Wolał bym sprzedac tego jonagoreta po 30 gr i np zwolnic sobie skrzynie niz kupowac po 200 zł, to jest dopiero do niepomyslenia jak mozna kupowac za tyle albo stare po 120
Wolał bym sprzedac tego jonagoreta po 30 gr i np zwolnic sobie skrzynie niz kupowac po 200 zł, to jest dopiero do niepomyslenia jak mozna kupowac za tyle albo stare po 120
Rząd da teraz kase na jabłko przemysłowe a juz raczej złotówki nie dołoży do jabłka deserowego.. I będziemy sprzedawać export po 40gr..
Kolego Marcin ja bym wolał zrezygnować z tego biznesu sadownictwa niż sprzedawac tego jonagoreta za 40 gorszy masakra szanujmy się to już dziwka nie puści nic z ceny za swoje usługi.... Ja bym wolał jabłka na pole wysypac żeby w chuj zgnily i zrezygnować z takiego biznesu jak bym nie miał gdzie sprzedać żeby cenę dobra wziąść. Lepiej mieć 3 ha i samemu dobrze sprzedać 1,5 niż 10 ha i golic po 40 groszy
A oddawanie na rynku po 5 zł za klatke to ile to wychodzi? czyli wychodzi na to ze 90 proc sadownikow sie nie szanuje, wystarczy jedno ogloszenie ze kupie jablka po 40 gr i jest 100 telefonow, chcesz sie przekonac napisz takie ogloszenie na igrit dodaj ze platnosc gotowka i podaj nr tel.
Ja mam nie dużo gospodarstwo mieszkam przy granicy mam różne możliwości sprzedaży i sprzedajamy po cenie dużo dużo wyższej niż 50 groszy czy tam złotówka. Tak kolego jak bym miał sprzedawać po 50 groszy dwa lata pod rząd by tka było zdecydowanie rezygnuje z tego biznesu zresztą dużo osób zrezygnuje prędzej czy później zobaczysz jaki może nastąpić krach. A Ty co byś zrobił zrezygnował czy nie?
Lubelskie
Golden 7+ do 0,60 gr
Gala 7+ 0,55 gr
Red Prince 7+ 0,50 gr
Karton 13 kg
Gdzie w Lubelskim takie ceny ? Chętnie bym red Prince zrobił, możesz podać namiary ?
cielmus, 2018-10-24 06:11, napisał:
Lubelskie
Golden 7+ do 0,60 gr
Gala 7+ 0,55 gr
Red Prince 7+ 0,50 gr
Karton 13 kg
Ot mamy efekt niekontrolowanej podaży z powodu braku skrzyń, magazynów itp. Oferty kupna na IGRIT mnożą się z każdym dniem, ale ceny raz sprowadzone do poziomu dna później bardzo ociężko odbudować.
Osobiście uważam, że w tych cenach i ludziach po takich cenach sprzedających nie chodzi o brak skrzyń!! A o zwyczajną potrzebe życia i funkcjonowania , jak wiadomo od dawna do życia i normalnego funkcjonowania potrzebne są i będą Środki Finansowe !!
A ten rok jak wiadomo nie obfituje w zbyt częste i satysfakcjonujące przychody z rolnictwa... Nie tylko skrzynie w Życiu się liczą...choć u progu życia i skrzynia będzie potrzebna....
Witam.Sortownia z okolic Grójca,dziś za np.szampiona,ligola,jonaprinsa oferowała dla mnie (proszę mocno trzymać się krzesła,żeby z wrażenia niespaść.) od 6,5cm do 7,5cm=20gr. 7,5cm do 9cm=40gr.
Ja mialem propozycje szampion 7+ 25gr.,gloster 7+ 18gr.a przemysl z sortowania 2gr.,są grupy co za przemysl nie płacą nic. Po sortowaniu wyjdzie min.10gr.mniej takze porażka. Sprzedajacych full. Okolice Jasienca.
Piotr300, 2018-10-25 19:20, napisał:
Witam.Sortownia z okolic Grójca,dziś za np.szampiona,ligola,jonaprinsa oferowała dla mnie (proszę mocno trzymać się krzesła,żeby z wrażenia niespaść.) od 6,5cm do 7,5cm=20gr. 7,5cm do 9cm=40gr.
Takie ceny to juz sa od miesiaca wiec ja to czytajac nie spadłem z krzesła., ba nawet jestem zdziwiony ze biora szampiona i ligola bo od miesiaca nie chcieli o tym nawet słuchac.
Akurat oni to jako jedyna grupa na jesieni cos kupowali troche. w porownaniu do innych w okolicy co nic nie brali ani szampiona ani jonagoldów .Zeby wszyscy tak kupowali to by towaru ubywało.
Za galę must miałem propozycję 0,65 gr na sortowanie od 7 cmm, ale szczerze wolę sam zrobić za 0,55 w karton od 6,8 cm...
Drughet, 2018-11-14 14:53, napisał:
Gala Must 7+ 90 gr, 65+ 70 gr. Powolutku, powolutku do góry. :)
gdzie takie ceny bo z chęciął bym sie wyzbył gali
MrDelan, 2018-11-14 17:54, napisał:
Drughet, 2018-11-14 14:53, napisał:
Gala Must 7+ 90 gr, 65+ 70 gr. Powolutku, powolutku do góry. :)
gdzie takie ceny bo z chęciął bym sie wyzbył gali
Dalem ogłoszenie na IGRiTcie żeby wysondowac sytuację. To najlepsze oferty jakie dostałem. Fakt że miałem też kupca za 45 gr od 6,5. Ja jeszcze się chyba wstrzymam z dwa tygodnie.
Cena ok, tylko czy te firmy które oferują są wypłacalne. Bo z tym może być różnie.
Ja mam w tym roku pomimo urodzaju i tak mam za grube jabłka, i jest problem ze sprzedażą po normalnej cenie , a jakie są górne granice wielkości w innych sortowniach ? Np Ligol, Szampion, Idared. ? Głowie się co tu zrobić żeby takie nie rosly, nic nie było nawadniane, cięcie Holenderskie, słaba gleba, prowadzenie na długich gałęziach powinno sprzyjać gęstosci i przez toi i nieprzerastaniu jabłek.
Demix, 2018-11-19 19:10, napisał:
Ja mam w tym roku pomimo urodzaju i tak mam za grube jabłka, i jest problem ze sprzedażą po normalnej cenie , a jakie są górne granice wielkości w innych sortowniach ? Np Ligol, Szampion, Idared. ? Głowie się co tu zrobić żeby takie nie rosly, nic nie było nawadniane, cięcie Holenderskie, słaba gleba, prowadzenie na długich gałęziach powinno sprzyjać gęstosci i przez toi i nieprzerastaniu jabłek.
Nie powiniem tego pisać, bo sam sobie szkodzę, ale spróbuj nie sypać tyle nawozów .
Opcja nr 2. Wprowadź zapylacze do sadu zarówno te latające, jak i te pyłek dające.
Ktoś się podzieli cenami? Moi wzięli ale sami nie wiedzą ile zapłacić, dadzą znać jak już towar sprzedadzą. Ot polityka..
To że dzwonią nie znaczy ze poprawia się cenowo.
wczesniej nie mozna bylo nic sprzedac, wzmozone zainteresowanie predzej czy później przelozy sie na wzrost ceny, wiadomo, ze na cuda nie ma co liczyc, ale i dobre kazde 5 czy 10gr w góre
A ile oferują?
Lubelskie
Prince 0.65gr Golden 0.70-0.80 gr Gala Must 0.6-0.65 gr. Ligol 0.40-0.50 gr.
wszystko od 70mm.
Okolice Jasienca
Jonagored 35gr., Szampion 30gr. Idared 25 gr. Gloster 17 gr.
wszystko od 70mm
Jaja jak berety naprawdę 17 groszy za glostera? Mam nadzieję, że przynajmniej w skrzyniach, a nie w pudełko .. Chociaż skrzynia musi też pojechać tam i z powrotem, a paliwo nie tanieje ..
okolice Grójca
czerwoniaki 40 gr; idared nie idzie lub wybarwiony w 70 proc jedynie
Jaka jest realna cena za Goldena na export jak z zejściem okolice Opola Lubelskiego
A jak sytuacja wygląda w innych rejonach Polski.Dziekuje za odpowiedzi.
kris1002, 2018-11-23 08:16, napisał:
Jaka jest realna cena za Goldena na export jak z zejściem okolice Opola Lubelskiego
A jak sytuacja wygląda w innych rejonach Polski.Dziekuje za odpowiedzi.
0,8 zł w okolicach Opola problenu ze zbyciem raczej nie ma jak masz ładnego i od 7cm. W innych rejonach podobno jest nieco drożej ale jabłko też musi być ładne bez ordzewieńi i najlepiej zielone.
Ci co mają swoje sortownie właściciele grup już szukają ziemi pod sąd. Widać cena nie gra roli. Jeszcze parę lat i bedą prawie tylko swoim jabłkiem handlować .
Kostek7, 2018-12-14 12:52, napisał:
Ci co mają swoje sortownie właściciele grup już szukają ziemi pod sąd. Widać cena nie gra roli. Jeszcze parę lat i bedą prawie tylko swoim jabłkiem handlować .
To pokazuje jakie przebicie maja na jablku...
Szał na bio skonczy sie przy pierwszym trudnym grzybowym roku, ostatnie lata sa bardzo proste w ochronie
wania1234, 2018-12-25 21:31, napisał:
Szał na bio skonczy sie przy pierwszym trudnym grzybowym roku, ostatnie lata sa bardzo proste w ochronie
Wtedy będzie kosztować 5x tyle co teraz .pomysł, jak jest czegoś mało to jest drogie a nie tanie
Nikt nic nie sprzedaje?Czy to jakaś tajemnica .Idared w karton ponoć 35 gr,A jak szampion i logol?
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl