie ceńmy swoją pracę i nie oddawajmy jabłka po kosztach, nawet dziś a agrobiznesie mówili, że GUS stwierdził, że jednak się pomylili i jabłka będzie mniej, żebyście potem sobie nie pluli w brodę jak cena pujdzie w górę a wy nie będziecie mieli czym handlować
Jabłko powinno sie sprzedawac systematycznie. jak wszyscy wstzrymaja to pozniej bedzie lipa znow.
Marcin8787, 2016-11-17 20:57, napisał:
Jabłko powinno sie sprzedawac systematycznie. jak wszyscy wstzrymaja to pozniej bedzie lipa znow.
Całe szczęśćie Ciebie to tak nie zaboli, bo sprzedajesz systematycznie i upłynnisz do wiosny znaczną część zapasów.... ;)
Za ligola na IGIRIT były oferty 70-80gr
Witam. Kolego ta cena za idareda to w karton napewno ? ,a to i tak dobrze. W okolicach Belska Dużego,sortownia za idareda 7 +cena 50gr.
to co to za interes, za 45gr można na obierkę sprzedać i zero stresu jak wyjdzie sortowanie, dziwie się, że ktoś sprzedaje dobrej jakości jabłko w tej cenie
"Są trzy prawdy: świento prawda, tys prawda i gówno prawda "Józef Tischner
Podaj proszę jakieś namiary , może być na PW
DARECKI, 2016-11-20 22:27, napisał:
prawda jest taka ze za idaeda7 plus mozna wziąsc 0.85 netto
Może odrazu napisz, ze idared jest 1zl. Gdzieś tam biorą..
Jak by mi ktos teraz zaoferował 85 za idared netto to bym sie mocno zastanowił czy gosc jest wogole wypłacalny. Niektorzy daja 10 gr wiecej jak na sortowni ale trzeba wyrolowac jabłka jednolity kolor ogonki w jedna strone rozmiar najlepiej co 0,5 odsegregowane. taka robote nie wszyscy chca robic.
Marcin8787, 2016-11-21 07:32, napisał:
Jak by mi ktos teraz zaoferował 85 za idared netto to bym sie mocno zastanowił czy gosc jest wogole wypłacalny. Niektorzy daja 10 gr wiecej jak na sortowni ale trzeba wyrolowac jabłka jednolity kolor ogonki w jedna strone rozmiar najlepiej co 0,5 odsegregowane. taka robote nie wszyscy chca robic.
No właśnie ale co niektórzy to już nie napiszą za jaki towar tak płacą, albo kto tak płaci, bo że oferuje to jedno a potem otrzymać pieniądze to drugie. Kiedyś zrobiłem jabłko na gotowo, termin minął - 60 dni, a koleś mi mówi, że jak chce teraz pieniądze to 7 groszy mniej i płaci, bo mu klient niejako na moje jabłko zrobił reklmacje, wiec jak chce to może zapłacić a jak się bedę upierał to on teraz pieniędzy dla mnie nie ma, wiec cena to jedno a płatność to drugie, a poza tym często jabłko ma być odsortowane, wyrolowane itp. i cena wtedy owszem wyższa, ale roboty też dużo więcej i towar musi być igła a co np. zrobić z jabłkiem 65-70, 80-90 jak ma być jabłko 70-80 - a ten ktoś zainteresowany tylko takim odsortowanym jabłkiem 70-80? Albo grupa odsortuje i wybiera to co jej potrzebne a reszta idzie na przemysł - wybiorą w rozmiarze 70-80 i za to zapłacą więcej a reszta w przemysł - i jaka pytam wtedy cena wyjdzie średnia? Bo co z tego zę jabłko 70-80 sprzedałem po 0,80 jak za 65-70 i 80+ zapłacą mi po 0,20 ? A potem co niektórzy chodzą i mówią, że sprzedali po 0,80 jak im średnia ledwie 0,50 wyszła. Ale pogadać można, niech zazdroszczą.Ja o cenie wyższej niż 0,60-0,65 za Idared nie słyszałem, chyba że w firmie gdzie strach oddać choćby kilogram.
KUPNO z 2016-11-19 16:40cena: 0.85 zł kilogramtreść ogłoszenia: kupie 1000 ton jablko idaired 70+ 60% czerwonosci w kartonie czarnymogłoszeniodawca: lunch food industry italyadres: bukarestwojewództwo/region: mazowieckietelefon: 605104976e-mail: dominikchoros17@gmail.com
SlawekS, 2016-11-21 09:10, napisał:
KUPNO z 2016-11-19 16:40cena: 0.85 zł kilogramtreść ogłoszenia: kupie 1000 ton jablko idaired 70+ 60% czerwonosci w kartonie czarnymogłoszeniodawca: lunch food industry italyadres: bukarestwojewództwo/region: mazowieckietelefon: 605104976e-mail: dominikchoros17@gmail.com
"cena 0,85 zł w kartonie czarnym" - cena z kartonem. Karton o ile się orientuje ok. 2,00 netto to będzie ok. 0,15-016 gr. + paleta itp to wyjdzie za jabłko ok.0,68 groszy
karton spokojnie można kupić za 1,6zl netto, co do cen, część sadowników ma swoich stałych odbiorców, którzy się nie ogłaszają na igrit bo mają już dostawców których są pewnie, że na dnie nie będzie badziew, a jak ktoś mocno potrzebuje jabłka, a towar ma się super to i można 5-10gr jeszcze ugrać, wątpie żeby ktoś takimi kontaktami tu na forum się dzielił
zaraz będą na tobie wieszać psy, że to nie możliwe, aczkolwiek mnie ta cena nie zaskakuje
Tomekmaster, 2016-11-22 13:25, napisał:
lubelskie idared od 6,5 miałem propozycje cenową po 0,75 netto
daj namiary bo mam na pakowni 10 ton i chetnie sie go pozbędę a tez jestem z lubelskiego.
Chyba nie szybko doczekamy się hadlu z Rosją... O ile w ogóle się doczekamy...... http://m.money.pl/wiadomosci/artykul/putin-rosja-bedzie-zwlekac-jak-mozna,94,0,2205022.html
MAT88, 2016-11-22 17:17, napisał:
daj namiary bo mam na pakowni 10 ton i chetnie sie go pozbędę a tez jestem z lubelskiego.
Dostałes odp ma byc z chłodni za te cene od 6,5. a jak bys napisał ze masz w chłodni do by ci odpisali ze ma byc z przechowalni. Idared o tej porze z chłodni smieszni jestescie. nawet bys sie nie poznał ktory to który jest.
Runner11, 2016-11-23 07:26, napisał:
Chyba nie szybko doczekamy się hadlu z Rosją... O ile w ogóle się doczekamy...... http://m.money.pl/wiadomosci/artykul/putin-rosja-bedzie-zwlekac-jak-mozna,94,0,2205022.html
Akurat to może oznaczać coś dokładnie odwrotnego. Branie na poważnie deklaracji rosyjskiego rządu to naiwność.
Marcin8787, 2016-11-23 07:48, napisał:
MAT88, 2016-11-22 17:17, napisał:
Dostałes odp ma byc z chłodni za te cene od 6,5. a jak bys napisał ze masz w chłodni do by ci odpisali ze ma byc z przechowalni. Idared o tej porze z chłodni smieszni jestescie. nawet bys sie nie poznał ktory to który jest.
Marcin8787 dokładnie tak sobie pomyślałem jak Ty wyżej napisałeś aczkolwiek nie chciało mi sie odpisywac. ogólnie nie ma takich cen sortownie płacą 60gr 7cm+ a w karton jest 70gr 7cm+.
teraz będzie pogoń za red chifeem i galą paskową , ludzie nasadzą a potem znow cena kucnie do poziomu
idareda , tak to wygląda
to są zbyt wymagające odmiany, szczególnie sporty red delicius które nie plonują tak dobrze jak idared, do tego drzewka są bardzo drogie, raczej nie prędko będziemy mieli tego porównywalne ilości z idaredem
Selak, 2016-11-25 08:30, napisał:
teraz będzie pogoń za red chifeem i galą paskową , ludzie nasadzą a potem znow cena kucnie do poziomu
idareda , tak to wygląda
Chyba że zraczeją zanim dorosną
Drogie nie drogie zależy gdzie się kupuje , chłopaki z Podkarpacia przywoza na grojec wcale nie tak drogo już red chifa jest dużo na rynkach a co teraz nie jest wymagające klimat się ociepla to i może te gale i red chify tak szybko nie wymarzona.
sigmund, 2016-11-23 12:40, napisał:
Runner11, 2016-11-23 07:26, napisał:
Akurat to może oznaczać coś dokładnie odwrotnego. Branie na poważnie deklaracji rosyjskiego rządu to naiwność.
W Rosji cena dla sadownika za jabłko średniej jakość jest 2 zł troche lepsze nawet 3 zł kg. Praktycznie prosto z drzewa lub dzisiaj. W styczniu cena może dochodzić nawęt do 3,5-4zl. Tak jak dzisiaj lepiej się opłaca inwestowanie w sady niż np. Ropę naftową. Przez najbliższe 10lat jabłka będę spewnoscią bardzo opłacalne.. Są biznesmeni rosyjscy którzy dzierżawią mnóstwo ziemi w Serbii Mołdawii kazastanie i tam sadzą po kilka set hektarów sadów jabloniowych.. W Rosji jakość nikt szczególnie nie wymaga nawet jak jabłko ma 5% wybarwienia i jest od około 7cm. I już można wziąć 3zl. Pisze oczywiście o cenie dla rosyjskiego producent.... Koszty są zdecydowanie niszę jak u nas.. Przez ostatnie kilka lat Rosja posadzila około 100 mln drzewek z Polski. Polscy szkolkarze robią naprawdę dobry interes na sprzedaży tam drzewka bo cena są atrakcyjne dla nich a ilość tirowe.. I Rosja sądzi dalej i będzie sądzić czy nam się podoba czy nie..
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl