Wiem że są tacy ludzie sam widziałem jak biorą w Grójcu kartony na idareda po 35 gr.
Wiem że są tacy ludzie sam widziałem jak biorą w Grójcu kartony na idareda po 35 gr.
cmario182, 2019-01-05 09:58, napisał:
A kto w tym sezonie wydaje kartony? Czasy robienia exportu w domu juz minęły..
Oczywiście że większość firm teraz kupuje na sortownie, jednak są jeszcze pojedyncze firmy co kupują w karton jabłko, a są firmy co kupują jabłka na gotowo(nie pasuje towar sadownik zostaje jeszcze z karton em).
Zbyszek124, 2019-01-05 16:57, napisał:
cmario182, 2019-01-05 09:58, napisał:
A kto w tym sezonie wydaje kartony? Czasy robienia exportu w domu juz minęły..
Duze grupy tez wydaja . jak idzie na kraje mniej wymagajace. powod prosty pewnie zbyt mało ludzi na sortowni i nie wyrobia zamowieniu
Panowie jakie ceny u was za Goldena,Ligola Princa u was w exporcie? O Idareta nie pytam bo mi sie wydaje za wczasu na ten asortyment.
kapuciok, 2019-01-17 14:23, napisał:
Co nikt nie robi exportu czy co?? Jakie ceny za golden,ligol, prince???
Goldena od 6,5 oddałem na sortowanie po 85 gr i odsort (20%) mi zwrócili. Do innej firmy sprzedałem ligola od 7 po 60 gr i odsort (30%)15 gr. Jabłko z chłodni zwykłej. Tak że szaleństwo!
Nikt nie robi eksportu, wszyscy czekają, widać po wpisach. Oby to nie skończyło się katastrofą bo jesienią brakło skrzyń jak nigdy i cisza.
golden 1zl - 1.4
prince 0,6 - 0.7
boscop 1- 1.4
idared 0.4 - 0.5
champion 0.5 - 0.6
Golden 1.1 -1.3
Prince 0.75 -0.90
Szampon jonagored rubinstar 0.5-0.6
Idareda 0.45 -.0.5
Wszystk zależy od jakości czyli jędrność, kolor oraz od terminu zapłaty. Bardzo dużo komór się sypie
Jako ciekawostka na foto ceny jabłek w Chinach. Jak widać już nawet od chińczyków jesteśmy tańsi.
Dziś dostałem propozycje na idared i jonagored po 40 gr z KA.Normalnie jakieś jaja ponoć od poniedziałku obniżka na tyle. Złodzieje Je....e!!!!!!
cmario182, 2019-03-14 18:55, napisał:
Dziś dostałem propozycje na idared i jonagored po 40 gr z KA.Normalnie jakieś jaja ponoć od poniedziałku obniżka na tyle. Złodzieje Je....e!!!!!!
Co się Dziwisz nadprodukcja pokazuje swoją siłę i upodlenie sadownika.. Dzisiaj już kontrolą ULO nie daję żadnych zysków..
IDARED - spadek ceny na 35 gr od 7 cm. Może jak by więksi sadownicy sami poszukali, nawiązali kontakty z przewoźnikami z Azerberdżanu, Kazachstanu, to by tak nie było. Jakieś pewne małe ilości tam idą jak słyszę.
Przepraszam za inwektywę, ale innego wyrazu nie znam aby to określić. Jakim to trzeba być "pierdolniętym" aby w karton robić nawet za 40, kiedy wysypać można za 30-33 netto. Ludzie wsadźcie głowę przez okienko do zamknietej komory i nie psujcie zdrowia innym
Napiszę więcej... jak trzeba być pierdolniętym żeby ponieść koszty zbioru, załadunku i przechowania w KA abt teraz wyciągać z komór i sypać nawet po te 0,30 - 0,33 gr. bo przygotowanie w karton po 0,35-040gr. to już uwłacza godności sadownika. Moja godność została na drzewach i pod nimi ale... przewidywanie, prognozowanie jest zaletą w sadownictwie
Jak jesteś taki przewidujący to trzeba też było nie ciąć, nie siać nawozów ,nie pryskać ,nie przerywać. Po fakcie, jak nikt nie dał ci skrzyń i nie chciał od ciebie kupić nawet po 8gr zdecydowałeś, że zostawiasz wszystko bo nie masz własnych skrzyń ani chłodni. Teraż możesz smiało pisać że ci co jednak zerwali swój ekstra towar do swoich chłodni są pier...
Nie trzeba być jakimś wizjonerem żeby przewidzieć co czeka polskie rolnictwo. Obejrzyjcie na yt filmik.
Rząd PIS Dotuje Rolnictwo na Ukrainie, Które Niszczy Polskich Rolników Analiza Komentator Agro Unia
Tomek111, 2019-03-28 05:57, napisał:
Nie trzeba być jakimś wizjonerem żeby przewidzieć co czeka polskie rolnictwo. Obejrzyjcie na yt filmik.
Rząd PIS Dotuje Rolnictwo na Ukrainie, Które Niszczy Polskich Rolników Analiza Komentator Agro Unia
Polacy szkolkarze i doradcy robią interesy na Ukrainie. Rząd dał na jakieś maliny na spółkę z Marszałkiem Jarubasem ale się wycodsli z tego.Jablonie stają się nieopłacalne na całym świecie
Czyżby wyśmiewany idared wracał do łask ??
Ja myślę że przemysł bedzie w tym roku drogi, są straty w sadach, a pąki które wyglądały na początku wegetacji na kwiatowe okazały się liściowymi. To być może pociągnie cene eksportu. Sami zobaczcie u siebie jak to wygląda źle. Mi się wydaje że zanosi się na fatalny urodzaj.
Witam. Może ktoś napisać jak tam teraz ceny na sortowniach ? Bo w karton to zawsze było więcej.
Np. Idareda, Jonagoldy po ile ?
Kolego ceny to będą ale od jesieni teraz to temat do zamknięcia zresztą ten film doskonale obrazuje marzenia wielu rolników. Warto sobie obejrzeć ;-))
https://youtu.be/EqpQDQjDMrw
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl