Ja tam teraz u was ceny exportu Genewy.? Grójec ładna Genewa 90 gr, 7+
Nikt exportu nie robi chyba...ceny rozbieżne:70gr,80,90gr od 7+ za Delikatesa.6,5-7-0,50-0,60zl.A jak na rynkach w tym tygodniu?
Export delikates, paulared 0.8 od 7 i 0.6- 0.7 od 6.5. Celeste, piros 1-1.2. Ogolnie export idzie dobrze, bronisze w piatek byly zawalone towarem 15-18zl klatka.
Artur28, 2016-08-22 13:40, napisał:
Export delikates, paulared 0.8 od 7 i 0.6- 0.7 od 6.5. Celeste, piros 1-1.2. Ogolnie export idzie dobrze, bronisze w piatek byly zawalone towarem 15-18zl klatka.
W niedziele było jeszcze gorzej
okolice Grójca Lobo,Kortlan na sortownie 6,5 do 7 40gr 7+ 60gr ceny po przesortowaniu-k.......... zlodzieje
W Białej Rawskiej i w znanej sortowni w Sadkowicach 7+ już 50gr. Ja nie rozumie po co to biorą, jak mówią że na razie nie ma zamówięń. Spuszczają cene w nieskończoność, wygląda na to że będzie podobna sytuacja jak w 2 lata temu, jesienią 40gr. a wiosną 1,8. Cały czas mamy to samo embargo. Może w tym roku ludzie poparzyli się "czekoladą na jablkach" i będą chcieli wypchnąć jablka, bo były straty i nie bylo ceny.
2 lata temu zapanował chaos nikt nie spodziewał się takie obrotu spraw, Rosja zaatakowała Ukrainę, Unia Rosję, a że Polska w UE to Rosja na Polskę dupę wypięła. Wtedy tylko psietwórcy ręce zacierali, export stanął pod wielkim znakiem "?". Część towaru poszło na biodegradację, część ludzie wypchali na przemysł, bo wielu uważało, że jabłka nie sprzeda. Jak się okazało jabłka brakło i wiosną było ono drogie, ale rok temu wielu, co to 2 lata temu przegrali los na loterii wyprzedając wcześniej jabłko postanowiło nie zbywać jabłka w konsekwencji było go sporo wiosną i też przegrali bo lepszym rozwiązaniem byłaby taśma na jesieni. Ten rok statystyki zapowiadają podobny do poprzedniego, ale czy taki będzie nikt tego nie wie, to się okaże, bo może być jabłka mało, ale może być i dużo, a przy cenach przemysłu raczej nikt dobrego nie będzie od tak sypał na taśmę tylko spróbuje z nim poczekać. Efekt może być taki, że i przemysł będzie tani i deser.
Moim zdaniem nikt się niczym nie poparzył i ktoś, kto ma gdzie schować ma jedno wyjście czekać z tym jabłkiem na lepsze czasy, ale te mogą w ogóle nie nadejść i jak rok temu sprzedawałeś tak jak leciało po 50 groszy w tym roku będziesz sprzedawał tylko super towar po te 50 groszy, bo lepszej ceny nie będzie. Tak wygląda życie na wsi, raz sprzedajesz wszystko jak leci po 0.5 zł drugim razem tylko towar extra.
Na powtórkę z roku 2015 bym nie liczył, Ci którzy w tamtym roku sparzyli jabłka w tym roku tak samo gazują. Ludzie liczą że ten rok będzie inny i sobie odbiją. Jak ma być jakaś cena wiosną na te jabłka to eksport już od jesieni musi iść pełną parą a jak jesień i zima będą leniwe i eksport będzie szedł jak krew z nosa to o cenie na wiosnę możemy zapomnieć. Jak zwykle zostaje wielka niewiadoma, nikt nie wie po ile sprzeda, czy zarobi, czy może dołoży, takiego to handlu doczekaliśmy. Powiedział bym że to takie samo ryzyko jak gra na giełdzie. Trzeba też pamiętać że w tym roku jest wielki urodzaj jabłek a grady które wystąpiły to tylko zjawiska lokalne.
Urodzaj może i jest ale nie wszędzie, tak jak co roku . U nas np w tym sezonie będzie co najmniej o 50% mniejszy zbiór co przy o połowie niższej cenie zapowiada tragiczny bilans.
Szampion , idared, Golden duuzo mniej owoców , lodel - brak owocu, jedynie gloster będzie bo w zeszłym roku go nie było. Ogólnie rzecz biorąc slabizna,
Cena za szampiona 7+ 60gr. wszędzie. W jednej z sortowni powiedzieli że jest tendencja zwyżkowa, bo szampiona jest dużo, ale mniej jest dobrego. Szkodniki, grad, korek, oparzenia słoneczne.
antoni68, 2016-09-27 16:02, napisał:
Za jabłka do Chin mają płacić 2 zł
w marcu pisałeś że w czerwcu będzie 2 zl a bylo 0,2
Skoro za Prince dają ledwie 65 groszy to idared zapewne gdzieś na poziomie 50-60 groszy po przesortowaniu i odliczeniu wszystkiego może to marnie wyjść.
Takei ceny też widziałem w ogloszeniach jak to ktoś napisał:
http://wiedzatajemna.pl/img/1078/ceny-jablek-w-polsce/
Okolica Mogielnicy cena za czerwone jabłko 7+ 50gr szykowane w karton No żarty jakieś Ciekawe, czy ktoś jest w ogóle chętny
U nas tez 50gr.,myślałem że może ktoś płaci więcej,ale skoro wszędzie 50gr. to narazie daje sobie spokój ze sprzedaża.niech czeka na lepsze czasy.
Chętnych jest b.duzo. Dwa lata temu jedni exporterzy dzwonili do mnie 2 razy dziennie o jablko a teraz cisza.Znajomy co do nich wozi mówi,ze maja full jablka,nie od kazdego przyjmują. 7+ 50gr. a ponizej 7 30gr.
W Bialej tam gdzie płacą 50gr. plac świeci pustką. Ja woże za 60gr. 7+ a jak będzie mniej zmienie adres, albo zatrzymam do wiosny. Nic na siłe. Tanie jabłko jesienią w większości powodowało zadowalającą cene wiosną.
Podsumowując okolice Sandomierza
Golden 65+ 70gr/kg
Gala Must 65+ 60gr/kg
Gala Prążkowana 65+ 90gr/kg
Czerwone 50-55gr/kg
Red Jonaprince - obiło mi się o uszy 60gr/kg
Pakowanie głównie w łuszczkę, cel przynajmniej częściowo to Egipt, do czasu aż zostanie zasypany polskim jabłkiem ;)
Koszt wysyłki kontenera 22 tony 4 000 EUR, a koszt towaru w nim to 4 000 - 5 000 EUR ;)
Drożej to nie wiem, ale ostatnio otrzymałem ofertę GALA MUST rozmiar do 7, cena 65+VAT, cena szału nie robi.
sasha, 2016-10-29 06:16, napisał:
grupy proponują za ligol szampion jonagored 7+ na sortowanie 70groszy
co za grupy tak płaca daj namiary??
potrzeba bardzo dużo jabłka, grupy dzwonią i szukają i na siłe chcą wyrwać, zresztą widać też to na IGRIT że jest zdecydowanie więcej ogłoszeń kupna jabłek niż sprzedaży, ale bardz słabą płacą, rosnący popyt i rosnące ceny przemysłu sprawią że cena musi pujśc w góre, więc sadownicy nie powinni sprzedawać jabłka, tylko spokojnie dokończyć zbiory i trochę po nich odpocząć, bo ładne jabłko jest warte więcej niż 50gr
Rok temu za jabłko można było w listopadzie wziąć 0,90-1zl wtedy też każdy trzymał licząc na więcej.. A później można było tylko pomarzyć o takiej cenie..
chyba troche się ruszyły ceny, są już grupy w Grójeckim, które za popularne czerwoniaki zaczynają płacić 70gr
70 gr to juz kilka dni jest za tzw popularne czerwoniaki. Ale na skupach brak towaru troche kazdy trzyma.
dokładnie, nie pisałem, ze od wczoraj, ale większośc daje mniej, ale muszą podnosić bo zwyczajnie nie mają jabłka
W okolicach Grojca,Jasienca przynajmniej 90% exporterow oferuje 60gr. Pod Jasiencem placą 55gr.od 7.Powiedzieli po co mają placic wiecej jak mają jablka full
Tomekmaster, 2016-11-12 19:54, napisał:
jest ogłoszenie na portalu kupie szampiona od 7 cena 60gr chyba gościa pogieło
A co sie spodziewać za takie jabłko. W tym roku o tej porze jabłko wygląda jak w styczniu/lutym w innych latach. Jablko zprzechowalni (moze nie u wszystkich) ale jest już słabej jakości. Sam widziałem w czwartek na skupie szampiona, ligola i jonagoreda. Szampion juz więdnie, ligol - korek a jonagored juz się masli. Przecież teraz nikt z chłodni czy z KA nie sprzedaje, a tylko ci co nie maja chłodni albo jakieś koncówki co się nie zmieścily do chłodni (tak jak w moim przypadku) zostało po kilka skrzyń i musze teraz sprzedać. Jakość jablek z przechowalni w tym roku nie powala, a u nas dużo osób ma jablka (pod wiatą, w garażu ...) nie ma opcji aby tak przechowywane jabłko doczekało w tym roku w obrej kondycji stycznia czy lutego.
Dobrze napisane, wszyscy trzymaja w chłodni. Jak sie otworza w marcu to dopiero bedzie akcja.
Eco Rębowola:
Golden 6,5-7 60 gr
Golden +7 1zł
Gala Must +6,5 0,90gr
Prince +7 1zł
Ligol, Szampion +7 0,70gr
potwierdzam te ceny, w karton, tylko towar musi być w miarę wybarwiony i tendencja jest dalej zwyżkowa
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl